A Sixers elrontotta LeBron James ünneplését

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 09:58
null
LeBron már a harmadik a listán (Fotó: Getty Images)
LeBron James történelmi mérföldkőhöz érkezett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Lakers viszont elvesztette a rangadót a Philadelphia otthonában. A végjátékot jól menedzselve győzte le a Dallast a Jazz, újabb sikert pipálhatott ki az OKC, Kyrie Irving 45 pontja a Brooklynnak, Zach LaVine 44 egysége a Chicagónak ért győzelmet.

Utah Jazz–Dallas Mavericks 112–107
Gobert és a végjáték.
Nehezen talált megoldást a Dallasra ezen az estén a Jazz, a 11 ponttal elvesztett első negyed után leginkább csak üldözte ellenfelét a hazai alakulat, bár voltak azért olyan időszakok, amikor az ő akaratuk érvényesült. A meccs nagyobb részében azonban a Mavs vezetett és az első félidő után először 96–95-nél, öt perccel a mérkőzés vége előtt került ismét előnybe a Utah. Erre még válaszolt a Dallas, ismét „futnia” kellett a Jazznek, legközelebb 104–104-nél volt egál Mitchell triplájával és itt már csak másfél perc volt hátra – ekkor előlépett az egyébként is jól játszó Rudy Gobert, visszatett egy támadópattanót, kiosztott egy hatalmas blokkot, leszedett egy clutch védőpattanót, majd a helyére küldött egy büntetőt. A többiek úgy fogalmaztak, hogy Gobert minden hibájukat képes eltakarítani, így volt ez most is, 22 ponttal, 17 lepattanóval és 5 blokkal zárta az estét, a végjátékban pedig abszolút döntő faktornak bizonyult elöl-hátul – mellette Bogdanovic (23 pont, 4/10 tripla, fontos dobások) és Donovan Mitchell (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) is kiemelendő, illetve Inglesnek és O'Neale-nek is voltak clutch játékai, így a kispad gyengélkedése ellenére behúzták a rangadót. Quin Snyder alakulata ezzel 15-ből 14 győzelemnél tart és nyugati másodikként csak 3.5 meccs a hátránya a Lakersszel szemben.

Doncic és a végjáték. A vendégek szlovén vezére 25 ponttal, 6 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, a meccs nagy részében jól játszott, Seth Curry (19 pont, 4/5 tripla) személyében volt segítsége is, ráadásul rajtuk kívül még hárman jutottak náluk tíz pont fölé – emellett többségében a védekezésük is jól működött, nem véletlenül vezettek már 13 ponttal is. A végén azonban nem bírtak már a Jazz-zel, ennek fő oka pedig Doncic visszaesése volt: sokkal agresszívebbek voltak vele a hazaiak, az utolsó negyedben összesen két pontot tudott szerezni, az utolsó másfél percben volt egy clutch eladott labdája és elrontott dobása is, egyébként pedig leradírozták őt Conley-ék. Rick Carlisle vezetőedző azt mondta, hogy ezért vállalja a felelősséget, neki kell jobb helyzetbe hozni játékosát ilyenkor, mert Donciccsal borzasztóan kemények az ellenfelek a végjátékokban – ez most a győzelembe került, úgyhogy visszaelőzte őket a Houston.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/15, Bogdanovic 23/12, Gobert 22
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25/6, Curry 19/12, Porzingis 15/9

Detroit Pistons–Brooklyn Nets 111–121 – hosszabbítás után

Irving nagyot ment, győzött a Nets. Sorozatban öt vereség után tudott mérkőzést nyerni a Brooklyn és ez most nagyrészt Kyrie Irvingnek köszönhető, aki rendkívül agresszív játékkal állt csapata élére: 15/30-at dobott mezőnyből és 45 pontig jutott a meccs folyamán. Különösen a harmadik negyedben volt rá szükség, amikor a Detroit kétszámjegyű előnyben volt, de Irving alig két perc alatt dobott egymaga 12 pontot és ezzel visszahozta a Brooklynt – a záró etapban is beszórt 12-t, de ott az utolsó két dobását elrontotta, így Derrick Rose hosszabbításra mentett. A ráadásban aztán Irving két fontos gólpasszt is kiosztott négy jó büntető mellett, de azért ne feledkezzünk meg Jarrett Allenről (20 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) és Joe Harrisről (16 pont, 4/10 tripla) sem, akik szintén bőven hozzá tudtak tenni – a meccs legjobbja azonban a hazaiak és a vendégek szerint is Irving volt, aki több parádés dobást is elsüllyesztett. A gárda ezzel a fontos idegenbeli sikerrel közelített a keleti hetedik Orlandóhoz és reméli, hogy innentől már meg tud indulni felfelé.

Pedig Rose és Drummond mindent megtett. Nem lehetett panasz a Detroit két húzóemberére, Andre Drummond már az első negyedben (!) dupla-duplázott, végül 20 ponttal és 21 lepattanóval zárt, ezzel idei nyolcadik 20/20-as meccsét szállította, míg Rose 27 pontig és 6 gólpasszig jutott, a rendes játékidő végén, nem egészen két másodperccel az órán pedig ő mentette meg a Pistonst – egyúttal sorozatban 12. alkalommal is elérte a 20 pontos határt. Jó volt még Mykhailiuk, vagy Brown is, de Drummond szerint egyrészt Irving olyan dobásokat is megcsinált, amikkel nem lehetett mit kezdeni, másrészt a hosszabbításra már elfáradtak: azt 15–5-re vesztették el, elöl-hátul elfogyott az erejük. Kár érte, mert egyébként jól kosárlabdáztak annak ellenére, hogy back-to-backet játszottak és hogy Reggie Jackson emiatt nem is lépett pályára – most fogadják a Clevelandet, ott nyerniük kell.

A Pistons legjobb dobói: Rose 27/6, Drummond 20, Mykhailiuk 19/9, Brown 17/9
A Nets legjobb dobói: Irving 45/15, Allen 20, Harris 16/12

Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 106–118

Nem LaVine lesz a közönségkedvenc Clevelandben. Bő egy héten belül másodszor szedte ízekre a Cavst a Chicago dobógépe, pár napja 42 pontot dobott a Clevelandnek, ebből 21-et az utolsó negyedben, amely akkor győzelmet ért, most pedig még ezt is túl tudta szárnyalni: 44 pontot termelt 10 lepattanóval és 8 gólpasszal, ezzel ismét szállította a Bulls sikerét. Pedig back-to-back léptek pályára idegenben, méghozzá most már erősen tartalékosan, mert a hosszabb időre kidőlt Porter-Carter-Gafford trió mellett Markkanen sem léphetett pályára, de LaVine egymaga megoldotta a feladatot – már a nagyszünetben 27 pontnál tartott, de utána sem vett vissza, illetve egy fegyverhordozója azért akadt Tomas Satoransky (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 8/11 mezőnyből) személyében, aki besegített neki. A 40–19-re megnyert harmadik negyed volt az, ahol eldőlt a küzdelem, onnan nem lehetett visszaút és bár a záró etapban jelentősen csökkentette a korábban 24 pontra rúgó hátrányát a Cavs, de érdemi esélye már nem volt a győzelemre – fontos volt ez a siker a Chicagónak, hiszen így továbbra is látótávolságon belül van a rájátszás.

Semmi sem megy. Egy tartalékos, ráadásul Sacramentóból érkező, tehát nagyon sokat repülő és keveset alvó csapat ellen, otthon sem tudott győzelmet aratni a Cavs, ez a meccs beleillett a mostanában látott sorba: egy-egy kiugrástól eltekintve reménytelen John Beiliein együttese, az utóbbi 14 meccsükből ez volt a 12. vereségük. Kevin Love (20 pont, 11 lepattanó) azért próbálkozott, de LaVine úgy szedte szét őket, ahogy akarta, a harmadik negyedben pedig teljesen szétcsúsztak, az addig egál meccset pillanatok alatt elvesztették egy 30–7-es chicagói futással, onnantól nem volt miről beszélni. Olyanok is megtörténtek velük egyébként, hogy a második negyed kezdetén technikait kaptak azért, mert nem értek vissza időben a pályára, egyértelmű, hogy vannak gondok...

A Cavaliers legjobb dobói: Love 20/12, Osman 18/6, Sexton 18/9
A Bulls legjobb dobói: LaVine 44/15, Satoransky 19/3, Young 11

Minnesota Timberwolves–Oklahoma City Thunder 104–113

Tovább. Sorozatban ötödik győzelmét is kipipálhatta az OKC, illetve az utóbbi tíz idegenbeli meccséből a kilencediket nyerte meg, úgyhogy továbbra is ellenállhatatlanul menetel előre és már csak egyetlen mérkőzés a hátránya a Dallashoz képest. Ezen a találkozón most az döntött a vendégek javára, hogy több olyan időszak volt, amikor ők diktáltak, az első negyedben akkor tudtak meglépni, amikor Towns leült, majd a harmadik játékrészben Chris Paul (25 pont, 10 gólpassz) vezetésével egy 31–12-t mutattak be – ez volt az igazi döntő ütés, itt elöl-hátul domináltak, remekül dobtak, viszont rendkívül agresszívnek bizonyultak védekezésben is. Az itt kiharcolt húszpontos előnyükből aztán a hajrára csak öt maradt, de akkor megint jött egy clutch floaterrel Paul, majd két büntetővel Dennis Schröder (26 pont, 4/6 tripla), ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez – Gallinari nélkül, egy visszatérő, de pontot nem szerző Adamsszel is nyertek, következőleg pedig éppen a Dallast fogadják.

Nincsenek társak. A Wolves első húsz pontjából 19-et Karl-Anthony Towns jegyzett, rajta kívül a többiek 1/13-at dobtak az első negyedben és később is kilógott felfelé a hazaiaktól: a center 37 ponttal, 8 lepattanóval, 6 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt, sorozatban harmadszor érte el a 30 pontos határt, de hiába, ezzel sem mentek semmire. A végére azért Andrew Wiggins (22 pont, 8/18 mezőnyből) és a pályafutása első tripla-dupláját szerző Shabazz Napier (10 pont, 10 lepattanó, 13 gólpassz) próbált neki besegíteni, vissza is jöttek a nagy hátrányukból, de az a percekig tartó rövid(hosszú)zárlat elvitte a meccsüket - sorozatban kilencedszer kaptak ki, olyan mély gödörben vannak, hogy ki sem látszanak belőle.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/12, Wiggins 22/12, Bates-Diop 11
A Thunder legjobb dobói: Schröder 26/12, Paul 25, Bazley 15/3

Philadelphia 76ers–Los Angeles Lakers 108–91

James megelőzte Bryantet. Megtörtént a beharangozott történelmi pillanat, LeBron James megelőzte az NBA örök pontlistáján Kobe Bryantet és fellépett a harmadik helyre – a Lakers sztárjának 18 pont kellett ehhez, ami a harmadik negyedben meglett, végül 29-ig jutott. A jelenlegi pontátlagát és meccsszámát nézve ebben a tempóban három év múlva utolérheti Kareem Abdul-Jabbart is az örökranglista élén, a második Karl Malone-t pedig nagyjából egy szezonnal korábban – a philadelphiai aréna is megünnepelte ezt a pillanatot, hiszen nem kis mérföldkőhöz érkezett James. Persze a csarnok könnyebben ünnepelt úgy, hogy a Sixers nyert: az idegenbeli túra végéhez érkezve nagyon fáradtan mozgott a Los Angeles, James remeklése (29 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 8 eladott labda) mellett Anthony Davis azért még hozta magát (31 pont, 13/22 mezőnyből), rajtuk kívül viszont senki nem jutott hét (!) pont fölé, csak 19%-kal tripláztak, volt 22 eladott labdájuk, gyengén büntetőztek, támadásban nem sok mindent csináltak jól. Ennek ellenére a 22 pontos hátrányukból a végén még felálltak és nem adták olcsón a bőrüket, az utolsó öt percre visszajöttek öt pontnyira, de a hátralévő időt 15-3-ra vesztették el, úgyhogy most ez volt tőlük a maximum.

Nagy győzelem. Joel Embiid és Josh Richardson nélkül is remekül játszott a Philly, a Lakers legyőzése pedig akkor is nagy szó, ha az arany-lilák láthatóan tompák voltak. Ben Simmons a kiváló teljesítménye (28 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 12/15 mezőnyből) mellett egy fogát is adta a győzelemért, villogott Tobias Harris (29 pont, 8 lepattanó, 10/20 mezőnyből) és Al Horford is jól játszott – ők 50 százalék felett tüzeltek mezőnyből és 35 százalékkal tripláztak, így a meccs nagy részét uralni tudták. A végén kellett kicsit izgulni, de nem omlottak össze a nyomás alatt, Horford ugyanis egy perc alatt egymaga bevert hét pontot, amikor ötre közelített a LAL, úgyhogy pillanatok alatt lerendezték a dolgot - elöl-hátul jó produkciót nyújtva nyerték a rangadót és 6–3-ra állnak Embiid kiesése óta, úgyhogy továbbra is tapadnak a keleti élmezőnyre.

A 76ers legjobb dobói: Harris 29/9, Simmons 28, Horford 16/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 31/6, James 29/3, Bradley 7/3, Caldwell-Pope 7/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik