A Raptors is elkapta a Clipperst, újra nyert a Golden State

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2014.12.28. 09:51
null
A Clippers védekezése nem volt elég jó a Raptors ellen (Fotó: Reuters)
A keleti éllovas is megverte Chris Paulékat Los Angelesben, DeMarcus Cousins idénycsúcsa pedig többet ért Carmelo Anthony 36 pontjánál az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság szombati játéknapján. Újra nyerni tudott a Golden State, a Chicago a New Orleanst is felülmúlta, Kemba Walker karriercsúcsa viszont kevés lett az Orlando ellen. A Hawks visszavágott a Bucksnak, a Memphis nyert Miamiban, a Brooklyn és a Sixers viszont csúnyán kapott ki – íme a részletek!

Los Angeles Clippers–Toronto Raptors 98–110

Jót tett a pihenő. A Bulls elleni 129-120-as vereség után négy napot pihenhetett a Toronto, ez pedig meg is látszott a játékukon. Ugyan a Clippers kezdett jobban, a vendégek védekezése tizenegy eladott labdába hajszolta bele őket már a nagyszünetig, majd a fordulás után Lowry-ék átvették az irányítást. A különbség az utolsó negyedben jött ki leginkább, amit egy 13–2-es rohanással nyitott a Toronto, a cserepadnak köszönhetően végül lelépték Paulékat ebben a játékrészben.

Paul, védekezés, utolsó negyed. Nagyjából ennyiben lehet összefoglalni a Clippers vereségét, Chris Pault 3/12-es mezőnymutatón tartotta a Raptors, így hiába szórta meg magát Crawford és Redick, az utolsó negyedben nagyon kellett volna a fővezér. A záró etapokban egyébként is a liga egyik legjobbja a Toronto, a vendégek most is 30 pontot szórtak be itt – ebből 18-at egyébként cserejátékos, nem a kezdő ötös volt fent. A LAC védekezése ismét nem tudott mit kezdeni sem kívül, sem belül (Lowry 25 pont, 7 gólpassz, Valanciunas 22 pont, 11 pattanó), amíg ezt nem szedi rendbe tartósan Doc Rivers, nehéz komolyan venni csapatát.

A Clippers legjobb dobói: Redick 23/15, Griffin 22, Crawford 20/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/9, Valanciunas 22, Vasquez 16/12

Charlotte Hornets–Orlando Magic 94–102

Kemba Walker karriercsúcsa is kevés volt. A Charlotte irányítója ma nem sokat gondolkodott, csak dobott, dobott és dobott, a harmadik negyedben 19 pontot rámolt be csapata 26 egységéből, csak a második félidőben 35-öt szórt (franchise-rekord), végül 42-vel zárt (15/31 mezőnyből, 5/12 tripla). Mellette viszont csak Jeffersont lehet megemlíteni (14 pont, 9 pattanó, 4 blokk), a többiek minimálisan sem tudtak élni a labdákkal, így pedig nem volt esélyük a kiegyensúlyozott Orlando ellen.

Labdák, terhek megosztva. Az újonc Payton irányításával működött a rendszer az Orlandónál, hatan lépték át a tíz pontot, Vucsevics (22 pont, 11 pattanó) és Harris (21 pont) pedig a húszat is. Csapatszinten végig kordában tartották Walkert és az első negyedtől kezdve vezettek – az utolsó három percben sikerült tíz alá mennie a hazaiaknak, de Harris egy triplával lezárta az esetleges kérdéseket. Ezt a játékot három negyeden keresztül szinte mindig tudja hozni a Magic, ma viszont nem fáradtak el a záró etapra sem – nagyon figyeltek az eladott labdákra és amikor kellett, mindig tudtak válaszolni.

A Hornets legjobb dobói: Walker 42/15, Jefferson 14, Williams 9, Kidd-Gilchrist 9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22, Harris 21/6, Oladipo 13

Washington Wizards–Boston Celtics 101–88

Már az első negyedben eldőlt. 15-2-vel kezdett a Washington, az első tizenkét percet 30–12-re nyerték Wallék, a Boston már itt eladott nyolc labdát. Wall kosaraira igazán nem is volt szükség (12 ponttal zárt 27 perc alatt), a korábbi bostoni legenda, Paul Pierce (17 pont, 6/9 mezőnyből 19 perc alatt) és Kris Humphries vitték a prímet, senki nem játszott fél órát sem a hazaiaknál, végül kérdés nélkül húzták be a találkozót.

Hátvédcsőd a Bostonnál. A periméteren ma teljesen esélytelenek voltak a vendégek, a Smart-Bradley-Nelson-Pressey négyes együtt nyolc ponttal (!) és két mezőnykosárral, viszont tíz eladott labdával zárt – ezt a teljesítményt semmivel nem lehetett kompenzálni. Ugyan a 24 pontos hátrányukon kozmetikáztak a végén, egy pillanatig nem volt esélyük, így Rondo elcserélése óta 1–4-re állnak. A Wizards viszont egy könnyed kocogással hangolt az ötmeccses nyugati túrára, ahol játszanak Houstonban, Dallasban, Oklahoma Cityben, San Antonióban és New Orleansban is egymás után…

A Wizards legjobb dobói: Humphries 18, Pierce 17/9, Wall 12, Porter 12
A Celtics legjobb dobói: Green 23/6, Olynyk 15, Sullinger 12/6

Miami Heat – Memphis Grizzlies 95–103

Hajlik, de nem törik. A Memphis uralta az első félidőt mindkét oldalon és 16 pontos fórral mehettek nagyszünetre – utána azonban feltámadt a Miami, Conley újabb hármasa után egy 23–5-ös etapot futottak Wade-ék és egyetlen pontra zárkóztak. Itt viszont megálltak, a vezetést egyetlen pillanatra sem tudták átvenni, a 22-t szóró Gasol és a 24-ig jutó Conley révén a hajrában kiizzadta a győzelmet a Memphis.

A büntetőkre nem volt válasz. A Grizzlies 37 alkalommal állhatott a büntetővonalra (21-szer a Heat), így hiába dobott 51százalékkal a hazai csapat, Gasolék ezzel bőven kompenzálták – idén egyébként ez már a negyedik alkalom, hogy Miamiban legalább 33 büntetőt dobjon a vendégcsapat. Wade (25 pont, 11/17, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) mellett Danny Granger is villogott a floridaiaknál, 18 pontot szórt, ennyit 72 mérkőzés óta nem (amiken játszott is) – de Conley-val nem tudtak mit kezdeni, a Grizzlies irányítója pedig Gasol segítségével köszönte szépen és megnyerte a találkozót a hajrában.

A Heat legjobb dobói: Wade 25/3, Granger 18/6, Deng 16/3
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 24/12, Gasol 22, Udrih 11/3

Chicago Bulls–New Orleans Pelicans 107–100

Jimmy Butler szenzációs. A Bulls dobóhátvédje a tarthatatlan kategóriába érkezett, ma Evansék sem tudtak vele mit kezdeni: 33 ponttal zárt, folyamatosan megverte az emberét és a festékben dolgozott (12/18 mezőnyből, 9/10 büntető). Mellette Rose is hozzátette, amit kellett, 19-et szórt be 27 perc alatt – erre nagy szükség is volt, mert a túloldalon az Evans-Holiday duó is dobott 45-öt, ami általában győzelmet ér a New Orleansnak.

Davis dominált, a Bulls-cserepad döntött. A Pelicans erőcsatára először lépett parkettre szülővárosában és egy 29 pontos, 11 lepattanós, 6 sapkás estét tett le az asztalra – közben nyolc ponton tartotta Pau Gasolt, aki viszont passzaival rendre megoldotta a nehéz szituációkat. A vendégek nagy hármasát a Chicago második sora ellensúlyozta, ahonnan hárman is elérték a tíz pontot, pótolták a kezdő frontcourt hiányzó egységeit. A záró etapban szinte végig nyolc-tíz pontos fórral játszott a Bulls, a felzárkózást a végén Rose és Butler kosarai akasztották meg és végül gond nélkül nyert a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: Butler 33, Rose 19/6, Brooks 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Evans 26, Holiday 19/3

Brooklyn Nets – Indiana Pacers 85–110

Nem figyelt a Brooklyn. Jobban kezdtek a hazaiak, nyerték az első negyedet, de félidőben már az Indiana vezetett – a harmadik negyedtől pedig nem volt kérdés. A Nets védekezése minden volt, csak hatékony nem, ott ment át rajtuk az Indiana, ahol akart, majd a negyed végén jött egy kritikus (és a negyedik játékrészbe is átnyúló) hat perc, amikor kilenc labdát szórtak el Williamsék – sorra jöttek az elkapkodott támadások, az itt összeszedett húsz körüli hátrány pedig eldöntötte a találkozót.

Nem véletlen a kispad. A Brook Lopez-Deron Williams duó sérüléseik után nem került vissza a kezdőbe, ma pedig nagyot betliztek mindketten. A center pont nélkül, Williams pedig 2/7-es mutatóval és három eladott labdával zárt, a Pacers nagy futásának tevékeny részesei voltak. Ma Plumlee dobásai sem voltak meg, eközben az Indianánál heten érték el a tíz pontot, 51 százalékkal dobtak mezőnyből, 50 százalékkal a triplavonalon túlról és a második félidőben lejátszottak a Brooklynt.

A Nets legjobb dobói: Jack 22/3, J. Johnson 18/6, Karaszev 14/6
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 20/3, West 17, Watson 17/9

Milwaukee Bucks–Atlanta Hawks 85–90

Változtatott az Atlanta. Tegnap hazai pályán harminccal kaptak ki a Milwaukee-tól, elsősorban az eladott labdáik miatt – ma erre sokkal jobban figyeltek, 33 kosarukra 25 gólpassz jutott és megtalálták a réseket a pajzson. Úgy is nyerni tudtak, hogy csak 36,7 százalékkal tüzeltek mezőnyből, viszont a védekezésük nagyot javult, sokkal agresszívebbek voltak és megölték a Milwaukee játékát – 19 eladott labdába hajszolták őket és Dudley-ék sem érték el a 40százalékot mezőnyből.

A hajrában jobban figyelt a Hawks. A gyenge dobóforma miatt egyik fél sem tudott jelentős előnyt kiépíteni, fej-fej mellett haladtak a csapatok – hol egyik, hol másik csinált egy rövid futást. Az utolsó három és fél percben aztán még egyet csavart a védekezésen az Atlanta, mindössze három pontot engedélyeztek a Bucksnak, miközben ők a megszerzett labdákból leindítottak, így gond nélkül húzták be a győzelmet és tapadnak a keleti éllovas Torontóra. Jason Kidd szerint az utolsó percek eladott labdái voltak a döntők, ilyen kiélezett meccsen ezeket nem bírja el egy csapat – Zaza Pachulia szerint pedig a Hawks 17 támadópattanója fájt a leginkább.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/15, Mayo 12/6, Pachulia 11
A Hawks legjobb dobói: Teague 25/3, Horford 20, Millsap 17/3

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 88–71

Rossz dobóforma mellett is lehet győzni. A hazaiak nem estek túlzásba a támadásbeli pontosság terén, ugyanis alig értékesítették jobban helyzeteiket, mint a vendégek (35 százalék), a hárompontosokat pedig gyengén dobták (17 százalék). Viszont Favors hatékony munkájával (7/11 mezőnyből, 11 lepattanó, 5 blokk) uralta a palánk környéki területeket a hazai gárda, 55-44-re nyerték a lepattanópárharcot és 17-3-re a második esélyből szerzett pontok összevetését. Bár a dobógépek egytől egyig rossz napot fogtak ki - Hayward (4/14), Hood (1/8), Burke (5/18) -, a védekezés meghozta a sikert a Jazznek.

Kivéreztetett Philadelphia. A Utah a védekezés hatékonyságával nyerte meg a mérkőzést, ugyanis az első félidőben 30 százalékos mezőnypontosságon tartotta a Philly-t. Ennek legnagyobb kárvallottja Carter-Williams volt, aki mást nem tett az este folyamán, csak erőlködött, 1/13-mal kezdett mezőnyből, s végül 2/20-szal zárt. Wroten (8/17 mezőnyből, 6 lepattanó) és Covington (5/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 blokk) tettek azért, hogy a csapat legalább a 70 pontot elérje, de nekik köszönhető, hogy a harmadik és a negyedik játékrész elején is feljött a csapat a Jazz nyakára.

A Jazz legjobb dobói: Burke 17/3, Favors 17, Hayward 15/6, Booker 14
A 76ers legjobb dobói: Wroten 20/3, Covington 17/6, Sims 10

Sacramento Kings–New York Knicks 135-129 – h.u.

Cousins és a siker párban járnak. Meggyőzően kezdte a mérkőzést a Kings, mely magabiztos előnyre tett szert már az első negyedben. Gay (12/21 mezőnyből) és Cousins (14/27 mezőnyből, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) 15-15 pontot, Collison (9/10 mezőnyből, 10 gólpassz) 8 gólpasszt tett a közösbe az első 12 percben. Cousins szezoncsúcsot jelentő ponttermést hozott össze és bár majdnem megégették magukat a hazaiak, a nyerő trió munkájának köszönhetően újabb mérkőzést nyertek meg a húzóemberekkel a fedélzeten.

Feltámadás, majd összeomlás. A kiegészítő emberek révén tudott felzárkózni a Knicks a negyedik negyedben. Hardaway Jr. (7/14 mezőnyből) , Larkin (4/8 mezőnyből, 4 lepattanó, 4 gólpassz, 5 szerzett labda) és az önmagához képest nagyon ponterős, karriercsúccsal záró Aldrich (8/9 mezőnyből, 7 lepattanó, 2 blokk) közreműködésével megalapozta az egyenlítés lehetőségét a New York, melyet Hardaway Jr. vitt véghez 20 másodperccel a lefújás előtt. A rendes játékidőből 1 másodperc maradt, amikor döntetlen állásnál Anthony (13/29 mezőnyből, 11 lepattanó, 6 gólpassz) labdát szerzett Gaytől, de az időkérés után a Kings játékosa visszaadta a kölcsönt és blokkolta a potenciális meccsnyerő dobást. A ráadás utolsó másfél percében totálisan dekoncentrálttá vált a Knicks, melyen átrohantak a hazaiak. Közel járt a sikerhez, de újra vereséget szenvedett a New York.

A Kings legjobb dobói: Cousins 39/3, Gay 29/6, Collison 27/9
A Knicks legjobb dobói: Anthony 36/6, Hardaway Jr. 19/9, Aldrich 18

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 110–97

Csapatjátékból jeles. A jelenlegi feltételek mellett a T'wolvesnak nem ilyen ellenfeleket kell legyőznie, mint a mai. Mégis a lehetőségeikhez mérten mindent megpróbáltak Youngék és bár már 24 ponttal is vezetett a Warriors, sikerült kozmetikázni az eredményt a vendégeknek. Egyedül amiatt érheti őket kritika, hogy 24 eladott labdát vétettek és 15 büntetőt elhibáztak. Viszont 34 mezőnykosarukra 29 gólpassz jutott, ennek a mennyiségnek közel felét az újonc LaVine (4/12 mezőnyből, 14 gólpassz, 5 eladott labda) osztotta ki. Nagyobb baj, hogy Young (7/11 mezőnyből) és a visszafogottabb Wiggins (24 perc, 3/6 mezőnyből, 4 fault, 3 eladott labda) mellett egyedül a már érdektelen percekben 4-ből 4 triplát értékesítő Daniels jutott tíz pont fölé.

Könnyen hozott kötelező. Nem kellett vért izzadnia a hazai gárdának, hogy alig három negyednyi játék alatt eldöntse a találkozó sorsát. A ponterősen játszó Curry (9/18 mezőnyből, 6 gólpassz) - Thompson (8/15 mezőnyből) páros mellett ismét jól tevékenykedett a sokoldalú Green (8 lepattanó, 6 gólpassz, 6 szerzett labda, 3 blokk), és további öt játékos jutott el legalább 9 pontig. Az exszolnoki Justin Holiday ismét pályára lépett, 15 percet játszhatott, ám a dobás ma nem ment neki (1/6 mezőnyből, 0/4 hárompontos).

A Warriors legjobb dobói: Curry 25/12, Thompson 21/12, Barnes 10/6, Iguodala 10/3, Lee - Speights 10-10
A Timberwolves legjobb dobói: Young 17/3, Daniels 14/12, LaVine 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik