A Portland Memphisben, a Magic Atlantában nyert ráadást

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.02.09. 09:11
null
A detroiti Stanley Johnson (3) kosárra tör, Kyle Lowry (7) próbálja megállítani (Fotó: Reuters)
Az Orlando két nap alatt kétszer győzte le drámai hajrában az Atlantát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a Portland is nagy meccset nyert meg Memphisben – ezen felül még egy hosszabbítást játszottak ma hajnalban, a Clippers nagy hátrányt ledolgozva menekült meg Philadelphiában. Joe Johnson dudaszó pillanatában elsüllyesztett hármasával a Nets megverte a Denvert, a Charlotte simán lenyomta a tartalékos Chicagót, a Pelicans megtörte rossz szériáját Minnesotában, a Lakers az utolsó percben bukott el Indianában, a Cavs, a Thunder és a Raptors viszont könnyedén győzött – íme a részletek!

 

CHARLOTTE HORNETS–CHICAGO BULLS 108–91

Újra 50%-on. A Charlotte az első perctől kezdve végig vezetett a találkozón, már az első félidőben húsz pont felett járt a hazai előny és egy pillanatig sem adtak esélyt a Bullsnak Batumék. A végre teljesen egészséges gárda 14 triplát rámolt be és mindenben felülmúlta ellenfelét, az utóbbi tíz meccsből már a hetedik győzelmét aratta és a sérüléseknek köszönhető gyengébb időszak után ismét 50%-ra javította a mérlegét – erre legutóbb 17-17-nél volt példa.

Esélytelenül. A Chicagóból Jimmy Butler, Derrick Rose, Nikola Mirotic és Joakim Noah hiányzott, így pedig nem tudták tartani a lépést – Pau Gasol hiába játszott jól (22 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk), egyedül nem tudott csodát tenni. A hazaiaknál Kemba Walker kerek harminc pontot rámolt be, Batummal párban 16 gólpasszt osztott szét és azt is elbírták, hogy a Lin-Lamb páros csak egy-egy kosarat szerezzen – a Bulls sorozatban harmadszor kapott ki és már csak másfél meccs a különbség a csapatok között.

A Hornets legjobb dobói: Walker 30/12, Kidd-Gilchrist 20/3, Batum 19/9
A Bulls legjobb dobói: Gasol 22/9, McDermott 14/3, Moore 12/6

CLEVELAND CAVALIERS–SACRAMENTO KINGS 120–100

Irving és James lubickolt. A Cleveland két sztárja úgy ment át a Kings védelmén, ahogy akart, ennek következtében három negyed alatt eldőlt a találkozó. LeBron James 30 perc alatt tripla-duplázott (21 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), Kyrie Irving 32 egységgel a szezoncsúcsát, 12 gólpasszával pedig a karriercsúcsát állította be – utóbbit elsősorban JR Smith értékelte, aki hat hármast küldött a helyére. A hazaiak nem adtak esélyt Rondóéknak és a záró etapban már pihenőt kaptak a sztárok mindkét oldalon – könnyedén hozta a kötelezőt a Cleveland.

Se elöl, se hátul. A védekezés folyamatosan probléma a Sacramentónál és ezúttal is nagyon gyengék voltak ebben a műfajban, de most a támadójátékuk sem működött jól – Rondo 16 gólpasszát hat eladott labda és 1/8-as mezőnymutató csúfítja el, ráadásul Cousins is csak 14 pontig jutott. Ezek tükrében természetesen nem volt kérdés a győztes kilétét illetően, a Kings zsinórban negyedszer kapott ki.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 32/15, Smith 22/18, James 21/3
A Kings legjobb dobói: Casspi 16/6, Gay 16/12, Cousins 14

INDIANA PACERS–LOS ANGELES LAKERS 89–87

Majdnem megcsinálta a Lakers. Azok után, hogy a harmadik negyedben már 17 pont volt a vendégek hátránya, a botrányosan dobó Kobe Bryant megindította a felzárkózást és zsinórban betermelt 11 egységet – mellette a 15 pontos, 19 pattanós Julius Randle és az elöl-hátul agresszív D'Angelo Russell dicsérhető a Lakersnél. A gárda a hajrában át is vette a vezetést (82-79), ám az utolsó percben jött Paul George, majd Bryant (6/25 mezőnyből) elrontotta a győztesnek szánt triplát, így végül megmenekült a Pacers. A vendégek egyébként negatív szezoncsúcsot döntöttek 31%-os (!) mezőnymutatójukkal, de a második félidei remek védekezés így is majdnem elégnek bizonyult a győzelemhez.

George a legjobbkor villant. Az Indiana sztárja jól kezdte a meccset és 14 pontot szórt be a nagyszünetig, csapata pedig rá építve stabilan vezetett is. A fordulás után azonban összesen hét pontot szerzett, igaz, azt a legnehezebb pillanatban: mind a hetet az utolsó bő egy percben dobta, amivel egymaga fordított és vezette győzelemre csapatát. Mellette elsősorban Myles Turnert lehet kiemelni a hazaiaknál, de a Pacers egyáltalán nem játszott jól, igaz, végül így is kiizzadta a győzelmet – ezzel megelőzte a Chicagót és fellépett a keleti hatodik helyre.

A Pacers legjobb dobói: George 21/6, G. Hill 15/6, Turner 14
A Lakers legjobb dobói: Bryant 19/12, Russell 16/3, Randle 15/3

PHILADELPHIA 76ERS–LOS ANGELES CLIPPERS 92–98 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

Elrontotta a Philadelphia. Ezt a meccset meg kellett volna nyerniük a hazaiaknak, a fáradt Clippers ellen már 19 ponttal is vezettek Noelék, de a második félidőben összesen 29 pontot tudtak szerezni, majd egy borzalmas védekezéssel (JJ Redick teljesen üres hármast dobhatott 10 mp-cel a vége előtt) hosszabbításra engedték a találkozót. Itt már egyértelműen a vendégeknél volt a mentális előny, így a Philly ismét kikapott – nagyon gyenge mezőnymutatóval, 21 eladott labdával és rengeteg beütött faulttal.

Megmenekült a Clippers. A Miamiban aratott győzelem másnapján érezhetően fáradtak voltak a vendégek, az első két negyedben lejátszotta őket a Sixers – a fordulás után aztán összekapták a védekezésüket, elöl pedig a Redick-Paul-Crawford trió kosaraira próbáltak építeni. Ahogy a Heat ellen, úgy most is gyengén dobott Doc Rivers csapata, de így is hozni tudta a győzelmet, amely így különösen értékes – az utóbbi 14 idegenbeli találkozójukból a 12.-et nyerték meg Jordanék.

A 76ers legjobb dobói: Grant 17, Smith 16/3, Thompson 16/12
A Clippers legjobb dobói: Redick 23/9, Crawford 23/3, Paul 19

BROOKLYN NETS–DENVER NUGGETS 105–104

Joe Johnson a régi idők emlékére. Nem volt olyan rég, amikor Joe Johnsont még a liga egyik legfélelmetesebb clutch játékosaként tartották számon, ám ebben a szezonban már csak árnyéka (sem) volt önmagának. Ezen az estén sem játszott jól (12 pont, 8 gólpassz), mégis ő lett a hős: egy megnyert feldobás után 1,5 mp-cel a vége előtt szerzett vezetést a Denver Faried kosarával, ám ennyi idő is elég volt Johnsonnak, aki egy hatalmas, dudaszóra gyűrűbe vágódó triplával megnyerte a meccset csapatának. Ez a győzelem mellett azt is jelentette, hogy megelőzte Scottie Pippent az NBA örök pontlistáján és fellépett az 52. helyre – plusz adott egy kis emlékeztetőt, hogy mit is tudott ő egy-két évvel ezelőtt...

Duplán fáj a Denvernek. Johnson dobása egyrészt egy már megnyertnek tűnő meccsen jelentett vereséget a vendégcsapatnak, másrészt így nem tudták kihasználni a Kings hibáját és nem tudtak előzni. Érdekesség egyébként, hogy a Nuggetsnél Mudiay, Barton és Jokics is gyengén teljesített (Gallinari, Faried és Harris viszont remekül), így a Nets állt több lábon: az 51%-kal dobó hazaiaknál hatan is elérték a tízpontos határt és kintről is tartották a lépést a Denverrel – sőt, volt 16 pontos előnyük is a meccs folyamán.

A Nets legjobb dobói: Young 20, Brown 19/6, Lopez 16
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/12, Faried 22, Harris 17/3

DETROIT PISTONS–TORONTO RAPTORS 89–103

Könnyedén nyert a Raptors. Az elveszített első negyed után végig harapott a vendégek védekezése, elszívták a levegőt a Pistons-játékosok elől és a harmadik negyedben már magabiztos előnyben voltak. Innen visszatáncolt a Detroit és Drummond majdnem egészpályás kosarával öt pontra csökkentették a hátrányukat, de a záró etapot egy 11-2-es futással nyitották Lowry-ék és hamar eldöntötték a találkozó sorsát. Az irányító 25 pontig jutott, a cserepadról is bőven jött extra és most az is belefért, hogy DeRozan gyengébben dobjon, így is 55%-kal tüzeltek mezőnyből, illetve a triplavonalon túlról is – így továbbra is csak két meccsel vannak a Cleveland mögött.

Erőlködött a Detroit. Egyáltalán nem ment a játék ma a vendégeknek, Drummond és Reggie Jackson is csak szenvedett, a padról sem jött segítség, egyedül Ilyasova dicsérhető – a játékuk egyáltalán nem tudott kibontakozni, ráadásul csak 28%-kal dobták a hármasokat is. Ugyan voltak jobb időszakaik, elsősorban védekezésben, de képtelenek voltak gyorsan indulni, nem volt átütőerő a játékukban és a Raptors egy-egy futással könnyedén hozta a találkozót. A Pistons előnye már csak fél meccs a keleti nyolcadik helyen...

A Pistons legjobb dobói: Ilyasova 17/6, Morris 14/6, Jackson 13, Hilliard 13/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/6, Ross 18/12, DeRozan 17

ATLANTA HAWKS–ORLANDO MAGIC 110–117 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

2/2. Két nap alatt másodszor verte meg a Magic az Atlantát, tegnap Vucsevics buzzerével, most pedig egy nagy hajrával és hosszabbítás után. Ezúttal is Vucsevics volt a kulcs, aki a nagyszünet után egymaga 25 pontot rámolt be, csapata húszpontos hátrányt dolgozott le és a rendes játékidő végén már vezetett is, igaz, Millsap kis híján így is megnyerte a meccset a Hawks számára. A ráadásban aztán már egyértelműen fölényben voltak a vendégek, ők szerezték az első hat pontot, majd Korver triplájára Fournier válaszolt kintről, ez pedig eldöntötte a meccset – ez a két nagy győzelem újra elindíthatja az Orlandót a playoff-helyek felé.

Kétszer is Millsap kezében volt. A kezdeti hatalmas előnyt hagyta elveszni az Atlanta, de az utolsó másodpercekben így is megnyerhette volna a meccset a hazai csapat: 100-101-nél azonban Millsap csak egy büntetőt értékesített, majd bár egy blokk után még maradt 1,5 mp-e és be is dobta a tempót, már lejárt az idő, mire elengedte a labdát. Érdekesség, hogy amíg egy nappal korábban ő és Horford dobott gyengén, most ketten együtt 49 pontot rámoltak be, de ez is kevésnek bizonyult: a 37 (!) gólpasszt kiosztó vendégek túldobták őket.

A Hawks legjobb dobói: Horford 27/3, Millsap 22/9, Teague 21/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28, Payton 20/6, Fournier 16/9

MEMPHIS GRIZZLIES–PORTLAND TRAIL BLAZERS 106–112 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

Csak buzzerekben nyert a Grizzlies. Az első és a harmadik negyed végén is dudaszós kosarakat szerzett a hazai csapat, ám a negyedik negyed végén visszakapták a kölcsönt, a hosszabbításban pedig már nem róluk szólt a történet. Mike Conley ponterős volt, Zach Randolph keményen dolgozott a palánkok alatt, azonban Marc Gasol már az első percekben kivált lábsérülés miatt – ennek köszönhetően a védekezésük nem igazán állt össze, támadásban pedig nagyon hiányzott a spanyol center intelligens játéka. A győzelemre így is volt esélyük, mert 50 százalékkal céloztak mezőnyből, de a rendes játékidő utolsó játékánál csődöt mondott a védekezésük, ott egy kicsit meg is roggyantak – zsinórban második meccsüket vesztették el ráadásban, mindkettőt hazai környezetben.

Allen Crabbe volt a hős. Damian Lillard újabb extra meccsen van túl, azonban hű társa, McCollum az első 48 percben nem sok vizet zavart, ráadásul a másik három kezdőjátékos összesen 11 pontot szenvedett össze. A kispad, különösen Henderson és a 6/8-as mezőnymutatóval záró Crabbe volt, aki megtolta a kátyúba ragadt szekeret, de Davist és Harklesst is meg kell említenünk. A 4. negyed utolsó támadásánál Lillard és McCollum is rosszul célzott tiszta helyzetben, Crabbe viszont a semmiből visszatette a végén a lepattanót, a kosarat hosszas videózás után megadták a játékvezetők – a ráadást pedig McCollum három duplával kezdte, ezzel megtörve a hazaiak ellenállását.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 27/6, Randolph 26, Je. Green, Chalmers 12/6-12/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/15, McCollum 21/3, Henderson 16/6.

MINNESOTA TIMBERWOLVES–NEW ORLEANS PELICANS 102–116

Az utolsó szalmaszálakba kapaszkodik a Pelicans. Négymeccses vereségsorozat végére tett pontot a New Orleans, és ezzel megtartotta halvány esélyét a rájátszásra – jelenleg a 8. helyen álló Jazz 6.5 meccsel van előttük, és van még köztük két csapat, nem lesz tehát egyszerű dolguk. A mai győzelem azért nem volt túl nehéz, a Wolves borzasztó gyengén védekezett és szokás szerint rettenetesen célzott kintről, náluk viszont hárman is elérték a 26 pontot. Anthony Davis derekasan küzdött a Towns-Dieng duóval, Anderson kiválón dobott, Holiday pedig a pontok mellett 9 gólpasszt, 6 pattanót és 3 labdalopást tett a közösbe, zsákolt is egyet, vagyis legszebb napjait idézte – ennyi elég is volt.

Ez kijózanító volt. Towns egy kicsit, Wiggins sokkal haloványabb volt, mint az elmúlt meccseken, LaVine pedig kis túlzással egy nagy zsákolással le is tudta a mai meccset. Félidőben 17 volt közte, a negyedik negyedre 25 pontos hátránnyal fordult a Wolves, Mitchell edző le is kapkodta a kezdőit. A hazaiak magasemberei hiába osztottak ki 9 sapkát (ebből Holiday egymaga ötöt kapott), mindössze 2 triplájuk akadt be, a csapat nem szerzett (!) labdát – utóbbi két adat jól jellemzi, mennyire súlytalanok voltak ma a periméteren.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 19, Wiggins 15, Muhammad 14.
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/9, Davis 27/3, Anderson 26/9.

PHOENIX SUNS–OKLAHOMA CITY THUNDER 106–122

Laza ujjgyakorlat – a negyedik negyedben. Kevin Durant (32 pont, 6 pattanó, 3 assziszt, 2 blokk) és Russell Westbrook (29 pont, 8-8 pattanó és gólpassz) a Sunst is megoldhatatlan feladat elé állította, ráadásul az újonc Payne és Waiters is forró kézzel játszott – azért annyira mégsem jött könnyen a győzelem. A remek első negyed után a másodikban egyenlített a Suns, és a negyediknek is négypontos hátrányból futottak neki – ekkor viszont a fent említett négyes lerendezte a vitás kérdéseket.

Dicséretes, de nem elég. Markieff Morris és Archie Goodwin voltak a fő pontfelelősök, mellettük Tucker, Len és Teletovic és parádésan célzott - de csak a triplavonalon belülről, kinti dobásai ugyanis nem voltak a Phoenixnek (1/9...). Négy negyeden keresztül azonban a gyűrű támadása (31/39 büntető) nem lehet elég az OKC ellen, az alig 29 perc alatt kipontozódó Devin Booker játéka nagyon hiányzott, különösen a végjátékban kellettek volna a szemtelen kosarai. A csapatok egyébként meglepően idegesek voltak, a játékvezetőknek összesen négy technikait kellett kiosztaniuk.

A Suns legjobb dobói: Morris 23, Goodwin 20, Teletovic 17/3.
A Thunder legjobb dobói: Durant 32/15, Westbrook 29/6, Waiters 15/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Chicago Bulls 108–91
Cleveland Cavaliers–Sacramento Kings 120–100
Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 89–87
Philadelphia 76ers–Los Angeles Clippers 92–98, hosszabbítás után
Brooklyn Nets–Denver Nuggets 105–104
Detroit Pistons–Toronto Raptors 89–103
Atlanta Hawks–Orlando Magic 110–117, hosszabbítás után
Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 106–112, hosszabbítás után
Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 102–116
Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 106–122

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik