A Miami legyőzte a Pacerst, de a Spursé az abszolút első kiemelés

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT, ZSIVERA GÁBOR (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT, ZSIVERA GÁBOR (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.12. 10:00
null
Patty Mills (jobbra) és a San Antonio nem hiába küzdött a Phoenix ellen
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) péntek esti meccsein sok kérdésre választ kaptunk – először is arra, hogy a Spursé lesz végig az első kiemelés a playoffban. A Miami Heat a vártnál könnyebben győzte le a riválist Pacerst, így közel került a keleti első helyhez. Mögötte viszont cserélődtek a csapatok, a Bulls fellépett a harmadik helyre a Raptors Knicks elleni vereségével. Nyugaton a Thunder simán hozta a a második helyet, a Rockets viszont kikapott Minnesotában, így a Portland még utolérheti a 4. helyen. A Timberwolvesban egyébként egy olyan játékos dobott 51 (!) pontot, akiről soha nem gondoltuk volna. A Suns újabb vereségével a Grizzlies visszaszerezte a nyolcadik helyet, de még csak most kezdődik az igazi tánc a Dallas, Phoenix, Memphis trió között.

 

Orlando Magic–Washington Wizards 86–96

Csapatként aratott a Wizards. Nené (17 pont 20 perc alatt) máris formába lendült kihagyása után, John Wall (10 pont, 12 gólpassz) remekül mozgatta a társakat, Bradley Beal (16 pont, 3 szerzett labda) szintén hozta, ami tőle elvárható, így nem meglepő, hogy a keleti hatodik helyet visszaszerző Wizards végül az utolsó Magic elleni meccsét is megnyerte a két gárda idei korábbi találkozóihoz hasonlóan.

Az Orlando visszacsúszott a bottom 3-ba. Nikola Vucsevics nélkül nem meglepő, hogy simán kapitulált a 19-et szóró Afflalo és a dupla duplázó Nelson (12 pont, 11 gólpassz) irányította floridai alakulat, mely a Boston győzelme miatt újra hátulról harmadik a mezőnyben.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 19/3, O'Quinn 13, Nelson 12
A Wizards legjobb dobói: Nené 17, Beal 16/6, Booker 14

Toronto Raptors–New York Knicks 100–108

Ezért hozták őket anno. New Yorkban nagy reményeket fűztek az Anthony-Stoudemire kettőshöz, de nem igazán váltak be eddig; most Anthony 30 pontot (8/17 mezőnyből, 13/14 büntető), 8 lepattanót, Stoudemire 24 pontot (10/14 mezőnyből) és 11 lepattanót tett be a közösbe. Ezúttal az is belefért, hogy nem ment a tripladobás, a végig szoros meccset a negyedik negyedben egy 8-2-es rohanással eldöntötték.

Valanciunas uralkodott. A fiatal center karriercsúcsot jelentő 21 lepattanót szedett össze, miközben a Knicks teljes kezdő ötöse csak 29-et. Valanciunas 21 lecsorgójából 8 támadó volt, a vendégek az egész meccsen csupán 7 ilyet gyűjtöttek be. A pontszerzés annyira nem ment neki (14 pont 14 dobásból) és hiába jutott 20 fölé Lowry és DeRozan is, még a 40%-ot sem érte el a Raptors mezőnyből.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26/6, Lowry 25/12, Valanciunas 14
A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/3, Stoudemire 24, SMitg 15/9

Boston Celtics–Charlotte Bobcats 106–103

Kinek jó ez az eredmény? A Washingtonnak és az Orlandónak, vághatnánk rá, hiszen a hatodik kiemelésért hajtó Charlotte hiába kapott 32 pontot és 10 lepattanót ex-bostoni vezérétől, Al Jeffersontól, most kritikus vereséget szenvedett, a Rondo nélküli Celtics pedig egy kilences vereségsorozatot tett össze, amivel letankolta magát az alsó hármasba, de most ez semmissé vált a mai diadallal. Ezen tények tudatában pláne furcsa, hogy a potenciális egyenlítő triplát a veterán Pargóra bízták a vendégek...

Mindenki termelt, aki számít. A 20-at szóró Jared Sullinger, a 22-őt dobó Avery Bradley, valamint a két 18 pontos bedobó, Bass és Green is kitettek magukért, de a kulcs az újonc Pressey karriercsúcsnak számító 13 gólpassza volt.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 22/12, Sullinger 20/6, J. Green 18/3, Bass 18
A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 32, Neal 13/3, Douglas-Roberts 12

Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 88–93

15-ös hazai diadalmenet szakadt meg. A Nets franchise rekordja 15 otthoni győzelemnél állt meg, Deron Williams, Shaun Livingston és Andray Blatche pihentetését nem bírta el a Brooklyn, így ezzel a győzelemmel a 27 pontos, 10 lepattanós Paul Millsap fémjelezte Hawks szinte biztosan ott lesz a rájátszásban is, a másik New York-i gárda, a Knicks nagy bánatára.

Paul Pierce: 25 ezer. A hazaiak veterán ásza a maga 13 egységével nem szórta meg túlzottan az ellenfelet, de így is fontos mérföldkőhöz ért és a liga történetében tizennyolcadikként lépte át ezt a határt.

Korver nullázott kintről. A Hawks NBA-rekorder triplavetője viszonylag rövid időn belül másodszor sem talált be távolról, de Teague-nek és Millsapnek köszönhetően ezt is elbírta a vendég gárda.

A Nets legjobb dobói: Ma. Plumlee 17, M. Thornton 14/6, Pierce 13/3
A Hawks legjobb dobói: Millsap 27/3, J. Teague 22, D. Carroll 12

Miami Heat–Indiana Pacers 98–86

Elrohant a Heat a harmadik negyedben. Az első félidőben még szoros volt a találkozó, a nagyszünet után azonban egy 16-0-s futással robbantott a címvédő, köszönhetően a Pacers eladott labdáinak. Ebből 16 volt összesen, melyekből a Miami 18 pontot szerzett - Dwyane Wade nélkül.

Hibbert nem volt faktor, James remekelt. A Heat ellen általában csodaszer Roy Hibbert, ezúttal teljesen kivették a játékból, mindössze öt pontot és egy lepattanót tudott hozzátenni. A lepattanózás egyébként is meglepő volt, ugyanis a hazaiak 40-31-re hozták ezt a csatát. LeBron James folytatta a remek sorozatát, ezúttal 36 pontot termelt be 50% felett, viszont csak egy(!) gólpasszt osztott ki.

Újra elöl a Heat, mi várható? A Miami így eggyel kevesebb vereséggel rendelkezik, mint a Vogel-legénység, de eggyel több meccset játszanak még. Jamesék elutaznak Atlantába és Washingtonba, majd fogadják a Sixerst, a Pacers pedig vasárnap az OKC-t látja vendégül, majd szerdán Orlandóban zárja az alapszakaszt.

A Heat legjobb dobói: James 36/6, Chalmers 13/3, Haslem 11
A Pacers legjobb dobói: George 22/9, West 18, Scola 12

Chicago Bulls–Detroit Pistons 106–98

Drummond hihetetlen estéje nem ért W-t. A Pistons fiatal centere Josh Smith távollétében a megszokottnál is nagyobb ütemben gyűjtögette a lecsorgó labdákat és már a félidőben 19-nél tartott, majd végül egy 26 pontos, 26 lepattanós dupla duplával szomorította a chicagói publikumot, viszont az utolsó negyedet 18 ponttal nyerte meg a DJ Augustin (24 pont, 6 gólpassz) irányította Bulls, mely hetedik sorozatban szerzett diadalával már egyedül a harmadik keleten.

Sokatmondó highlight. Hiába van rengeteg tehetség a Detroitban, a sok, nem túl magas (játék)intelligenciával megáldott Pistons-vezérek katasztrofális szezonjának végén találó volt a megjegyzés, mely szerint nem véletlen, hogy - Drummond teljesítményének elismerése mellet - lepattanókból összeállított csokrot kellett mutogatni a hivatalos meccsvideóban.

A Bulls legjobb dobói: Augustin 24/3, Boozer 18, T. Gibson 17
A Pistons legjobb dobói: Drummond 26, Stuckey 22, Jennings 17/3

Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 117–95

A Grizzlies hozta a kötelezőt. A Sixers elleni sikerrel ideiglenesen fellépett a 8. helyre a Memphis, és ehhez nem is kellett nagyon megerőltetniük magukat. A harmadik negyedben kicsit megrázta magát a Marc Gasol vezette társaság, a cseresorból hárman is parádéztak (Miller 19, Allen 15, Calathes 12 pontig jutott). Ezután jön viszont a neheze a Grizzliesnek, vasárnap a gyors játékot játszó Lakershez látogatnak, hétfőn a közvetlen rivális Sunshoz, szerda éjszaka pedig fogadják a szintén ellenfél Dallast.

A Philly két és fél negyedig tartotta magát. Mindössze hétpontos hátrányban voltak a vendégek, ekkor viszont a Grizzlies egy 26-10-es futással eldöntötte a meccset. Védekezés megint nem nagyon volt (a Grizzliesnek ez volt idén a második legtöbb pontot hozó mérkőzése), láthatóan mindenki nagyon várja már, hogy véget érjen a rémálom, amit a 2013-14-es évnek hívnak.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21, Miller 19/9, Allen 15.
A 76ers legjobb dobói: Young 18/6, Wroten 18, Williams 13/3.

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 112–110

Brewer megőrült. A bedobó 11 pontot átlagol a szezonban, de ma minden bejött neki (közte egy félpályás hármas) és óriási karriercsúcsot jelentő 51 pontig jutott 19/30-as mezőnymutatóval. Hat labdalopásával előidézte a Minny 39 leindításból szerzett pontját - ilyen számokat csak Jordan, Iverson és Barry tudott felmutatni korábban (50+ pont, min. 6 steal).

Dieng higgadt maradt a végén. Nem csak Brewer szárnyalt ezen a meccsen, a Love helyén játszó Cunningham 20 pontot, 13 lepattanót és 3 blokkot tudott felmutatni, az újonc center, Dieng pedig 20 lecsorgót kaparintott meg (ennek fele támadó), ráadásul a legjobbkor villant támadóoldalon is: az utolsó két kosarat ő szerezte, bár Harden 17 mp-cel a vége előtt kiegyenlített, de Dieng az utolsó pillanatokban visszapöcizte a labdát, ezzel nyert a Wolves.

Veszélybe került a Rockets. Már csak fél meccsel előzik meg a Blazerst és még játszanak a Spursszel - a Portland ellen mérkőznek az első körben, a kérdés csak a pályaelőny.

A Timberwolves legjobb dobói: Brewe 51/6, Cunningham 20, Rubio 16
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/12, Parsons 27/12, Lin 14/9

Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 116–94

Az OKC hamar lerendezte. A 27-et szóró Durant és a 24 ponttal, valamint 7 gólpasszal záró Westbrook is csak fél órát volt játékban, de az Anthony Davist, Jason Smith, Jrue Holiday-t, Eric Gordont és Ryan Andersont eredetileg is kényszerből jegelő NOP még Evanst és Roberts-et is elvesztette most játék közben sérülés miatt, így sansza sem volt a vendég együttesnek.

Austin Rivers lassan beváltja a hozzá fűzött reményeket? Bár kellett ehhez, hogy rengetegen kidőljenek a posztjáról, de a korábbi középiskolai sztár és NCAA-reménység, Doc Rivers fia mai 18 pontos, 8 lepattanós és 5 gólpasszos produkciója már elismerésre méltó, pláne, hogy egy ideje folyamatosan kétszámjegyű dobóteljesítménnyel járul hozzá a Pelicans erőfeszítéseihez.

A Thunder legjobb dobói: Durant 27, Westbrook 24, Ibaka 16.
A Pelicans legjobb dobói: Miller, Rivers 18/6-18/6, Evans 13/3.

Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 119–116

Micsoda tankcsata! Hiába nem volt már tétje a PO-ról idén is lemaradó keleti kiscsapatok harcának, a Denget nem játszató Cavs nem csak megizzadt, de egy nézői szempontból igencsak szórakoztató meccsen ki is kapott az abszolút sereghajtó csarnokában.

Megállapíthatatlan jövőbeli szerepek. A Milwaukee összes vezérnek hozott kulcsemberét háttérbe szorították idén a vezetők Brandon Knight kivételével (24 pont, 4 gólpassz), viszont a kevésbé reményteli fiatalok mind képesek voltak díszes statisztikákat gyártani - igaz az eredmények nagyon nem jöttek. Most John Henson (15 pont, 6 lepattanó) és Khris Middleton (17 pont) voltak nyerőemberek a 14-et dobó Chris Wright (kicsoda?) mellett.

A Bucks legjobb dobói: Knight 24/9, Sessions 20, Middleton 17/9.
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 23/3, Jack 21/6, Thompson 18.

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 112–104

Popovich nem pihentetéssel dönti el, ki legyen az elsőkörös ellenfél. Előző este Dallasban győzött a Spurs, ma pedig Tim Duncan és Manu Ginobili nélkül, de Tony Parkerrel a másik nagy hajrázó Sunst leckéztették meg. A Spursnek is kellett ez a siker, mert ezzel biztosították be abszolút első helyüket, így a playoff kezdetéig tartó bő egy hétben pihenhetnek a sztárok, a többi játékost pedig teljesen formába lehet hozni. Ez egyébként már most megkezdődött: a tavalyi playoffban triplarekordokat döntő, de idén jóformán láthatatlan Danny Green 33 pontos karriercsúcssal, közte hét hármassal tolta a szekeret...

Dragics hiányzott. A Suns ideiglenesen kicsúszott a playoff-helyekről, ráadásul sérült bokája miatt a csapat egyik húzóembere is hiányzott. Bledsoe és Gerald Green ugyan próbálta pótolni, de így sem pörgött eléggé a Phoenix. A Sunsnak back-to-back jön a közvetlen rivális Dallas idegenben, majd hétfőn a Memphis otthon – a hírek szerint Dragics már pályára fog tudni lépni mindkét összecsapáson.

A Spurs legjobb dobói: D. Green 33/21, Leonard 18/6, Parker 18.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 30/6, G. Green 27/12, Mark. Morris 20.

Utah Jazz–Portland Trail Blazers 99–111

Csendben visszajött a Blazers. Zsinórban harmadik sikerét aratta a Portland, és a Houston váratlan minnesotai vereségével egy meccsnyire van attól, hogy fellépjen a 4. helyre. Ma Damian Lillard negyedik negyedbeli megőrülése (14 pont) kellett a sikerhez, persze Wes Matthews remek dobásai és Aldridge kemény munkája (18 pont, 14 pattanó) és a kispad egészen kiegyensúlyozott teljesítménye is elkelt. Az utolsó két meccsen a Warriors és a Clippers jön szembe – szép feladat, de ha megoldják, odaérhetnek a 4. helyre, ami hazai pályát jelentene a playoff első körében.

Felemás csapat. A Jazz ma két magasemberrel állt fel, illetve bekerült a kezdőbe Alec Burks is, aki rendre a kispadról hoz jó játékot. A két nagyember közül azonban csak Favors volt jó formában, Enes Kanter rengeteget hibázott, és ugyanez volt a helyzet a hátvédeknél is: Burks nagyon jól dobott, az újonc Burke viszont hiába adott 11 gólpasszt, az 5/16-os mezőnymutatót nem teszi ki az ablakba. A Jazz továbbra is utolsó nyugaton (összességében holtversenyben a 4-5. a Celticsszel), vagyis egy kis haszna azért volt a mai újabb buktának.

A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Burks 16/3, Kanter 15.
A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 21/9, Aldridge 18, Lillard 16/12.

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 95–112

Egy negyedig volt szoros. Hét sérültje nélkül állt ki a Lakers, és bár az első negyedben egálra hozták a nagy rohanást, a másodikban kijött, hogy mindössze nyolc emberrel gazdálkodhat Mike D'Antoni. A harmadik negyedben gyorsan 20 fölé ment a differencia, innentől nem volt kérdés, hogy a Lakers kikap, a Warriors pedig 11 meccses vereségsorozatot szakít meg ellenfele otthonában.

Steph Curry Wilt Chamberlain környékén. Szezonbeli negyedik tripla-dupláját (30 pont, 12 gólpassz, 10 pattanó) hozta össze a GSW irányítója, ennél többet az elmúlt 50 évben csak Wilt Chamberlain (1963-64) tudott produkálni egy Warriors-szezonban. Helyettese, a nemrég a Lakerstől érkező Steve Blake is odatette magát (13 pont, 5-5 gólpassz és lepattanó) – ezzel a lendülettel nem tudott mit kezdeni a hazai csapat.

Megvan a playoff. A Warriors egy nappal később a tervezettnél, de behúzta a rájátszó helyet, és majdnem biztos, hogy a 6. helyet szerzik meg. A csapatnál annak is örülhetnek, hogy David Lee, a gárda All-Star erőcsatára visszatért sérüléséből, és védjegyének számító 10 pontos, 10 pattanós dupla-duplával jelentkezett.

A Lakers legjobb dobói: Young 25/9, Hill 18, Kelly 14/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12,Thompson 16/6, Speights 16.

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Washington Wizards 86–96
Toronto Raptors–New York Knicks 100–108
Boston Celtics–Charlotte Bobcats 106–103
Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 88–93
Miami Heat–Indiana Pacers 98–86
Chicago Bulls–Detroit Pistons 106–98
Memphis Grizzlies–Philadelphia 76ers 117–95
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 112–110
Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 116–94
Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 119–116
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 112–104
Utah Jazz–Portland Trail Blazers 99–111
Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 95–112

 

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. Miami 54 25 .684
2. Indiana 54 26 .675
3. Chicago 47 32 .595
4. Toronto 46 33 .582
5. Brooklyn 43 36 .544
6. Washington 41 38 .519
7. Charlotte 40 39 .506
8. Atlanta 36 43 .456
9. New York 34 45 .430
10. Cleveland 32 48 .400
11. Detroit 29 51 .363
12. Boston 24 55 .304
13. Orlando 23 56 .291
14. Philadelphia 17 62 .215
15. Milwaukee 15 64 .190

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. San Antonio 62 18 .775
2. Oklahoma City 58 21 .734
3. Los Angeles Clippers 55 24 .696
4. Houston 52 27 .658
5. Portland 52 28 .650
6. Golden State 49 30 .620
7. Dallas 48 32 .600
8. Memphis 47 32 .595
9. Phoenix 47 32 .595
10. Minnesota 40 39 .506
11. Denver 35 44 .443
12. New Orleans 32 47 .405
13. Sacramento 27 52 .342
14. Los Angeles Lakers 25 54 .316
15. Utah 24 55 .304

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik