A Mavericks és a Sixers is földbe döngölte ellenfelét

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2019.12.08. 10:29
null
Simmons 34 pontjával karriercsúcsot döntött
A Dallas 46, a Philadelphia 47 ponttal hozta a kötelezőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján és mindkét csapatban akadt kiemelkedő egyéni teljesítmény is. Kiizzadta a New York-i győzelmet a Pacers, James Harden feltámadásával javított a Rockets, most nem botlott a Jazz.

Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 141–94

Gálaelőadást tartott a Philly. Joel Embiid és Josh Richardson nélkül, az idei összteljesítmény alapján némileg meglepő, hogy milyen különbséggel nyerte ezt a meccset a Sixers, mindenesetre az tény, hogy Brett Brown csapata valósággal megsemmisítette ellenfelét: az első negyedet 18, a másodikat pedig 41 (!) pontos előnnyel zárta, a nagyszünetben 77–36 állt az eredményjelzőn. Külön kiemelendő Ben Simmons, aki átérezte, hogy most neki kell előlépnie vezérré, ezt pedig olyannyira megtette, hogy 34 pontos karriercsúcsot szórt, bedobott egy triplát (!), dobott középtávolit és 9/12 büntetőt is, összességében 12/14 kísérlete esett be mezőnyből–emellett volt 7 gólpassza, 2 labdaszerzése és 2 blokkja is, ráadásul mindezt alig 26 perc alatt hozta össze. Mellette Mike Scott (21 pont, 9/12 mezőnyből) és Trey Burke (21 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 9/12 mezőnyből) is csillogott, a csapat maximálisan kiszolgálta a Simmons triplájánál különösen megőrülő közönségét és 11–0-ra javította hazai mérlegét – az egyetlen probléma az, hogy most Matisse Thybulle is megsérült és nem tért vissza a pályára, erősen elkezdett fogyni az aktív rotáció...

Kilátástalan Cavs. Újabb hatalmas pofont kapott a Cleveland, sőt, az idei legnagyobbat, ekkora verésben még egyszer sem részesült az idei szezonban – összességében 13-ból 12. és zsinórban a hatodik meccsét vesztette el a gárda, de ennek a mikéntjét és mértékét sem teszik ki az ablakba. Semmilyen pozitívumot nem lehet velük kapcsolatban kiemelni, egy közel 50 pontos vereség és az utóbbi idők eredményei alapján tényleg el kell gondolkodniuk, hogy merre tartanak és mi lesz ennek a vége – a szezont még jól kezdték, azóta viszont teljesen szétestek, ennél a mostani meccsnél pedig nem nagyon van lejjebb. Most ráadásul mennek tovább Bostonba, ahol sokkal kedvesebb fogadtatásra nem számíthatnak...

A 76ers legjobb dobói: Simmons 34/3, Scott 21/9, Burke 21/3
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 17/9, Thompson 12, Sexton 10, Clarkson 10/3

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 130–84

Doncicot és Marjanovicsot is ünnepelték Dallasban. Két európai játékos volt az este sztárja a Mavs oldalán, az egyik természetesen az ismét villogó MVP-jelölt, Luka Doncic, aki 26 perc alatt hozott egy 26 pontos, 6 lepattanós, 9 gólpasszos estét, ezzel sorozatban 18. alkalommal produkált legalább 20-5-5-ös meccset – Michael Jordan óta ő az első, aki képes volt erre. A másik közönségkedvenc pedig Boban Marjanovics lett, aki a második negyedben Jahlil Okafor ellen szintén foghatatlannak bizonyult, magasságból szétszedte a Pelicanst, egymaga dobott ott kilenc pontot, végül pedig alig negyedóra játékidő alatt egy 15 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított. Nagyrészt rá építve lépett meg egyébként a második negyedben a hazai csapat, onnantól pedig nem volt kérdés, a nagyszünet után már egyszer sem csökkent tíz pont alá a különbség, sőt, a harmadik negyedben jött a kiütés: 40–14-re nyerte ezt a játékrészt a Dallas, úgyhogy padlóra küldte ellenfelét. Rick Carlisle alakulata zsinórban ötödször, összességében tizenegyből tizedszer nyert, erre pedig utoljára a 2010/–2011-es szezonban volt képes – akkor bajnoki cím lett a vége...

Nincs vége. Tovább tart a Pelicans zuhanása, a társaság zsinórban nyolcadik vereségét gyűjtötte be, Alvin Gentry pedig annyit mondott a meccs után, hogy szörnyű teljesítményt nyújtottak és ő maga edzőként sem kivétel ez alól. A New Orleansnak igazából esélye sem volt, a szorosabb első negyed után jött Marjanovics, onnantól pedig felborult a pálya és bár egy 46 pontos vereségnél nem nagyon érdemes böngészgetni a statisztikát, azt azért kiemelnénk, hogy csapatszinten három darab triplát sikerült dobniuk 9.4 százalékos hatékonysággal, talán ez jellemzi legjobban a teljesítményüket. Következőleg a Detroitot fogadják, meglátjuk, hogy sikerül-e bármit tenniük azért, hogy megtörjék ezt a borzalmas szériát.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/6, Marjanovics 15, Hardaway Jr. 14/3, Brunson 14/6
A Pelicans legjobb dobói: Redick 15/3, Holiday 14, Ingram 14/3

New York Knicks–Indiana Pacers 103–104

Ott maradt Julius Randle kezében. Ahogy arra lehetett is számítani, Dave Fizdale kirúgása és az edzőváltás feltüzelte a New Yorkot, főleg a back-to-backet vívó Pacers ellen volt érezhető az energia, repültek a lepattanókért, szabad labdákért, a második félidőben már kőkeményen védekeztek és a meccs végén át is vették az irányítást. Fokozatosan építették fel magukat, az utolsó negyedben pedig 11 pontos hátrányt dolgoztak le és ott volt a kezükben a hosszabbítás, ám Julius Randle 0,1 másodperccel az órán kihagyott egy büntetőt, ami az egyenlítést jelentette volna, így zsinórban kilencedszer is kikaptak. Az egyértelmű, hogy az előző 37, illetve 44 pontos vereségek után ez most egy másik Knicks volt, de Morrisék nem tudták leküzdeni a 40 százalékos mezőnymutatójukat és a végén egy hajszállal megint elbuktak – a kérdés az, hogy hogyan élik meg ezt a mérkőzést, ha a pozitívumokra tudnak koncentrálni, akkor hosszabb távon is javulhatnak.

Fontos győzelem. Az előző esti detroiti vereség miatt fáradtan, ráadásul a kézsérülés miatt kimaradó Malcolm Brogdon nélkül húzta be ezt a mérkőzést az Indy a feljavuló Knicks ellen úgy, hogy a végén már nem feltétlenül a saját kezében volt a sorsa, emiatt mindenképpen értékes ez a győzelem. Brogdon helyét a kezdőben Aaron Holiday vette át, de komoly irányítómunkát a padról beszálló TJ McConnell végzett, aki 3/3 jó dobása mellett 11 gólpasszt osztott ki, a pontszerzést pedig rábízta arra, aki ért hozzá: TJ Warren 25-öt, Domantas Sabonis pedig 19-et szórt remek hatékonysággal, ők húzták a vendégcsapatot támadásban. Az első félidő 66 dobott pontja után a másodikban már érezhető volt a fáradtság, ott csak 38-at tudtak hozzátenni és fokozatosan elvesztették a kontrollt, de a végét megúszták – a kötelező tehát valahogy megvan, következőleg a Clipperst fogadja a társaság, remélhetőleg már Brogdonnal kiegészülve és kicsit felfrissülve.

A Knicks legjobb dobói: Morris 25/12, Randle 16, Robinson 14
A Pacers legjobb dobói: Warren 25/6, Sabonis 19, McDermott 16/9

Houston Rockets–Phoenix Suns 115–109

A végére Harden is megérkezett a meccsre. Három negyeden keresztül szenvedett a dobásaival a Rockets sztárja, 5/19-es mezőnnyel, azon belül 1/10 triplával állt a záró játékrész előtt, ott viszont pár percre elszabadult–szükség is volt rá, mert addig igencsak egál-szagú meccset játszottak a felek. Harden „távollétében” Russell Westbrook zsinórban harmadik, idei hatodik tripla-dupláját szállította (24 pont, 10/18 mezőnyből, 14 lepattanó, 11 gólpassz, 3 szerzett labda, 2 blokk), Clint Capela egy visszafogottabb dupla-duplát hozott, ám ezek önmagában egy vereséghez lettek volna elegendőek, ha nincs Ben McLemore. A parádés formába lendült triplaspecialista lassan átveszi a sérült Eric Gordon helyét, ma öt hármast, összesen 27 pontot rámolt be, különösen a második negyedben villogott, amikor 11 pontot szórt. Az ekkor megszerzett előnnyel viszont nem sáfárkodott jól a Houston, hét perccel a vége előtt 89–89-re állt a csata – ekkor jött Harden, aki a következő pár percben szerzett két labdát, egymaga futott egy 8-0-t, ez a kis fór pedig már kitartott a végéig. A texasiak továbbra is a Lakers mögötti négyes bolyban (Dallas, Denver, Clippers) vannak, legközelebb a rossz formában lévő Kings ellen javíthatják tovább mérlegüket.

Elég volt egy pillanatnyi rövidzárlat. Alapvetően jól gondolkodott a Phoenix, hogy mit is kellene csinálni a Houston ellen, Hardent pont annyira zavarták, hogy elvállalja a félig tiszta helyzeteket, ebből jött össze neki egy 3/17-es tripla, és mivel Tyson Chandler betegség miatt nem játszhatott a Rocketsban, a palánkok alatt is ki tudták hozni egálra a meccset. Elöl a dobásban elég pontatlan Ricky Rubio jól adta a ritmust (10 pont, 13 gólpassz), Devin Booker ezúttal 35 pontot szórt jó vállalásokkal, a dupla-duplázó Dario Saric 5 gólpassza mellett belekapaszkodott 5 támadópattanóba, a padról pedig Mikal Bridges egyetlen rontott büntetővel hozott 14 egységet. Még azt is elbírták volna, hogy a kezdőben Kelly Oubre Jr. és különösen Frank Kaminsky nem élete meccsét játszotta, ám a fentebb már említett negyedik negyedes kihagyás azonnal a győzelmükbe került – a Houstonnak csak ennyi előny kellett, hogy utána rutinból megoldja a végjátékot. A vendégek most hazatérhetnek, és újabb kőkemény meccsük jön a közvetlen rivális Minnesota ellen.

A Rockets legjobb dobói: Harden 34/9, McLemore 27/15, Westbrook 24/3.
A Suns legjobb dobói: Booker 35/6, Oubre Jr. 19/3, Bridges 14/3.

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 126–112

Pont egy ilyen meccs kellett a Jazznek. Nincs jó formában a Jazz, az elmúlt hat alkalomból ötször kikaptak, ráadásul Mike Conley Jr. sérülése miatt át is kell szervezniük a rotációt. Leginkább Joe Inglest kell visszaszoktatni az első vonalhoz, a tavaly még kezdő ausztrál idén a padról jön és nem túl hatékony – ehhez kapóra jött a gyenge Grizzlies. A kiscsatár dobásai elkezdtek beesni, emellett 10 gólpasszt és 4 szerzett labdát jegyzett, kifejezetten kiegyensúlyozott lett vele a kezdőötös, amelyben Donovan Mitchell kedvére alkothatott (22 pont, 9/17 mezőnyből), Royce O'Neale (14 pont, 4/4 tripla) mindent bedobott, ami a keze ügyébe került, Rudy Gobert 8/9-es mezőnnyel zárt, de akadt például 5 asszisztja is, plusz Bojan Bogdanovic is bedobott 19 pontot. Amikor ők pihentek, jött a veterán Jeff Green tripláira és Emmanuel Mudiay sebességére (11 pont, 7 gólpassz) építő cseresor. Nagyon pihentetni azért nem lehetett a kezdőötöst, mert a 22 eladott labda miatt igazán nem szakadt le a Grizzlies, de összességében nem kellett megszakadni a győzelemért és gyakorolhattak is – a következő két meccsükön élesebb helyzetben is bizonyíthatnak a tabellán kicsit mögöttük álló Thunder és Timberwolves ellen.

Felemásan sikerült a visszatérés. Nyáron Mike Conleyért cserébe érkezett a Memphishez Jae Crowder és Grayson Allen Utahból, a két játékosnak így különlegesebb alkalom volt ez a megszokottnál – Allen jól is dobott, Crowder viszont az első negyedet leszámítva nem volt hatékony, viszont szerzett három labdát, ugyanakkor nem róluk szólt a Grizzlies játéka. Ja Morant továbbra is maródi, az újonc irányító nélkül Tyus Jones próbált szervezni (7 gólpassz), nem is járt rosszul a labda, de a második negyedben alulra kerültek a vendégek (37-18-ra vitte ezt a tizenkét percet a Jazz), onnantól pedig előjöttek a szokásos problémák: 10/35 triplájuk ment be, alig 64 százalékkal büntetőztek, az összesen leszedett 28 lepattanó sem fest túl jól. A 15 labdaszerzés csak arra volt elég, hogy ne üssék ki őket, esélyük sem volt a győzelemre – annak örülhetnek, hogy Jaren Jackson Jr. 26 pontot szórt, a kispad is összegereblyézett 44 egységet, így legalább mindenki hangulatba jöhetett a Warriors elleni nyugati roncsderbire.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/6, Green 19/15, Bogdanovic 19/6, Gobert 19.
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 26/9, Crowder 13/6, Allen 13/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 130–84
New York Knicks–Indiana Pacers 103–104
Philadelphia 76ers–Cleveland Caveliers 141–94
Houston Rockets–Phoenix Suns 115–109
Utah Jazz–Memphis Grizzlies 126–112

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik