A Karmazsin Áradaté lett a kristály tojáslabda

Vágólapra másolva!
2010.01.08. 10:51
null
Az Alabama 1992 óta az első nemzeti bajnoki címét szerezte (Fotó: Reuters)
Címkék
A kaliforniai Pasadena Rose Bowl-stadionjában rendezték meg – Magyarországon hajnali kettőt mutatott az óra, amikor útjára indult a játék – az egyetemi amerikaifutball-bajnokság, a BCS (Bowl Championship Series) nemzeti bajnoki döntőjét. Az idei fináléban a Délkeleti konferencia (SEC) elsője, az Alabama Crimson Tide és a Big XII Konferencia legjobbja, a Texas Longhorns mérkőzhetett meg a végső győztesnek járó, kristályból készült tojáslabdáért.

A két csapat ellenkező előjellel vághatott neki a végső ütközetnek: az esélyesebbnek kikiáltott Alabama az SEC-konferencia döntőjében a Floridát gyűrte le, amely végzős irányítójával, Tim Tebow-val bajnoki címvédésre készült. Ezzel szemben a délnyugati államokat tömörítő Big XII Konferencia fináléjában a Texas csak kínkeservvel kerekedett felül az elképesztő védőteljesítményt nyújtó Ndamukong Suh vezette Nebraska felett. Ennek megfelelően a Longhorns esélyeit igencsak szűken mérték a fogadóirodák.

Az Alabamai Karmazsin Áradat kezdhetett támadással, de rögtön az első playeknél látszott, hogy a Texasi Hosszúszarvúak védelme felkészült ellenfele futójátékra alapuló támadóstratégiájából. Gyorsan átkerült a labda az austiniakhoz, de három és fél perccel a játék kezdete után, 0–0-s állásnál Colt McCoy, a Longhorns kiváló irányítója belerohant a Bama védőfalába és a dobóválla sérülést szenvedett. A texasi játékmester már nem is térhetett vissza a pályára, helyét az abszolút kezdő quarterback, Garrett Gilbert vette át. Az elsőéves Gilbert (még csak) a jövő nagy reménysége, ennek megfelelően mindössze néhány percet játszott eddig az idei szezonban.

Mélyvízbe kerülése hullámvölgyek és hullámhegyek sorozata lett. Vezetésével a Texas egymás után két sikeres mezőnygólt rúgott, de az Alabama a második negyedben gyorsan magához tért. Futózsenijei, a Heisman-győztes Mark Ingram és Trent Richardson két gyors touchdownja megfordította a meccset, ráadásul a félidő vége előtt egy szerencsétlen Gilbert-passz újabb hatpontossal ajándékozta meg a Crimson Tide-ot.

Két negyed után 24–6-os alabamai vezetést mutatott az eredményjelző. „Úgy tűnt, a félidőben megnyertük a meccset" – nyilatkozta a végén Nick Saban vezetőedző. Aki azonban úgy döntött, hogy a Crimson Tide biztos győzelmének tudatában aludni tér, tévedett.

Garrett Gilbert és a texasi védelem egy emberként összeszedte magát. A Bama irányítója, Greg McElroy passzjátékra váltott, de próbálkozásai teljes csődöt mondtak, egymás után vitték földre (sack) a Longhorns védői. Irányító ellenfele, Gilbert pedig először egy 44 yardos, majd egy 28 yardos átadással találta meg vezető elkapóját, Jordan Shipleyt, aki mindkettőt értékesítette. Hiába küldték vissza a pályára az apró sérüléssel pihenő Ingramet, három perccel a mérkőzés vége előtt, 24–21-es Alabama-vezetésnél a Texas próbálkozhatott egy utolsó támadássorozattal, hogy átvegye a vezetést.

A győzelmi reményeket dédelgető texasi szurkolók ekkor ébredtek rá a keserű valóságra. Az Alabama védelme Terrence Cody vezetésével észbekapott. „Mondtam, srácok, ez rajtunk, a védőfalon múlik. Nagy játékokat kell bemutatnunk, hogy befejezzük a meccset" – értékelte a szituációt a termete miatt Cody Hegynek becézett alabamai védő. Totális blitzet (védőlerohanást) intéztek a zöldfülű Gilbert ellen, aki rögtön elveszítette a labdát, amelyet utána Ingram újabb touchdownra váltott. Végül futótársa, Richardson állította be a 37–21-es végeredményt.

Bár McCoy sérülése idejekorán felborította az erőviszonyokat, a Texas derekasan állta a sarat. Az Alabama azonban élni tudott az esélyesség terhével és megérdemelten nyerte meg 1992 óta első nemzeti bajnoki címét. Zseniális védelmük és futótandemjük tudásának megfelelően játszott, Mark Ingram ráadásul megtörte a „Heisman-átkot", miszerint a díjat elnyerő játékos kikap a bajnoki döntőben (az utóbbi nyolc évben ez hétszer fordult elő). Ingram 116 yarddal és két touchdownnal, míg Richardson 109 yarddal és két hatpontossal írta bele magát a történelemkönyvekbe.

Jöhetett a konfettieső
Jöhetett a konfettieső

A Texas Longhornsnak sem kell szégyenkeznie: Garrett Gilbert a kezdeti bizonytalankodás után magára talált, és éles helyzetben dobott két touchdownpassza, illetve 186 yardja jelzi, a jövőben komolyan számolni kell vele. „Úgy játszott, hogy volt egy pont a meccsen, amikor elhittem, győzni tudunk" – mondta róla Mack Brown austini vezetőedző.

A meccs végén konfettieső árasztotta el a pályát és az alabamai futballisták diadallal emelhették magasba a kristálytrófeát, a könnyeivel küszködő Colt McCoy pedig készülhet pályafutása újabb kihívására, az NFL-re.

 NCAA
A BCS nemzeti bajnoki döntő végeredménye:
Alabama Crimson Tide–Texas Longhorns 37–21 (0–6, 24–0, 0–7, 13–8)
A mérkőzés legértékesebb játékosa (MVP): Mark Ingram (running back, Alabama)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik