A Jazz is földbe döngölte a teljesen széteső Houstont

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.07. 09:10
null
A Utah legyőzte a Houstont (twitter.com/utahjazz)
Három sima meccset hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapja, a Boston, a Utah és a Portland is nagy különbségű győzelmet aratott a Knicks, a Rockets és a Suns ellen – a vesztesek mindegyik találkozón nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak.

 

Boston Celtics–New York Knicks 128–100

Visszavágott a Celtics. Nem is olyan rég éppen a Knicks elleni hazai vereség volt talán a Boston szezonjának eddigi mélypontja, azóta azonban összekapta magát a társaság és most már sorozatban negyedik győzelmét aratta, méghozzá nagyon simán. A hazaiak szerezték a mérkőzés első három kosarát, és egyáltalán nem voltak hátrányban, a meccs nagy részében 10-15 pont körüli előnyben kosarazhattak, majd a záró etapban még magabiztosabbá tették a sikerüket – 50 százalék felett dobtak mezőnyből, 32 gólpasszal zártak és heten is elérték náluk a tízpontos határt, könnyedén érvényesítették a papírformát. Az egyetlen problémájuk, hogy egy ilyen sima meccsen, ahol a hajrában Brad Stevens már pihentethette is játékosait, két sérülés is történt, Aron Baynes még az első félidőben dőlt ki a bokája miatt, Kyrie Irving pedig a másodikban fájlalta a vállát, cserét kért és ő sem tért már vissza – az első hírek szerint egyik sem igazán komoly, de pontosabbat egyelőre nem tudni róluk.

Nem volt esélye a New Yorknak. Dave Fizdale szerint a szörnyű védekezésük volt a sima vereségük oka, a Celtics csak az utolsó negyedben maradt 30 pont alatt (29-et dobott), egyébként végig ott szedte szét a Knicks védelmét, ahol akarta és a jobb első negyed után támadásban is szétcsúsztak a vendégek – végül 40 százalék alatt maradtak mezőnyből és talán csak a két kezdő magasember, Enes Kanter (14 pont, 11 lepattanó, 24 perc), valamint Noah Vonleh (12 pont, 10 lepattanó, 4/5 mezőnyből) tudott igazán hasznos lenni. Átmeneti sérülés náluk is akadt, Tim Hardaway Jr. flagrantet érő könyököst kapott Marcus Morristól és néhány percre kivált, de ő később vissza tudott térni, igaz, a tripláin kívül sok hasznosat ezúttal ő sem tudott hozzátenni csapata játékához – nem tudták megszorítani ellenfelüket, most már készülhetnek a holnapi, Nets elleni városi derbire.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A Celtics legjobb dobói: Irving 22/9, Brown 21, Horford 19
A Knicks legjobb dobói:
Hardaway Jr. 22/18, Mudiay 17/6, Kanter 14

Portland Trail Blazers–Phoenix Suns 108–86

Erre nincs magyarázat. Sorozatban másodszor produkált 10 pont alatti első negyedet a Phoenix, ezúttal 34–9-re vesztették el a nyitó játékrészt a vendégek, amellyel természetesen el is döntötték, hogy ezen a meccsen sem fognak nyerni – egyszerűen érthetetlen, hogy mi történik náluk, a sorozatos NBA-szint alatti teljesítményekre az sem lehet kifogás, hogy sok az újonc, vagy hogy a Booker-Warren páros most sem játszott, így egyszerűen nem lehet meccset kezdeni, pláne zsinórban kétszer. Gyomorproblémái miatt most Deandre Ayton is csak a padról szállt be, úgyhogy az első negyed ismételt borzalmába ezúttal ez is belejátszott, de végül pályára került és 27 percet ott is töltött, segíteni viszont egyáltalán nem tudott teljes letargiában lévő csapatán – ott tart a Phoenix, hogy már edzőpartnernek is kevés egy átlagos NBA-csapat számára. Sok a probléma és sok az indok, de azért egy 9–36-os, majd egy 9–34-es meccskezdés (hogy a 4–21-es mérleget, közte az 1/12-es idegenbeli mutatót ne is említsük) lehet, hogy máshol felmelegítené a kispadot a vezetőedző alatt...

Megvan, haladjunk. A gyenge formában lévő, ráadásul ezen a meccsen a sérült CJ McCollumot is nélkülöző Portlandnek kötelező volt hoznia a győzelmet és ezt minden erőlködés nélkül meg is tette úgy, hogy Terry Stotts bőven pihentette fontosabb játékosait – ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben már a rotációból is kiszoruló Jake Layman 24 pontot dobott (10/13 mezőnyből), vagy hogy összesen 13-an léphettek pályára. Persze ez a győzelem is annyit ér a végén, mint a többi, de a Suns helyzetét elnézve nagy következtetéseket ebből nem érdemes levonni – győzni persze mindig jó, ráadásul így McCollum sérülése sem számított, de a Minnesota ellen egészen más szintet kell majd hozniuk.

A Trail Blazers legjobb dobói:Lillard 25/9, Layman 24/9, Collins 10
A Suns legjobb dobói:Daniels 15/6, Jackson 14, Okobo 11/3, Ayton 11

Utah Jazz–Houston Rockets 118–91

Újabb szörnyű Rockets-meccs. A legutóbbi borzalmas utolsó negyed után ezúttal a harmadik játékrészben esett szét teljesen a Houston, a texasiak 38–11-re bukták el ezt a periódust és megint kiütéses vereségbe néztek bele – pedig mindenki pályára lépett, ráadásul az ellenfél védekezésének alappillére, kezdő centere alig három percet játszott. Az említett harmadik negyedben a vendégek összesen nyolc labdát adtak el és csak ezekből több pontot kaptak (15-öt), mint amennyit összesen dobtak, a meccs folyamán pedig 22 eladott labdával és 33 ebből kapott ponttal zártak, mindkét szám negatív szezoncsúcsszámukra. Emellett a dobás sem ment nekik, James Harden rémesen játszott (15 pont, 5/16 mezőnyből, 2 gólpassz, 7 eladott labda), úgyhogy a picit biztatóbb meccseik után megint kaptakkét olyan pofont, ami megmutatta, hogy egyelőre semmi közük a tavalyi csapathoz, pedig a szezon negyede már eltelt...

Gobert nélkül is megy. A Jazz centerének a harmadik percben elgurult a gyógyszere és kiállíttatta magát, onnantól alacsonyabb, gyorsabb szerkezetben játszottak a hazaiak, ami nagyon jól működött a Rockets ellen – futottak egy 11–0-t már az első negyedben, amivel megléptek, a harmadik játékrészben pedig egy 15–2-es rohammal végleg megtörték ellenfelüket. Már a nagyszünet előtt is vezettek 15 ponttal, a fordulás után ez a különbség 30 egység fölé hízott, úgyhogy Quin Snyder pihenőt is adhatott kulcsembereinek, a kezdők 24-26 percet játszottak, Donovan Mitchell például csak hat pontot dobott, Derrick Favors viszont lubickolt (24 pont, 10 lepattanó, 26 perc) Gobert helyén, Dante Exum pedig 15 ponttal szezoncsúcsot szórt – sorozatban második kiütéses győzelmüket aratták, most ezzel a lendülettel utaznak tovább San Antonióba.

A Jazz legjobb dobói:Favors 24, Ingles 18/12, Exum 15
A Rockets legjobb dobói:Harden 15/6, Carter-Williams 13/6, Capela 12, Paul 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik