A Houston is nyert Bostonban, tovább süllyed a Celtics

Vágólapra másolva!
2019.03.04. 08:55
null
Tovább süllyed a Boston Celtics (Fotó: Getty Images)
Hetvennégy pontot és tizennégy triplát dobott a Bostonnak a Harden-Gordon páros az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának rangadóján, a Celtics csak a végén tudott kozmetikázni az eredményen. Megtörte rossz szériáját az OKC, győzött a Portland és a Clippers, a Toronto viszont Kawhi Leonard nélkül, hosszabbításban kikapott a Detroit vendégeként.

 

Charlotte Hornets–Portland Trail Blazers 108–118

Új fejei nőnek a portlandi sárkánynak. Nic Batum szerint a Hornets terve az volt, hogy a Lillard-McCollum párost hozzák minél nehezebb helyzetbe, de egyrészt az idei szezonban ez már kevésa Blazers ellen, mert van egy parádésan játszó Jusuf Nurkic, másrészt ezúttal még egy extra teljesítményt talált a vendégcsapat. McCollumot valóban levették a pályáról és Lillard sem tudott megőrülni, de Nurkic cserébe végig dominált a palánk alatt (26 pont, 8/13 mezőnyből, 10/11 büntető, 15 lepattanó, 6 gólpassz 29 perc alatt), a kispadról pedig robbantott a szezon közben megszerzett Rodney Hood, aki 27 pontos szezoncsúcsot szórt – ebből ráadásul 21 (!) a negyedik negyedben született, az utóbbi időben látott hullámvölgye alaposan megfordult. Az ő parádéja pedig nélkülözhetetlen volt a vendégek sikeréhez, mert ugyan jobban kezdtek, de aztán a Hornets hamar eltüntette a párpontos hátrányt, szorosan alakult a meccs, majd a záró etapban Hood 7/10 jó dobással jelentkezett és ez akkora pluszt hozott a Stotts-legénység számára, amelyre már nem volt válasza a Charlotte-nak – továbbra is holtversenyben harmadik-negyedikek Lillardék a nyugati tabellán.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Nem volt jó válasza a Hornetsnek. Nurkicra abszolút nem tudott mit lépni a hazai alakulat, a festékben 58–38-ra kapott ki James Borrego csapata, a lepattanózást pedig 48–35-re veszítette el, úgyhogy kintről próbált meg ezen javítani, amíg tudott. A meccsben maradás oka azonban ezúttal a kispad volt, Jeremy Lamb (23 pont, 4/4 tripla), Tony Parker (14 pont, 5 gólpassz 14 perc alatt) és Frank Kaminsky (18 pont, 7 lepattanó) is nagyszerűen szállt be, Bismack Biyombo pedig egy időre azért némileg stabilizálta a palánk alatti védekezést – közben viszont a kezdőben szinte mindenki betlizett, Kemba Walker csak 5/21-et dobott mezőnyből és Nic Batum is eléggé eltűnt. Ez végül nem fért bele, a cseresor ugyan megteremtette az esélyt, de a negyedik negyedben mindez már kevésnek bizonyult, úgyhogy nem tudták megelőzni az Orlandót,

A Hornets legjobb dobói:Lamb 23/12, Walker 18/6, Kaminsky 18/6
A Trail Blazers legjobb dobói:Hood 27/9, Nurkic 26, Lillard 23/12

Boston Celtics–Houston Rockets 104–115

Ketten dobták szét a Bostont. Ezen a mérkőzésen is igazolta remek formáját a Houston, a vendégcsapat gyakorlatilag átgázolt az otthon ilyen pofonokhoz nem hozzászokó Celticsen és már a nagyszünetig el is döntötte a küzdelmet. Ennek oka az volt, hogy James Harden és Eric Gordon is szenzációs napot fogott ki, ez a duó az első félidőben pontosan annyi pontot szerzett (!), mint a teljes Boston (43-at) és nekik köszönhetően már 22 egység volt a két csapat közötti különbség, a fordulás után pedig csak a Celtics javult fel támadásban, ez a két játékos nem esett vissza: 74 ponttal, 51 százalékos mezőnymutatóval és 14/30 triplával zárták az estét, teljesen foghatatlannak bizonyultak. Az immár egészséges Houston pedig rájuk építve nem rontotta el a győzelmet, a végén ugyan próbált még rohamozni a Celtics és a közel harminc pontos különbségből tíz alá jött vissza, de amikor kellett, mindig válaszoltak a vendégek annak ellenére, hogy a hajrában Harden kipontozódott. A D'Antoni-legénység zsinórban ötödik sikerével továbbra is ott van a Thunder-Blazers páros mögött és várja a riválisok hibáit.

Nincs megoldás. A Washington elleni hazai kötelező csak szépségtapasz volt Bostonban, most újabb komoly vereséget szenvedett el a gárda, ráadásul ezúttal tulajdonképpen esélye sem volt Brad Stevens csapatának. A fő gond az volt, hogy támadásban továbbra sem képes elfogadható szintet hozni a gárda, sok volt a hiba, az egy-egyezés, nem ültek a triplák, nem volt meg igazán az összhang és most ezt nem tudták ellensúlyozni jó védekezéssel, sőt, igazából azt csinált velük a Harden-Gordon páros (de Chris Pault se hagyjuk ki), amit akart. Az első félidei 1/13 tripla azért elég jól behatárolta, hogy mire lehetnek képesek, főleg a Houstonhoz viszonyítva és bár a negyedik negyedre felszívták magukat, ott sem tudták megcsinálni az igazi áttörést – volt például olyan, hogy Terry Roziert tripladobás közben faultolta a Rockets, de ő mindhárom büntetőjét kihagyta. Egy Morris-homály után a közönség is jelezte, hogy ez így kevés, jött a booo-zás, a társaság az All-Star óta 1–5-ös mérleget tud felmutatni és nem tudja kihasználni a Philly és a Pacers hibáit, sőt, még nőtt is a hátránya.

A Celtics legjobb dobói:Irving 24/9, Horford 19/3, Smart 18/9
A Rockets legjobb dobói:Harden 42/18, Gordon 32/24, Paul 15/9

Chicago Bulls–Atlanta Hawks 118–123

Visszavágott az Atlanta. A két nappal ezelőtti, négy hosszabbítást hozó derbihez képest most visszafogottabbak voltak a felek, de ebből a Hawks jött ki jobban és idegenben vágott vissza az otthon elszenvedett vereségért. Pedig John Collinsra ezúttal sem számíthattak, sőt, a harmadik negyedben Trae Youngot (18 pont, 3/4 tripla, 5 gólpassz 18 perc alatt) is kiállították szövegelésmiatt, úgyhogy a két vezér nélkül kellett megvívniuk a hátralévő időt, de a többiek megoldották a feladatot: Alex Len 28 ponttal és 5/8 triplával állt a sereg élére, Dedmon hozott egy combos dupla-duplát, a padról pedig parádés teljesítmények érkeztek, így összességében 21 triplát küldtek a gyűrűbe 50 százalékos hatékonysággal. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy megőrizzék a párpontos előnyüket, a végjátékban a Bulls sok hibája is jól jött nekik, úgyhogy kiváló csapatmunkával arattak szép győzelmet.

Porter nélkül más a Chicago. Otto Porter nem tudott pályára lépni a vendéglátóknál, nélküle pedig most nem igazán működött a játék, sem Zach LaVine, sem Kris Dunn nem villogott, de Lauri Markkanen is csak hozzájuk képes volt jó, játszott már ennél sokkal jobban is az utóbbi időben. Young kiállítása után sem tudtak igazán fordítani a dolgok menetén, a hajrában pedig volt clutch eladott labdájuk, kihagyott büntetőjük, elrontott jó dobóhelyzetük, úgyhogy hiába jöttek vissza a tízpontos hátrányból, nem tudták kihasználni a helyzetet és vereséget szenvedtek. A triplákat itt azért meg kell említenünk, az Atlanta 21/42 jó kinti dobásával szemben ők 8/27-et (29,6%) tudtak felmutatni, ami óriási különbség és bár a festékből sok mindent ellensúlyoztak, mindent végül nem sikerült nekik.

A Bulls legjobb dobói:Markkanen 19/9, Blakeney 17/3, Lopez 16
A Hawks legjobb dobói:Len 28/15, Young 18/9, Adams 14/12

Los Angeles Clippers–New York Knicks 128–107

Nem volt kérdés. Nagyon hamar eldöntötte ezt a mérkőzést a Clippers és jelezte, hogy nem fogja elrontani a kötelező győzelmet, hiszen már az első negyedet 18 ponttal nyerte meg a gárda, a nagyszünetben pedig 36 (!) ponttal vezetett, talán a kiütés sem elég erős kifejezés az első félidőre. Ezt az újonc Landry Shamet alapozta meg, aki az első negyedben egymaga hat triplát hajított a gyűrűbe, ezzel beállította a franchise-rekordot, de mellette Danilo Gallinari is hozzátett még kilenc pontot ebben a játékrészben, innentől pedig nem nagyon volt miről beszélni. Doc Rivers alakulata könnyedén, pihentetve, gálázva húzta be újabb győzelmét és továbbra is rohan előre a playoffért: jelenleg a hetedik helyen áll Nyugaton, a kilencedik Kings előtt 3.5, míg a tizedik Lakersszel szemben öt mérkőzés az előnye.

Az ötvenedik. Idei ötvenedik vereségét is elkönyvelhette a New York, jelenleg fél mérkőzéssel jobb a mérlege, mint a sereghajtó és már 51 vereségnél tartó Phoenixnek, úgyhogy „van miért küzdeni”. Két pozitívumot lehet velük kapcsolatban kiemelni, két fiatal teljesítményét, Mitchell Robinson ismét jelezte, hogy lehet rá számítani (16 pont, 13 lepattanó, ebből 5 támadó, 4 blokk 23 perc alatt) és Allonzo Trier is jól mozgott (16 pont, 3/3 tripla, 4 gólpassz 25 perc alatt), de az egyértelmű, hogy ez a csapat ezen a meccsen az NBA-szintet sem nagyon ütötte meg – DeAndre Jordan egyébként végül nem lépett pályára volt csapata ellen.

A Clippers legjobb dobói:Shamet 21/21, Gallinari 20/9, Harrell 18, Williams 18/6
A Knicks legjobb dobói:Vonleh 17/3, Dotson 17/12, Robinson 16, Mudiay 16/6, Trier 16/9

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 107–93

A Cavs bírta jobban a back-to-backet. Mindkét csapat másnaposan lépett pályára és nagy különbség nem is volt a felek között, a jobban kezdő Cleveland előnyét a harmadik negyedben eltüntette és fordított is a papíron egyértelmű esélyes Orlando, de aztán a záró etapban talált még egy sebességi fokozatot a hazai csapat és ahelyett, hogy elfáradt volna, még emelni tudott a tempón. 81–81 után jött az igazi roham, a back-to-back első felét kihagyó Kevin Love is hozzászólt, a Clarkson-Osman páros is bevert két-két triplát ésa hazaiak összesen hétszer találtak be kintről az utolsó negyedben, összességében egy 21–6-os futással döntötték el a küzdelmet a maguk javára – a játékrészt 40–21-re nyerték meg, egyértelműen ők voltak frissebbek a végén.

Ez a baj az Orlandóval. A Magic mostanában legyőzte a Milwaukee-t, a Torontót, a Golden State-et és az Indianát, kikapott viszont a Chicagótól, a New Yorktól és most a Clevelandtől is, ezek a vereségek azért elég sokat elvesznek az élcsapatok elleni bravúrok értékéből. Pedig az előző este megsérülő DJ Augustin is vállalta a játékot és dobott is 19 pontot, Nik Vucsevics remekelt (28 pont, 13/16 mezőnyből, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk) és az ő vezetésével már kilenc ponttal is vezettek a harmadik negyedben, de itt valami megtört – kaptak egy Cavs-futást, majd a záró etapban jött a már említett hazai roham, ők pedig nem tudtak mit válaszolni. A végére egyértelműen el is fáradtak, úgyhogy az újabb bosszantó vereség miatt nem tudtak közelíteni a Brooklynhoz, igaz, legalább a Charlotte sem nyert, úgyhogy jelenleg nem vesztették el a keleti nyolcadik helyüket.

A Cavaliers legjobb dobói:Clarkson 18/9, Sexton 17/3, Love 16/9
A Magic legjobb dobói:Vucsevics 28, Augustin 19/6, Gordon 15/3

Detroit Pistons–Toronto Raptors 112–107 – hosszabbítás után

Extra energiát talált a Detroit. Egy back-to-back második felén hosszabbítást játszani a liga egyik legjobb csapata ellen nem tartozik a legkellemesebb feladatok közé, a nagy formában lévő Pistons azonban most ezt is megoldotta. A jó kezdés után ugyan a második félidőben kissé visszaesett a gárda játéka, de ahelyett, hogy elfáradtak volna Reggie Jacksonék, még nagyobb energiát mozgósítottak, megnyerték a negyedik negyedet, ők voltak előnyben a végjátékban és az utolsó támadás is az övék volt – azt viszont elrontották, lejárt a támadóidejük, így jöhetett a hosszabbítás. Ott úgy tűnt, hogy ez már talán sok lesz nekik és ötpontos hátrányba kerültek, ám az utolsó két percet 10–0-ra (!) megnyerték, végül nem ők fáradtak el, hanem a Toronto: Jackson dobott egy triplát, elsüllyesztettek hat büntetőt, Drummondnak volt egy clutch blokkja is, miközben a túloldalon sorra maradtak ki a lehetőségek. Dwane Casey, a hazaiak vezetőedzője azt mondta, hogy abszolút playoff-hangulat volt az arénában, ami már csak azért is érdekes, mert a két csapat könnyen összefuthat egyással az első közben, igaz, ha így folytatja a Pistons (11-ből 9 győzelem), akkor nem fog visszacsúszni a hetedik helyre...

Leonard egészsége a legfontosabb. Most már közel húsz meccset hagyott ki ebben a szezonban Kawhi Leonard, a Toronto szupersztárja, Nick Nurse-ék hímestojásként bánnak vele, hogy a playoffra tökéletes állapotban legyen és ezúttal is pihenőt kapott, inkább őt pihentették, mint hogy minden áron megnyerjék a meccset. Persze aki a pályán volt, az mindent megtett a sikerért, de támadásban nagyon hiányzott a vezér, csapatszinten 40 százalék alatt tüzeltek mezőnyből, a festékben 50–38-ra kikaptak és a végén is szükségük lett volna valakire, aki megcsinálja a kulcsjátékokat: a negyedik negyed utolsó percében még két támadópattanóval (Gasol és Siakam révén) megmenekültek, a hosszabbításban viszont már nem volt pardon. Egyénileg a 35 pontos Kyle Lowry az, aki dicsérhető, a többiek csak részfeladatokat oldottak meg, a kezdőbe kerülő Jeremy Lin pedig nem igazán hálálta meg a bizalmat, 25 perc alatt 0/8-as mezőnymutatót hozott össze.

A Pistons legjobb dobói:Griffin 27/6, Jackson 19/9, Kennard 19/15
A Raptors legjobb dobói:Lowry 35/18, Siakam 21/3, Gasol 13/3, Anunoby 13/3

Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 135–121

Mindent nem bírt el a Minnesota. Alapvetően gyengén védekezett ezen az estén a vendégcsapat, Ryan Saunders vezetőedző szerint túl sok védekezést rontottak el, néztek be, nem volt meg a kellő intenzitás és agresszivitás sem hátul, így a Wizards végig azt csinált, amit akart – a fővárosiak fele annyi labdát adtak el, mint amennyit átlagoltak mostanában és 72 pontot dobtak a festékből. Ezt a harmadik negyedben tetézte egy egyébként is gyenge Wolves-széria, amikor a hazaiak megléptek, majd a záró etapra elfogyott a támadásban addig egyedüliként villogó Karl-Anthony Towns is a vendégeknél, ebben a játékrészben már csak egyetlen kosarat tudott szerezni, úgyhogy nem volt bennük kellő erő ahhoz, hogy fordítsanak. Towns eltűnése persze még hagyján, Derrick Rose-ékban volt potenciál elöl, viszont a borzalmas védekezéssel együtt már nem bírhattak el mindent egyszerre, így sorozatban harmadszor is kikaptak és már csak matematikai esélyük lehet a rájátszásra, a gyakorlatban a szezonjuk érdemi része véget ért.

Többen is hozták a szükséges energiát. A Washingtonnál ezen a mérkőzésen magára talált az All-Star óta gyengén dobó Bobby Portis, a hazaiak magasembere 28 perc alatt egy 26 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát szállított 10/18 jó mezőnydobással, így abszolút ő volt a hazai támadójáték egyik mozgatórugója. Mellette a padról 22 ponttal, 9/13 jó dobással, 2 blokkal szállt be Jabari Parker és Towns is azt mondta, hogy ez a két játékos akkora plusz energiát hozott, amely nagyon megdobta a Wizards játékát, ő viszont még Sam Dekkert is kiemelte, aki gyors hat ponttal tolta meg a Washington szekerét, amikor kellett – ez egyébként egy 10-0-s futást alapozott meg, Dekker is nagyon komoly tüzet hozott a pályára. Mindez elég volt ahhoz, hogy látványos játékkal, 50 százalékos mezőnymutatóval túldobja ellenfelét a hazai csapat, a második félidőt 16 ponttal nyerték meg Bealék, igaz, a playoffra nekik is elég sovány esélyeik vannak, bár ők „csak” három meccsre vannak jelenleg a nyolcadik helytől.

A Wizards legjobb dobói:Portis 26/9, Beal 22/6, Parker 22/3
A Timberwolves legjobb dobói:Towns 28/6, Rose 18, Wiggins 14, Gibson 14

Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 99–95

Megoldás nincs, győzelem viszont van. Sorozatban négy vereség után muszáj volt nyernie a Thundernek akkor is, ha Paul George ezúttal sem léphetett pályára, de ami a játékot illeti, nem talált megoldást Billy Donovan. Russell Westbrook (7/20 mezőnyből, 5 gólpassz) és a továbbra is kezdő Dennis Schröder (6/22 mezőnyből) is meglehetősen gyengén dobott, csapatszinten csak 35.5 százalékkal céloztak mezőnyből, a tripláik sem ültek, viszont kiváló védekezéssel és a Steven Adams vezetésével (22 lepattanó, ebből 8 támadó) megnyert lepattanózással látótávolságon belül maradtak (bár az első három negyedet elvesztették), majd a záró etapban Westbrook kissé magára talált, ami elég volt a győzelemhez. A korábbi MVP a negyedik játékrészben 4/7-et dobott mezőnyből 12 pontért, közben a Grizzlies még a korábbinál is gyengébb volt elöl, úgyhogy a Thunder az utolsó hét percben 13 pontos hátrányból állt fel és végül fordítani tudott – Westbrook két clutch triplát és egy clutch középtávolit is elsüllyesztett, épp a legjobbkor estek be a dobásai. Büszkék azért nem lehetnek arra, hogy egy Conley nélküli Memphis ellen ilyen hajrával tudtak nyerni otthon és hogy január 6-a óta először nem érték el a száz dobott pontot, de négy vereség után a lényeg a győzelem és bíznak abban, hogy George hamarosan visszatér.

A végén hiányzott Conley. Három negyeden keresztül kontrollálta az eseményeket a vezére nélkül küzdő Grizzlies, Avery Bradley (27 pont, 11/19 mezőnyből, 7 gólpassz), Delon Wright (17 pont, 6 gólpassz) és Jonas Valanciunas (16 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) is kitett magáért, úgyhogy ha csak pár ponttal is, de folyamatosan vezetni tudtak a vendégek. Az utolsó játékrészre azonban elfogytak, ott már csak 6/21-et dobtak mezőnyből és elég sok rossz döntést hoztak, J.B. Bickerstaff vezetőedző pedig kiemelte, hogy ebben az időszakban hiányzott leginkább Mike Conley játéka, higgadtsága, rutinja. Közben Westbrook is magára talált, a végén pedig Wright utolsó triplája is kimaradt, úgyhogy végül egy sokáig jól menedzselt mérkőzést vesztettek el és megvan idei negyvenedik vereségük.

A Thunder legjobb dobói:Westbrook 22/12, Schröder 17/3, Nader 15/9
A Grizzlies legjobb dobói:Bradley 27/6, Wright 17/3, Valanciunas 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik