A GSW ismét elverte a Houstont, Westbrook meccset nyert

Vágólapra másolva!
2015.01.22. 09:18
null
Tyreke Evans (New Orleans Pelicans) tör kosárra, Jordan Hill (LA Lakers) már hiába nyújtózik (Fotó: Reuters)
A listavezető Warriors negyedszer is átlépett a Houstonon, a Thunder pedig Russell Westbrook győztes kosarával hosszabbításban verte meg a Washingtont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. Eric Bledsoe karriercsúcsa győzelmet ért a Phoenixnek a Portlanddel szemben, Brandon Jennings zseniális meccsével nyert a Detroit, gálázott a Cavs, a Knicks zsinórban második, a Hawks 14. győzelmét aratta – íme a részletek!

 

Charlotte Hornets–Miami Heat 78–76

A védekezés meccseket nyer. Amióta agresszíven játszik hátul a Charlotte, jönnek a győzelmek, a sokszor kritikán aluli támadójátékot pedig ma is sikerült ezzel ellensúlyozniuk. 34 százalékkal dobtak (akárcsak a Miami), az utolsó negyedben összesen 3 (!) mezőnykosarat értek el, mégis megszerezték a győzelmet – annak ellenére, hogy a visszatérő Walkernek nagyon nem ment a dobás (4/17 mezőnyből, 2/9 tripla). Kulcspillanatban mindig jól védekeztek, Bosh (7/20) és Wade (8/21) is szenvedett egész este – belül Zeller és Biyombo, a periméteren pedig a Henderson-Stephenson-MKG trió volt rendkívül fizikális.

Megvolt az esélye a Heatnek. Tízpontos hátrányban voltak a vendégek a negyedik negyed elején, de a Charlotte botrányos dobásait kihasználva felzárkóztak egyetlen egységre. Büntetőkből haladtak előre a hazaiak, de 12 mp-cel a vége előtt Walker rontott a vonalról, így megmaradt a Miami esélye – Bosh elrontotta a hármast középről, majd a lepattanó után Chalmers saroktriplája is kimaradt. A két csapat között fél meccsre csökkent a különbség, a Hornets odaért a nyolcadik helyre, jelenleg még holtversenyben a Brooklynnal, de az utóbbi kilenc meccsükből nyolcat meg tudtak nyerni.

A Hornets legjobb dobói: Walker 15/6, Biyombo 12, Jefferson 12
A Heat legjobb dobói: Bosh 17/3, Wade 17, Chalmers 13/3

Cleveland Cavaliers–Utah Jazz 106–92

Gálázott a Cavs. Teljesen kijött a gödörből és megtalálta a játékát a Cleveland. Az influenza végül nem tudta pályán kívül tartani LeBron Jamest, aki 26 ponttal, 7 pattanóval és 9 gólpasszal (igaz, volt 7 eladott labdája is) húzta csapatát, de ma dupla-duplázott Love és Mozgov is, jól játszott Irving és még Smith is eljutott 15 pontig. Sorra dobták a demoralizáló kosarakat, talán idei legjobb meccsüket játszották támadóoldalon – ezzel zsinórban negyedik győzelmüket aratták és elindultak a keleti éllovasok után.

Eltűntek a Jazz erényei, kidomborodtak a gyengeségei. A palánk alatti védekezés és a lepattanózás miatt lett stabil csapat a Utah és ezért tudtak meccseket nyerni az utóbbi időben – ma egyik sem igazán volt meg. A lecsorgók csatáját 45–42-re elbukták, a festékben pedig nagyon nyert a Cavs (54–40) – ugyan Kanter 24 pontos, 17 lepattanós dupla-duplát szállított, a betörő kinti emberekkel (főleg James-szel, aki Haywardot nyomta be sokszor) és a Mozgov, Love duóval sem tudtak mit kezdeni. Emellett a hátrányaik nagyon látványosak voltak, a Burke, Ingles hátvédpáros együtt öt pontot és 2/14-es mezőnymutatót szenvedett össze, eladtak húsz labdát, átrohant rajtuk a Cavs – volt, hogy 28 ponttal is vezettek Jamesék.

A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Love 19/3, Irving 18/6
A Jazz legjobb dobói: Kanter 24, Hayward 14/6, Favors 12, E. Millsap 12/6

Philadelphia 76ers–New York Knicks 91–98

Győzelmi széria. Idén másodszor nyert zsinórban kettőt a Knicks, a vendégek szinte végig jobban játszottak a 27 pontos (8/24 mezőnyből), 11 lepattanós Anthonyra építve, a negyedik negyedben már 14 ponttal is vezettek – innen zárkózott fel Carter-Williams vezérletével a Philly három egységre. A kulcstámadást azonban Galloway egy triplával fejezte be az utolsó percben, erre pedig már nem tudott válaszolni a hazai csapat, így a liga két legrosszabb gárdája között jelenleg egyetlen győzelem a különbség.

Egy hajszállal jobb volt a Knicks. A végeredmény nagyjából reálisnak mondható, körülbelül ennyivel játszott jobban a vendégcsapat – négy százalékkal dobtak pontosabban, 52–43-ra nyerték a lepattanózást, kettővel kevesebb labdát adtak el és hattal több gólpasszt osztottak ki. A Phillynél Carter-Willams erőlködött (27 pont, 10/26), ahogy a túloldalon Anthony, a hazaiaknál Jerami Grantet érdemes kiemelni, aki nyolc (!!) blokkot osztott ki - ezzel az elmúlt öt évben ő az első újonc, az elmúlt hét évben pedig az első 76-os, aki eléri ezt a számot. Összességében egy árnyalattal több volt az erő a New Yorkban, ez pedig a végjátékban is kijött.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 27, Covington 17/9, McDaniels 12/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 27/6, Calderon 15/9, Hardaway Jr. 13

Atlanta Hawks–Indiana Pacers 110–91

14. Nincs új a nap alatt, az Atlanta újabb remek csapatjátékkal újabb győzelmet aratott – ezzel sorozatban 14. sikerült könyvelhették el. Már az első félidőben tíz (!) játékosuk szerzett pontot, végül a kezdő ötös minden tagja, plusz a padról Antic is átlépte a tízet, végül mind a 12 pályára lépő betalált a gyűrűbe. 50 százalékkal dobtak mezőnyből, 13 triplát emeltek be 44 százalékkal, valamint ismét kiosztottak 30 gólpasszt – mondhatnánk, hogy csak a szokásos.

Esélytelen volt az Indiana. Egy pillanatig nem volt kérdés a győztes kiléte, a Pacers sem elöl, sem hátul nem tudott partiban lenni. Ha 110 pontot kapnak, szinte kizárt, hogy meccset nyerjenek, ma is 40% alatt dobtak mezőnyből, Hibbert teljesen elveszett (4 pont, 1 pattanó, 20 perc) Horford mellett, Miles 18 pontja nagyon kevésnek bizonyult – tovább zuhannak, sorozatban hatodik vereségüket szenvedték el.

Korver zsákolt! A Hawks triplavetője egy leindítás után maradt egyedül és behúzta a labdát. Ez volt az első zsákolása két év (!) után, karrierje során pedig összesen a tizenhatodik – csapattársai nehezen hitték el...

A Hawks legjobb dobói: Carroll 17/9, Teague 17/3, Horford 14
A Pacers legjobb dobói: Miles 18/6, Watson 13/3, Stuckey 12

Detroit Pistons–Orlando Magic 128–118

Brandon Jennings karriercsúcsa. A Pistons irányítója egyrészt beszórt 24 pontot (10/21 mezőnyből), másrészt kiosztott 21 (!) gólpasszt – utóbbi természetesen karriercsúcs. Kis túlzással azt csinált, amit akart, egymaga dominálta a mérkőzést, már félidőben 11 asszisztnál járt – utoljára Steve Nash, még 2009-ben hozott 20 pont-20 gólpasszos meccset. Az ő komponálása mellett 52.1 százalékkal tüzelt a Detroit, a Monroe, Drummond páros együtt 50 pontot és 27 lepattanót tett hozzá 70 százalékkal, a Magic tehetetlennek bizonyult ellenük.

Közel járt az Orlando. A Detroit végig vezetett, félidőben már 17-tel, de volt, hogy 21-gyel is – innen kapaszkodtak vissza a vendégek és egészen 102–100-ig zárkóztak. Ekkor azonban Jennings gyorsan beszórt négy pontot, majd természetesen kiosztott egy gólpasszt is, amiből triplát dobott Tolliver, ezzel pedig eldőlt a találkozó. Elöl megvoltak a vendégek, Vucsevics 26 pontig (és 15 pattanóig) jutott Drummondék ellen, Oladipo 23-at szórt, de a visszatérő Harris (19), valamint O'Quinn és Fournier is átlépte a tízet a padról beszállva. Ugyanakkor nem tudtak mit kezdeni a Pistons támadójátékával, a hazaiak 128 pontja számukra szezoncsúcs, ezzel pedig az elmúlt 15 meccsükből a 12.-et nyerték meg.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 26, Monroe 24, Jennings 24/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 26, Oladipo 23/3, Harris 19/3

Memphis Grizzlies–Toronto Raptors 92–86

Döntött a nyerő páros. Kis túlzással a hazaiak palánk alatti kettőse szállította a győzelmet. Gasol (9/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) ponterős játékkal, Randolph (8/14, 13 lepattanó, 2 blokk) pedig sorozatban hetedik dupla-duplájával dolgozott meg azért, hogy a mérkőzés legjobbjaként emlegessék őket, s nem utolsó sorban meghozzák a sikert a vendéglátóknak. Rajtuk kívül már csak Conley jutott tíz pont fölé (12), a találkozót pedig azért nem tudta idő előtt eldönteni a Grizzlies, mert 20 támadólepattanót engedélyezett a Torontónak. Az utolsó öt percen belül Randolph és Gasol 6–6 pontot szereztek és célba juttatták csapatukat.

Sokáig élt a remény. Egészen a találkozó utolsó öt percéig életben tartotta győzelmi esélyeit a vendég alakulat. Hol Lowry (7/23 mezőnyből, 5 lepattanó, 8 gólpassz), hol a padról érkező és ismét ponterősen játszó Williams (6/15, 7/7 büntető) húzták az együttest. Annak tükrében, hogy mezőnyből alig 31 százalékos, távolról pedig 18 százalékos hatékonysággal dobott a Raptors, meglepő, hogy a végjátékig a Memphis nyakán tudott maradni. A legnagyobb probléma, hogy a hétfő esti 0 pontos mérkőzés után ma már nem bizonyult olyan szerencsésnek DeRozan (2/11), hogy társai mentesítsék a rossz játék alól. Ha egy parányival jobb támadójátékkal lép elő, akkor győzelemhez segíthette volna együttesét.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 26, Randolph 19, Conley 12/3
A Raptors legjobb dobói: Williams 21/6, Lowry 20/6, Valanciunas 12

Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 75–98

Könnyed játékkal jött a siker. A második játékrészben kivágott rohammal hamar lerendezte a győzelem kérdését a vendég alakulat. Érdekesség, hogy mindössze két játékos, Parsons (9/13 mezőnyből, 4/6 tripla) és Nowitzki (6/9, 2/4 tripla, 9 lepattanó) jutottak tíz pont fölé az együttesből. A Dallasban mind a 13 pályára küldhető játékos szerzett pontot, a padról érkezők közül Barea (21 perc, 7 pont, 10 gólpassz) és Powell (19 perc, 3/3, 10 lepattanó) emelkedett ki. A különbséget a dobóformák közötti differencia eredményezte, ugyanis míg a Mavs idegenben 51 százalékos mezőnymutatót produkált, addig a hazaiak azért küzdöttek, hogy elérjék a 35 százalékot.

Dobni tudni kell. Egyetlen negyeden át tartotta magát a hazai gárda, mely a második játékrészben elfelejtett védekezni, 35 pontot kaptak, melynek felét sem tudták hozni, így az érdemi kérdésekre már ekkor megkaptuk a választ. Pusztán három Minnesota-játékos jutott tíz pont fölé a találkozón, Wiggins (7/17 mezőnyből) mellett Young is alkotott (7/17, 11 lepattanó, 6 gólpassz), de melléjük csak Pekovics (5/11) tudott felérni. Hiábavalónak bizonyult, hogy kiegyenlített volt a lepattanózás (43–42) és vigyázott a labdára (10 eladott labda) a T'wolves, a rossz dobóforma és a második negyedbeli rövidzárlat lehetetlenné tette, hogy meccsben legyenek a Dallas-szal.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18, Young - Pekovics 14-14
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 22/12, Nowitzki 16/6, Rondo 9/3

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 96–80

Anthony Davis visszatért. A nagyember sérült lábujja miatt hiányzott három meccsről, de mindez nem látszott a játékán: 29 pontot termelt be, mellé társult 8 pattanó, 3 labdalopás és 4 blokk – a kritikus negyedik negyed elején 5 ponttal tolta meg a csapatot. Quincy Pondexter utolsó másodperces kosárral zárta a 3. negyedet, a negyedik negyedben ő és Ryan Anderson is segíteni tudott a padról – ekkor döntötte el a meccset az újra 50 százalékon álló Pelicans.

Kobe Bryant visszatért. A Lakers klasszisa kétmeccses pihenő után játszott újra – nem volt rossz, de közel sem volt olyan hatása a meccsre, mint kellett volna: 14 pontja mellett 7 pattanóval, 2 gólpasszal és 4 eladott labdával zárt. Azonban így is majdnem csapata legjobb dobója volt, ma senki nem volt a Lakersben, aki előlépett volna – a záró játékrészben 4/20-szal zárt a gárda a mezőnyből, 15 pontot vert rájuk a New Orleans. Zsinórban hatodszor vesztettek, ami negatív idényrekord.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Evans 19/3, Gordon 17/3.
A Lakers legjobb dobói: Hill 15, Bryant 14/3, Ellington 12/6.

Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 103–105 – h. u.

A nagy duó elintézte. A hazalátogató Durant (34 pont, 7 pattanó) és Russell Westbrook (32 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz) vezetésével 12 pontos félidei hátrányt tüntetett el a Thunder, és a rendes játékidő végén már ők rontották el a győztes dobást. A hosszabbításban aztán előbb Durant triplája, majd az utolsó pillanatokban egy nagyszerűen megjátszott oldalbedobás-figura után Westbrook ziccere a vendégek sikerét jelentette. A társak közül kiemelkedett Steven Adams, a center 20 pattanóba kapaszkodott bele.

Elrontotta a Wizards. Mindössze 38 pontot engedélyezett ellenfelének a nagyszünetig a hazai gárda, fordulás után viszont kiestek a ritmusból. John Wall hiába osztott ki 13 gólpasszt, ő és Bradley Beal összesen 27 dobást rontottak el – nem egyet kritikus szituációban. Így hiábavaló volt Nené (24 pont, 9/14 mezőnyből) extra estéje, és az 1-2 nehéz dobást is pontokra váltó Paul Pierce dupla-duplája (14 pont, 12 pattanó).

A Wizards legjobb dobói: Nene 24, Wall 18/6, Beal, Pierce 14/6-14/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 34/12, Westbrook 32, Morrow 10/3.

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 118–113

Újra pusztított a nagy trió. A Suns mindhárom irányító-hátvédje remekelt, Eric Bledsoe 33 pontos idénycsúcssal (valamint 10 pattanóval és 6 gólpasszal), Goran Dragic 16 egységgel jelentkezett – melléjük csatlakozott a padról a 27-et szóró Isaiah Thomas. Már az első negyedben 40 pontot termelt a Suns, a negyedik negyednek is 15 pontos fórral vágtak neki – ezt a tempót nem volt képes lekövetni a Trail Blazers, végig futottak az eredmény után.

Kispad nélkül ennyire tellett. A két kezdő magasember, Aldridge és Robin Lopez hiányzott – helyükön nem volt rossz a Kaman-Wright kettős, de a kispad teljesen kiürült, mivel Joel Freeland is maródi. Ráadásul Lillard borzalmas dobóformát fogott ki (6/22), 5 labdát adott el, így Matthews és a nagyszerűen dobó Nicolas Batum jó meccse nem ért győzelmet. Pedig a végjátékban itt-ott felcsillant a remény, de a Trail Blazers ezúttal nem tudta maga javára fordítani ezeket a momentumokat.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 33/6, Thomas 27/9, Dragic 16/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Batum 22/18, Matthews, Lillard 22/6-22/6.

Sacramento Kings–Brooklyn Nets 100–103

Van másik. DeMarcus Cousins-ék nagyszerűen kezdték a meccset, a nagyember pillanatok alatt faultgondokba kergette Mason Plumlee-t – a helyére beszálló Brook Lopez viszont a hazaiak soraiban okozott gondot: 22 pontja mellé 6 blokkot osztott ki. A Nets ennek köszönhetően 16 pontos előnyben volt a nagyszünetben, és bár a Kings kemény munkával próbált zárkózni (különösen a negyedik negyedben), a végjátékban Joe Johnson előbb egy triplával, majd büntetőkkel folyamatosan tartotta a 4-5 pontos különbséget.

Későn ébredt a Kings. Plumlee mellett Kevin Garnettet sem lehetett sokáig pályán tartani, de mintha a Sacramentónak nem lett volna terve arra az esetre, ha ezeket sikerül elérni. A nagyszünetben rendezték a sorokat, de a támadójátékuk kiszámíthatósága ezúttal is visszaütött: Cousins, Gay vagy Collison vállalkozott, a többiek szép lassan kihűltek. A sérülésből visszatérő hátvéd, Ramon Sessions talán segíthet majd ezen a problémán – de csak a következő mérkőzésen.

A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Gay 25/3, Collison 16/6.
A Nets legjobb dobói: Lopez 22, Johnson, Jack 16/3-16/3.

Golden State Warriors–Houston Rockets 126–113

Becsődölt a kezdőötös. James Harden ugyan 33 pontot termelt be, kiharcolt 16 büntetőt, a többiek viszont mintha pályán sem lettek volna. Sem támadásban, sem védekezésben (utóbbi meglepetés) nem volt faktor a Howard, Motiejunas, Ariza, Beverley négyes – a Warriors már a nagyszünetben 20 ponttal vezetett. A kispadról beszálló Brewer, Terry duó próbált valamit varázsolni, de a csúcsra járatott GSW ellen ez reménytelenül kevés volt.

Steph Curry pörgött. Az irányító alig 33 perc alatt 22 pontig és 10 gólpasszig jutott, bár számai nem adják vissza hűen, mennyire uralta meccset. A harmadik negyedben Trevor Ariza már nem túl szabályos eszközöket is bevetett a megállítására, de ez sem segített. A Warriors kezdői ellentétei voltak a Houstonénak, Thompson jól dobott, Green és Barnes elvégezte a piszkos munkát hátul, Andrew Bogut pedig 5 blokkot mutatott be – ráadásul a cseresor is 39 pontig jutott, nem volt gyenge pontjuk.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/9, Curry 22/9, Green 18/9.
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/9, Brewer 20/6, Terry 14/12.

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets–Miami Heat 78–76
Cleveland Cavaliers–Utah Jazz 106–92
Philadelphia 76ers–New York Knicks 91–98
Atlanta Hawks–Indiana Pacers 110–91
Detroit Pistons–Orlando Magic 128–118
Memphis Grizzlies–Toronto Raptors 92–86
Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 75–98
New Orleans Pelicans–LA Lakers 96–80
Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 103–105 – h. u.
Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 118–113
Sacramento Kings–Brooklyn Nets 100–103
Golden State Warriors–Houston Rockets 126–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik