A Golden State beállította a rekordot – 15-ből 15

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.23. 09:09
null
Curryék ismét nyertek (Fotó: Action Images)
Denverben is simán nyert, így 15–0-ra áll a címvédő Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, két nap múlva pedig meg is döntheti a liga történetének legjobb rajtját – ha legyőzi az ezúttal a Portlandtől kikapó Lakerst. A Toronto egy parádés félidővel nyerni tudott az egyre lejjebb süllyedő Clippers otthonában, a Brooklyn visszavágott a Bostonnak, a Thunder Westbrook vezérletével megszakította a Dallas győzelmi sorozatát, a Pelicans viszont Anthony Davis brillírozásával a Phoenixet is legyőzte – íme, a részletek!

Los Angeles Clippers–Toronto Raptors 80–91

Egy félidő parádé, egy félidő gyötrelem. Az első két negyedben elképesztő formában játszott a Toronto, DeMarre Carroll egymaga 21 pontot szórt 8/8 dobással és 29 pontos fórral mehetett nagyszünetre a vendégcsapat. Ez után jött a totális szétesés, a harmadik negyedben összesen nyolc (!) pontot tudtak szerezni DeRozanék, de tíz pontnál közelebb nem engedték a Clipperst, sikerült magukat stabilizálni és 24 perc szenvedéssel is nyerni tudtak a Staplesben.

Nagy gödörben a Clippers. Sorozatban harmadik vereségét szenvedte el Doc Rivers csapata, és az első félidőben a teljes apátia volt érezhető rajtuk – Blake Griffin 2012 óta először zárt pont nélkül egy félidőt, de Chris Paul is idén már sokadik gyenge teljesítményét hozta. A fordulás után DeAndre Jordan (13 pont, 15 lepattanó, 5 blokk) vezérletével ugyan tudtak váltani, de a hátrányuk ledolgozhatatlan volt, így már 50% alá (6–7) süllyedt a mérlegük…

A Clippers legjobb dobói: Redick 17/9, Jordan 13, Paul 13/3
A Raptors legjobb dobói:
Carroll 21/6, DeRozan 21, Scola 20/3

Brooklyn Nets–Boston Celtics 111–101

Visszavágott a Nets. Két napja Bostonban 25 pontos verést kaptak Brook Lopezék, de most saját pályájukon sikerült ezért revánsot venniük. Ezúttal nem csak hogy tartották a lépést a vendégekkel, de az első félidőben sok labdát és könnyű kosarat szereztek, 17 pontos előnnyel mehettek nagyszünetre – innen még felzárkózott hat egységnyire a Celtics, de az 50 százalékkal dobó hazaiak végül úrrá lettek a helyzeten. A Lopez, Jack, Joe Johnson trió mellett érdemes kiemelni az újonc Hollis-Jeffersont, aki rendkívül sokoldalúan játszott, bekerült a kezdőbe (elég magas szerkezettel nyitott a Nets), és 9 ponttal, 7 pattanóval, 4 gólpasszal, valamint 5 szerzett labdával segítette csapatát.

Most kicsit vékony volt a Boston. A vendégcsapatban Smart hiánya miatt ismét bekerült a kezdőbe Avery Bradley, de a dobóhátvédet ez nem zavarta meg – 27 pontot rámolt be 7/14 triplával (!), és a szintén 27-ig jutó Thomas mellett elsősorban ő vezényelte le csapata felzárkózását. A két kisember mellett azonban más nem tudott igazán fellépni a Celticsnél, csak Turner jutott még tíz pont fölé, és mindössze 43 százalékkal dobtak mezőnyből, rengeteg hármast emeltek rá, de a sok hiba most nem fért bele – nem tudta megszokott védekezését hozni Brad Stevens legénysége.

A Nets legjobb dobói: Lopez 23, Jack 22, J. Johnson 17/9
A Celtics legjobb dobói: Bradley 27/21, Thomas 27/6, Turner 13

New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 122–116

Anthony Davis clutch volt. A Pelicans vezére 32 ponttal, 19 lepattanóval és 4 blokkal állt csapata élére, brutális teljesítményét pedig megkoronázta az utolsó percben. Előbb egál helyzetnél beemelt egy hárompontost, majd blokkolta Mirza Teletovics tripláját 22 másodperccel a vége előtt, ezzel sorozatban második mérkőzését is megnyerte a New Orleans. Támadásban egyébként nagyon egyben voltak most a hazaiak, a kezdőben Gordon pörkölt be öt triplát, a padról két 30 pontos meccs után 29-ig jutott Ryan Anderson, de az év felfedezettje, Ish Smith is remekelt (17 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz).

Csak a triplákban bízott a Suns. A vendégcsapat 40 százalék alatt dobott mezőnyből, ám elsüllyesztett 17 hárompontost és a 29 egységet termelő Bledsoe-ra építve közel is járt a sikerhez – azonban egyrészt Brandon Knight gyenge napot fogott ki, másrészt a védekezésük csapnivaló volt. A festékben uralkodott a New Orleans, Tyson Chandler mindössze 16 percet tudott játszani faultgondjai miatt, ráadásul a 15 eladott labdát 25 pontra váltotta a hazai csapat – ezeket végül nem bírta el a Phoenix.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 32/3, Anderson 29/12, Gordon 20/15
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 29/12, Knight 19/6, Morris 17/3

Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 117–114

Westbrook eldöntötte. A harmadik negyedben magabiztosan vezetett a Dallas, de a záró etapot már két ponttal az OKC kezdhette jobb helyzetből – 13 egál mellett tíz alkalommal változott az elöl lévő csapat kiléte. A szoros meccs végén az OKC volt nyugodtabb, a 31 pontos, 12 gólpasszos Westbrook két tempót is elsüllyesztett az utolsó percben, majd a Dallas válaszát Ibaka blokkolta, így nagy csatában nyerni tudott a hazai csapat.

Vége a Mavs sorozatának, McGee bemutatkozott. A center idei első meccsét játszotta, tíz perc alatt nyolc pontot és hat lepattanót tett hozzá, de ő sem tudott segíteni csapat védekezésén – sorozatban hat győzelem után kapott ki a Dallas. Nagyon jól járatta a labdát mindkét csapat és 50 százalék feletti dobóteljesítményeket láthattunk, ugyanakkor a Thunder megfogta Nowitzkit (a német klasszis mindössze hét dobást vállalt 34 perc alatt) – a túloldalon viszont Westbrookkal nem lehetett mit kezdeni, ez pedig az utolsó percben döntőnek bizonyult.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31/6, Ibaka 16, Waiters 14/6, Morrow 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Williams 20/6, Matthews 18/12, Powell 13

Denver Nuggets–Golden State Warriors 105–118

Könnyedén jött a 15. siker. A Warriors takarékon is beszórt 118 pontot, a második negyed végétől kezdve nem adta ki a kezéből a vezetést, és azt is megengedhette magának, hogy Steph Curry idei legvisszafogottabb estéjét hozza – először maradt 20 pont alatt az MVP, és kiülte a teljes negyedik negyedet. Ezzel együtt is 50 százalék felett dobtak mezőnyből a vendégek, 15/29 triplát süllyesztettek el, és amikor kellett, nagyon keményen védekeztek – ezzel beállították az NBA történetének legjobb rajtját, két nap múlva otthon, a Lakers ellen jöhet a csúcsdöntés.

Nem volt reális esélye a Denvernek. Már az első negyedet 11 ponttal veszítették el a hazaiak, majd innen ugyan fel tudtak zárkózni, a harmadik játékrészben ismét simán kikaptak – hiába dobtak száz pont felett, a GSW végig tartotta az előnyét. A Nuggetsnél érdemes kiemelni a Faried helyén kezdő és 21 pontig jutó Arthurt, illetve a padról továbbra is remeklő (19 pont, 7/10 mezőnyből) Bartont, de az újonc Mudiay most is szenvedett a dobásával (6/21 mezőnyből, 8 gólpassz, 3 eladott labda).

A Nuggets legjobb dobói: Arthur 21/3, Gallinari 19/3, Barton 19
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 21/12, Curry 19/9, Barnes 17/6

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 93–107

Kifelé a gödörből. A hosszú nyeretlenségi széria után elindult felfelé a Blazers, ezúttal nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri a mérkőzést – a 30 pontos, 13 gólpasszos Damian Lillard vezérletével végig a Portland akarata érvényesült. A hazaiak a második és a negyedik negyedben tudtak felzárkózni, de a hajrában egy 8–0-s etappal végleg eldöntötte a kérdést a vendégcsapat, amelyben Lillard mellett McCollum és a palánk alatt uralkodó, Hibbertet lejátszó Plumlee (17 pont, 11 lepattanó) is kiemelendő.

Russell kezdi érezni. A Lakers idei 1/2-es választottja Byron Scott és Kobe Bryant „fogságában” van ebben a szezonban, a csapat legendája most is 6/22 dobást vállalt, de az újonc irányító egyre jobban teljesít – most 13 pontja mellé 9 lepattanót és 6 gólpasszt tett. Mellette Clarkson és a padról beszálló Lou Williams is hasznosan játszott, de egyrészt a védekezésük átjáróház volt, másrészt Randle gyengébb napja és Bryant erőlködése miatt összességében így is 40% alatt maradtak mezőnyből – ez nyilvánvalóan nem fért bele, az újabb sima vereségük után pedig készülhetnek a GSW-gálára…

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 19/9, Bryant 18, L. Williams 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/9, McCollum 19/9, Plumlee 17

NBA
ALAPSZAKASZ

LA Clippers–Toronto Raptors 80–91
Brooklyn Nets–Boston Celtics 111–101
New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 122–116
Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 117–114
Denver Nuggets–Golden State Warriors 105–118
LA Lakers–Portland Trail Blazers 93–107

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik