A Detroit simán megverte a Golden State-et!

Vágólapra másolva!
2016.01.17. 09:28
null
A Detroit Pistons elkapta a Golden State-et (Fotó: nba.com)
A parádésan játszó Detroit is elkapta a címvédő Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, mivel korán megszerzett nagy előnyét Steph Curry 38 pontja ellenére sem adta ki a kezéből – a bajnok ezzel szezonbeli legnagyobb vereségét szenvedte el. Sorozatban tíz győzelem után otthon kapott ki a Clippers a Sacramentótól, a Philadelphia meglepetésre lemosta a pályáról a Portlandet, a Milwaukee nagyon fontos sikert aratott Charlotte-ben, az Atlanta és a Jazz viszont könnyedén nyert. A Boston Jae Crowder kosarával kerekedett felül Washingtonban, a Memphis pedig Marc Gasol 37 pontos estéjével gyűrte le a legjobbját nélkülöző New Yorkot – íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–Milwaukee Bucks 92–105

Jól kezdett, de besült a Hornets. Mindkét csapat back-to-back játszott, de a hazaiakon ez nem látszott az elején: 10 pontot vertek ellenfelükre az első játékrészben, első három támadásukból három triplát pörköltek be. A Bucks azonban nem rezelt be, a második negyed elején az újonc Rashad Vaughn vezetésével visszaadták a triplazáport, majd a harmadikban simán fordítottak és nyerték a mérkőzést. A Hornets borzasztóan dobott (alig 37 százalék mezőnyből), 36 triplakísérletükből csak 9 ért célt, a valódi center nélkül játszó Bucks 11 alkalommal blokkolt, emellett a palánk alatt foghíjas hazaiak simán bukták a lepattanózást is.

Kezd összeállni a Milwaukee. 24 órával korábban a masszív Atlantát verték hosszabbításban, most pedig közvetlen riválisuk otthonában arattak fontos sikert, amivel a győzelmek számában utol is érték a Charlotte-ot – mindez azért is jelzésértékű, mert eddig finoman szólva sem voltak extrák idegenben (5-18). Khris Middleton 24 pontja mellett alaposan limitálta Nicolas Batumot (6 pont, 2/10 mezőnyből), a magasember Monroe nagyon összekapta magát (19 pont, 10 pattanó), Jabari Parker és Antetokounmpo pedig időnként hasonlított arra a pusztító párosra, amit beléjük látnak a szakemberek. Mellettük a padról is mindig jött segítség, ebből lett egy 54%-os mezőnymutató, ami szintén nem megszokott a Bucks háza táján.

A Hornets legjobb dobói: Lin 15, M. Williams 14/6, Walker, Kaminsky 12/6-12/6
A Bucks legjobb dobói:
Middleton 24, Monroe 19, Parker 15

Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 114–86

Nem egy súlycsoport. Két vereséget szenvedett az elmúlt napokban a Hawks, amivel lecsúsztak a keleti dobogóról, így nem csoda, hogy kettőzött erővel próbálták kiköszörülni a csorbát. Szegény Nets volt az áldozati bárány, az eleve lassú játékot játszó vendégek egy félidőig bírták a rohanást, a másodikban 21 pontot vert rájuk az Atlanta – ráadásul mindkét csapatnak négy napon belül ez volt a harmadik mérkőzése, ami a bővebb kerettel rendelkező Hawksnak kedvezett. A Brooklyn 22 gólpasszára 17 eladott labda jutott, és bár Donald Sloan 12 asszisztot osztott ki, semmi ritmusa nem volt a támadásaiknak – a csapat legjobbja, Brook Lopez például teljesen légüres térben játszott. Az már csak hab a tortán, hogy Szergej Karaszev és Andrea Bargnani bokája is megsérült...

Most minden a helyén volt. Nagyon kiegyensúlyozottan támadott az Atlanta (negyedbeli pontjaik 27 és 30 között mozogtak), és annak ellenére simán győztek, hogy a tripladobással ezúttal hadilábon álltak. Paul Millsap jó játékkal ünnepelte karrierje 10 000. pontját, hatan érték el a 10 pontos határt, szétosztottak egymás között 34 gólpasszt, Dennis Schröder pedig alig 20 perc alatt komoly flörtbe keveredett egy tripla-duplával (15 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó). Senki nem játszott 28 percnél többet, így is meg tudták állítani a zuhanást, és megkapaszkodtak a keleti 4. helyen.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Bazemore 15/9, Schröder 15/6
A Nets legjobb dobói:
Young 18, Johnson 14/9, Lopez 10

Washington Wizards–Boston Celtics 117–119

Crowderé a győztes kosár. Nagyon szorosan alakult a mérkőzés, de az utolsó negyedben felülkerekedett a Boston és a 32 pontos Thomas vezérletével úgy tűnt, hogy behúzzák a meccset, ám 14 mp-cel a vége előtt Temple büntetőivel egyenlített a Wizards. Az időkérés után azonban tökéletesen játszotta le a figurát a Celtics, Smart találta meg Crowdert (22 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz), aki egy ziccerrel előnyhöz juttatta csapatát – ugyan Wall még végigrohant a pályán, az ő közelije lejött, így sorozatban harmadik győzelmét aratta a vendégcsapat.

Wall extrája is kevés volt. A Wizards irányítója szenzációs meccset játszott, 36 pontja mellett 13 gólpasszt, 7 lepattanót és 7 labdaszerzést tett a közösbe. Ugyan Beal pihent a back-to-back miatt, a visszatérő Gortat azonnal dupla-duplázott, de a Celtics sokkal jobban vigyázott a labdára, több támadópattanót szedtek Sullingerék és a támadójátékuk több lábon állt – egy hajszál döntött a két csapat között. A Wizards így nem érte utol riválisát és ismét két meccsre nőtt kettejük között a különbség.

A Wizards legjobb dobói: Wall 36/3, Gortat 18, Dudley 15/6
A Celtics legjobb dobói:
Thomas 32/15, Crowder 22/6, Sullinger 14

Detroit Pistons–Golden State Warriors 113–95

A második negyed döntött. A nyitó játékrészt még megnyerte a Warriors, de ahogy érkeztek a cserék, úgy kerekedett felül a Detroit – a hazaiak egy 17-3-as futást mutattak be a kispadra építve, nagyszünetre pedig már 16 pontos előnnyel mehettek. Ezt a fórt nem adták ki a kezükből, kőkeményen védekeztek, fizikálisak voltak, Drummond 21 lepattanót tépett le, közben pedig Reggie Jackson és Caldwell-Pope negyven pontot rámolt be – a kulcs azonban a mentális fölény volt, minden másodpercben érezhetően a GSW-játékosok fejében voltak a hazaiak.

Most kellene Steve Kerr nyugalma. Mérkőzések óta egyre feszültebb és szenvedősebb a Golden State, ezen a találkozón pedig végig frusztráltan, idegesen kosárlabdáztak – Curry, Green és Luke Walton is kapott technikait, az első negyed után csak erőlködött a gárda. Steph Curry megpróbálta egyedül megnyerni a meccset, beszórt 38 pontot, de ez most kevésnek bizonyult – a kezdőből csak Thompson (24 pont, 8/18 mezőnyből) lépte túl a tíz egységet, a padról pedig egyedül Ezeli (10 pont, 10 pattanó, 5 blokk) bizonyult hasznosnak. Ezzel a címvédő elszenvedte negyedik vereségét és minden bizonnyal végleg elengedheti a 72-10-es mérleggel kapcsolatos reményeit – ráadásul a Spurs már csak két meccsre van...

A Pistons legjobb dobói: Jackson 20/3, Caldwell-Pope 20/3, Morris 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 38/21, K. Thompson 24/3, Ezeli 10

Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 114–89

Ideje komolyan venni a Philly-t? Az utóbbi meccseken egyértelműen látszik a javulás a sereghajtón, a Chicago ellen 24 pontos előnyből kaptak ki hosszabbításban, a Portlandet viszont már nem kímélték. Jahlil Okafor félelmetes volt az első negyedben, egymaga 17 pontot szórt és megalapozta a hazaiak sikerét, az 55%-kal dobó Sixers félidőben már 25 ponttal járt előrébb, később ez volt 32 is, így parádés játékkal kiütéses győzelmet aratott a gárda. A közönség már érezhetően ki volt éhezve egy ilyen sikerre, a hangulatra nem lehetett panasz – elöl-hátul látványosan és nagyon agresszíven játszottak Ish Smith-ék, amivel tüzelték is a publikumot.

Meglepődött a Portland. Az első perctől kezdve alárendelt szerepet játszott a győzelmi szériából érkező vendégcsapat, nem tudták felvenni a hazaiak sebességét és nagyon pontatlanul, rengeteg hibával játszottak. A Lillard-McCollum duó 10/36-ot szenvedett össze mezőnyből, nem tudtak mit kezdeni a palánk alatt Okaforral, nem tudták kikerülni Noel blokkjait, később pedig a kinti dobókat hagyták üresen – esélyük sem volt a sikerre, így újra másfél meccsre vannak a Jazztől.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 25, Holmes 17/3, Smith 16, Covington 16/12
A Trail Blazers legjobb dobói:
Lillard 14/3, Leonard 14/6, McCollum 13/3

Memphis Grizzlies–New York Knicks 103–95

Gasol azt csinált, amit akart. A Memphis centere teljes eszköztárát felvonultatta ezen az estén, gyakorlatilag folyamatosan támadta a gyűrűt, ennek 29 mezőnykísérlet és 37 dobott pont lett a vége – nagyon sokat vállalt, de hatékonyan és megbízhatóan dolgozott. Kivette a részét a negyedik negyedben véghezvitt futásból is, amellyel kettőről tizenöt pontra nőtt a gárda előnye, innen pedig már nem volt visszaút a Knicks számára – Gasol mellett Chalmers és Jeff Green is termelte a pontokat, ezzel és a jó védekezéssel hozta a meccset a Grizzlies.

Most hiányzott Anthony. Ugyan Porzingis gyönyörű dolgokat mutatott, „csak" 17 pontig jutott és nem volt senki, aki kicsit a hátára vegye a vendég együttest, különösen a negyedik negyedben – ekkor hiányzott igazán a bokasérülés miatt kimaradó Carmelo Anthony. A védekezés többé-kevésbé rendben volt a Knicksnél, de kellett volna még egy megbízható pontszerző, különösen kintről – a Memphis nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, Chalmersék nagyon vigyáztak a labdákra és nagyon kevés rossz dobást vállaltak.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 37, Green 18/3, Randolph 14
A Knicks legjobb dobói:
Porzingis 17/3, O'Quinn 15, Williams 13

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 109–82

Nem volt kérdés. Nem adott esélyt ellenfelének a Jazz, már az első negyedet 32-18-ra nyerte a hazai csapat, félidőre 24 ponttal vezettek, de később lett ez 36 egység is – valósággal lemosták a pályáról a Lakerst. Rudy Gobert (18 pont, 18 pattanó, 5 blokk) első igazán nagy meccsét hozta visszatérése óta, mellette Lyles (17 pont, 9 pattanó) is felnőtt a feladathoz, Hood vezérletével pedig a triplák is ültek – emellett a védekezésük a szokásos módon fegyelmezett volt, így tükörsima győzelmet arattak.

Mindenki gyenge volt a Lakersnél. Kobe Bryant 14 percet töltött csak pályán, sem Randle, sem Clarkson nem volt hasznos, egyedül Lou Williams dobott húsz pontot, de ő is 5/16-os mezőnymutatóval tette mindezt. Benne és Russellben legalább valami tűz látszott, a csapat többi része teljesen reménytelen volt, a 34,4%-os mezőnymutató sokat elárul a játékukról – emellett a Jazz ott szedte szét őket, ahol éppen akarta, így újabb komoly verést kapott Scott csapata.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 18, Lyles 17/6, Burke 16/6
A Lakers legjobb dobói:
Williams 20/9, Russell 13/9, Clarkson 10

Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 103–110

Megszakadt a széria. A második negyedben a Sacramento triplákkal lépett el ellenfelétől, a harmadikban azonban úgy is partiban volt a Clippers, hogy csak 27%-kal dobott mezőnyből. Hiába vezetett azonban kétszer is kilenc ponttal a záró etapban a vendégcsapat, nem tudta lezárni a meccset, Cole Aldrich kosaraival zárkózott Doc Rivers együttese, sőt, labdája volt az egyenlítéshez. Paul Pierce azonban előbb kihagyott egy hármast, majd eladta a játékszert, ezekből Rondo és Collison bedobták a büntetőket, így megnyerte a meccset a Kings. A hazaiaknál nem a két magasember (Griffin és Jordan) hiányzott, hanem a védekezés (főleg a periméteren) és némi ponterő, ugyanis hiába játszott jól Redick, ezúttal Chris Paul sem produkált jó meccset. A Clippers így sorozatban tíz győzelem után szenvedett vereséget.

Nem kellett extra este Cousinstól. A center nem játszott rosszul (19 pont, 13 pattanó, 6 gólpassz), de egyáltalán nem dominált úgy a palánk alatt, ahogy arra az utóbbi hetekben mutatott formája és az ellenfél magasember-sora alapján számítani lehetett. Ezt azonban bőven pótolta csapata a periméterről, 52%-kal tripláztak Casspiék, hatan értek el legalább 13 pontot, emellett pedig működött a védekezésük is – a Clipperst 39 triplára késztették (33%-kal dobták) és faultgondokba keverték Pault, valamint Aldrich-et is.

A Clippers legjobb dobói: Redick 22/15, Crawford 20/9, Aldrich 19
A Kings legjobb dobói:
Cousins 19/3, Gay 18/3, Casspi 17/15, Collison 17/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Milwaukee Bucks 92–105
Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 114–86
Washington Wizards–Boston Celtics 117–119
Detroit Pistons–Golden State Warriors 113–95
Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 114–89
Memphis Grizzlies–New York Knicks 103–95
Utah Jazz–Los Angeles Lakers 109–82
Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 103–110

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik