A Dallas bent van a playoffban, viheti magával a Houstont is

Vágólapra másolva!
2016.04.12. 08:32
null
Hiába ordított Jeff Teague, az Atlanta kikapott Clevelandben (Fotó: Reuters)
A Dallas megnyerte a ki-ki meccset a Jazz otthonában, így ott lesz a playoffban, a Houston pedig szétdobta a Minnesotát, így James Hardenék ismét rájátszást érő helyen tanyáznak az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – az utolsó forduló dönt majd mindenről. Keleten is élesedik a helyzet, miután a Charlotte Jeremy Lin vezérletével győzött Bostonban, a harmadik és a hatodik hely között csupán egyetlen meccs a távolság. A Cavs két sztárja extra napjával megverte az Atlantát, az OKC kiütötte a Lakerst, győzött az Orlando, a Chicago és a Sacramento – íme, a részletek!



Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 109–94

James és Irving is playoff-formában.
A négyszeres MVP 16 dobásából 13-at értékesített és 34 pontig jutott úgy, hogy a teljes negyedik negyedet a padon töltötte – a harmadik játékrészben egymaga 19 egységet rámolt be. Kyrie Irvinggel sem tudott mit kezdeni az Atlanta, az irányító 35 pontot szórt, igaz, ő kevésbé volt hatékony, de erre a párosra nem volt válaszuk a vendégeknek – a záró etapot már 15 pontos előnyből kezdte a Cavs és innentől csak a védekezésre összpontosított.

Pontatlanabb volt a Hawks. Az Atlantánál a Teague, Bazemore, Horford hármas parádésan játszott, de Millsap, Korver és a teljes kispad csak szenvedett – a gárda 30% alatt dobott kintről, ez pedig nem fért bele ezen az estén. Védekezésben a Cavs két ásza ellen tehetetlennek bizonyultak és a jó kezdés (megnyert első negyed) után alárendelt szerepet játszottak, így csak fél meccs az előnyük a Miamival és egy egész a Boston-Charlotte párossal szemben – az alapszakasz zárásaként Washingtonba látogatnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 35/12, James 34/9, Love 10/6, Dellavedova 10/3
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 23/15, Teague 21/3, Horford 20

Orlando Magic–Milwaukee Bucks 107–98

Belefért a leolvadás.
Nagyon erősen kezdett az Oladipót, Vucsevicset és Gordont nélkülöző Orlando és az első félidő teljesen a hazai csapatról szólt: kiegyensúlyozott, önzetlen játékkal közel húszpontos előnyt építettek ki. A harmadik negyed végén megkezdte a felzárkózást a Milwaukee és egészen négy pontra közelített a hajrában, de ekkor Mario Hezonja (19 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) beemelt egy kulcsfontosságú triplát, ezzel megtörte a vendégek rohamát és eldöntötte a találkozót.

Az eladott labdák okozták a Bucks vesztét. A vendég együttes 23 alkalommal szórta el a játékszert, ami soknak tűnik, de még inkább az, ha megnézzük, hogy ebből 19-et (!) a Magic játékosai loptak el – brutális adat. Fournier-ék ellenben vigyáztak a labdára, több büntetőt harcoltak ki és egy fokkal eredményesebbek voltak kintről is, a Milwaukee nem igazán tudott mihez nyúlni – most Antetokounmpónak sem ment a játék.

A Magic legjobb dobói:
Ilyasova 22/6, Hezonja 19/9, Dedmon 17
A Bucks legjobb dobói: Monroe 23, Middleton 17, Parker 17

Boston Celtics–Charlotte Hornets 100–114

Jeremy Lin és a második negyed.
Az első tizenkét percben még úgy alakult a meccs, ahogy a Boston eltervezte, a folyatásban azonban a Hornets érvényesítette akaratát. A második negyedet egy 31-3-as (!) rohanással zárták le a vendégek, Jeremy Lin pedig ehhez egymaga 19 pontot és öt labdaszerzést tett hozzá – a hihetetlen széria után nem sok kérdés maradt a második félidőre. A Charlotte lemenedzselte a meccset és kulcsfontosságú győzelmet aratott, hiszen így utolérte a Celticset és a harmadik Atlanta is csak egyetlen találkozóval jár előrébb – igaz, az utolsó alapszakasz-meccsre készülnek a csapatok.

Fájó vereség. Otthon joggal bízhatott győzelemben a Boston, ám a második negyedben bemutatott totális összeomlás után nehéz helyzetben vannak Thomasék – igaz, a Charlotte ellen így is övék a tiebraker. Összességében elöl-hátul pontatlan volt a gárda ezen az estén, ismét hiányzott egy vezér és érdekes, hogy a kezdőjátékosok közül senki nem játszott 25 percnél többet – nem igazán volt olyan felállás, ami eredményre vezetett volna.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 17/3, Bradley 17/9, Turner 15/3
A Hornets legjobb dobói: Lin 25/3, Walker 18/6, Jefferson 16, Williams 16/12

Brooklyn Nets–Washington Wizards 111–120

20-0-s kezdés, leolvadás,
győzelem. Kirobbanó formában, 20-0-s futással kezdte a találkozót a fővárosi alakulat, de a Nets már az első negyedben felzárkózott látótávolságon belülre és később a vezetést is átvette. A negyedik játékrészben aztán a vendégek ismét elkezdtek figyelni a védekezésre és egy 13-4-es etappal megléptek, így végül behúzták a találkozót John Wall és Bradley Beal nélkül is – igaz, a helyükön kezdő Sessions-Thornton párosra nem lehetett panasz.

Védekezés nincs, feszültség van.
Egy nappal korábban 129 pontot kapott a Nets az Indianától és amikor odafigyelt a Wizards, most is átjáróház volt a hazaiak védekezése – azt csináltak Gortaték, amit csak akartak. Elöl azért a hátvédek termelték a pontokat, de Bojan Bogdanovic és Sean Kilpatrick kis híján egymásnak ugrott a pályán egy „védekezés” után – a Brooklyn számára épp itt az ideje befejezni a szezont.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 20/9, Larkin 20/6, Kilpatrick 17/6
A Wizards legjobb dobói: Sessions 21, Thornton 19/6, Hickson 15

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 105–129

Nem volt kérdés.
A tétnek megfelelő intenzitással kezdte a meccset a Houston, ennek eredményeként már az első negyedet 17 ponttal nyerte meg – félidőben húsz, később harminc pont felett is járt a különbség. James Harden az első perctől kezdve tarthatatlan volt, de csapatszinten is bőven 50% felett tüzeltek a vendégek, berámoltak 15 triplát és kiütéses győzelmet arattak – ezzel utolérték a Jazzt, sőt, jelenleg ők állnak a nyugati nyolcadik helyen. A playoffba jutáshoz a Sacramentót kell megverniük…

Hatalmas pofon. Az utóbbi találkozókon nagyon jól játszott és a győzelmeket is hozta a Timberwolves, itt viszont lassúnak, körülményesnek és pontatlannak tűntek Wigginsék – egy pillanatig sem volt közük a meccshez. Egyénileg csak LaVine-t és a padról lendületet adó Muhammadot lehet kiemelni, de ezzel is csak annyit ért el a gárda, hogy legalább a pontokat termelte – a komoly vereség után a New Orleans ellen zárják az alapszakaszt.

A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 23/3, LaVine 21/9, Dieng 13
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/15, Ariza 21/9, Howard 19

New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 116–121

Egy Butlerrel jobb volt a Bulls.
Tartalékoltak a vendégek, hiszen bekerült a kezdőbe Cristiano Felicio és az ex-szolnoki Justin Holiday is – igaz, mindketten kimondottan jól játszottak (16 ill. 14 pont), a Chicago pedig csapatszinten 57%-kal tüzelt mezőnyből. A hajrában aztán Jimmy Butler (23 pont, 11 gólpassz) jelentette a különbséget, aki több fontos kosárral jelentkezett és az utolsó percekben ezzel eldöntötte a derbit – a két tartalékos keret között végül a sztárjátékos volt a mérleg nyelve.

Ki kap jövőre szerződést? Gyakorlatilag az aktív rotáció hiányzik már meccsek, sőt lassan hetek óta a Pelicansnél, így Tim Fraziernek, James Ennisnek és a többieknek lehetőségük nyílt bizonyítani, hogy helyük van egy NBA-csapatban. Az említett két úriember most is villogott, Frazier 20 pontja és 11 gólpassza mellé hat lepattanót és három labdát is megszerzett, Ennis pedig 29 pontos karriercsúcsot szórt 5/8 triplával – nekik köszönhető, hogy az utolsó percig partiban voltak a hazaiak. Érdekes kérdés lesz, hogy a most villogó játékosok közül hányat látunk viszont aktív rotációban jövőre…

A Pelicans legjobb dobói: Ennis 29/15, Douglas 21/9, Frazier 20/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 23/3, Mirotic 20/6, Felicio 16

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 112–79

Westbrooknak egy félidő is elég volt.
Az OKC tripla-dupla gépe 11 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal zárta a második negyedet, ezzel idén 18. alkalommal érte el ezt a statisztikai bravúrt. Érdekes, hogy inkább a fordulás után lépett meg a Thunder, a lubickoló és végül 34 pontig jutó Kevin Durant vezérletével 31-13-ra nyerték ezt a játékrészt a hazaiak és már 43 pontos előnyben is voltak – könnyed győzelemmel hangoltak a ma esti, Spurs elleni összecsapásra.

Egy negyed maradt még Bryantben. A tegnapi extra teljesítmény után ezúttal is jól kezdett a Lakers ikonja és 13 pontot szórt be az első negyedben – azonban itt meg is állt és végül csak 19 percet töltött parketten. Az NBA-pályafutása utolsó idegenbeli találkozóját játszó klasszis helyett ezúttal senki nem tudott értékelhetőt nyújtani a vendégeknél, így mindössze 28,4%-kal (!) dobtak mezőnyből – nem mondhatni, hogy megnehezítették az OKC dolgát.

A Thunder legjobb dobói: Durant 34/18, Adams 13, Westbrook 13
A Lakers legjobb dobói: Bryant 13/9, World Peace 12/6, Clarkson 11/3, Russell 11, Sacre 11

Utah Jazz–Dallas Mavericks 92–101

Nagyon nehéz helyzetben a Jazz.
Az igazi ki-ki meccsen az elejétől fogva összeszedettebb volt a Dallas, a Jazz végig pár pontos hátrányban játszott. A periméterről borzasztóan céloztak a hazaiak (9/33 tripla), és bár közelebbről hatékonyabbak voltak, a védekezésük most nem tudott felpörögni a második félidőben. Ennek fő oka az volt, hogy a center Rudy Gobert a második negyed derekán súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett – innentől kezdve a Utah nagyot harcolt, de reális esélye nem volt a győzelemre. Az utolsó meccsen győzniük kell a Lakers ellen, de ha a Houston Rockets is nyer a foghíjas Kings ellen, akkor James Hardenék jutnak be a rájátszásba.

A veteránok nagyon kellettek. Az első perctől egyértelművé tette a Dallas, hogy ők itt ma nyerni akarnak, és ebben nagy segítségükre volt Deron Williams (23 pont, 6 gólpassz) és Dirk Nowitzki (22 pont, 11 pattanó). A sokat kritizált Wes Matthews is jól teljesített, és a kispadról jött pár közepes teljesítmény – ez így elégnek bizonyult. Rick Carlisle csapata az elmúlt két hétben nagyon összeszedetten kosarazott, ennek köszönhető, hogy ma be tudták biztosítani helyüket a playoffban.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/3, Mack 18/6, Favors 11.
A Mavericks legjobb dobói: Williams 23/6, Nowitzki 22/12, Matthews 20/12.

Phoenix Suns–Sacramento Kings 101–105

A másik Curry egyre jobb formában.
A Kingsnél már Cousins és Rondo sem játszik idén, és most Darren Collison is pihent, így Seth Curry kaphatta meg a vezetői pálcát – 20 ponttal, 15 gólpasszal és 3 labdalopással zárt. Az ő sebességére építve a többiek is elkapták a ritmust, a kezdőötösből mindenki 10 pont fölé jutott, és a negyedik negyednek már 15 pontos előnnyel futottak neki. A végén volt egy kis izgulnivalójuk, de a Suns két egyenlítő dobást is elhibázott.

Teletovic rekordjavítása és Booker mérföldköve. A meccs nagy részében alárendelt szerepet játszott a Suns, ha nincs az újabb négy triplát szóró Mirza Teletovic, akkor hamarabb eldőlt volna az összecsapás. A bosnyák tüzér már eddig is a liga történetének legtöbb tripláját szerezte egy szezonban a cseresorból beállva, mellette még Devin Booker dicsérhető, aki elérte az 1000 pontot – negyedik legfiatalabbként a liga történetében (James, Bryant és Durant előzik meg). A fiatal dobóhátvéd azonban a végén elrontotta az egyenlítő dobást, Teletovic is hibázott, így a győzelem elmaradt.

A Suns legjobb dobói: Teletovic 26/12, Booker 22, Len 16.
A Kings legjobb dobói: Curry 20/9, Koufos 19, Gay 15/3.

NBA, ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 109–94
Orlando Magic–Milwaukee Bucks 107–98
Boston Celtics–Charlotte Hornets 100–114
Brooklyn Nets–Washington Wizards 111–120
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 105–129
New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 116–121
Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 112–79
Utah Jazz–Dallas Mavericks 92–101
Phoenix Suns–Sacramento Kings 101–105
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik