A Clippers lezárta, a Jazz–Nuggetsen viszont hetedik meccs lesz

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2020.08.31. 08:49
null
A Clippers lezárta a Dallas elleni párharcot (Fotó: Getty Images)
A Boston elsőre átgázolt a Torontón – újabb fejezet az elképesztő Murray–Mitchell párharcban –, Kawhi Leonard nem akarta tovább húzni a Clippers–Mavst.

 

Toronto Raptors–Boston Celtics 94–112

Elsőre sima Boston. Ennél szorosabb mérkőzésre számíthattunk, a Celtics viszont másképp gondolta, már az első negyedben állva hagyta ellenfelét, majd onnantól szépen kontrollálta a jelentős előnyét és fontos pillanatokban mindig betalált, csak hogy ne jöjjön igazán lendületbe a Toronto. Brad Stevens csapata egyrészt végig remekül védekezett (csak a harmadik negyedben kapott 23 pontnál többet), elvette a Raptors játékának ritmusát, kibillentette a húzóembereket, másrészt támadásban is jól működött a rendszer: Jayson Tatum (21 pont, 9 lepattanó, 9/18 mezőnyből), Marcus Smart (21 pont, 5/9 tripla) és Kemba Walker (18 pont, 10 gólpassz, 4/7 tripla) is kifejezetten jól játszott, de Jaylen Brown is eljutott 17 pontig, Daniel Theis pedig dupla duplázni tudott. A 17 bedobott hármas mellett a festékben is egálra hozták a meccset, 50–40-re nyerték a lepattanózást és egyáltalán nem engedtek komolyabb futást ellenfelüknek, tényleg kézben tartották a találkozót – mármint azok után, hogy az első negyedet megnyerték 16 ponttal. 15–11-es vezetésüknél váltottak ritmust, ott futottak egy 16–2-t három triplával, innentől tíz pont alá sem engedték a Torontót, viszont vezettek 24-gyel is – elsőre tükörsimán nyertek, de Stevens természetesen visszafogottan csak annyit mondott, hogy egy meccset húztak be, az még nem jelent semmit.

Van honnan javulni. Ezen a meccsen tulajdonképpen semmit sem csinált jól a Raptors, egyrészt védekezésben nem tudott mit kezdeni a Boston játékával, a négy kisember szétszedte, szétdobta őket és Theis is büntetett a palánk alatt, másrészt talán még ennél is nagyobb problémát jelentett az, hogy támadásban mennyire pocsékul nézett ki Nick Nurse együttese. A 37%-os mezőnymutató és a 25%-os triplázás elég beszédes, Pascal Siakam faultgondokkal is küzdött, de egyébként is csak 5/16-ot dobott, Fred VanVleet csak 3/16-ot szenvedett ki magából, a kezdőötös összesen 4/25-öt hajított a triplavonalon túlról, a padról Serge Ibaka néhány dobása és 15 pontja kellett ahhoz, hogy ne legyen ennél is csúnyább a vége. Persze valóban nem történt semmi különös, 1-0, de a Boston ellen valahogy nem megy a Raptorsnak ebben a szezonban, a buborékban is kapott már egy nagyobb pofont a címvédő Tatumék ellen, most pedig már ideje komolyan venni mindezt - a második mérkőzésre minden téren jelentősen fel kell javulniuk, ha egyenlíteni szeretnének.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 17/3, Ibaka 15/9, Siakam 13
A Celtics legjobb dobói: Smart 21/15, Tatum 21/6, Walker 18/12

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 97–111

Lezárta a Clippers. Abszolút esélyesként lépett pályára ezen az estén a Los Angeles, de ezt az első félidőben még nem igazán tudta érvényesíteni: Kawhi Leonard elég visszafogottan kezdett, majd Marcus Morris teljesen jogos kiállítása (hatalmasat odasózott Doncicnak, a labdához köze sem volt) után kicsit meg is fogyatkozott a keret. Paul George nem kezdett rosszul, de aztán kihűlt, Lou Williams végül 17 perc alatt 1/9-es mezőnymutatót hozott össze, úgyhogy volt min javítani, de aztán természetesen Leonard kézbe vette a dolgokat: a második negyedben előbb a csapatvédekezést sikerült összerántani és 17 ponton tartani a Dallast, majd a harmadik játékrészt egy 20–3-mal kezdte Doc Rivers alakulata - Leonard ebből tíz pontot és két gólpasszt vállalt magára. A Mavs nem adta fel, a 23 pontos hátrányából még visszajött hat-hétre a negyedik negyedben, de megint jött Leonard, aki egymás után négy egy-egyezésből dobott kosarat, könyörtelenül „kivégezte” a texasiakat – amire aztán Reggie Jackson is „rápakolt” három triplával, az ő dobásai tették fel a pontot az i-re. Leonard végül 33 pontig, 14 lepattanóig, 7 gólpasszig és 5 labdaszerzésig jutott ezen az estén, mellette a 14 pontos Jacksont és a dupla duplázó Zubacot lehet még kiemelni pozitívumként – George végül 6/19-es mezőnymutatóval kapart össze 15 pontot, bár a 9 lepattanója és a 7 gólpassza azért kozmetikázott ezen. Összességében a jó védekezés+Leonard kombináció hozta meg a sikerüket, így 4–2-vel lezárták a párharcot, most pedig várnak a Nuggets–Jazz széria győztesére.

Doncic egyedül kevés volt. Kristaps Porzingis nélkül kellett volna életben maradnia a Dallasnak, de erre az estére már a kiegészítők is elfogytak, igazából csak Luka Doncic varázslatában bízhattak – Trey Burke (6 pont, 2/10 mezőnyből), Seth Curry (7 pont, 3/7 mezőnyből) és Tim Hardaway Jr. (10 pont, 4/15 mezőnyből) sem tudott segíteni, így viszont a vezér tehetetlennek bizonyult. Pedig rá megint nem lehetett panasz, Doncic 38 pontot szerzett 15/28 jó dobással és 4/9 triplával, volt 9 lepattanója és 9 gólpassza, kihordta lábon Marcus Morris rendkívül csúnya faultját, neki köszönhetően többször vezetni is tudtak és amikor a harmadik negyedben elrohant a Clippers, akkor is ő tartotta a víz felett csapatát tripláival és 2+1-es játékaival, de ez csak annyit ért, hogy szorosabb legyen a vége. A szlovén zseni összességében remekül játszott élete első PO-szériájában, a Dallas pedig felülteljesítette az elvárásokat, főleg azt nézve, hogy Porzingist csak mutatóba kapták meg - ennél többet nem nagyon remélhettek a Clippers ellen, lehet folytatni az építkezést.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 38/12, Finney-Smith 16/6, Hardaway Jr. 10/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 33/3, Zubac 15, George 15/6

Utah Jazz–Denver Nuggets 107–119

Hetedik meccs lesz. Bár két mérkőzéssel ezelőtt, amikor a Jazz sorozatban három sikerrel 3–1-es előnybe került, nem sokan gondolták, de a Denver egymás után kettőt nyert és kiegyenlítette a párharcot, ezzel kiharcolta a hetedik meccset – ráadásul úgy, hogy most Mike Malone csapata mehet bele abba a találkozóba magabiztosabban. A siker kulcsa megint az egészen elképesztő teljesítményt nyújtó Jamal Murray volt, aki a széria során másodszor jutott el 50 pontig (17/24 mezőnyből, 9/12 tripla, 6 gólpassz) és újfent elkápráztatott mindenkit: a második negyedben egymaga 14 pontot szerzett, neki köszönhetően sikerült fordítaniuk, majd csak a záró etapban 21 egységet tett fel a táblára, az ő parádés dobásaival tartotta előnyét a Denver. Murray teljesítményére már elfogytak a jelzők, de azért az ő árnyékában újabb jó meccset játszott Nikola Jokics (22 pont, 9 gólpassz) és Jerami Grant (18 pont, 4/7 tripla), ezúttal védekezésben is egészen jól néztek ki, úgyhogy a második negyedtől kezdve végig vezettek - a záró etap dobópárbaját is megnyerték Murray vezérletével, úgyhogy teljesítették a tervet. Tavaly is játszottak már két hetedik meccset és Jokics szerint most az előző két találkozójuk is felért azzal, úgyhogy nekik semmi különöset nem jelent a következő összecsapás – lendületben vannak és ha Murray formája kitart...

Mitchell szenzációs játéka már kevés. Továbbra is tart a Murray–Mitchell párharc, a Jazz dobógépe nem hűlt ki, csak most már a csapata nem tudja ezeket győzelmekre váltani – ezúttal 44 pontot szerzett 14/25 jó dobással és 9/13 triplával, volt 5 gólpassza, a záró etapban pedig ő is mindent megtett, 17 pontot szórt akkor. Hiába, mellette csak Mike Conley (21 pont, 4/6 tripla) tudott folyamatos veszélyt jelenteni és a védekezésük sem állt össze, ráadásul a második negyedben volt egy hullámvölgyük (4/16 mezőnyből), így a korábbi tízpontos előnyükből hátrányba kerültek és innentől nem is tudtak már fordítani. A negyedik játékrészben már csak rohantak az eredmény után, Mitchell nagy dobásaival próbáltak látótávolságon belül maradni, de Murray (és Jokics) mindenre válaszolt, úgyhogy igazi esélyük itt már nem is nyílt arra, hogy nyerjenek – 3–1-ről nem tudták lezárni a párharcot, most 3–3-ról kellene kitalálni valamit, hogy fordítsanak a széria alakulásán, mert ha minden így marad, akkor a hetedik meccs sem nekik áll.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 44/27, Conley 21/12, Gobert 11, Clarkson 11/3
A Nuggets legjobb dobói: Murray 50/27, Jokics 22/9, Grant 18/12

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Nyugati főcsoport
Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 97–111
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–4
Utah Jazz–Denver Nuggets 107–119
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3
VASÁRNAP JÁTSZOTTÁK
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Keleti főcsoport

Toronto Raptors–Boston Celtics 94–112
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 0–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik