A Cleveland Washingtonban, a Toronto Detroitban bukott

Vágólapra másolva!
2016.02.29. 08:41
null
John Wall vezéregyéniség volt a Cleveland-verő Wizardsban (Fotó: Reuters – archív)
A Washington végig vezetve aratott magabiztos győzelmet a LeBron Jamest nélkülöző Cleveland ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a Cavs riválisa, a Toronto is bukott – Kyle Lowry nélkül vereséget szenvedett Detroitban. A Hawks remek védekezéssel hozta a győzelmet a Charlotte ellen, a Heatnél sikerrel mutatkozott be Joe Johnson, a Dallas percek alatt kiütötte a Minnesotát, a Philly viszont majdnem felzárkózott mínusz harmincról Orlandóban. A Portland ellenben megállíthatatlan, Damian Lillard újabb remek meccsével Indianában is győzni tudott a gárda.

 

Washington Wizards–Cleveland Cavaliers 113–99

Tükörsima Wizards-győzelem. Bár LeBron James hiányzott, így is meglepő volt, hogy mennyire esélytelennek bizonyult a Cleveland, a Washington már az első negyed végén elszakadt kicsit, a második játékrészben tíz pont fölé nőtt a különbség, a fordulás után pedig egy 8-0-s futással gyakorlatilag el is dőlt a derbi – volt már közte harminc is, mielőtt a záró etapban kozmetikáztak volna a vendégek. John Wall (21 pont, 8/11 mezőnyből, 13 gólpassz) nagyon jól szervezte csapata játékát és a védekezésük is nagyon rendben volt, így értékes győzelemmel zárkóztak tovább a playoff-helyek felé.

Szimplán gyenge volt a Cleveland. LeBron Jamest pihentette ma Tyronn Lue, nélküle azonban elöl-hátul jóval gyengébben játszott a keleti listavezető, mint ahogy azt megszokhattuk tőle. Kyrie Irving ugyan beszórt 28 pontot, de nem tudta irányítani és a hátára venni csapatát, csak 40%-kal dobtak mezőnyből, eközben pedig a Wizards játékával sem tudtak mit kezdeni – keveset járt a labda és nem találták a helyüket védekezésben, így sima vereséget szenvedtek.

A Wizards legjobb dobói: Wall 21/3, Dudley 21/12, Beal 17/6
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 28/12, Shumpert 12/3, Love 12

Atlanta Hawks–Charlotte Hornets 87–76

Hamar meglépett a Hawks. Már az első negyedben megadta az alaphangot a hazai csapat, hiszen a Hornets mindent mellédobott, Teague-ék ellenben jó ritmusban kosaraztak és 25-9-re nyerték a nyitó játékrészt. A folytatásban a már húsz pont feletti előny fokozatosan olvadt, az Atlanta is egyre gyengébben játszott, a Charlotte pedig javult, így a negyedik negyedben egészen egy kosárnyira csökkent a távolság. Itt azonban ismét sebességet váltottak a hazaiak és hamar eldöntötték a meccset, összességében jó védekezéssel arattak nagyon fontos győzelmet Horfordék.

Nagyon pontatlan volt a Charlotte. Az első negyedben az üres helyzeteket is sorra elhibázták a vendégek, de bár később természetesen javultak, összességében így is pocsék estét zártak: a 33%-os mezőnymutató és a 22%-os triplázás jelzi, hogy miért kaptak ki. Csak az agresszív Lin és a kintről egyedüliként hatékony Marvin Williams jelentett veszélyt, ezért nem is tudtak fordítani – ahogy összekapta magát a Hawks, pillanatok alatt eldőlt a meccs. Fájó vereség ez a Hornets számára, így elég nagy a tülekedés a keleti playoff-helyek végén...

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 14/6, Millsap 13/3, Horford 13/3
A Hornets legjobb dobói: Williams 16/12, Lin 15/3, Lee 9/3, Lamb 9/3, Walker 9

Detroit Pistons–Toronto Raptors 114–101

Nagy formában a Detroit. Az utóbbi időben több nagy győzelmet aratott a Pistons, ezúttal a keleti második Torontót verte meg. Az első félidőben még inkább a Raptors vezetett, de Reggie Jacksonék a harmadik negyedben lerohanták ellenfelüket – 37-20-ra nyerték ezt a játékrészt, a magabiztos előnyt pedig nem adták már ki a kezükből. Félelmetesen hatékonyan dolgoztak a hazaiak, hiszen 57,7%-kal (!) dobtak mezőnyből és 52,2%-kal tripláztak, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a Kyle Lowry-t nélkülöző Toronto – a Detroit ezzel a sikerrel utolérte a Chicagót és a Charlotte-ot a keleti 7-9. helyen és csak fél meccsre van a 6. Indiana.

Irányítógondok. Kyle Lowry ezúttal pihenőt kapott, így Cory Joseph kezdett egyesben, de ő is kevesebb, mint húsz percet töltött pályán – nem igazán volt karmestere a Torontónak. DeRozanra nagyon figyelt a Pistons, így ő most nem volt hatékony (20 pont 21 dobásból), a tökéletesen működő hazai kezdőötöst pedig nem tudta ellensúlyozni a 27 pontos Terrence Ross – a félrecsúszott harmadik negyed után nem volt meg bennük az erő a fordításhoz.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 19/3, Caldwell-Pope 16/3, Drummond 15
A Raptors legjobb dobói: Ross 27/12, DeRozan 20, Wright 13/6

Indiana Pacers–Portland Trail Blazers 102–111

Lillard és a Portland tovább zakatol. A Blazers irányítója az utóbbi nyolc meccséből hetedszer jutott harminc pont fölé, ráadásul már az első negyedben beszórt húszat – itt meg is alapozta sikerét a vendégcsapat. Ugyan a második félidőben felzárkózott a Pacers, a harmadik negyed végétől ismét elhúzott a Portland, miután Meyers Leonard három triplát is elsüllyesztett – Lillard mellett őt és Hendersont is (19 pont, 8/9 mezőnyből) is meg kell említenünk. A gárda így az utóbbi nyolc meccséből hetedszer, az elmúlt 15 találkozójából pedig 13-adszor aratott győzelmet.

Hiányzott egy jó George. Amíg az egyik oldalon villogott a fővezér, a másikon terített betli volt – Paul George mindössze 11 pontot tudott szerezni 15 dobásból és nagy szerepe volt abban, hogy kikapjon csapata. Monta Ellis sem dolgozott hatékonyan és senki más nem tudott a gárda élére állni, csapatszinten csak három triplát tudtak értékesíteni, kész csoda, hogy egyáltalán szorossá tették a meccset a harmadik negyedben – azonban ahogy ismét sebességet váltott a Portland, nem tudták tartani a lépést. Nagyon kellett volna nekik a győzelem, így viszont csak fél meccsel előzik meg a 9. helyezett Detroitot...

A Pacers legjobb dobói: Ellis 18/3, J. Hill 15, G. Hill 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/15, McCollum 19/6, Henderson 19/3

Orlando Magic–Philadelphia 76ers 130–116

Belealudt, de behúzta a Magic. Az első félidőben azt csináltak a hazaiak, amit akartak, félelmetes hatékonysággal termeltek – a nagyszünetig 77 pontot szórtak be és közel harminc egységgel vezettek. A fordulás után azonban érthető módon visszavettek, a Sixers pedig az utolsó percekben tíz pont alá zárkózott fel, ám ennél közelebb már nem engedte ellenfelét a Magic és pár szép kosárral lezárta a találkozót. Oladipo és Vucsevics is 28-28 pontig jutott, de érdemes kiemelni a 22 pontos, 2/2 triplát elsüllyesztő, elöl-hátul hasznos Aaron Gordont, aki lubickol, mióta bekerült a kezdőbe Harris és Frye távozása óta.

Sosem adja fel a Philly. A vendégcsapat már több mérkőzésen dolgozott le hatalmas hátrányt és jó párszor bizonyította, hogy nincs számára elveszett helyzet – ezúttal is hihetetlen feltámadást produkáltak Smith-ék. A 26 pontig jutó Okafor nagyon hatékonyan dolgozott a palánk alatt, de rajta kívül még hatan érték el a tízpontos határt és úgy jutott 116 egységig a gárda, hogy összesen öt triplát süllyesztett el – nyerni azonban így sem tudtak Covingtonék.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28, Oladipo 28/6, Gordon 22/6
A 76ers legjobb dobói: Okafor 26, Canaan 18/9, Smith 17/3

Dallas Mavericks–Minnesota Timberwolves 128–101

Nem adott esélyt a Dallas. Halálos iramban kezdte a találkozót a Mavericks, már pár perc után tíz, az első negyed hajrájában pedig húsz (!) pont volt a különbség, pillanatok alatt földbe döngölték ellenfelüket Nowitzkiék. A harmadik játékrészben a harmincat is elkerülte a hazai előny, a remeklő Parsons (29 pont, 4/7 tripla) mellett David Lee (13 pont, 9 lepattanó, 22 perc) is nagyon jól dolgozott, 27 percnél többet pedig végül senki nem töltött pályán – „pihentető" győzelmet arattak a texasiak.

Lenullázott Minnesota. A New Orleans elleni győzelem másnapján nagyon enervált volt a Wolves, pontatlanul játszottak elöl, hátul pedig mintha pályán sem lettek volna. Karl-Anthony Towns (6/9 mezőnyből, 11 lepattanó), valamint a padról 24 pontot szállító Muhammad dicsérhető, de összességében bőven 40% alatt tüzeltek mezőnyből és kis túlzással már a feldobáskor eldőlt, hogy ezúttal nem arathatnak győzelmet.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 29/12, Matthews 15/9, Lee 13
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 24/6, Wiggins 15, Rubio 14/3

New York Knicks–Miami Heat 81–98

Joe Johnson kezdett, Wade villogott. A Heat új igazolása, a veterán Joe Johnson azonnal a kezdőben kapott helyet és 5/10-es mezőnymutatóval, 12 ponttal zárt – szerzett fontos kosarat a negyedik negyedben és védekezésben sem volt elveszett. A tempót azonban Dwyane Wade diktálta, aki 26 pontig jutott hét lepattanóval és hat gólpasszal megspékelve, ráadásul a hajrában is döntő jelentőségű duplákat süllyesztett el – ugyan a hamar megszerzett előnyét leadta a Miami, végül tetemes különbségű győzelmet aratott.

Gyengén dobott a Knicks. Mindössze 36,8%-kal céloztak mezőnyből az Afflalót nélkülöző hazaiak, így nem tudták kihasználni, hogy a Heat csapatszinten egyetlen hármast süllyesztett el – azt éppen Joe Johnson. A palánk alatt nem tudtak mit kezdeni Whiteside-dal, Porzingis támadásban eltűnt (9 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) és Carmelo Anthony is 24 dobásból szedte össze 25 pontját. Ennek ellenére a harmadik negyedben egy jobb periódussal fel tudtak zárkózni, de az utolsó percekben már nem volt esélyük a sikerre.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 25/3, Lopez 14, Thomas 12/6
A Heat legjobb dobói: Wade 26, Whiteside 16, Deng 15

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards
–Cleveland Cavaliers 113–99
Atlanta Hawks–Charlotte Hornets 87–76
Detroit Pistons–Toronto Raptors 114–101
Indiana Pacers–Portland Trail Blazers 102–111
Orlando Magic–Philadelphia 76ers 130–116
Dallas Mavericks–Minnesota Timberwolves 128–101
New York Knicks–Miami Heat 81–98

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik