A Chicago és a Houston is megragadta a szalmaszálat

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.03.30. 09:38
null
Az Orlando 139 pontot dobott a Brooklyn ellen, ám a rájátszásra így sincs már esélye (Fotó: Reuters)
A Chicago közvetlen riválisa otthonában, a Houston Clevelandben aratott fontos sikert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, amivel életben tartották playoff-reményeiket. A Thunder megkezdte a pihentetést, amit a Detroit köszönt szépen, a Hornets félgőzzel verte a sereghajtót, a Warriors a Wizards legyőzésével újabb lépést tett a rekordok felé, az Orlando pedig egy szép estével ajándékozta meg szurkolóit, amiben partner volt a Nets is.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 96–98

A Bulls utolsó szalmaszála. A vendégek rettentő rossz formában vannak, a sorozatos vereségek miatt az elmúlt napokban kicsúsztak a playoff-helyekről – közvetlen riválisuk, a Pacers otthonában így győzniük kellett, ha életben akarták tartani reményeiket. Nem volt könnyű, de sikerült, méghozzá a kiváló formában lévő spanyol magasember, Nikola Mirotic vezetésével: a montenegrói származású nehéztüzér hét triplát vert be a padról beszállva, mellé 10 pattanót is lekapott. Pau Gasol is összekapta magát, és bár pontszerzésben nem villogott, másban igen (11 pattanó, 7 gólpassz, 4 blokk). Derrick Rose-ra ma nem nagyon lehetett számítani, ugyanakkor a hetek óta formán kívül kosarazó Jimmy Butlerre igen: keveset vállalt, de pontosan célzott, és négy másodperccel a vége előtt ő szerezte a győztes kosarat.

A végén elfogyott a Pacers. A téthez méltóan szoros és kemény csatát vívtak a felek, a hazaiaknál Paul George játszott sokoldalúan (20 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz, 4 szerzett labda), a palánk alatt pedig Ian Mahinmi remekelt (9/12 mezőnyből). Erre a párosra építve a hazaiak végig meccsben voltak, de az akaratukat nem tudták rákényszeríteni az ellenfélre, leginkább azért, mert borzasztóan tripláztak (3/19), és ezt büntetőkkel sem tudták kompenzálni. A végjátékban aztán teljesen le is fagyott az Indiana, az utolsó 3 percben nem szereztek pontot – gyakorlatilag aki arra járt, rontott dobást, George pedig egy alkalommal a nézőtérre passzolt... A Pacersnek így is jobb esélyei vannak a rájátszásra, de a 8. helyen mindössze 2 meccs az előnye a Chicagóval szemben.

A Pacers legjobb dobói: George 20/6, Mahinmi 18, . Allen 9.
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 28/21, Butler 14, Gasol 10.

Orlando Magic–Brooklyn Nets 139–105

Ritka tünemény Orlandóban. A hazaiak utoljára februárban nyertek egymást követő két meccset (talán ennek is köszönhető, hogy régen elbúcsúztak a playoff-esélytől), most viszont a Bullst és a Netset is megverték. Elképesztő tempót diktált a Magic, összesen 40 (!) gólpasszt osztottak el egymás között (Elfrid Payton egymaga tucatnyit), nyolcan értek el legalább 10 pontot – kiemelkedett a mindössze két triplakísérletet rontó Aaron Gordon (20 pont), illetve a mezőnyből hibátlan Andrew Nicholson (9/9).

A Nets nem erőltette. Young, Hollis-Jefferson és Jarrett Jack nélkül állt fel a vendégcsapat, és a rövid rotáció a második negyedben ütött vissza: csak ekkor 19 pontot vert rájuk az Orlando. A második félidőben már nem is erőltették a center Brook Lopez játékát, és a cseresor is bőven kapott lehetőséget. A kezdőbe kerülő Thomas Robinson gyúrt egy kicsit statra (18 pont, 12 pattanó), de így a szezon vége felé ezek a meccsek már inkább csak púp a Brooklyn hátán, mivel a playoff nem lehet meg, de veszteni sem éri meg, mivel a draftjoguk a Bostonnál van...

A Magic legjobb dobói: Nicholson 24/9, Gordon 20/3, Fournier 15/9, Dedmon 15.
A Nets legjobb dobói: Robinson 18, Ellington 12/9, Brown, Kilpatrick 11-11.

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 85–100

Félgőzzel is simán. Óriási formában van a Hornets, ezt ma is igazolták: a szupercsere Jeremy Lin pihenőt kapott, de így is gond nélkül nyertek. Nicolas Batum tripla duplázott (19 pont, 12 pattanó, 12 gólpassz), Cody Zeller egy rontott dobással jutott 18 pontig és 12 pattanóig, így az is belefért, hogy Kemba Walker nem élete meccsét játszotta (5/19, 2 gólpassz). A védekezés azonban rendben volt, ennek köszönhetően már a nagyszünetben 52–36-ra vezettek, innentől pedig nem volt esélye a Phillynek. A Hornets még mindig hatodik keleten, de a dobogótól egyetlen vereség választja el.

Most nem jött a roham. Az első félidő a megszokott forgatókönyv szerint az ellenfél komoly előnyével zárult – ám az ilyenkor jelentkező nagy rohanás nem érkezett a Sixerstől. Csapatszinten 31 százalékkal célzott a hazai csapat, és hiába pörköltek be 16 hárompontost, ez nagyon kevés volt ma (is). A hat hármast behintő Covington dicsérhető, de a többiek sokszor mintha pályán sem lettek volna – komolyan felmerül a kérdés, hogy a meglévő 9 győzelem mellé sikerül-e begyűjteni a tizediket a hátralévő 7 meccsen...

A 76ers legjobb dobói: Covington 18/18, Smith 15/9, Stauskas 13/6.
A Hornets legjobb dobói: Batum 19/3, Zeller 18, Walker 16/12.

Detroit Pistons–Oklahoma City Thunder 88–82

Egy Durantnyi előnyt adott a Thunder. A vendégek most érezték úgy, hogy már nem kell minden győzelem, hiszen gyakorlatilag kimozdíthatatlanok a nyugati 3. helyről, így Kevin Durant kiülte a meccset. Távollétében Russell Westbrook gondolta úgy, hogy neki kell megoldania mindent, ebből kerekedett egy 8/28-as mezőnymutató – mivel mellé egyedül a center Enes Kanter tudott időnként fellépni pontszerzésben, gyakorlatilag sansztalan volt az OKC. Érdekes módon a végjátékban így is volt halvány esélyük a győzelemre, Westbrook triplájával feljöttek 84–82-re, de nem maradt idejük a fordításra.

Majdnem elszórakozta a Pistons. A hazaiak nagy nehezen begyűjtötték idei 40. sikerüket, de a körülmények ismeretében ez mehetett volna sokkal könnyebben is. Marcus Morris Durant távollétében sziporkázott, rá nem nagyon volt opció, de Tobias Harris (17 pont, 7 pattanó) és Andre Drummond (13 pont, 15 pattanó) is jól játszott. Nem úgy a hátvédek: Jackson és Caldwell-Pope idomult Westbrookhoz és közösen 7/31-et hoztak össze mezőnyből, ami a végén majdnem visszaütött. Hiába nyerte a 3. negyedet 25–9-re a Detroit, a végén visszaengedték ellenfelüket, és csak a jó büntetőzés mentette meg őket egy csúnya égéstől. A győzelem viszont azt jelenti, hogy a Pacers vereségével feljöttek a keleti hetedik pozícióba.

A Pistons legjobb dobói: Morris 24/3, Harris 17/3, Jackson 13/3, Drummond 13.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/6, Kanter 14/3, Foye 9/3.

Cleveland Cavaliers–Houston Rockets 100–106

Egy Jamesnyi előnyt adott a Cavs. A hazaiak remek formában lévő ásza nem lépett pályára, a Cleveland nyugodtan megléphette ezt, hiszen a mérkőzés előtt 3 meccsel vezette Keletet. LeBron távollétét igazán egyik sztár-társ sem tudta kihasználni: Kevin Love dupla duplázott ugyan, de 5/14-gyel dobott, Kyrie Irving pedig beszórt 31 pontot és adott 8 gólpasszt, de tette mindezt 9/23-as pontossággal és 5 eladott labdával. Ennek ellenére a Cavaliers nem játszott rosszul – két és fél negyedig. 20 ponttal tartottak ekkor előrébb, de itt megállt a tudomány, a vendégek a hátralévő időben simán fordítottak és behúzták a számukra nagyon fontos sikert.

A Houston újra csont nélkül PO-helyen. Minden győzelem kell most már a Rocketsnak, ha be akarnak jutni a rájátszásba, és a vendégek nagy hátrányban sem zuhantak össze: a negyedik negyedben James Harden (27 pont, 8 gólpassz, 6 pattanó) egymaga 18 egységet rámolt be, ennek köszönhetően 19 ponttal nyerte ezt a játékrészt a Houston. Mellette Trevor Ariza a legjobb pillanatokban talált be, Michael Beasley pedig ismét extrát hozott a padról (17 pont, 8 pattanó) – a gárda azt is elbírta, hogy Dwight Howardot folyamatosan faultolták (7/22 büntető).

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 31/15, Thompson 16, Love 13/6.
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Beasley 17, Ariza 15/6.

Golden State Warriors–Washington Wizards 102–94

Steph Curry intézte az újabb sikert. A GSW ásza hat hármassal terhelte meg az ellenfél kosarát, de emellett a játék többi elemében is maradandót alkotott (7-7 pattanó és gólpassz, 5 labdalopás) – mellette Klay Thompson ma kicsit halványabb volt, de Draymond Green ismét extrát nyújtott (15 pont, 16 pattanó, 9 gólpassz, 2 blokk), ez így elég is volt a Wizards ellen. Szoros meccset játszottak amúgy a felek az első három negyedben, az utolsó 12 percben viszont gyorsan elment közel 20 ponttal a Warriors, onnan már csak kozmetikázni tudott a Washington. Zsinórban 54. hazai sikerével 67–7-re áll a Golden State, Curry 356 hármast dobott eddig idén – meglehet a 400 hármas és a 73–9-es mérleg is az alapszakasz végére.

Wall limitálva. Zsinórban 9 dupla dupla után (idei csúcs a hátvédek között) megszakadt az irányító szériája, 11 gólpassza mellett csak 8 pontot tudott hozzátenni, és csapata szerencsétlenségére senki nem tudott igazán a helyére lépni. Bradley Beal és Markieff Morris igyekezett, de ők sem játszottak kiemelkedően, a center Gortat szinte láthatatlan volt, és a padról sem jött extra – ez így összességében nem az a csomag, amivel Oaklandben nyerni lehet. Szerencséjükre a Pacers kikapott a Bullstól, így még nem kell temetniük playoff-álmaikat, de a rájátszás elérése már nem rajtuk múlik.

A Warriors legjobb dobói: Curry 26/18, Thompson 16/6, Green 15/9.
A Wizards legjobb dobói: Beal 17/3, Morris 15/9, Porter 11.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik