A Cavs kiszállt, a Hawks feléledt, a Pacers és a Heat tovább lassít

Vágólapra másolva!
2014.04.05. 10:12
null
Ronny Turiaf zsákol a Miami ellen (Fotó: Reuters)
Úgy fest, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) ma hajnali játéknapján sok kérdés eldőlt, hiszen a New York és a Cleveland kikapott, így a Kyrie Irvingéket legyűrő Atlanta nagy lépést tett a rájátszás felé, az Indiana és a Miami viszont megint alulmaradt, így kelet élén továbbra is bizonytalan mindkét nagyhatalom. A Houston újfent elverte az Oklahoma Cityt, míg a Portland rangadót vesztett otthon a Phoenix ellen. Jöjjenek a részletek!

 


Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 100–92

Keserédes győzelem. Hiába hozta könnyedén a a kötelezőt a tartalékos Nuggets ellen a tavalyi Főcsoport-döntás, bekövetkezett, amitől minden PO-csapat tart a rájátszás előtti finisben: sérülés miatt elveszett egy kezdőember sérülés miatt, ugyanis Tayshaun Prince lába csúnyán kifordult.

A palánk alatti erő most is elsöprő erejű volt. Marc Gasol (24 pont) és Zach Randolph (20 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) szépen kihasználták, hogy a coloradóiaknál nincs ott JJ Hickson és JaVale McGee sem, ráadásul a Nuggets számára azért is fájdalmas volt a mai kudarc, mert a sérülékeny Ty Lawson is újfent lesérült.

A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 21, Conley 21/6, Z. Randolph 21
A Nuggets legjobb dobói: Foye 21/12, Faried 17, Lawson 16

 

Charlotte Bobcats–Orlando Magic 91–80

Walker: tripla dupla, Jefferson: csak a szokásos. A magabiztos győzelmével már 50 százalékon álló, biztos rájátszó Charlotte két vezére alaposan kitett magáért, az irányító 13 ponttal, 10 lepattanóval és 10 assziszttal tripla duplázott, a center pedig 29 pontos, 16 pattanós dupla duplával rombolt a festékben.

Teljes tankolásban már a Magic is. Az orlandóiak sokáig "természetes módon" vesztették el meccseik többségét, mostanra viszont már mindenki kiül náluk, ha akár csak valami kisebb gondja van, Vucsevics nélkül pedig nem volt sansz Charlotte-ban.

A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 29, Tolliver 13/12, Walker 13/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 21/3, T. Harris 15/3, Nelson 11/3

 

Toronto Raptors–Indiana Pacers 102–94

Lefagyott az Indiana a végén. Négy és fél perccel a vége előtt 94-92-re vezetett a Pacers, innentől azonban bedeszkázták a hazai gyűrűt, a következő hét dobásukat elrontották és nem tudtak már pontot szerezni, miközben a Raptors Valanciunas remeklésével átvette a vezetést, a végén pedig Stephenson elkapkodta a befejezést.

Ezúttal a védekezés mondott csődöt a vendégeknél. Az utóbbi időben a támadójáték akadozott, ezúttal George és West is jól teljesített, de a liga legjobban védekező csapata ezúttal ebben a szegmensben nem működött. A Toronto gond nélkül érte el a száz pontot, a 47%-os mezőnymutató sem nevezhető rossznak, ráadásul Ross, Valanciunas és DeRozan is eljutott húszig. A center egyébként ez mellé még leszedett kilenc lepattanót is, hatékonyan dobott (10/14) és a hajrában két nagyon fontos kosarat szerzett.

A Raptors legjobb dobói: Ross 24/15, Valanciunas 22, DeRozan 20
A Pacers legjobb dobói: George 26/9, West 21, Hibbert 12

 

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 117–98

Az utolsó pillanatban szedte össze magát a Hawks? Pont egy közvetlen riválist fektetett két vállra igen simán a 26-ot szóró Mike Scott húzta Atlanta, így a Cleveland már nem nagyon fog beleszólni a Budenholzer-tanítványok és a Knicks harcába, mely a keleti nyolcadik helyért folyik.

Irving játéka sem segített. Amilyen formában volt a Cleveland az all-star MVP nélkül, az alapján joggal gondolhattuk, hogy van még esélye a Cavsnek a PO-ra, viszont most eljátszotta az utolsó esélyét is a 23 pontos Dion Waiters fémjelezte vendég gárda, mely csak 13 pontot és 7 gólpasszt kapott a vezértől.

A Hawks legjobb dobói: Scott 26/3, J. Teague 20/9, L. Williams 16/9, MIllsap 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 23/9, Hawes 16/3, Deng, Irving 13-13

 

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 102–111

A tagadhatatlan tankolás biztos jele: amikor otthon kapsz ki a Sixerstől is. A Celtics nagyon szeretné azt a bottom 3-as helyet az alapszakasz végére, most 111 pontot kapva volt képes veszteni saját közönsége előtt Brad Stevens csapata attól a Philadelphiától, mely nemrég vetett véget egy 26-os kudarcszériának.

Rajon Rondo tripla duplája ellenére is. Noha Avery Bradley személyében egy kulcsembere is hiányzott a hazai gárdának, ám az irányító 11 pontot, 16 gólpasszt és 11 lepattanót szállított, de nem támadásban voltak gondjai a Celticsnek, védekezésben mondott csődöt (vagy vette vissza magát teljesen) a vendéglátó.

A Celtics legjobb dobói: Balyess 23/15, J. Green 15/3, Olynyk 14/6
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams, Sims 24-24, E. Williams 15/6, T. Young 15/3

 

Brooklyn Nets–Detroit Pistons 116–104

A Nets gálázott egyet otthon. Mirza Teletovic 10-ből 6-os triplázással 20-at szórt a kispadról beállva, Marcus Thornton 15-öt tette be a közösbe szintén csereként, Andray Blatche pedig 14-gyel toldotta meg a kispad produkcióját, nem volt tehát kérdés, hogy könnyedén célba ér a már Kirilenkóval felálló Brooklyn.

Jenningset továbbra is a keresik. A Pistons zabolázatlan "irányítója" most sem szebbik arcát mutatta, 11-ből 3-as mezőnyözéssel hozott össze 9 pontot, s mindössze 5 gólpassza volt, továbbá védekezésben sem volt faktor, így hiába Andre Drummond (23 pont, 18 lepattanó) extrája.

A Nets legjobb dobói: Livingston 23, Teletovic 20/18, Pierce 17/9
A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Josh Smith 17/9, Singler 16/6, Jerebko 16/3

 

Miami Heat–Minnesota Timberwolves 121–122 kétszeri hosszabbítás után

Chalmers kétszer is megnyerhette volna. Az irányító a rendes játékidőben és az első hosszabbítás végén is büntetőzhetett egypontos hátrányban, de mindkét alkalommal csak egyet tudott értékesíteni. A második ráadásban James is hasonlóan járt, akkor még Bosh triplája úgy tűnt, hogy elég lehet (legalább egy harmadik öt percre), de az utolsó pillanatokban Cole faultolta Brewert, aki bedobta az elsőt, Ray Allen válasza pedig rövidre sikerült.

Budinger volt meglepetés. Arra számítani lehetett, hogy Love-ra nem lesz válasza a Heatnek (a 28 pont 11/27-es mezőnymutatóval és 11 lepattanó nem is extra tőle), de arra nem, hogy a kiscsatár a padról beszállva alig tud rontani: 24 pontig jutott 7/9-es mezőny- és 5/7-es triplamutatóval.

Rosszul jött ki ebből a Heat. Semmi más célja nem volt az utóbbi meccseken Spoelstrának, csak az, hogy csapata pihenjen - erre fel most James és Bosh is bőven 40 perc felett játszott. Így, hogy a győzelmet sem tudták megszerezni, különösen fájhat a dolog - még akkor is, ha az Indiana sem tudott nyerni Torontóban.

A Heat legjobb dobói: James 34/6, Bosh 24/9, Chalmers 24/6
A Timberwolves legjobb dobói: Love 28/6, Budinger 24/15, Dieng 15

 

New York Knicks–Washington Wizards 89–90

Beal ezúttal is. A két csapat legutóbbi találkozóját is a tavaly draftolt bedobó nyerte meg a végén, ezúttal Felton triplája után egy ponttal a Knicks vezetett, amikor megkapta a labdát és egy tempóval a Washingtont juttatta előnyhöz. Bealnek egyébként a triplákat leszámítva nagyon ment ma, 28 pontig jutott 12/22-es mezőnymutatóval, de ebből 1/8 hármas volt. Rajta kívül a dupla-duplázó Gortatot lehet leginkább dicsérni, a 19 pontos, 9 gólpasszos Wall nagyon sok labdát szórt el.

JR Smith bombaformában, Anthony szenvedett. A dobóhátvéd az utóbbi öt meccsén húsz pontot átlagol 47%-os triplamutatóval, ezúttal 32 pontos szezoncsúcsot dobált össze - 8/16-os triplázással. Ezzel szemben Carmelo Anthony csak árnyéka volt önmagának, mindössze tíz pontig jutott (negatív szezoncsúcs) és eladott kilenc labdát, de ennek ellenére megkapta az utolsó támadást - természetesen kicsúszott a kezéből a játékszer és kikapott a Knicks. Az Atlanta győzelmével így ismét kicsúsztak a legjobb nyolcból...

A Knicks legjobb dobói: Smith 32/24, Stoudemire 16, Anthony 10
A Wizards legjobb dobói: Beal 28/3, Wall 19/3, Gortat 13

 

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 102–90

Minden korábbi produkcióját alulmúlta a Bucks. A Milwaukee fennállása során sosem végzett annyira rossz mutatóval, mint amilyennel idén fog, s a Philadelphia diadala miatt már a ligautolsóság is ráragad a 21 pontos, 9 lepattanós Jeff Adrien húzta wisconsiniakra.

Hét chicagói kétszámjegyű dobóteljesítménnyel. Nem volt kérdéses, hogy egyszerű meccs lesz ez a harmadik kiemelésért nagy harcban lévő Bullsnak, mely már 12-vel nyert több meccset, mint amennyit vesztett, s az Ilyasova, Sanders, Mayo, Delfino négyesfogatot kényszerből jegelő sereghajtóval szemben mindenki kedvére játszhatott és vállalhatott a hazaiaknál.

A Bulls legjobb dobói: Hinrich 17/6, J. Butler 17/3, Augustin 14/6, Boozer 14
A Bucks legjobb dobói: Knight 22/6, Adrien 21, Sessions 14

 

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 100–96

Anthony Davis hiánya már sok. Rengeteg neves sérültje mellett a Pelicans nagyszerű szezont futó erőcsatára sem teljesen egészséges – ma is vállalta ugyan a játékot hátfájdalmai ellenére, de láthatóan nagyon zavarja a játékban. Ma még Derrick Favorsszel küzdve a nézőtérre is kizuhant, ami nem tett jót a sérülésének. Nélküle is visszaküzdötte magát egy komoly hátrányból a New Orleans, de a végjátékban higgadtabb volt a Jazz.

A Utah-nak belefért. A Jazz ezzel a győzelemmel is utolsó nyugaton, de hazai közönségük előtt nem tehették meg, hogy az ezer sebből vérző vendégeket hagyják nyerni. Gordon Hayward 21 pontja mellé 6 gólpasszt, Derrick Favors 20 egysége mellé 9 pattanót és 4 blokkot tett, a meccs végén pedig Alec Burks két nagyon fontos büntetője kellett a sikerhez.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 21/9, Burks 21, Favors 20.
A Pelicans legjobb dobói: Morrow 26/9, Roberts 18/9, Stiemsma 10.

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 111–107

Megvan a társbérlet, de a győzelem nem. Sorozatban 40. meccsén érte el a 25 pontos határt Kevin Durant, megcsinálva Michael Jordan 1986-87-ben bemutatott bravúrját. Ugyanakkor nem igazán volt hatékony a MVP-jelölt, mindössze 7/19-cel dobott mezőnyből, és 6 labdát is elszórt, amelyek csúnyán belerondítottak a teljesítményébe 12 pattanó és 6 gólpassz mellett.

Russell Westbrook nélkül más volt a Thunder. Az irányító térdének kímélése miatt a back-to-back meccseket kihagyja, hiányában Durantnek is beszűkültek a lehetőségei. Aki profitált a távollétéből, az Serge Ibaka volt, az erőcsatár 27 pontját 9 pattanóval és régi önmagát idéző 6 blokkal spékelte meg – azonban a végjátékra nagyon kiszámíthatóvá vált az OKC játéka: az utolsó 2 percben Durant harcolt ki büntetőket, hagyott ki egy tempót, majd az utolsó percben szintén ő dobott rá négy triplát. Ha mindegyik bemegy, nyernek a vendégek, de csak kettő akadt be.

James Harden ma jobb volt. Egykori harcostársát és csapatát 39 ponttal keserítette a hátvéd, aki 20 büntetőt harcolt ki, folyamatos nyomás alatt tartva az OKC védelmét. Chandler Parsonsnak szintén 11 szabaddobása volt, de a Rockets azzal nyert, hogy az egész meccsen kiegyensúlyozottabb volt, a negyedik negyedben pedig két fregoliember, Canaan és Garcia is nagyon fontos pillanatban termelt be egy hármast.

A Rockets legjobb dobói: Harden 39/12, Parsons 23/9, Jones 16.
A Thunder legjobb dobói: Durant 28/9, Ibaka 27/6, Jackson 17/3.

Portland Trail Blazers–Phoenix Suns 93–109

Ezzel a tűzerővel mit lehet kezdeni? A Suns három hátvédje, a csereként beszálló Gerald Green, illetve a két kezdő, Eric Bledsoe és Goran Dragic összesen 81 pontot tett fel a táblára, egyúttal szenzációsan limitálták a másik oldal trióját. Lillard, Matthews és Mo Williams 35 pontot hozott össze 12 gólpassz mellett, de sokat elmond a hatékonyságukról, hogy Williams -29-es plusz-mínusz mutatóval zárt.

A támadólepattanók is meghatározóak voltak. A Trail Blazers frontcourtja jól dolgozott, négy játékos összesen 51 pontig és 41 pattanóig jutott, de kellett volna segítség, mert a Suns 59 pattanót kapkodott le, ebből 23-at a Blazers palánkja alatt – azaz 23 alkalommal szereztek maguknak második esélyt a pontszerzésre.

Nincs playoff, sőt. Ha nyert volna a Blazers, akkor bebiztosította volna helyét a playoffban, így viszont maradt némi izgulnivalójuk, mert a Suns-Mavs-Grizzlies trió mindegyike nyert, így eggyel közelebb, 3 meccsnyire kerültek a Portlandtől.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge, Lopez 18-18, Lillard 15/6.
A Suns legjobb dobói: Green 32/12, Bledsoe 30/3, Dragics 19/3.

Golden State Warriors–Sacramento Kings 102–69

Nagyon odatette magát a Warriors. Nem elírás, a félidőben 59-27-re vezetett a hazai csapat, és a 3. negyedben egyszer 75-33 is állt az eredményjelzőn. A Golden State-nél nagyon szépen járt a labda támadásban, 25 gólpasszt osztottak ki, emellett a védekezésük extrára sikeredett annak ellenére, hogy David Lee és Andrew Bogut személyében még mindig hiányzik mindkét kezdő magasemberük.

Kijózanító pofon. A vendégek alaposan belenéztek ebbe az ütésbe, mindössze 32 százalékkal dobtak mezőnyből (közte egy 1/10-es triplamutatóval). A kezdőcsapatban a két újonc hátvéd, McLemore és McCallum egy 2/19-es mezőnymutatót hozott össze, de utóbbi még így is dicsérhető, mert kiosztott 10 gólpasszt – figyelembe véve, hogy a csapat összesen 12-ig jutott.

A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 21/6, Barnes 16/9, Curry 13/6, O'Neal 13.
A Kings legjobb dobói: Cousins 19, Gay 10/3, J. Thompson 10.

Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 95–107

Győzelem és történelmi számok. A Dallas Dirk Nowitzki (27 pont, 11/14 mezőnyből) és a hibátlanul dobó Brandan Wright (10/10 mezőnyből, 3/3 a vonalról) támadójátékára építve tartotta a lépést a gyors ritmusban játszó Lakersszel, majd a negyedik negyedre kifulladó hazaiakat a játékrész első perceiben elintézték. Nowitzki megelőzte Dominique Wilkinst, és már ő a 11. legponterősebb játékos az NBA történetében, a Dallas pedig idén az összes Lakers elleni meccset megnyerte – először fordult elő ilyen a franchise 1980 óta íródó történetében.

Vereség és történelmi számok. Az újabb vereség azt jelenti, hogy 51. buktáját is összeszedte a Lakers – ha még egyszer kikapnak, akkor beállítják a 82 meccses alapszakaszokra vonatkozó negatív, 1974-75-ből származó csapatrekordjukat. Steve Nashnek lehetett volna egy kis öröme, mivel az összecsapás előtt 12 gólpasszra volt az örökranglista 3. helyén álló Mark Jacksontól – ám csak 7 gólpasszt tudott kiosztani, így nem érte utol a Warriors edzőjét. Nash a mérkőzés előtt azt mondta, hogy ez lesz az utolsó meccse idén, így valószínűleg lecsúszott az előzésről – az pedig egyelőre igencsak kérdéses, hogy jövőre tud-e még játszani.

A Lakers legjobb dobói: Meeks 25/12, Young 14/6, Hill 14.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 27/3, Wright 23, Marion 15/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats
–Orlando Magic 91–80
Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 100–92
Toronto Raptors–Indiana Pacers 102–94
Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 117–98
Boston Celtics–Philadelphia 76ers 102–111
Brooklyn Nets–Detroit Pistons 116–104
Miami Heat–Minnesota Timberwolves 121–122 – kétszeri hosszabbítás után
New York Knicks–Washington Wizards 89–90
Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 102–90
Utah Jazz–New Orleans Pelicans 100–96
Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 111–107
Portland Trail Blazers–Phoenix Suns 93–109
Golden State Warriors–Sacramento Kings 102–69
Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 95–107

 

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1 Miami 52 23 .693
2 Indiana 53 24 .688
3 Toronto 44 32 .579
4 Chicago 44 32 .579
5 Brooklyn 41 34 .547
6 Washington 40 36 .526
7 Charlotte 38 38 .500
8 Atlanta 33 42 .440
9 New York 33 44 .429
10 Cleveland 31 46 .403
11 Detroit 27 49 .355
12 Boston 23 53 .303
13 Orlando 21 55 .276
14 Philadelphia 17 59 .224
15 Milwaukee 14 62 .184

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1 San Antonio 59 17 .776
2 Oklahoma City 55 20 .733
3 Los Angeles Clippers 54 23 .701
4 Houston 50 25 .667
5 Portland 49 28 .636
6 Golden State 47 29 .618
7 Dallas 46 31 .597
8 Memphis 45 31 .592
9 Phoenix 45 31 .592
10 Minnesota 38 37 .507
11 Denver 33 43 .434
12 New Orleans 32 44 .421
13 Sacramento 27 49 .355
14 Los Angeles Lakers 25 51 .329
15 Utah 24 52 .316
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik