A Bulls sem tudta megállítani a ligaelső Warriorst

Vágólapra másolva!
2014.12.07. 09:41
null
Tim Duncan és Corey Brewer csatája a San Antonio és a Minnesota mérkőzésén (Fotó: Reuters)
Hat mérkőzést rendeztek ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA), ezek közül kiemelkedett a listavezető Golden State chicagói kirándulása – Steph Curryéket a Bulls sem tudta elkapni. A Philadelphiánál átszakadt a gát és újabb meccset nyert idegenben, a Rocketsnál továbbra sem okoz gondot Dwight Howard hiánya, a Kingsnél és a Pelicansnél viszont a kiesőket eddig nem tudják helyettesíteni. A Clippers a kezdői, a címvédő Spurs a cseréi révén aratott sima győzelmet, a Minny újonca, Zach LaVine pedig LeBron Jamesszel és Stephon Marburyvel került egy polcra.

 

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 101–108 – hosszabbítás után

Megint betliztek a hátvédek. Enyhe túlzással, mintha másolták egymás teljesítményét, úgy játszott Jennings (2/10 mezőnyből, 6 gólpassz, 5 eladott labda) és Caldwell-Pope (2/10 mezőnyből). A legnagyobb hibát Jennings a végjátékra tartogatta, amikor döntetlen állásnál egy hátralépős tempóval próbálta eldönteni a mérkőzést, de még a gyűrűt sem találta el. Singler (8/14 mezőnyből, 6 lepattanó) bizonyult megmentő embernek, aki a rendes játékidő végén még előnyhöz juttatta a hazaiakat, viszont ő egy rosszul sikerült védekezés miatt bánkódhat.

MCW és az új hős, Covington. Carter-Williams a negyedik negyedben rendre könnyen jutott el a gyűrűig, mellyel előkészítette a Philly egyenlítését. Tripla dupla közelbe került megint, melyhez csak 2 gyűrűről lecsorgó labda hiányzott (20 pont, 15 gólpassz, 8 lepattanó). Covington (9/14 mezőnyből, 3/5 tripla, 6 lepattanó) ismét a padról érkezett és alig 30 játékperc alatt a mezőny legeredményesebb játékosa lett. Viszont a kettejük teljesítménye porba hullt volna, ha nem jön a rendes játékidő végén Thompson kifacsart helyzetből dobott triplája, melyről Singler lemaradt.

A légelhárítás döntött a hosszabbításban. Több második esélye is akadt a hazaiaknak, akiknél Monroe és Smith rendre hiába próbálkozott pontszerzéssel. McDaniels kettő, Carter-Williams egy blokkot osztott ki a ráadásban, a Pistons pedig 11 dobást hibázott el mezőnyből és csak egyetlen pontot tudott az eredményjelzőre írni. A 0–17-es kezdés után legutóbbi három mérkőzéséből kettőt megnyert a Phily. Január 31-e óta a 76ers 6 mérkőzést nyert és 50 alkalommal kapott ki, de ebből a Pistons elleni mérlege 2–1.

A Pistons legjobb dobói: Smith 23/3, Singler 21/9, Monroe 15
A 76ers legjobb dobói: Covington 25/9, Carter-Williams 20, Mbah a Moute 14

Chicago Bulls–Golden State Warriors 102–112

Sokba kerültek az eladott labdák. A hazaiak kétszer annyi eladott labdát (22) vétettek, mint a Warriors, ám még így is ellenfelük nyomában tudtak loholni. A harmadik negyedben 17–2-es rohamot vezetett a Bulls, de felzárkózás sok energiát emésztett fel náluk. A lepattanócsatát ugyan megnyerte a Chicago (50–40), de gyors indításból csupán 13 pontot értek el, szemben a GSW 28 egységével. A rendkívül sokat dolgozó Gasol (22 pont, 20 lepattanó) elismerte, hogy a Curryék védekezése döntötte el a mérkőzést. Továbbá a tény, hogy hátvéd poszton és a külső dobások terén jobban teljesítettek a vendégek, mint a Rose (2/11 mezőnyből) és Brooks (1/7 mezőnyből) gyengélkedését nehezen viselő hazaiak.

Triplahullás és karriercsúcs. Nem Curry és nem Thompson hárompontosairól a mérkőzés, hanem Draymond Green hatalmas dobásairól. A fiatal játékos sokoldalú játékkal tűnt ki a vendégektől (11/20 mezőnyből, 7/13 hárompontos, 3 gólpassz, 4 szerzett labda, 3 blokk). A negyedik negyedben Thompson kiosztásaiból fontos kosarakat szerzett, mely meghozta a győzelmet a Warriorsnak és emelett új karriercsúccsal is zárt.

Megdőlt a franchise-rekord. Saját elmondása szerint a legszerencsésebb edző, Steve Kerr által vezetett oaklandi gárda utoljára 1971 decembere és 1972 januárja között számlát egymás után 11 győzelmet. A Warriors mai sikerével sorozatban 12. győzelmét aratta és a liga legjobb mérlegével rendelkezik idegenben is (10–1).

A Bulls legjobb dobói: Butler 24/9, Gasol 22, Noah 16
A Warriors legjobb dobói: Green 31/21, Thompson 24/6, Curry 19/3

Houston Rockets–Phoenix Suns 100–95

Mindent terhet a Suns sem bírhat el. A Mavericks elleni győzelem úgy tűnt sokat kivett a Sunsból, ugyanis az első félidőben 60 pontot kaptak a Houstontól és közel húsz egységnyi hátrányt szedtek össze Greenék. Nem ültek a távoli dobások (7/28) és a lepattanózásban is alaposan alulmaradtak, Bledsoe, Green és Tucker mellett más nem tudott még átlagos teljesítményt sem hozni. A negyedik negyedben már a back-to-back érződött a lábakban, s hiába adódott lehetőség a vendégek számára, csak megközelíteni tudták a vendéglátókat.

Hármasokkal felülírt hibák. Nagy mennyiségű, összesen 22 eladott labdát vétettek a hazaiak, de ezt a negatív mutatót a nagy különbséggel megnyert lepattanócsatával (57–40), valamint a 40 százalékos triplamutatójukkal kompenzálták. Harden ismét csak lőtt (5/21) – megtehette, mivel rajta kívül további öt Rockets játékos tett 13-nál több pontot a közösbe –, viszont 12 lepattanót, 7 gólpasszt és 3 blokkot jegyeztek még fel neki.

Howard nélkül is jönnek a győzelmek. A sérülés miatt hiányzó magasember helyettesítését jól oldják meg a Rocketsnél, ám ma Canaan és Papanikolaou is hiányzott az aktív rotációból. A kellemes meglepetésként ható, kiegyensúlyozott és ponterős teljesítményt hozó Motiejunas dupla duplával jelentkezett (16 pont, 11 lepattanó, 3 blokk), ahogy nagyon kellett a sikerhez a két kisember, Beverley (5/8 hárompontos) és Terry (5/9 mezőnyből, 3/3 tripla) is.

A Rockets legjobb dobói: Beverley 19/15, Ariza 19/6, Motiejunas 16
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/3, Green 16/6, Tucker 15/3

San Antonio Spurs–Minnesota TImberwolves 123–101

Parkerék pihentek, a cserék villogtak. A kisebb sérüléssel bajlódó Tony Parker és Manu Ginóbili sem lépett pályára a Spursnél, azonban Joseph és Belinelli remekük pótolták őket. Előbbi a kezdőben 18 pontig jutott 7/10-es mezőnymutatóval, négy pattanóval és öt gólpasszal, utóbbi pedig 20 ponttal szezoncsúcsot hintett a padról beállva, szintén parádésan dobva (7/12 mezőnyből, 4/6 tripla, 6 gólpassz). Hét hazai játékos is elérte a tíz pontot, 57 százalékkal (!) dobtak mezőnyből és egy percig sem adtak esélyt a Wolvesnak.

LaVine történelmet írt. A Minnesota fiatalja Rubio és Mo Williams sérülése miatt lett kezdő irányító és 22 pontig jutott 10 gólpassz mellett – ezzel mindössze a negyedik tinédzser lett az NBA történetében, aki dupla duplázni tudott LeBron James, Stephon Marbury és Dajuan Wagner után. Egyébként a 101 dobott pont nem hangzik rosszul, LaVine mellett Muhammad (20 pont), Young (14 pont, 4 labdaszerzés) és Bennett (14 pont, 10 pattanó) is hasznosan játszott, kiosztottak 33 gólpasszt, de a gyenge mezőnymutató és a rossz védekezés nem fért bele.

Splitter közel. Gregg Popovich szerint a szezont eddig gyakorlatilag teljesen kihagyó center limitáltan már bevethető lehet kedden, de a jövő héten mindenképpen – vele a San Antonio védekező hatékonysága szinteket lépett tavaly, idén eddig nélküle is a legjobbak között van...

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 20/12, Joseph 18, Leonard 18
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 22/6, Muhammad 20/3, Young, Bennett 14-14

Sacramento Kings–Orlando Magic 96–105

Pár perc jó játék nem elég. DeMarcus Cousins még mindig lábadozik, de legutóbb már nélküle is sikerült meccset nyernie a Kingsnek. Ma viszont nem játszottak jól, ahogy edzőjük nyilatkozta: 'az NBA-ben a védekezéssel tudsz nyerni, de mi ma senkit nem tudtunk levédeni'. 82–66-ra vezetett a Magic a negyedik negyed elején, ekkor azonban Collison és a mind a 14 pontját a negyedik negyedben szerző Derrick Williams vezérletével a Sacramento 90–90-nél utolérte ellenfelét. Ennél többre viszont nem futotta, az Orlando csinált egy 9–0-s szériát, és győzött – sorozatban másodszor, amivel már 9. helyen állnak Keleten. A Kings viszont utolsó 6 meccséből ötöt vesztett, Cousins hiányában kiestek a legjobb 8 nyugati csapat közül.

Kísértett a múlt. Pár napja a Clippers otthonában ugyanilyen helyzetben vesztett a Magic, most viszont időben meg tudták állítani a zuhanást: Elfrid Payton és a fontos triplát hintő Channing Frye a legjobbkor szólt hozzá a meccshez, majd az egész üsszecsapáson remekül játszó, szezoncsúcsot dobó Tobias Harris, illetve Victor Oladipo elintézte a többit.

A kiegészítők extrája. A Vucsevicset helyettesítő Kyle O'Quinn ma a kosárlabdázással foglalkozott (a már említett Clippers elleni meccsen kiállíttatta magát), hibátlan dobásokkal jutott 13 pontig, míg a padról beszálló rutinos Ben Gordon egyetlen rontással tett hozzá 11 egységet. Emellett Payton 6 gólpasszal, Dewayne Dedmon pedig 4 blokkal segített.

A Kings legjobb dobói: Collison 22/9, Thompson 18, Gay 16
A Magic legjobb dobói: Harris 27/12, Oladipo 16, Fournier 15/3

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 120–100

A második ütésből nem keltek fel. Klasszikus hullámvasutas meccset játszott a két gárda: az első negyedet Blake Griffin (30 pont, 7 pattanó), Chris Paul (18 pont, 16 gólpassz) és JJ Redick (21 pont) parádéjával 16 ponttal nyerte a Clippers, de a Pelicans visszavágott. Nagyszünetre egálra állt a meccs, Anderson vezetésével a New Orleans kispadja nagyon nagyot játszott, majd a palánkok alatt ezúttal kifejezetten visszafogott Anthony Davis (26 pont, 3 lepattanó, 1 blokk) is segített. A harmadik negyedben aztán már nem volt pardon: DeAndre Jordan (8 pont, 18 pattanó, 5 blokk) és Matt Barnes is hozzászólt az eseményekhez, 39–24-re hozta a játékrészt a Clippers, a Pelicansnek pedig elfogytak a lehetőségei.

Védekezésben sehol nem volt a Pelicans. Lepattanózásban hozta magát a New Orleans Davis gyengélkedése ellenére is, azonban Ömer Asikkal párban sem tudták lelassítani a Griffin, Jordan duót. Chris Paullal Jrue Holidaynek gyűlt meg a baja, ennek köszönhetően kintről-bentről akkor dobott kosarat a Clippers, amikor akart. A LAC mindhárom kezdő mezőnyembere gálázott, összesen 13 hármast tettek a helyére (a csapat végül szezonrekordot jelentő 17-et dobott), Jamal Crawford beszórt még egy 20-ast a padról beszállva – a Clippers zsinórban hetedszer győzött.

Eric Gordon egyre jobban hiányzik. Amióta a dobóhátvéd vállsérüléssel kidőlt, a Pelicans is lejtmenetbe került annak ellenére, hogy Anthony Davisre nem lehet panasz. A nagyszerű csuklóval megáldott, de sérülékeny Gordon helyettesét eddig nem sikerült megtalálni, és bár Monty Williams folyamatosan kísérletezik a rotációval, mindez győzelmekben nem mutatkozik meg.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 30, Redick 21/15, Crawford 20/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Anderson 16/6, Evans 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 101–108 (28–30, 23–24, 31–23, 18–23, 1–8) – hosszabbítás után
Chicago Bulls–Golden State Warriors 102–112 (22–28, 27–33, 31–18, 22–33)
Houston Rockets–Phoenix Suns 100–95 (35–18, 25–23, 20–26, 20–28)
San Antonio Spurs–Minnesota Timberwolves 123–101 (31–23, 37–28, 28–25, 27–25)
Sacramento Kings–Orlando Magic 96–105 (27–27, 22–25, 17–25, 30–28)
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 120–100 (34–18, 20–36, 39–24, 27–22)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik