A Bulls nyert Memphisben, újabb maratonit bukott a Spurs

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.12.20. 09:01
null
A washingtoni Nene (balra) és a miami Hassan Whiteside küzd a labdáért (Fotó: Reuters)
Nikola Mirotics és Damian Lillard is karriercsúcsot dobott, előbbi a Memphis oroszlánbarlangjában, utóbbi pedig a címvédő otthonában, három túlórát követően vezette győzelemre csapatát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság pénteki játéknapján. Mike Miller triplaesőjével a Cavs legyőzte a Deron Williamst elveszítő Brooklynt, a Clippers kikapott Denverben, a Thunder egy hajszállal verte meg a Lakerst, akárcsak a Wizards a Miamit – a Boston viszont nem érezte meg Rondo hiányát. Lássuk a részleteket!

 

 

Orlando Magic–Utah Jazz 94–101

A festékben dőlt el. Bár papíron talán az Orlando-frontcourt tűnt masszívabbnak, végül Derrick Favors ellen nem tudtak mit tenni, az erőcsatár 23 ponttal és tíz lepattanóval zárt, mellette Hayward 20 pontjának nagy része is közelről jött. Csapatszinten 48-38-ra nyertek a festékben, 34 dobásukból 24 jó volt innen – Vucsevicsék nem tudtak velük mit kezdeni. Hiába szórt be 24 egységet Tobias Harris, a Jazz mindenre válaszolt, 53,4%-kal dobtak és stabilan őrizték az első negyedben megszerzett előnyüket.

Payton ismét villant. Továbbra is Victor Oladipo a kezdő irányító az Orlandónál, ma viszont nem ment neki a dobás, ilyenkor pedig megáll a tudomány. A padról érkező újonc Paytonnal teljesen megváltozott a Magic játéka, ő 11 ponttal és 11 gólpasszal megszerezte karrierje első dupla-dupláját, jól mozgatta a csapatot és védekezésben is sokat tett hozzá. Végül azonban ez kevésnek bizonyult, pedig mellette Fournier is jól játszott (21 pont, 4 tripla), de érdemben nem sikerült csökkenteni a hátrányukat.

A Magic legjobb dobói: Harris 24/9, Fournier 21/12, Vucsevics 16
A Jazz legjobb dobói: Favors 23, Hayward 20/3, Kanter 11, Burke 11

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 91–109

Eladott labdák tömkelege. Visszatérő probléma a Sixersnél, hogy nem tudnak vigyázni a játékszerre, ennek ma is megitták a levét: 24 alkalommal veszítettek labdát, a Charlotte pedig 35 pontot szerzett ebből, gyakorlatilag ezzel az egy szegmenssel eldőlt a találkozó. Már az első negyedben 37 pontot szórtak be, a félidő végén pedig egy 9-0-s etappal húszra nőtt az előnyük, a Philly védekezése sem a festékben, sem a periméteren nem tudott velük mit kezdeni – egy pillanatra sem volt esélyük a győzelemre.

Kemba Walker szezoncsúcsa. A Charlotte irányítója harminc pontig jutott, az első félidőben azt csinált, amit akart – egy-egyben, zárás mögül, bárhogyan ízekre szedte a Philly kinti védekezését és úgy vezettek hússzal, hogy Jeffersonnak nem igazán ment. A fordulás után aztán keményebb őrizetet kapott már, de Big Al ki is használta ezt és 16 pontot szórt be a nagyszünetet követően. Stephenson nélkül is könnyen nyert a Charlotte, hazai oldalon a triplavető Covington és Wroten dicsérhető, Carter-Williams rengeteget rontott ma.

A 76ers legjobb dobói: Covington 19/18, Wroten 19/12, Carter-Williams 14
A Hornets legjobb dobói: Walker 30/9, Jefferson 20, Henderson 11/3

Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 114–98

Nem hiányzott Rondo. A csapat irányítóját tegnap elcserélték Dallasba, az érte érkező játékosok még nem léphettek parkettre, ennek ellenére remekül játszott a Celtics. Turner kezdett irányítóként, de Smart is megtette a magáét, gyönyörűen járt a labda, jöttek az extrapasszok, aminek 29 assziszt és 56,5%-os mezőnymutató lett a vége – különösen a festékben szedték szét a Minnesotát, a Zeller-Sullinger-Olynyk trió 71%-kal dobott 49 pontot, többnyire tisztára játszott helyzetekből. Mind az öt hazai kezdőjátékos elérte a tíz egységet, plusz Olynyk húsz fölé jutott a padról, de Smart és Bass is hasznos volt.

Kevesen vannak Minnesotában. Amellett, hogy a csapat három legjobb játékosa (Rubio, Pekovics, Kevin Martin) hosszú ideje nem játszik, elcserélték Corey Brewert és Ronny Turiafot is. Ez a rotáció jelenleg nem bírja el az újoncok formaingadozását, Wiggins ma 2/10-zel dobott, de LaVine sem tudott érdemben hozzátenni a meccshez, így hiába volt ismét megállíthatatlan Muhammad (26 pont, 11/15 mezőnyből) és hiába hozta az extrát Budinger a padról (19 pont, 8/12), ez kevésnek bizonyult – kritikus helyzetekben nagyon kellett volna egy igazi vezér a pályára.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 21/6, Green 18/6, Sullinger-Bradley-Zeller 14
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 26/6, Budinger 19/9, Young 13

Cleveland Cavaliers–Brooklyn Nets 95–91

James előzte Barkley-t. A mérkőzés elején dobott hárompontosa után LeBron James az NBA pontszerzési örökranglistájának 23. helyére lépett elő, megelőzve Charles Barkley-t. Szüksége is volt a Clevelandnek vezére ponterős játékára, ugyanis Love eddigi legnagyobb támadásbeli betlijével (1/10 mezőnyből) rukkolt elő, Irving is csak 33%-os pontossággal dobott mezőnyből, padról pedig csak Marion és Thompson nyújtott érdemi segítséget. James 22 egysége mellé kiosztott 9 gólpasszt, a legnagyobb pluszt viszont az először kezdő Mike Miller hozta, aki hárompontosaival (7/8) őrületbe kergette a Nets játékosait és meccsben tartotta saját csapatát. A negyedik negyedben a James - Thompson kettős eldöntötte a mérkőzést a hazaiak javára.

Megtépázott Nets. A hullámzó teljesítmények és sérülések alaposan befolyásolják a csapat szereplését. A mai mérkőzésen hiába játszott jól Johnson (10/18 mezőnyből), sajnálatos eseményként hatott, hogy Deron Williams már a második negyedben sérülés miatt elhagyta a parkettet és már nem tért vissza. A padról beszálló Jack jól pótolta (6/11 mezőnyből) a kiesett irányítót, de más nem tudott a cserék közül segíteni a csapaton, 9 pontot tettek a közösbe.

A Cavaliers legjobb dobói: James 22/6, Miller 21/21, Irving 16
A Nets legjobb dobói: Johnson 26/12, Plumlee 14, Jack 13/3

Detroit Pistons–Toronto Raptors 100–110

Egy félidő szenvedés után elintézte a Raptors. Az első két negyedben hasonló szinten játszott a két csapat, a vendégek képtelenek voltak tempót vagy triplát dobni és volt, hogy a Detroit 11 ponttal vezetett – Brandon Jenningsnek ma ment a játék (22 pont, 8 gólpassz, 8/18). A félidő hajrájában aztán már feléledt és kiegyenlített a Toronto, majd a harmadik negyed elején a hazaiak eladott labdáit kihasználva meglógtak és innentől átrohantak Drummondékon – volt, hogy 22 ponttal jártak előrébb, ezt pedig szépen lemenedzselték a végéig.

Kicsit összevesztek a srácok. James Johnson kőkeményen átzsákolta Drummondot a negyedik negyedben, ezzel vezetett a Toronto 95-75-re – a center viszont ezt zokon vette és Johnson következő betörésénél elé állt, testtel és felkarral is gondoskodott róla, hogy ne mehessen tovább. Kisebb balhé kerekedett az esetből, Drummond flagrant 1-et és technikait kapott, de egy Toronto-szurkolót is kivezettek az arénából, mivel szócsatába keveredett Josh Smith-szel.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 22/6, Caldwell-Pope 18/12, Monroe 17
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 17, Lowry 15/3, L. Williams 15/6

Miami Heat–Washington Wizards 103–105

Győzelemhalmozók. A nyolcadik decemberi dupla dupláját szolgáltató Wall (6/10 mezőnyből, 10 gólpassz) két eladott labdával hozta le a mérkőzést, a cserék nagyon hatékonyan dolgoztak, közülük kiemelkedett Nené, aki nagyon gyorsan termelte a pontokat (26 perc, 8/10 mezőnyből, 6 lepattanó). A záró negyedben Pierce (6/13 mezőnyből) rutinjával és fontos kosaraival egészült ki Wall kiemelkedő teljesítménye, melyek együttesen meghozták a fővárosiak számára a győzelmet. Legutóbbi 12 mérkőzéséből 11. sikerét könyvelhette el a Wizards, sorozatban a hatodikat.

Wade mentett, majd labdát vesztett. A végjátékban triplájával mérkőzésben tartotta csapatát, és maradt esélye a Heatnek, hogy hosszabbításra mentse a találkozót. Viszont egy duplázásból nem tudta kijátszani a labdát, elvesztette, s a Miami is esélyét, hogy megmeneküljön a vereségtől. Bár Wade-et (12/26 mezőnyből, 8 gólpassz) aligha érheti kritika, hiszen ő és Deng (7/12 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 gólpassz) tartották egyáltalán meccsben a Heatet, melyben sem Bosh, sem McRoberts nem lépett pályára.

A Heat legjobb dobói: Wade 28/6, Deng 19/6, Chalmers 14/6
A Wizards legjobb dobói: Wall - Nené 20-20, Beal 16/3, Pierce 14/3

Memphis Grizzlies–Chicago Bulls 97–103

Nem előny a hazai gyűrű. Dobáspontosság és eredményesség szempontjából is fekete estét tudhat maga mögött a Grizzlies. Kulcsjátékosai közül Marc Gasol (5/15 mezőnyből, 10 lepattanó), Randolph (4/11 mezőnyből, 12 lepattanó), és Lee (3/9 mezőnyből, 1/3 hárompontos) is gyenge dobóformát mutattak. Csapatszinten alig 39%-os hatékonysággal váltották be dobásaikat, a triplákat pedig 15%-kal dobták. A védekezésben próbáltak kompenzálni a hazaiak, mely döntő többségében sikerült ugyan, de volt két játékos, akikre nem találtak megoldást.

Két gyilkos dobógép. A karriercsúcsot hintő és hibátlanul (6-ből 6) triplázó Nikola Mirotics a második negyedben három távoli dobást süllyesztett el, mellyel megalapozta a Bulls előnyét. Butler teljesítménye már annyira nem meglepő, ahogy lassan az sem, hogy milyen nehéz és egyben nagyon fontos dobásokat vált pontokra. Ketten együtt többet termeltek, mint a Memphis teljes kezdőcsapata (57). A Bulls nem roppant össze az utolsó másodpercekben a büntetővonalon sem, ugyanis 10-ből 9-et beváltottak, megőrizve ezzel előnyüket a lefújásig.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/3, Udrih 15, M. Gasol 13
A Bulls legjobb dobói: Butler 31, Mirotics 27/18, Brooks 17/9

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 119–129 – háromszori h.u.

Ismét a harmadik hosszabbításban jött a végállomás. Újabb elnyújtott mérkőzésre kényszerült a Memphis utáni klasszikuson vereséget szenvedő Spurs. Egyező összeállításban, Duncan (12/24 mezőnyből, 10 lepattanó) és Green (9/21 mezőnyből, 6/9 hárompontos, 10 lepattanó) ponterős játékával megteremtette az alapot a sikerhez, de a negyedik negyedben 9 pontos fórt adott le a San Antonio. Rendre elmaradt a kegyelemdöfés a hazaiaktól, ugyanis az első és a második hosszabbításban is előnybe kerültek, de mindig visszaengedték a Portlandet, akik ettől olyan lendületet kaptak, hogy a harmadik ráadásban bedarálták a regnáló bajnokot. 1951 óta a Spurs az első csapat, mely két egymást követő mérkőzésén kényszerült háromszori ráadásra.

Lillard karriercsúccsal hengerelt. A rendes játékidő végén kosarával és a Greenen bemutatott blokkjával mentette hosszabbításra a mérkőzést. Az első ráadásban ismét rá várt a feladat, hogy egalizáljon, nem volt könnyű útja a gyűrűig, de megoldotta. A harmadik hosszabbításban 9 pontot vállalt csapata 17 egységéből. Fáradhatatlannak látszott, 43 pontos (16/29 mezőnyből) új karriercsúcsa nagyon emlékezetes lesz, még ha később felül is múlja. Mellette Aldridge is kitett magáért (12/24 mezőnyből, 10 lepattanó, 4 blokk), így megmentették a haloványan dobó és két fontos dobást is hibázó Matthewst (5/19 mezőnyből), hogy elússzon rossz befejezésein a mérkőzés.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 32, Green 27/18, Splitter 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 43/12, Aldridge 32/3, Matthews 16/6

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 109–106

Semmi sem jött össze a Clippersnek a végén. Nagyon hullámzó volt a meccs, az első félidőben Nate Robinson villanásaival közel hússzal vezetett a Nuggets, de a Clippers nem csak ledolgozta a hátrányt, hanem fordított is, meglógtak héttel, innen jöhetett a hajrá. Kiegyenlített a Denver, majd két perccel a vége előtt Chandler és Gallinari is beemelt egy-egy hármast, ezzel már ismét a Nuggets vezetett, majd az utolsó pillanatokban Griffin elrontott egy büntetőt, a támadópattanó után Crawford, majd Redick és végül Paul is elrontott egy-egy hármast, így végül a hazaiak nyerték a hullámvasutat.

Védekezés és a triplák. A Denvernél mindig a védelmen múlik a siker, ma 46%-on tartották mezőnyből a Clipperst, ráadásul csak 3/18 triplát engedélyeztek nekik, ami kulcsfontosságú volt. Ugyan a vendégeknél mindenki megdobta, amit kellett (Griffin 32 pont, 12 pattanó, Paul 17 pont, 15 gólpassz, Crawford 20 pont, Barnes 16 pont, Jordan dupla-dupla), egyáltalán nem működött olajozottan a rendszer, sokat hibáztak, a gyenge triplázás pedig kijött a végén. Nate Robinson a padról beállva húsz pontot, két perc alatt 11-et tett hozzá, majd a hajrában is kintről nyerte meg a meccset a Nuggets.

A Nuggets legjobb dobói: Robinson 20/12, Chandler 16/6, Faried 14
A Clippers legjobb dobói: Griffin 32, Crawford 20/3, Paul 17/3

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 103–104

Kiélezett meccs volt. A hazaiak kezdtek jobban, de a Thunder is magára talált és bár nagy volt a hullámzás, megrendítő különbséget egyik fél sem tudott kialakítani. A hajrában aztán fej-fej mellett haladtak a csapatok, ebből egy hajszállal jobban jött ki az OKC: Westbrook kettese beakadt az utolsó percben, amire Lin válaszolt, Westy következő hibáját pedig Kobe nem tudta kihasználni, elrontotta az utolsó dobást.

Jól játszott a Lakers. A hazaiaknál Ed Davis 18 pontos szezoncsúcsa mellett Lin és Price is szépen mozgatta a csapatot, de Ellington és Boozer is hozzátette, amit kellett. Egyedül Bryantnek nem ment a dobás (3/15-tel zárt), bár 8 pattanója mellett 8 gólpasszt is kiosztott, viszont pont a legvégén kellett volna tőle valami - 1/5-tel célzott az utolsó negyedben. Nick Youngot kiállították a záró etap elején, miután torkon könyökölte Steven Adamst, a centert idén sem szívlelik az ellenfelek.

Hátvéd-show volt. Durant nélkül ismét Westbrook pumpálta a labdát egész este, kivéve, amikor Reggie Jackson pumpálta – ketten együtt végül 56 pontot rámoltak be és kiosztottak tizenöt gólpasszt. A Thunder játéka nagyjából ennyiből állt, a két hátvéd betört, dobott vagy éppen ezekből kiosztott, a többiek pedig várták a lehetőséget – ez majdnem kevés lett.

A Lakers legjobb dobói: Davis 18, Price 14/12, Boozer 14
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31, R. Jackson 25/9, Ibaka 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Utah Jazz 94–101 (17–29 26–20 23–32 28–20)
Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 91–109 (26–37 20–29 26–19 19–24)
Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 114–98 (27–24 26–24 30–29 31–21)
Cleveland Cavaliers–Brooklyn Nets 95–91 (26–33 28–16 20–22 21–20)
Detroit Pistons–Toronto Raptors 100–110 (31–26 21–26 18–29 30–29)
Miami Heat–Washington Wizards 103–105 (25–29 30–25 24–22 24–29)
Memphis Grizzlies–Chicago Bulls 97–103 (22–20 21–31 23–22 31–30)
San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 119–129 (20–17 26–27 28–25 23–28 7–7 8–8 7–17) – háromszori hosszabbítás után
Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 109–106 (29–20 30–23 12–31 38–32)
Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 103–104 (26–20 24–32 23–30 30–22)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik