A Bucks nyerte a keleti csúcsrangadót Torontóban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.10. 09:33
null
A „Görög Szörny” 19 pontig jutott a Toronto ellen (Fotó: nba.com)
Száz pont alatt tartotta a Raptorst és kulcspillanatban elsüllyesztett dobásaival meg is nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapjának kiemelt mérkőzését a Milwaukee, Giannis Antetokounmpóék idén másodszor is elkapták a listavezetőt. A Pelicans Anthony Davis sérülése ellenére győzni tudott Detroitban, a Spurs remek védekezéssel fogta meg a Jazzt, a Charlotte pedig erőlködés nélkül hozta a kötelezőt New Yorkban.

 

Detroit Pistons–New Orleans Pelicans 108–116

Davisre sérülten is szükség van. Az első negyedben csípősérülést szenvedett a Pelicans szupersztárja és a nagyszünetig már nem is tért vissza a parkettre, csak a harmadik negyed elején láttuk újra, de akkor is lassan, óvatosan mozgott - támadásban sikerült is kivenni őt a játékból a Detroitnak, mert csak hat pontot dobott, de a mezőnymunkája (9 lepattanó, 4 gólpassz, 5 blokk) így is nélkülözhetetlen volt csapata számára. Az első negyedben még vele a pályán lépett meg a New Orleans, aztán amikor a Pistons felzárkózott, akkor az ő visszatérésével lett ismét tíz pont feletti a különbség - később azért nagyon kellett például Tim Frazier buzzer triplája is kulcspillanatban, de a támadójátékot összességében intézte a foghatatlan Jrue Holiday (37 pont, 14/22 mezőnyből, 6/10 tripla) és Julius Randle (28 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), melléjük már „csak” kiegészítők kellettek. A záró etapban végig megőrizte előnyét a vendégcsapat, így fontos győzelemmel hozta ismét 50 százalékosra a mérlegét.

Tovább süllyed a Detroit. Zsinórban negyedik vereségét könyvelte el a hazai alakulat, pedig Blake Griffin (35 pont, 13/25 mezőnyből) és Andre Drummond (23 pont, 19 lepattanó) is tette a dolgát, melléjük pedig ezúttal Langson Galloway (24 pont, 9/20 mezőnyből, 4/10 tripla) tudott felnőni a periméterről – hiányzott viszont még egy ponterős irányító, Ish Smith sérülés miatt nem játszott, a Calderon-Jackson duó pedig a gyűrűre nem volt veszélyes (2 pont. 16 gólpassz, 1 eladott labda). Összességében nem dobtak jól csapatszinten (44% mezőnyből, 31% tripla, 54% büntető), de ennél is nagyobb gondot jelentett saját bevallásuk szerint, hogy védekezésben nem tudtak mit kezdeni Holidayjel, sem egy-egyben, sem csapdákkal nem tudták megállítani, a Pelicans karmestere sorra alakította ki a jó helyzeteket és vagy ő, vagy más be is dobta ezeket, míg a Detroit most nem volt ennyire éles – Philadelphiában ennél több kell majd a sikerükhöz.

A Pistons legjobb dobói: Griffin 35/12, Galloway 24/12, Drummond 23
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 37/18, Randle 28, Frazier 14/6

Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 99–104

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Az idei legjobb Bucks-teljesítmény. Malcolm Brogdon, a vendégek játékosa úgy fogalmazott a meccs után, hogy mindent egybevéve ezen a találkozón játszottak eddig a legjobban, ez pedig egy nagyon komoly győzelmet is eredményezett számukra – ők az első csapat, amely a szezonban kétszer is legyőzte a ligaelső Torontót. A Milwaukee nagyon fizikálisan és agresszíven védekezett, parádésan zárta le a gyűrűig vezető utat a Raptors játékosai elől, összesen hét büntetőt engedélyezett és teljesen levette a pályáról Kyle Lowryt, de ami még ennél is fontosabb, kordában tudta tartani Kawhi Leonardot – emellett támadásban is nagyon koncentráltak voltak, figyeltek az eladott labdákra és próbálták megtalálni a legjobb dobást. Ez arra volt elég, hogy kisebb hullámvölgyek után nagyjából egállal érkezzenek meg a felek a hajrához, ahol aztán Brogdon döntött: hárompontos hátrányban bevert egy clutch triplát egy perccel a vége előtt, majd labdát szerzett Leonardtól és a következő támadásból újabb hármast bombázott be – innentől még egy időkérés utáni jó figurára, egy Antetokounmpo-zsákolásra és egy kimaradt Leonard-triplára volt szükségük a sikerhez, de a dolgok menetén Brogdon fordított. A társaság ezzel 2.5 meccsre megközelítette ellenfelét a tabellán és egy hajszállal ismét visszavette a keleti második helyet.

Akadozik a Toronto. Ezúttal is Kyle Lowry játékát kell kiemelnünk a hazaiaknál, az irányító ugyanis dobott pont nélkül zárta 34 percét, csak hárompontost emelt rá, mást semmit és a sérülését sem emlegette, nem tudni, hogy mi történik vele - teljesen veszélytelen a gyűrűre most már mérkőzések óta, ez pedig egy ilyen rangadón egyszerűen nem férhet bele. Fred VanVleet ugyan próbálta ezt ellensúlyozni a padról (19 pont, 5/7 tripla), de igazából nem volt egy olyan vezére most az együttesnek, aki összefogta volna a többieket és fazont adott volna, Leonard hasznos volt, de ezúttal ő sem tudta ellátni ezt a szerepet (20 pont, 8/18 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) és a végén is többször hibázott, az erőtlen támadójáték pedig most vereséget eredményezett - zsinórban másodszor kaptak ki, most pedig a Clippershez utaznak rangadózni, muszáj lesz összeszedniük magukat.

A Raptors legjobb dobói: Ibaka 22/12, Leonard 20/3, VanVleet 19/15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 19/3, Lopez 19/15, Brogdon 18/9

San Antonio Spurs–Utah Jazz 110–97

Előkerült a védekezés is. Az idei szezonban egyértelműen az a fő gond a Spursnél, hogy a korábbi jó védekezés teljes átjáróház lett az átalakuló kerettel, emiatt kapott óriási pofonokat az együttes, most viszont egy félidőre úgy összeállt a gárda hátul, hogy az győzelmet ért – a nagyszünetig összesen 36 pontot engedélyeztek a hazaiak és 18 egységgel vezettek, amit be tudtak osztani a folytatásban. A harmadik negyedben ugyan volt egy hullámvölgyük, ott pont ugyanannyit kaptak, mint előtte összesen, de ezt is átvészelték, elöl DeRozan (26 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 0 eladott labda), Gay (23 pont, 15 lepattanó, 10/16 mezőnyből) és Aldridge (20 pont, 10/15 mezőnyből, 3 blokk) is hozta, amit kell, mellettük pedig elég volt Forbes, White, Mills, vagy Belinelli teljesítménye kiegészítőként. A texasiak zsinórban két biztos győzelmet szállítottak és még Popovich is arról beszélt, hogy most javulni látszik a védekezésük, ami bizakodásra adhat okot – nagyon sűrű a Nyugat és még nincs veszve számukra semmi.

Nem találta magát a Jazz. Az előző öt meccsből négyet nyert a Utah, így magabiztosan érkezhetett meg San Antonióba, de az első félidőben annyira nem volt meg a csapat ritmusa, annyira keresték a játékosok, hogy mit is kellene csinálni, hogy azon elúszott a találkozó. Donovan Mitchell például mind a 27 pontját a második félidőben dobta és rajta kívül csak Rubio volt igazán veszélyes, a hátvédpáron felül pedig egyedül Gobert érte el a tíz pontot – volt egy jó harmadik negyedük, de megtörni nem tudták a Spurst, nem ültek a dobásaik, a festékben 53-38-re kaptak ki és ezzel a vereséggel éppen olyan mérlegre süllyedtek vissza, mint ma hajnali ellenfelük.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 26, Gay 23, Aldridge 20
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/9, Rubio 26/9, Gobert 12

New York Knicks–Charlotte Hornets 107–119

Sima volt. Ugyan a vége „csak” közte 12 pont lett, ennél most nagyobb volt a különbség a két együttes között a mérkőzés képét tekintve – a nagyszünetben 14-gyel vezetett a Hornets, a harmadik negyed végén pedig 20 egység felett járt a vendégcsapat előnye. A Charlotte-nál nem is volt szükség különösebb extrákra, Kemba Walker (25 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 4 labdaszerzés) és Tony Parker (16 pont 17 perc alatt) megadta az alapot, a többiek pedig bedobálták, amit be kellett, odafigyeltek a védekezésre és kihasználták a New York hibáit – Walker szerint tudták, hogy a Knicks fáradtabb, erre akartak koncentrálni. A végén már jutott idő némi pihenésre is, senkinek sem kellett megszakadni, hozták a fontos győzelmet és 50%-ra javították a mérlegüket, így fogadják majd a Detroitot.

A fiatalok és más semmi. Nem sok esélye volt ezen a találkozón a back-to-backet játszó New Yorknak, így leginkább azt emelhetjük ki velük kapcsolatban pozitívumként, hogy két fiatal is jó játékkal jelentkezett: Frank Ntilikina 4/4 triplát küldött a helyére, az újonc Kevin Knox pedig 26 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított, ők voltak a hazaiak legjobbjai. Ezt leszámítva sok mindennek nem örülhetnek, a záró etapban ugyan volt egy 7–0-s futásuk, amivel akkor úgy tűnt, hogy még akár lehet is keresnivalójuk, de a Hornets azonnal egy 12–0-val reagált, Ntilikina kipontozódott, a meccs érdemi része pedig lezárult – sorozatban negyedszer kaptak ki és csak a Cavs-Hawks-Bulls triót előzik meg Keleten.

A Knicks legjobb dobói: Knox 26/12, Hardaway Jr. 21/9, Ntilikina 18/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/12, Lamb 19/3, Parker 16

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–New Orleans Pelicans 108–116
(20–28, 30–28, 34–35, 24–25)
Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 99–104 (30–25, 19–26, 25–28, 25–25)
San Antonio Spurs–Utah Jazz 110–97 (23–18, 31–18, 28–36, 28–25)
New York Knicks–Charlotte Hornets 107–119 (24–27, 23–34, 31–38, 29–20)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik