A Bambino átka; az ördöggel lepaktáló Namath; Billy, a kecske és a többiek

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.11.28. 09:41
null
Joe Namath a bajnoki címe után 45 évvel a pénzfeldobásnál segédkezett a Super Bowlon (Fotó: New York Post)
Nemrégiben a labdarúgás világában merültünk el az elátkozottakat kutatva, kitérve aztán további sportágakra is – most pedig a tengerentúli major sportágak legszívfájdítóbb sztorijai között néztünk szét. Volt itt „musicalre cserélt Kölyök”, az ördöggel lepaktáló irányító, balsorshozó kecske vagy éppen Szent Patrik átka is a kanadai hokicsapatokon.



AMERIKAI FUTBALL

LEPAKTÁLTAK AZ ÖRDÖGGEL
A New York Jets nem nyer bajnoki címet – tartja egy átok, amely arra alapoz, hogy a gárdát elátkozták, mivel az együttes legendás (magyar származású) irányítója, Joe Namath állítólag alkut kötött az ördöggel a harmadik Super Bowl előtt. A Baltimore Colts 17 pontos favorit volt a meccs előtt, de Namath a hiedelmek szerint találkozott az ördöggel, és azt mondta neki, hogy „ha nekem adod ezt a győzelmet, akkor a Jetsnek nem kell több bajnoki címet nyernie, amíg én élek”.

Népszerű Namath-idézet, hogy az irányító garantálta a meccs előtt a Jets győzelmét, és a New York-i együttes végül valóban megnyerte (16–7-re) az összecsapást, az amerikai sporttörténelem egyik legnagyobb meglepetéseként. Azóta pedig egyszer sem jutott be a Super Bowlba, mind a négy konferenciadöntőjét (1982-es szezon, 1999, 2009, 2010) elveszítette.

NEM ANNYIRA FANTASZTIKUS NÉGYES
A Minnesota Vikings és a Buffalo Bills az a két csapat, amely a legtöbb Super Bowlban vett részt végső győzelem nélkül. A Minnesota az 1969-es, az 1973-as, az 1974-es és az 1976-os idény nagydöntőjében maradt alul. A Buffalónak ehhez még ennél is lényegesen rövidebb időtartamra volt „szüksége”: az 1990-es idénytől kezdve zsinórban négyszer jutott be a Super Bowlba, és mind a négyszer kikapott!

Szintén négy vesztes Super Bowlja van a New England Patriotsnak, de Tom Brady irányításával az együttes ötször nyert is, ezzel második az örökranglistán. A legtöbb SB-veresége a Denver Broncosnak van, szám szerint öt, de a 2015-ös idény végén a harmadik győzelem is meglett e mellé azért.

MÉZÉDES ÁTOK
A Chicago Bears kilenc bajnoki címével a második helyen áll az NFL örökranglistáján a 13-szoros első Green Bay Packers mögött, ugyanakkor a Super Bowl-érában csupán egyszer, az 1985-ös szezonban lett bajnok. A gárda legendás tulajdonosa, George Halas a pocsék 1975-ös idényt követően a következő évben elhatározta, hogy létrehoz egy pomponlány-, vagy ahogy kint hívják, cheerleader-csapatot, amely a Chicago Honey Bears névre hallgatott.

Az időközben (1983. október 31-én) elhunyt Halas lánya, Virginia Halas McCaskey ellenezte a formációt, mivel „szexuális tárgynak” tartotta, és megpróbálta feloszlatni azt. Csakhogy a szerződés az 1985-ös idény végéig érvényes volt. Éppen ebben az évben bajnok lett a Bears, de nem hosszabbítottak a Honey Bearsszel, az együttes pedig azóta is vár az újabb elsőségre – ehhez legközelebb 2007 februárjában járt, de az Indianapolis Colts elleni Super Bowlt 29–17-re elbukta.

Pedig nem indult rosszul a Medvék számára a döntő, de Devin Hester visszahordott touchdownja után a Csikók akarata érvényesült már


BOBBY LAYNE ÁTKA

A Detroit Lions 1958-ban elcserélte az együttessel 1952-ben, 1953-ban és 1957-ben is bajnoki címet szerző irányító Bobby Layne-t a Pittsburgh Steelershöz. A rúgóként is ténykedő kiválósághoz kapcsolják azt az idézetet, hogy „a Lions nem nyer újra (bajnoki címet) a következő 50 évben”, bár ennek eredete vitatott, mivel sehol sem közölték ebben az időben. Viszont az tény, hogy a cserét követő 50 évben a Lions győzelmi mutatója lett a legrosszabb az egész NFL-ben, és a Browns mellett ő az egyetlen olyan gárda, amely már az 1970-es években is létezett, és mégsem játszott Super Bowlt – mivel a Brownsnak volt időközben egy hároméves szünete, a legrégebb óta az Oroszlánok várnak erre. Az 50 éves átok utolsó szezonjában a Lions 0–16-tal végzett, a liga történetében elsőként veszítette el egy idényben minden fellépését a 16 meccses alapszakaszban. A következő idényben az 1/1-es választási joggal érkezett Matthew Stafford a csapathoz, és bár bajnok azóta sem lett az együttes, 2011 óta háromszor a rájátszásba azért bejutott.

MADDEN-ÁTOK
Nem sok szerencsét hozott eddig, ha valaki felkerült a méltán népszerű Madden-játék aktuális borítójára, legtöbbször sérülés miatt lett gyenge az éve, de volt, akinek a karrierje ezt követően már sohasem volt a régi. Ezúttal Tom Brady került a címlapra, de egyelőre tartja magát.
A LOMBARDI-ÁTOK

E szerint a Philadelphia Eagles nem nyerhet Super Bowl-meccset. Az eredete 1960-ra nyúlik vissza, amikor is a Sasok legyőzték Vince Lombardi csapatát az NFL-döntőben – megszerezve eddigi utolsó bajnoki címüket. Ez volt Lombardi egyetlen rájátszásbeli veresége, 1970-es halálát követően pedig a liga az örökségének emléket állítva Lombardi-trófeának nevezte el a Super Bowl megnyeréséért járó díjat. Az átnevezés és a tény, hogy azóta az Eagles nem volt bajnok a philadelphiai szimpatizánsokat arra a megállapításra vezette, hogy a franchise-t elátkozta Lombardi, hogy a legyőzése miatt a róla elnevezett trófeát soha se kaparinthassa meg. Az együttes 12 fordulót követően 10–1-es mérlegével jelenleg amúgy vezeti a ligát...

BASEBALL

A másik liga, amelyben rengeteg amerikai érzi úgy, hogy a csapata el lenne átkozva. És ahol egyes nagy csapatoknak több mint 100 évet kell várniuk egy bajnoki címre... nos ott valóban könnyen elhiszi a szurkoló, hogy az égiek is kibabrálnak velük.

Babe Ruth, avagy a Bambino (Kölyök) átka 86 éven át kísértette a bostoniakat (Fotó: imasportsphile.com)
Babe Ruth, avagy a Bambino (Kölyök) átka 86 éven át kísértette a bostoniakat (Fotó: imasportsphile.com)


A BAMBINO ÁTKA
Talán a leghíresebb mind közül még egy megható film is készült az átok megtöréséről – Fever Pitch, magyarul Szívem csücskei néven jelent meg Jimmy Fallon és Drew Barrymore főszereplésével –, no, de ne rohanjunk ennyire előre.

FELCSERÉLŐDÖTT SZEREPEK
A cserére 1920 januárjában került sor, amikor a legenda szerint a Red Sox-tulajdonosa (amúgy színházi producer) Harry Frazee azért adta el a Bambino játékjogát, hogy finanszírozni tudjon egy Broadway-musicalt (No, No, Nanette a címe). 1918-ig bezárólag az első 15 World Seriesből ötöt is a Red Sox nyert meg, míg a Yankees döntőbe sem jutott. A következő 84 évben a Yankees 39-szer döntőzött, 26-ot nyert meg, több mint kétszer annyit, mint bármelyik másik csapat – most 27-nél tart, a második helyen a legutóbb 2011-ben nyerő St. Louis Cardinals áll 11 elsőséggel. A Red Sox pedig négyszer döntőzött, mind a négyszer 4–3-ra kapott ki a fináléban...

Az alapsztori, hogy a Boston Red Sox 1912 és 1918 között hét év alatt négy bajnoki címet szerzett, majd elcserélte Babe Ruthot (a Bambinót, vagyis a Kölyköt) a gyűlölt rivális New York Yankeeshez. Ezt követően ez utóbbi csapat sikert sikerre halmozott, míg a bostoniak 2004-ig hiába vártak a Világkupa-győzelemre (World Series).

Az átok hatásai

A cserét követő első döntőben, 1946-ban Johnny Pesky hezitálása döntötte el a hetedik meccset 3–3-at követően a St. Louis Cardinals javára, két évvel később holtversenyben végzett a Red Sox a főcsoport élén, de elbukta az első egymeccses rájátszást a Cleveland Indiansszal szemben, egy évvel később pedig az utolsó két meccsen elég lett volna egy siker – mindkétszer zakó lett a Yankees ellen, a New York-i csapat jutott a döntőbe, és nyert innentől kezdve sorozatban öt bajnoki címet.

Hosszabb szünet után az 1966-os szezonban csak a kilencedik, utolsó előtti helyen végzett a konferenciában a Red Sox, egy évvel később viszont nagyot fordult a világ, és az utolsó meccsen kiharcolta a döntőt. Ott már 3–1-re is vezetett a Cardinals, innen egyenlített a Red Sox, és a döntő utolsó felvonását hazai pályán játszhatta. A St. Louis 7–2-re nyert a Fenway Parkban.

TONY C SZEME IS BÁNTA
Tony Conigliaro (Tony C) a liga legjobb fiatal játékosa volt, de 22 évesen kapott egyet a szemébe, és 26 évesen visszavonult.

Az 1972-es idényben sztrájk miatt sok meccs elmaradt, a Red Sox 85–70-es mérleggel zárt, pont lemaradva a 86–70-nel végző Detroit Tigers mögött. 1975-ben már nem volt kérdés, bejutott a döntőbe, és nagy csatában hetedik meccsre mentette a párharcot. A Fenway Parkban már 3–0-ra is vezetett a Boston, de a Cincinnati Reds 4–3-ra nyert. 1978-ban előbb elpackázta július közepére felépített 14 meccses előnyét a Yankeeszel szemben, majd nagy hajrával ledolgozta 3.5 meccses hátrányát. Az újabb fináléról döntő egymeccses rájátszást viszont 5–4-re behúzta a New York Bostonban.

1986-ban a Mets elleni nagydöntőben az első két meccset idegenben megnyerte a Red Sox, otthon viszont a következő háromból csak a harmadikat tudta. A Mets otthon kiharcolta a hetedik meccset – 5–3-as bostoni előnyről fordítva –, amelyet 8–5-re megnyert – 0–3-ról fordítva.

A hatodik meccsen Bill Buckner sorsdöntő hibája



A 2003-as konferenciadöntőben a Yankees elleni hetedik meccsen már 5–3-ra is vezetett a Boston, de a fáradó Pedro Martínezt nem cserélte le a Red Sox, a New York pedig 6–5-re fordított.

Az átok megtörése

Aztán 2004-ben a konferenciadöntőben a Yankees már 3–0-ra is vezetett, miután a harmadik meccsen 19–8-ra(!) kiütötte ellenfelét, és a negyedik meccsen a kilencedik inningben 4–3-as előnyben volt. Innen azonban két maratoni csatában aratott sikerrel visszakapaszkodott a Red Sox, a következő két meccset pedig New Yorkban megnyerve kiharcolta a döntőbe jutást. Ott 1946-hoz és 1967-hez hasonlóan a St. Louis Cardinals volt az ellenfél, ezúttal viszont már nem volt megállj: 4–0-ra nyert a Boston, és megtörte a Bambino átkát – 86 év után lett bajnok a Red Sox! Azóta 2007-ben és 2013-ban is bajnok lett a gárda, nyolc sikerével pedig holtversenyben a negyedik helyen áll az örökrangsorban.

Megtörik a Bambino átka



BILLY, A KECSKE ÁTKA
1945-ben egy chicagói étteremtulaj, William Sianis kitalálta, hogy kiviszi a World Series-meccsre kedvencét, Billyt. Aki egyébként egy kecske. Ezzel csak egyetlen probléma akadt: a kecske olyan büdös volt, hogy a szurkolók fellázadtak, és a biztonságiak gazdájával együtt kitessékelték az állatot a Wrigley Fieldről. Sianis csak annyit ordított, amikor kilépett Billyvel a stadionból:„Them Cubs, they ain't gonna win no more!”

Azaz a Cubs soha többé nem fog nyerni.És úgy tűnt, igaza lesz. Aztán 2016-ban, 108 év után csak felért a csúcsra a Cubs – erről és az átok történetéről bővebben ide kattintva olvashat!

Kecske, átok, sírás és Charlie Sheen - valami egészen hihetetlen tö

A Chicago Cubs lett a bajnok az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB), miután a Cleveland Indians elleni hétmeccses fináléban (World Series) 4-3-ra diadalmaskodott. És nyugodt szívvel mondhatjuk, ebből a sztoriból film lesz! És sorozat. És könyvek. És átkok... Legyünk kegyetlenül őszinték: leszámítva egy-két fanatikust, Magyarországon nincs piaca a baseballnak.




TOVÁBBI BASEBALL-ÁTKOK

LEBRONÉK TÖRTÉK MEG A CLEVELANDI ÁTKOT
Az Indians 1948 óta vár az újabb bajnoki címére, ez a leghosszabb sorozat az MLB-ben, de Cleveland városa sem sok örömben részesült a közelmúltig. A major sportokat tekintve a Browns 1964-es győzelme óta hiába vártak újabb elsőségre, a Cavaliers 2007-ben és 2015-ben is alulmaradt a fináléban. 2016-ban viszont megtört az átok, amikor LeBron Jamesék 1–3-ról fordítva megnyerték az NBA-döntőt a 73–9-es alapszakasszal új rekordot felállító Golden State Warriorsszal szemben.

A szintén chicagói White Soxot is átok sújtotta a hiedelmek szerint, méghozzá a klub 1919-es döntője miatt, amikor is állítólag a játékosok elcsalták a finálét, hogy az ellenfél nyerjen. Bár a játékosokat végül felmentették a fogadási csalás büntetőjogi vádja alól, a liga nyolcukat eltiltotta a játéktól bundázás miatt – de legalábbis tudtak arról, hogy előre lefixálták a győztest. A White Sox 1917 után 2005-ben győzött először a World Seriesben.

A Cleveland Indians az 1960-as idény előtti napokban cserélte el sztárját, Rocky Colavitót, és hiába vár bajnoki címre a mostani szezonban 22 egymást követő győzelmével új rekordot felállító csapat (erről még bővebben itt!). 1995-ig a nagydöntőre is hiába várt a gárda, azóta háromszor is bejutottak az Indiánok, legutóbb 2016-ban – de a győzelem mindig elkerülte őket.

LeBron Jamesék Cleveland 52 éves átkát törték meg 2016-ban (Fotó: AFP)
LeBron Jamesék Cleveland 52 éves átkát törték meg 2016-ban (Fotó: AFP)


JÉGKORONG

SZENT PATRIK ÁTKA

1967 ÓTA VÁRNAK A DÖNTŐRE
A Toronto 49 éve vár arra, hogy bejusson a Stanley-kupa döntőjébe, erre ugyanis legutóbb 1967-ben volt példa – azóta mind az öt konferenciadöntőjét elbukta a Maple Leafs.

A Montreal Canadiens 1993-ban Patrick Roy parádéjának is köszönhetően 24-edszer is elhódította a Stanley-kupát. A kanadai kapust másodszor választották meg a rájátszás legjobb játékosának, végképp beírva magát a halhatatlanok közé.

1995-ben az együttes kinevezte Mario Tremblayt vezetőedzőjének, akinek igencsak feszült volt a viszonya Roy-val még játékoskorából, Tremblay mindig viccet űzött abból, hogy a kapus szenved az angol nyelvvel.

VÉGET ÉRT A CALGARY VESSZŐFUTÁSA
A Flames 2006 áprilisa óta nem nyert Anaheimben, egymást követő 29 mérkőzésen maradt alul riválisa otthonában – mígnem most októberben Mike Smith 43 védésének nagyban köszönhetően 2–0-ra nyerni tudott.

1995 decemberében a Montreal a Detroitot fogadta, és borzalmasan nagy verést kapott (1–11). Roy-t mégsem cserélték le, csak a kilencedik(!) kapott gólt követően – márpedig a rendkívül gyenge napot kifogó kapusokat ennél lényegesen hamarabb le szokták váltani.

Roy később azt mondta, hogy Tremblay azért tette ezt, hogy megalázza, a lecserélése után odament a klub elnökéhez, Ronald Coreyhoz, és azt mondta neki, hogy ez volt az utolsó meccse a Montrealban. Négy nappal később Coloradóba cserélték. Bár senki sem beszélt átokról, ezt követően a 24-szeres bajnok, sőt egyetlen kanadai klub sem lett Stanley-kupa-győztes! Most már úgy tartják, hogy ez Szent Patrik átka.

Patrick Roy távozása óta nem nyert kanadai csapat Stanley-kupát (Fotó: nhl.com)
Patrick Roy távozása óta nem nyert kanadai csapat Stanley-kupát (Fotó: nhl.com)



NAGY GYŐZTESEK, NAGY VESZTESEK

REKORDEREK
AMERIKAI FUTBALL
5 Charles Haley (San Francisco 49ers)
5 Tom Brady (New England Patriots)*

BASEBALL
10 Yogi Berra (New York Yankees)

JÉGKORONG
11 Henri Richard (Montreal Canadiens)

KOSÁRLABDA
11 Bill Russell (Boston Celtics)
*még aktív

HORRY JORDANÉK ELŐTT, MARINO A NAGY VESZTES
A kosarasoknál az 1957 és 1969 között 11-szer is bajnok Celtics játékosai uralják az örökrangsort, rajtuk kívül egyetlen játékos tudott bekerülni a top 10-be: Robert Horry. A Houstonnal (1994, 1995), a Lakersszel (2000, 2001, 2002) és a Spursszel (2005, 2007) összesen hétszer is bajnok lett, ezzel olyan legendákat előz meg, mint az egyaránt hatszoros bajnok Michael Jordan és Kareem Abdul-Jabber, vagy éppen az ötszörös győztes Magic Johnson. Az NBA-ben mindeközben olyan kivételes képességű és karizmájú játékosok nem lettek egyszer sem bajnokok, mint Karl Malone, John Stockton, Charles Barkley, Patrick Ewing vagy éppen Allen Iverson.

Az NFL-ben Dan Marino már a második szezonjában Super Bowlba vezette a Miami Dolphinst, de bajnoki címet végül nem tudott szerezni. 2008-ig egyedül Marino volt képes arra, hogy 5000 yard fölé jusson egy szezonban (az 1984-es idényben összehozott 5084-es teljesítményét 2011-ben múlta felül Drew Brees 5476-tal, majd 2013 óta Peyton Manning a csúcstartó 5477-tel). Karrierje során 61361 yardot (5.) és 420 TD-t passzolt (5.), összesen 155 meccset nyert meg a ligában kezdőirányítóként (5.), de a gyűrű nem jött össze neki.

Bezzeg Joe Namathnek megadta az ördög a bajnoki címet!



Az NHL-ben és az MLB-ben a Montreal Canadians és a New York Yankees fölényesen, több mint tízsikeres előnnyel vezeti az örökranglistát, így ezen két csapat kiválóságai uralják az élmezőnyt. A hokisoknál a Detroittal és a Torontóval nyolc bajnoki címet szerző Red Kelly fér be az első kilencbe, a legalább hat, sikeres World Seriesben játszók közül pedig egyedül Babe Ruth nem csak a Yankeesnél játszott, ő az első három bajnoki címét bostoniként szerezte meg.

Nyolcvanhat évbe telt, de a Bambino átka is megtört – vajon melyik lesz a következő korszakos „rontás”, amelyiket legyőzi az idő, no meg persze az elátkozott gárda?

Robert Horry (balra) hét bajnoki címet szerzett, Charles Barkley egyet sem (Fotó: SLAMonline)
Robert Horry (balra) hét bajnoki címet szerzett, Charles Barkley egyet sem (Fotó: SLAMonline)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik