65 pontos vidámság New Yorkban, Jordan útján Chicagóban

Vágólapra másolva!
2011.03.08. 06:57
null
Anthony (balra) 34, Stoudemire 31 pontot szerzett – a negyedik negyedben már csak ültek (Fotó: Reuters)
A Chicago Bulls a hajrában kerekedett felül a New Orleanson, és nyújtotta ezzel tovább imponáló hazai győzelmi sorozatát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint kedd hajnali játéknapján. A New York Knicksben Carmelo Anthony és Amare Stoudemire ellenállhatatlan kettőst alkotott, a Dallas Mavericks nagy csatára kényszerült Minneapolisban, míg a Portland Trail Blazers idegenben verte meg a Dwight Howard nélkül kiállni kényszerülő Orlando Magicet.

A New York Knicks egy nappal korábban az évadbeli legszigorúbb védőjátékával nyert Atlantában, míg most burjánzó támadójátékkal oktatta a Utah Jazzt. Már az első negyed idényrekordot hozott a megszerzett negyven pont révén (40–24), és nem maradt el a méltó folytatás sem (56 százalékos mezőnypontosság, szintén szezoncsúcs).

A produkció méltónak bizonyult a nehézsúlyú bokszlegendához, Joe Frazierhez is, aki abból az alkalomból volt díszvendége a mérkőzésnek, hogy éppen negyven esztendeje győzte le Muhammad Alit itt, a Madison Square Gardenben.

Carmelo Anthony először tornászta magát harminc pont fölé, amióta a Knicksbe igazolt; 34 pontját ráadásul úgy érte el, hogy az utolsó negyedben már be sem állt. Végigülte a záró játékrészt a New York másik vezére, Amare Stoudemire is, miután korábban szintén megtette a magáét (31 pont). Toney Douglas 20 ponttal rukkolt ki a még mindig sérült Chauncey Billups helyén, ami szintén biztató a jövőre nézvést.

A meccs – és az egész játéknap – legponterősebb játékosa mindazonáltal a utah-i Al Jefferson lett (36 pont, 12 lepattanó), ám ünnepelne nem volt mit, hiszen a Jazz megállíthatatlanul csúszik kifelé a nyolctagú nyugati rájátszó különítményből.

Két fontos floridai győzelme után éppen csak hazaesett a Chicago Bulls, és máris egy masszív nyugati vetélytárssal (New Orleans Hornets) kellett megmérkőznie – az ilyen estéket nem szokták szeretni a csapatok. Ki is tartott a feszültség az utolsó percig, akkor azonban az elnyűhetetlen, ezúttal is 24 pontig jutó Derrick Rose két büntetője után biztossá vált a Bulls újabb sikere.

Carlos Boozer 19 pontot, Joakim Noah 13 lepattanót tett be a közösbe, míg odaát Jarrett Jack volt a legjobb 23 ponttal – ő játszott a Hornets sérült vezére, Chris Paul helyén. Szó se róla, az olimpiai bajnok hiánya nem jött rosszul a chicagóiaknak, akiknek ez volt sorozatban a kilencedik hazai győzelmük – ilyen szériára legutóbb 13 éve, azaz a Michael Jordan-féle aranykorszakban volt példa a Szeles Városban.

Back-to-back, azaz „két este, két meccs" programja volt a Dallasnak is, amely ennek megfelelően csak vért izzadva tudta feledtetni a 24 órával korábbi hazai vereséget. Dirk Nowitzki a korán begyűjtött személyi hibák dacára 25 pontig kapaszkodott, de szükség volt az ezáltal több játéklehetőséghez jutó Brian Cardinal 12 pontos idénycsúcsára is ahhoz, hogy a Mavericksnek 21 fellépésén belül meglegyen a 19. diadala.

A leggyengébb nyugati mérleggel szerénykedő Minnesota a harmadik negyedben 15–0-s, a negyedikben 8–0-s rohamra is képes volt, bő két perccel a vége előtt még vezetett, csakhogy a tapasztalat – Jason Terry triplája és a 11/12-es hajrábeli büntetőzés révén – végül felülkerekedett a fiatalságon. Így a hazaiaknak csak Kevin Love újabb nagyszerű csomagja (23 pont, 17 lepattanó) adott okot az örömre, pontosabban az, hogy ez volt sorozatban az 51. mérkőzés, amelyen az ifjú hozta a dupla duplát – vagyis megismételte a legendás Moses Malone 1978–1979-es teljesítményét, az 1976-os ABA–NBA egyesülés óta jegyzőkönyvezett leghosszabb ilyen szériát.

Gyanítható volt, hogy a rájátszásba igyekvő Portland elég jó formában van ahhoz, hogy veszélyes legyen a vezérét vesztett Orlandóra. Bár a Magic rendre felkapaszkodott – a második félidőben akadt például egy meggyőző 14–1-es száguldása –, a Blazers a 24 pontos LaMarcus Aldridge-dzsel, illetve Andre Millerrel (15) az élen elkönyvelte zsinórban a harmadik, a legutóbbi 13 találkozóján pedig a 10. győzelmét, nem mellékesen megőrizte veretlenségét az Orlando elleni a jelenlegi alapszakaszban. S hogy mi történt az említett vezérrel, Dwight Howarddal? Egymeccses eltiltással (és 50 ezer dolláros büntetéssel) vezekelt, amiért idénybeli technikai büntetéseinek száma 16-ra emelkedett.

Az LA Clippers nem túl meggyőző idegenben, ráadásul most legjobb dobója, Eric Gordon nélkül kellett próbálkoznia, a Charlotte számára azonban így sem bizonyult legyőzhető ellenfélnek. Blake Griffin 17 ponttal és 15 lepattanóval vezette a vendégek hadműveletét, melynek nyomán a Bobcats kénytelen volt elkönyvelni sorozatban az ötödik vereségét, azaz egyre nagyobb veszélybe kerül a szereplése a rájátszásban. Nemcsak a jövőbeni draftjogokért elcserélt Gerald Wallace, hanem a sérült Stephen Jackson is nagyon hiányzott a hazaiaktól, akiknek soraiban Gerald Henderson (20) szerezte a legtöbb pontot.

A Memphis és az Oklahoma a párharcaikra jellemző szoros mérkőzést vívott egymással, és végül a nyugati nyolcadik helybe tíz körömmel kapaszkodó Grizzlies Mike Conley, Tony Allen (20-20 pont) és Marc Gasol (18) vezérletével megtörte a látogatók hármas győzelmi szériáját. A második félidőben folyamatosan hátrányban lévő Thunder Russell Westbrooknak 27, Kevin Durantnak 23 pontot köszönhetett – ez ezúttal nem volt elegendő.

A magyarországi reggelbe nyúló utolsó mérkőzésen a Houston Chase Budinger (20 pont), Courtney Lee (19) és Kyle Lowry (19) vezérletével győzött Sacramentóban.

NBA
ALAPSZAKASZ, 129. JÁTÉKNAP
Charlotte Bobcats–Los Angeles Clippers 87–92
Chicago Bulls–New Orleans Hornets 85–77
New York Knicks–Utah Jazz 131–109
Orlando Magic–Portland Trail Blazers 85–89
Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 107–101
Minnesota Timberwolves–Dallas Mavericks 105–108
Sacramento Kings–Houston Rockets 101–123

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik