31 pontos hátrányból állt fel és nyert a Clippers a GSW otthonában

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.04.16. 08:55
null
Landry Shamet bedobta, jöhetett a Clippers győzelmi tánca (Fotó: nba.com)
Érthetetlen összeomlást mutatott be a címvédő Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának ma hajnali játéknapján, Steph Curryék ugyanis egy agyonnyert meccset vesztettek el a második félidőben a Los Angeles Clippers ellen. A másik találkozón a Sixers tarthatatlannak bizonyult, Joel Embiidék 51 pontos harmadik negyeddel egyenlítették ki a párharcot.

 

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 145–123

A harmadik negyedben elsöpörte ellenfelét a Philly. Érezhetően nagyobb elánnal, nagyobb tűzzel jött ki erre a találkozóra a Sixers, mint az előzőre, már az első labdabirtoklásoknál is látszott, hogy gyorsabb, agresszívebb játékot próbál játszani a hazai alakulat. Ez működött is, kevesebbet keresték Joel Embiidet, de több jutott a többieknek, megtalálták a legutóbb elvesző Redick, Harris párost, Ben Simmons lubickolt, Boban Marjanovics pedig sztár lett az első félidőben, hiszen a továbbra is sokat jegelt Embiid helyén 14 pontot szórt a nagyszünetig, tarthatatlannak bizonyult. Már ez az időszak is nagyrészt a Phillyről szólt, voltak tíz pont feletti előnyben is, de aztán jöttek a hullámvölgyeik, úgyhogy bár a játékot tekintve rendben voltak, a félidőben így is csak egy ponttal vezettek – azonban a fordulás után „elszabadult a pokol”. A harmadik negyedet 14–0-val kezdte Brett Brown alakulata, összességében 18/25-öt dobott mezőnyből és 11/11-et a büntetővonalról ebben a játékrészben, ennek köszönhetően pedig 51 (!) pontig jutott egyetlen negyed alatt, amellyel természetesen lemosta a pályáról ellenfelét – csaknem harminc ponttal vezetett a gárda a záró etap kezdetén, úgyhogy a kezdők kaphattak is némi pihenőt. Egyénileg senki sem játszott sokat, így a statisztikák sem extrák, de azért megemlíthetjük, hogy Embiid 21 perc alatt dupla-duplázott (23 pont, 10 lepattanó, 8/12 mezőnyből), a Harris, Redick páros 36 pontot szórt, Ben Simmons pedig tripla-duplával (18 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz) jelentkezett – látványos játékkal, a közönségét kiszolgálva egyenlített a Philly, de a pályaelőny már így is a Netsnél van, most pedig utaznak a felek Brooklynba a következő két mérkőzésre.

Számítottak erre a Netsnél. Kenny Atkinson, a Brooklyn vezetőedzője szerint túl tehetséges csapat ahhoz a Sixers, hogy ne produkáljon ilyen estét, és hogy ne jöjjön ki neki a lépés egyszer annyira, mint a mostani harmadik negyedben, de úgy fogalmazott, hogy tudták, ez benne van, és az számít, hogyan reagálnak minderre otthon. Ha a két meccset egyben nézzük, akkor így is elégedettek lehetnek, most Jared Dudley nem tudta vállalni a játékot és Ed Davis is csak hat percet játszott, egyikük sem volt százszázalékos állapotban, így szerkezetileg sem volt annyi variációs lehetőségük, illetve a többiek sem dobtak igazán extrán – a tripláik így is ültek, de egyénileg senki sem játszott különösebben nagyot, védekezésben pedig most nem tudtak válaszolni a Sixers játékára. Otthon, talán már Dudleyval kiegészülve megpróbálják megvédeni az ellopott pályaelőnyt.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ

KELETI FŐCSOPORT

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 145–123
(34–28, 31–36, 51–23, 29–36)
A 76ers legjobb dobói:
Embiid 23, T. Harris 19/6, B. Simmons 18
A Nets legjobb dobói:
Dinwiddie 19/9, Russell 16/9, Hollis-Jefferson 15
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 131–135

Mit művelt a Warriors? Ez a meccs gyakorlatilag ugyanolyan sima vagy még simább volt az első félidőben, mint a párharc első összecsapása, a GSW azt is elbírta, hogy DeMarcus Cousins négy perc után kiváljon sérülés miatt. Steph Curry megint remekelt, jól játszott Draymond Green, magára talált Klay Thompson, s a kispadról többen is parádésan szálltak be, csapatszinten 60 százalék körül dobtak és gáláztak – a félidőben 23 ponttal vezettek, de volt 31 pont is az előnyük. A második félidőben azonban teljesen érthetetlen módon szétestek Greenék, védekezésben mintha pályán sem lettek volna, támadásban nagyon könnyelműen bántak a labdával, és ahogy elkezdtek kimaradni a dobások, hirtelen apadt az előnyük. Sokáig így sem tűnt veszélyesnek a helyzet, azért tíz pont alá nem nagyon engedték a Clipperst, ám a végjátékban még egy fokozattal feljebb tudtak kapcsolni a vendégek, Kevin Durant pedig sorozatban három támadóhibával kipontozódott. A végén pillanatok alatt szorult a hurok, és bár Curry egyszer még válaszolni tudott a LAC rohamára, az utolsó dobást ő is elrontotta. Nem túlzás azt mondani, hogy agyonnyert meccset bukott el Steve Kerr csapata, ráadásul Cousinst is elvesztette a pályaelőny mellett. Ismét egy olyan történelmi tett rossz oldalára kerültek, amelyet nehéz megemészteni – kíváncsian várjuk, mi történik velük a folytatásban.

Történelem. Soha senki nem nyert még 31 pontos hátrányból az NBA-playoff története során, márpedig most ezt mondhatja el magáról a Clippers – egészen hihetetlen játékkal sokkolta az Oracle közönségét Doc Rivers csapata. A felzárkózást természetesen Lou Williams varázslata (36 pont, 11 gólpassz) vezette, de Montrezl Harrell (25 pont, 10 lepattanó, 9/9 mezőnyből) is szinte tökéletes meccset játszott, és a kezdőben Danilo Gallinari (24 pont, 6 gólpassz) is remekül teljesített, úgyhogy a gárda végül 56.5 százalékos mezőnymutatóval, 34 gólpasszal zárta az estét. A második félidőben összesen 85 pontot dobtak a vendégek és gyakorlatilag képtelenek voltak hibázni, hetven másodperccel a vége előtt sikerült utolérniük ellenfelüket, majd 16.5 másodperccel az órán Landry Shamet clutch triplájával vették át a vezetést – Curry válasza kimaradt, úgyhogy Harrell két büntetője beállította a végeredményt. Megmagyarázhatatlan meccset nyert meg a Los Angeles, de nem is kell megmagyarázni, a lényeg, hogy óriási meglepetésre elvette a bajnok pályaelőnyét a Rivers-legénység és bizonyította, hogy nem lehet leírni…

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
NYUGATI FŐCSOPORT
Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 131–135
(33–25, 40–25, 35–44, 23–41)
A Warriors legjobb dobói:
Curry 29/15, Durant 21, Looney 19
A Clippers legjobb dobói: Williams 36/6, Harrell 25, Gallinari 24/9
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik