Megint egy sérülés dönt? Buday Zoltán szerint ezen elmehet a Chiefsnek a Super Bowl

DÓCS ÁKOSDÓCS ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.02.11. 14:44
Fred Warner és Nick Bosa nehezíti majd Patrick Mahomes dolgát (Fotó: Getty Images)
Címkék
Véget ért a várakozás, magyar idő szerint vasárnap éjjel fél egytől kezdetét veszi az 58. Super Bowl, azaz a Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers mérkőzés. A találkozó előtt az Arena4, a 4th and Long és a Pro Football Focus elemzőjével, Buday Zoltánnal beszélgettünk arról, mire lesz érdemes figyelni a mérkőzésen.

 

A PFF szakértőjével először a felállásokról és a personnelről beszélgettünk. A Kansas City és a San Francisco is sokszor úgy támadja az ellenfél védelmét, hogy az egyik oldalra négy megjátszható játékost állít fel. A 49ers legtöbbször úgy próbálja kihasználni ezt, hogy az erős oldal túltöltése miatt a gyenge oldalon Brandon Aiyuk egy az egyben marad, Brock Purdy pedig egyből legjobb elkapója felé nézhet. Persze ezt lehet variálni, hiszen ha a San Franciscó-i 11-es a labdát nem is minden esetben kapja meg, egy hosszú útvonallal képes területet felszabadítani a másik oldalról keresztbe átfutó George Kittle-nek vagy Deebo Samuelnek. Ha pedig minden kötél szakad, még mindig ott van rövid opciónak az Év támadójátékosa, Christian McCaffrey. 

A Chiefs az ilyen felállásoknál korábban Travis Kelce-t használta úgy, mint a 49ers Aiyukot. Idén inkább az volt a jellemző, hogy Mahomes az erős oldal felé fordította a fejét, és annak passzolt, aki szabadra játszotta magát – a túltöltéssel azt akarja elérni Andy Reid, hogy a pálya egyik oldalán a számok a támadóknak kedvezzenek.  

„Az évek során – többek között a négy évvel ezelőtti, San Francisco elleni Super Bowlban is – a Kansas City gyakran csinálta azt Kelce-vel, hogy egy az egyben hagyta a gyenge oldalon, igaz akkor a pálya másik felén ott volt Tyreek Hill is. Kérdés, hogy ezt mennyire lehet még megcsinálni a tight enddel. A felállásnál talán még érdekesebb lesz a personnel, azaz, hogy milyen játékosokat pakolnak fel a pályára. A 49ersnél a 11-12. láncszem mindenképp gyenge pont, akár Oren Burkst, akár Ambry Thomast nézzük. A legtöbb csapat ezt elkapókkal próbálná meg kihasználni, de a Chiefsnél nem túl bő a választék, szóval a több tight endes felállás jöhet elő inkább, akárcsak a Buffalo elleni meccsen” – mondta Buday Zoltán.

Brandon Aiyuk és Deebo Samuel (Fotó: Getty Images)

Nagy kérdés, ki lesz az a Főnököknél, aki kulcsszituációban képes előlépni – főleg annak tudatában, hogy Kelce és Rice mellett Mahomesnak nincs olyan célpontja, aki megbízható, konzisztens jó teljesítményt tudott nyújtani az idény során. Ahogyan Zoltán is említette, többször pályára léphet Kelce mellett Noah Gray is. A csere tight endet nem használják sokszor, de amikor Mahomes célba veszi, akkor benne van meccsenként egy-egy kulcsjáték – a PFF adatai szerint az alapszakaszt és a rájátszást figyelembe véve nyolcból hatszor fogta meg a labdát középhosszú passzoknál (10–20 yard között), rövid játékoknál pedig 28-ból 20-szor mutatott be elkapást.

„Noah Grayre és Marquez Valdes-Scantlingre is igaz, hogy nekik nem hat elkapás 120 yard kell, hanem két elkapás 24 yard jó helyen, jó időben. A sztárteljesítményt úgyis Kelce-től és Rice-tól várják KC-ben. Ha a többiek beletesznek két-három elkapást és 15-25 yardot, az már egy offense-nek néz ki. Ha Gray például csak egyszer is első kísérletet hoz hat passzjátékból, már megérte a több tight endes felállás.”

Isiah Pacheco is kulcs lehet a Chiefsnél, hiszen a San Franciscó-i védelem futójátékkal igencsak sebezhető. 

„A 49ersnek nem áll jól, ha hátrányban van. Ellenük lehet futni, csak ezt nem nagyon tudták kihasználni az ellenfelek, mert legtöbbször hátrányban voltak. A Chiefs képes a jó futójátékra Pachecóval, és a támadófal belsejének még Thuney nélkül is lehet keresnivalója a 49ers védőfalával szemben. Benne van a meccsben, hogy a Chiefs többször próbál majd futni, mint passzolni, ha az eredmény is engedi persze.” 

A futóbolond, Isias Pacheco (Fotó: Getty Images)

Andy Reid híresen jó abban, hogy ha két hete van felkészülni, akkor a csapata általában igencsak hatékony nyitó drive-okat vezet. Buday Zoltán szerint 7–0-s hátrányban még nincs oka pánikolni a 49ersnek, hiszen a Green Bay Packers és a Detroit Lions ellen is hátrányból fordított. Hozzátette, ha a Kansas City 10–0-s előnyre tenne szert, az már egy érdekesebb meccsszituációt eredményezne, mert a Chiefs secondaryje azért jóval erősebb, mint a Lionsé. 

„A Lions és a Chiefs secondaryje között óriási különbség van. Majdhogynem leggyengébb az egyik legerősebb ellen. Nagyon jó párharcokra számíthatunk a 49ers elkapói és a Chiefs cornerbackjei között. Kérdés, mennyi blitzet láthatunk majd a KC-től, mert itt jön ki igazán Spagnuolo zsenialitása. Érdekesség, hogy a San Francisco szűken szeret felállni, és minél szűkebben áll fel egy csapat, annál nehezebb kiszámítania, merről jön az extra passzsiettető. Ez a fajta stratégia Kyle Shanahantől éppen a Chiefsnek kedvezhet. Purdynek sem lesz könnyű feladata, hiszen az irányítónak a labda elindítása előtt figyelnie kell, merről jöhet a nyomás. Vannak csapatok, amelyeknél ebben a center besegít, de a 49ersnél a támadófal nem annyira erős.” 

Mind a két oldalon fantasztikus játékosokat láthatunk majd, így arra voltunk kíváncsiak, melyik matchupot emelné ki a PFF elemzője. 

„Azt gondolom, nagyjából tíz százalék esély van arra, hogy Joe Thuney játszik. Így legyen Nick Allegretti Javon Hargreve és Arik Armstead ellen. Akárcsak három évvel ezelőtt a Tampa Bay Buccaneers ellen, most is elmehet a meccs a KC-nek egy kulcssérülés miatt a támadófalban. Simán benne van, hogy hétfőn és kedden arról beszélünk, hogy miért nem foglalkoztunk ezzel többet a meccs előtt. És akkor még ott van az egész szezonban borzasztóan teljesítő Jawaan Taylor Nick Bosa ellen. A másik oldalon sem jobb a támadófal, főleg ha Trent Williamset kivesszük a képletből, csak nem érzem, hogy a Kansas City ezt annyira ki tudná használni védőoldalon. Chris Joneson kívül nincs meggyőző passzsiettetője a Chiefsnek. Meccsenként összehoznak két-három siettetést, ami egyáltalán nem különleges.”  

A Kansas City a hivatalos Twitter-oldalán szombaton közzé is tette: Joe Thuney bal guard biztosan nem lép pályára Las Vegasban. 

A Super Bowlt megelőző napokban a Hall of Fame-irányító, Kurt Warner névrokonát, Fred Warnert emelte ki. Szerinte a 49ers linebackerének kulcsszerepe lehet, a Chiefs helyében viszont nem félne őt támadni különböző koncepciókkal, hogy döntésre kényszerítsék.

„Kurt Warner többet tud, mint én, és ez egy jól hangzó hozzáállás, szóval ilyen szempontból tetszik. De ezt folyamatosan azért nem lehet csinálni. Ha csak kétszer-háromszor egy high-low koncepcióval őt támadják, az működhet. Ez terhet rak a safetykre is, bár nem érzem, hogy ezen a poszton gyenge lenne a 49ers még Talanoa Hufanga nélkül sem. Hozzá kell tenni, Fred Warner olyan szintű játékos, hogy ha ezt kétszer megcsinálod vele, harmadszor abból interception lesz nagyjából. Akkor elhiteti Mahomesszal, hogy fennmarad, miközben tudja, hogy mögé megy a másik útvonal. Szóval ahogy mondtam, ez jól hangzik, de egy okos linebacker képes úgy diktálni, hogy az irányító nem is tud róla. Rengeteg hosszú passz ment a San Francisco két linebackere felé, ez sokat elmond arról, mit gondol róluk Steve Wilks vagy korábban DeMeco Ryans védőkoordinátor. Abszolút bíznak bennük. Kelce-vel nagyon jó párharca lesz Warnernek. Az erős linebackerek miatt a 49ers megengedheti magának, hogy sokat zónázzon, Warner a pálya közepén maradjon, ami a futásvédekezésben is segít. Én inkább Ambry Thomast támadnám Rashee Rice-szal a pálya szélén.”  

Fred Warnernél valószínűleg nincs jobb linebacker az NFL-ben (Fotó: Getty Images)

Az interjú során természetesen nem mentünk el a két csapat két legjobb játékosa mellett.

„McCaffrey zseniális. Ő a legjobb futó az elmúlt években az egész NFL-ben. Akár futásról, akár passzjátékról van szó, ő bármit képes megoldani. Érdekes, hogy most lehet, fontosabb szerepe lesz passzblokkban. Neki kell felvenni a linebacker- és a cornerbackblitzeket, hogy időt adjon Purdynek a zsebben.”   

„A podcastban arról beszéltünk, hogy »a halhatatlanság kapujában« van a Chiefs. A dinasztia megvan a két Super Bowl-győzelemmel. Ha összejön a három bajnoki cím, akkor minden idők legjobb dinasztiái közé emelkedik a KC. A New Englandnek inkább két dinasztiája volt, a tizenöt évnek az eleje és a vége, ha azt egybe vesszük, az nagyjából megdönthetetlen. Mahomes is szépen halad tovább a »GOAT« cím felé. Szerintem már most sokan azt gondolják, hogy ha egymeccses teljesítményt nézünk, akkor Patrick Mahomes minden idők legjobbja. A statisztikái és a gyűrűi még nincsenek meg ahhoz, hogy hosszan kivetítve Bradyhez fel tudjuk tenni. De hát harminc év alatt Montanán és rajta kívül minden más irányítót le tudna körözni. Ha bárkiben is felmerült volna az alapszakasz során, hogy Mahomes mennyire is jó, akkor azért ez a rájátszásban szertefoszlott. Egyértelmű, hogy jelenleg ő az NFL legjobb irányítója” – zárta az interjút Buday Zoltán. 

Sikerül Mahomesnak valaha beérni Tom Bradyt Super Bowl-gyűrűkben? (Fotó: Getty Images)

AMERIKAI FUTBALL
NFL, SUPER BOWL
Hétfő, 0.30: Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik