NFL-legek: meglepő cserék, halloween, tragikus sérülések és rúgóparádé

Vágólapra másolva!
2023.11.01. 15:21
null
A halloweeni forduló az ünnephez hűen hátborzongató eseményeket hozott (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 8. fordulója is számos izgalmat és beszédtémát hozott. Megszakadt egy csaknem 3000 napos sorozat, két sztárelkapó továbbra is kitűnő formában játszik. A halloweeni fordulót követően nem csak a jelmezek voltak ijesztőek, hanem több irányító sérülés is borzolta a kedélyeket. Will Levis parádés bemutatkozáson van túl, ellenben Josh McDaniels személyében megvan az év első kirúgott edzője is. A cserehatáridő előtt pedig a csapatok próbálták betömni a keretekben található lyukakat. Érdekességek, sztorik az NFL legutóbbi napjaiból.

A HÉT SOROZATTÖRÉSE

2965. Ennyi nap telt el azóta, hogy a Denver Broncos legutóbb megverje a Kansas City Chiefst, úgy, hogy a két együttes azonos csoportban szerepel, így évente kétszer is megmérkőznek egymással. A várakozás és a hosszú sorozat vasárnap azonban megszakadt, amikor a Broncos hazai pályán 24–9-re felülmúlta Andy Reid együttesét. A győzelmet – talán meglepő módon– elsősorban a korábban történelmi mélységekben járó védelmének köszönhette a Denver. Amellett, hogy nem engedtek TD-t a Chiefsnek (ami két éve nem fordult elő a franchise-zal), még öt labdát is szereztek a betegen játszó Patrick Mahomes vezette támadósortól.

A Denver annak rendje és módja szerint rendesen megünnepelte a győzelmet. A mérkőzés után ugyanis Taylor Swift „Shake it Off” című dala szólt az Empower Field hangszóróiból, amivel odaszúrt Travis Kelcenek, aki egy párt alkot a 12-szeres Grammy-díjas énekesnővel. Az NFL természetesen az új sztárpár kapcsán is előhozott egy szokatlan statisztikát, miszerint a Chiefs tight endje átlagosan 107.5 yardot szerez meccsenként, ha Swift ott van a közönség soraiban, míg nélküle csupán 47.5-et. Ebbe a sorba ez a találkozó is beleillett, Kelce ugyanis hat elkapásból 58 yarddal zárta a találkozót. A Kansas Citynek pedig a Miami Dolphins elleni frankfurti mérkőzésen kell lerázni magáról a meglepő vereséget.


A HÉT RONCSDERBIJE

Az amerikai futballt sokszor éri kritika a sportág elnevezése kapcsán mondván, hogy a játékosok többnyire nem is lábbal mozgatják a labdát. Nos ezen kritikai hangokat hallgathatja el a New York-i városi rangadó, a Jets–Giants találkozó, ami a támadósorok gyengélkedése miatt elsősorban a rúgókról szólt. Két perccel a találkozó vége előtt a New York Giants mínusz nyolc passzolt yarddal állt, de ennek ellenére is közel volt a győzelemhez. Csak az kellett volna, hogy Graham Gano 35 yardról betaláljon a póznák közé. A mezőnygól viszont kimaradt, és az ellentámadás végén az utolsó másodpercekben Greg Zuerlein pont ugyanekkora távolságból kiegyenlített. Így jöhetett a hosszabbítás, ahol ismét a Jets rúgója állhatott 33 yardról a labda mögé. Zuerlein pedig ezúttal sem hibázott, ennek köszönhetően most már a Jets Aaron Rodgers elvesztése ellenére is pozitív mérleggel áll.

Azonban itt még nem ér véget a rugójátékosok szerepe a meccsen. A két csapat szenvedő támadósorai miatt mindkét punter, Thomas Morstead és Jamie Gillan is sok időt töltött a pályán. Legutóbb 2003-ban volt ilyen sok punt egy találkozón, a New York-i derbin több punt volt (24), mint ahány pontot (23) összehoztak a csapatok. Különösen a Giants-játékos Gillan lehet büszke teljesítményére, hiszen 13 rúgásánál csak két esetben volt több az NFL történelmében, míg a rúgásaival elért 549 yardja a 11. helyre repítette őt a ranglistán. Ebből is látszik, hogy kézzel-lábbal játsszák ezt a sportágat...

A HÉT SÉRÜLÉSEI

A Minnesota VIkings az 1–4-es kezdés után zsinórban háromszor is győzött. Legutóbb az NFC North-beli riválisa, a Green Bay Packers otthonában aratott 24–10-es győzelmet, azonban a minnesotai csapat öröme nem lehet felhőtlen, mivel a csapat irányítója megsérült a találkozón. Kirk Cousinsnak elszakadt az Achillese és emiatt az idény hátralevő részére kidőlt. A Vikings kezdőirányítója idén elit szinten teljesített, nyolc meccsen 2331 yardot és 18 TD-t passzolt, mindössze öt labdaeladás mellett. Cousinst még az sem zavarta meg, hogy az elmúlt hetekben a liga egyik legjobb elkapóját, Justin Jeffersont is nélkülöznie kellett. A kezdő játékos kiválása, pedig lépéskényszerbe hozta a vikingeket.

KIRK COUSINS SÉRÜLÉSE


Sajnos nem Cousins az egyetlen irányító, aki sérülést szenvedett. A Steelersből Kenny Pickettnek bordasérülés miatt kellett elhagynia a pályát, és mivel a Pittsburghre rövid pihenőhét vár, így a Tennessee elleni magyar idő szerint péntek hajnali meccsen is kérdéses a játéka. Szintén irányító probléma van New Yorkban. A Jetsnél még az első héten megsérült Aaron Rodgers, majd később a Giants QB-ja Daniel Jones is sérülést szenvedett. Az ő cseréje, Tyrod Taylor pedig a városi összecsapást nem tudta befejezni sérülés miatt. Ám a sérülések sora még nem ért véget: a 2022-es Super Bowlt megnyerő Los Angeles Rams irányítója, Matthew Stafford dobókezét fájlalta, így ő is idő előtt hagyta el a pályát.

A HÉT GYŐZELME

AZ NFL történelmében először fordult elő, hogy újoncként ugyanazon a meccsen pályára lépett az adott évi drafton elsőként, másodikként és harmadikként kiválasztott játékos is. Ugyan sem Bryce Young a Carolinában, sem Will Anderson és C. J. Stroud a Texansban nem nyújtott maradandót, mégis a hazai párducok örülhettek. A forduló előtt a Carolina volt az egyetlen nyeretlen csapat az NFL-ben. Ezúttal is a mérkőzés nagyobb részében hátrányban játszottak, 13–12-es Houston vezetésnél, 6 perccel a vége előtt azonban a Panthersnél volt a labda. A Young vezette Panthers-támadósor pedig rövid passzokkal és futásokkal az időt jól menedzselve végig ment a pályán és egy mezőnygóllal megszerezte első győzelmét. Noha nem ez volt a legszínvonalasabb találkozó, sem a legnagyobb győzelem, azonban kulcsjelentőségű, mert már biztos, hogy idén sem lesz nyeretlen csapat.

A HÉT BEMUTATKOZÁSA

Ha már újonc irányító, akkor a 8. fordulóban bemutatkozott a Tennessee által a második körben kiválasztott Will Levis. A Kentuckyról érkezett QB ráadásul rögtön remek játékkal és győzelemmel debütált a profik között. Ugyan a nyitó támadósorozatban volt egy elvesztett labdája, később remekül játszott. Végül összesen 238 yardot és 4 TD-t passzolt (hármat DeAndre Hopkinsnak), ami 130.5-es irányítómutatót és győzelmet jelentett a Titans számára. Egészen elképesztő, de Levis egy mérkőzésen több hatpontost passzolt, mint a Tennesse az első hét fordulóban összesen.

A HÉT REKORDJAI

Természetesen ez a játékhét sem telt el újabb rekordok nélkül. A Miami Dolphinsban játszó Tyreek Hill és a Philadelphia Eagles elkapója, AJ Brown továbbra is kitűnő formában játszik. Akár az is lehet, hogy megdöntik Calvin Johnson 2012-es rekordját, amikor egy idényen belüli 1964 elkapott yarddal zárta az alapszakaszt.

Noha ez még odébb van, a két sztárelkapó ezen a héten is átírta a rekordkönyveket. Brown a Washington Commanders 38-–31-es legyőzéséből 130 yarddal és két TD-vel vette ki a részét. Az Eagles elkapójának ez volt sorozatban a hatodik olyan meccse, amelyen legalább 125 yardot szerez, amivel pont Johnson korábbi csúcsát döntötte meg.

Tyreek Hill sem lassít a brutális tempóján, a New Englad Patirots ellen az alapszakasz fele előtt átlépte az 1000 elkapott yardos határt, ilyen tempóban 2154 yarddal zárná az idényt. Ráadásul az NFL-ben a Super Bowl korszak kezdete óta senki nem szerzett nyolc forduló alatt legalább 1000 elkapott yardot, úgyhogy Hill ebben a szempontból már történelmet írt. Továbbá a Dolphins szélvészgyors elkapója nemcsak a yardokat, hanem a hatpontosokat is termeli, a nyolc TD-jével vezeti a ligát.

A HÉT BELÉPŐJE

A 8. forduló többek között a Halloweenről is szólt az NFL háza táján. A játékosok gyakran amúgy is nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre és a mérkőzések belépőire. A szurkolóknál már megszokhattuk az extravagáns megjelenéseket, de ezúttal a játékosok is kitettek magukért. Ennek köszönhetően a különböző pályákra a teljesség igénye nélkül megérkezett Freddy Krueger, Joker, egy Minyon, egy oroszlán, egy űrlény és a Naruto japán animációs sorozatban szereplő Akacuki szervezet tagjai is.



A HÉT KÉRDÉSE

Aggódhatnak a San Francisco szurkolói? A 49erst az idény előtt mindenki az NFC top csapatai közé várta és a californiai franchise ehhez mérten az első öt mérkőzését 167–68-as pontkülönbséggel nyerte meg. Amikor az NFC riválist 42–10-re győzte le a 49ers, akkor sokan már az első kiemelésről és a SB-részvételről álmodtak, ezt követően azonban a szárnyaló 49erst visszahúzták a földre a riválisai. Előbb a Clevelandban, majd Minnesotában szenvedtek vereséget, a mostani játékhéten pedig a feltámadó Cinncinati Bengals mért méretes verést a San Franciscóra. Ráadásul a sorsolás sem kedvez Kyle Shanahan csapatának. hiszen a pihenőhét után Jacksonville-be utaznak, de találkoznak még a Baltimore-ral, a Philadelphiával és kétszer a Seattle Seahawksszal is. Vajon mégse a legfelső polcon kell elhelyezni a 49erst, vagy van visszaút a csapatnak?

A HÉT CSERE-BERÉJE

Október 31-én zárult a csereidőszak, amit sok csapat kihasznált a lyukak foltozására. A korábban említett VIkings Cousins pótlására megszerezte az Arizona Cardinalsnál padra szoruló Joshua Dobbst, aki idén nyolc meccsen 1569 passzolt yard mellett nyolc TD-vel és öt eladott labdával áll. A minnesotai csapat húzott egy meglepőt is, ugyanis mindössze egy hatodik körös választási jogért elengedte Ezra Cleveland falembert a Jaguarshez. Cleveland 265 alkalommal volt pályán és csak egy sacket engedett, így távozása fájhat majd a vikingeknek, különösen az ilyen olcsó ellenérték miatt.

A Minnesota mellett a többi NFC North-csapat is aktív volt a cserehatáridő vége előtt. A Green Bay Packers védőjátékosa, Rasul Douglas Buffalóba teszi át a székhelyét, míg a Lions Donovan Peoples-Jones elkapóval erősített, a Chicago Bears pedig a Washington Commandersnek adott egy második körös választási jogot Montez Sweat falemberért cserébe. A fővárosi csapat másik sztár védőjátékosa, Chase Young is csapatot váltott. A 2020-as drafton másodikként kiválasztott játékos innentől a San Franciscót erősíti, ahol egyetem után ismét Nick Bosával alkothatnak veszélyes duót.

A HÉT VESZTESE

A Las Vegas Raiders menesztette Josh McDanielst (Fotó: Getty Images)
A Las Vegas Raiders menesztette Josh McDanielst (Fotó: Getty Images)

A hétfő esti rangadón a Detroit Lions 26–14-re legyőzte a kilátástalanul játszó Las Vegas Raiderst. Az idei ötödik vereség pedig sok volt a vezetőség számára, így Josh McDaniels vezetőedzőt és Dave Ziegler ügyvezetőt is menesztették.A duó másfél év alatt kilenc győzelmet és 16 vereséget tudott felmutatni, a csapat hiába szerezte meg Davante Adamset, a liga egyik legjobb elkapóját, egyáltalán nem tudták kihasználni a képességeit. A nyáron érkezett Jimmy Garoppolo az irányítóposztra, de csak még rosszabb lett a helyzet, így a magas fizetése ellenére a QB helye sincs kőbe vésve a csapaton belül.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ, 8. FORDULÓ
PÉNTEK

Buffalo Bills–Tampa Bay Buccaneers 24–18
VASÁRNAP
Carolina Panthers–Houston Texans 15–13
Dallas Cowboys–Los Angeles Rams 43–20
Green Bay Packers–Minnesota Vikings 10–24
Indianapolis Colts–New Orleans Saints 27–38
Miami Dolphins–New England Patriots 31–17
New York Giants–New York Jets 10–13 – hosszabbítás után
Pittsburgh Steelers–Jacksonville Jaguars 10–20
Tennessee Titans–Atlanta Falcons 28–23
Washington Commanders–Philadelphia Eagles 31–38
Seattle Seahawks–Cleveland Browns 24–20
Arizona Cardinals–Baltimore Ravens 24–31
Denver Broncos–Kansas City Chiefs 24–9
San Francisco 49ers–Cincinnati Bengals 17–31
Los Angeles Chargers
Chicago Bears 30–17
HÉTFŐ

Detroit Lions–Las Vegas Raiders 26–14

A 9. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
1.15:
Pittsburgh Steelers–Tenessee Titans (Tv:Arena4)
Vasárnap
15.30:
Kansas City Chiefs–Miami Dolphins (Tv:Arena4)
19.00:Atlanta Falcons–Minnnesota Vikings
19.00:Baltimore Ravens–Seattle Seahawks (Tv:Arena4)
19.00:Cleveland Browns–Arizona Cardinals
19.00:Green Bay Packers–Los Angeles Rams
19.00:Houston Texans–Tampa Bay Buccaneers
19.00:New England Patriots–Washington Commanders
19.00:New Orleans Saints–Chicago Bears
22.05:Carolina Panthers–Indianapolis Colts
22.25:Las Vegas Raiders–New York Giants
22.25:Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys (Tv:Arena4)
Hétfő
2.20
Cincinnati Bengals–Buffalo Bills (Tv:Arena4)
Kedd
2. 15:
New York Jets–Los Angeles Chargerrs (Tv:Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik