Amerikai futball: Bencsics visszatér, megvan a válogatott kerete

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.09.14. 18:40
null
Újra Bencsics Márk áll a center mögé a magyar válogatottban (Fotó: MAFSZ)
A Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott a múlt héten felkészülési mérkőzésen fogadta a cseheket (1–1) a Puskás Arénában. 2023. október 29-én újra hazánkba látogatnak Csehország legjobbjai, igaz, akkor már az amerikai futballé lesz a főszerep az IFAF A-csoportos Európa-bajnoki mérkőzésen a Budapest Rugby Centerben, ahol a kilencedik hely megszerzése lesz a tét a magyar nemzeti csapat számára.

 

Szeptember első hétvégéjén még csaknem százan reménykedtek abban, hogy bekerülnek a magyar amerikaifutball-válogatott szövetségi kapitányának noteszébe. A Sződy Ferenc vezette edzői stáb a tryout után kielemezte a látottakat, megvizsgálta az European League of Football (ELF) bajnokságban szereplő Fehérvár Enthroners keretét és ezek után kijelölte azokat a játékosokat, akik a 2022-es meccskeret tagjai mellett a következő hétvégén megkezdhetik a felkészülést.

„A keretszűkítés mindig izgalmas dolog. Egyrészről nem kellemes érzés megmondani a srácoknak (akik a lelküket kitették az edzéseken), hogy a továbbiakban nem számítunk a munkájukra, másrészről viszont megnyugtató érzés is egyben látni a keretet, amellyel tovább dolgozunk. Az idei hetvenöt fős bő keret kialakításánál is volt persze néhány kérdőjel, esetenként nehéz döntéseket is meg kellett hoznunk, de ez így természetes. A végeredmény tekintetében arra törekedtünk, hogy a döntés abszolút szakmai alapú legyen, félretéve minden személyes preferenciát, hiszen a dolgunk az, hogy október huszonkilencedikére az elérhető legjobb mérkőzéskeretet állítsuk össze” – összegezte a folyamatot Sződy Ferenc.

Az elvárásoknak megfelelően visszatér a Budapest Wolves irányítója, Bencsics Márk, akinek 2022-ben sérülés miatt az osztrákok és a franciák elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzést is ki kellett hagynia. Ez pedig azt jelenti, hogy idén is négyen küzdenek meg azért a két helyért, amely a meccskeretbe kerülést jelenti. A névsort elnézve, bárki is léphet pályára kezdőként, az elkapósort elnézve igen szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a rutin és a fiatalság is képviselteti magát.

Továbbá két olyan játékos is bekerült, aki egyszer már visszavonult – az előző klubszezont Bak Csaba és Szatmári Dániel is egyaránt kihagyta, most viszont mind a ketten „nyomtak egy Tom Bradyt”, és újra magukra húzzák a címeres mezt. A neheze viszont csak most következik, miután szeptember 16-án és 17-én újabb négy edzés vár a játékosokra, akiknek addigra álmukból felébredve is tökéletesen kell ismerni a playbookot, amelyet a két új koordinátor, Andrés Fernández és Hanó Péter megálmodott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik