NFL: íme, a szabály, ami új szintre emelheti az izgalmakat – videó

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.02.20. 17:56
null
(Fotó: YouTube/Highlight Heaven)
Nem az NFL szabályai szerint játszanak az XFL amerikaifutball-ligában – legalábbis akkor, ha kirúgásról van szó. Az újítás szerint egy csapat touchdown után nem akkor támadhat újra, ha onside kicknél megtartja a labdát, hanem ha a saját 25 yardosáról 4. és 15-re megszerzi az első kísérlet jogát. Videó!


Az újításnak köszönhetően még izgalmasabbá tették az amerikaifutball-mérkőzéseket, hiszen egy 4. és 15-öt könnyebb megcsinálni, mint egy onside kicknél megszerezni a labdát. Az operations.nfl.com adatai szerint a sikeres onside kickre átlagosan 13.2 százalékos esély van, míg a 4. és 15-öt 16.8 százalékban csinálják meg a csapatok – a grafikát ide kattintva tekinthetik meg! Hozzá kell tenni, korábban 15-20 százalékos sikerrel oldották meg az együttesek az onside kicket, de a 2018-as szabálymódosítást követően – a játékosok csak akkor indulhattak el, amikor a labda játékba került – 10 százalék alá csökkent a sikerességi ráta.

Az XFL-ben a St. Louis BattleHawks éppen az új szabálynak köszönhetően fordított a San Antonio Brahmas ellen vasárnap: másfél perccel a meccs vége előtt még 15–3-ra vezettek a hazaiak, ám egy TD-nek, valamint egy hárompontos kísérletnek köszönhetően 15–12-re módosult az állás. A 4. és 15-öt megoldotta St. Louis, a drive végén pedig ismét összejött a hatpontos – 18–15 lett a mérkőzés végeredménye.


Az új szabályt korábban az NFL-csapatok tulajdonosainak is felvetették, ám egyelőre nem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy a világ legerősebb amerikaifutball-ligájában is változtassanak a szabályokon.

Szintén újításnak számít, hogy az extra pont rúgása helyett egy yardról plusz egy, két yardról plusz kettő – a kétpontos kísérlet az NFL-ben is ugyanígy van –, tíz yardról pedig plusz három pontot lehet feltenni az eredményjelzőre.

A MÉRKŐZÉS TELJES ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik