NHL: sorozatban harmadik bajnoki címére készül a Tampa

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.05.01. 09:35
null
A Tampa Bay Lightning sorozatban harmadjára lehet bajnok az NHL-ben (Fotó: Getty Images)
Sorozatban harmadik bajnoki címére készül a Tampa Bay Lightning, amely az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) rájátszásának első körét magyar idő szerint kedd hajnalban kezdi meg a Toronto Maple Leafs otthonában.

 

 

A helyzet az elmúlt két kiíráshoz képest annyiban változott, hogy a Tampának most nincs pályaelőnye, mert kanadai riválisa jobban zárta az alapszakaszt. A liga legjobb kapusának tartott Andrej Vaszilevszkij és hátvédje, Victor Hedman néz majd farkasszemet a Maple Leafs gólkirályával, az eddig hatvan találatig jutó Auston Matthewszal és a legjobb emberelőnyös sorral.

A Toronto 2004 óta nem nyert párharcot a rájátszásban, az elmúlt öt idényben már a nyitókörben kiesett, tavaly például 3–1-es vezetésről a Montreal Canadiensszel szemben. Most jobbnak tűnnek, 54 győzelmük és 115 pontjuk klubcsúcs. A Lightning csatára, Pat Maroon – mivel a 2019-es Stanley Kupa-győztes St. Louis Blues tagjai is volt – sorozatban negyedszer lehet bajnok, erre a New York Islanders 1980–83-as sikerszériája óta nem volt példa.

A New York Rangers–Pittsburgh Penguins csatában is egy orosz kapus, Igor Sesztyorkin és egy parádés csatár, Sidney Crosby méri össze tudását, a pályaelőnyt élvező New York-iak az utolsó három egymás elleni mérkőzést megnyerték.

Az alapszakaszgyőztes Florida Panthers 1996 óta – amikor is harmadik idényében döntőt játszott – nem tudott párharcot nyerni, most az NHL örök góllövőlistájának harmadik helyére felugró Alekszandr Ovecskin fémjelezte, az utolsó másfél hónapban remeklő Washington Capitals jön szemben az első fordulóban. Legutóbb a 2013-as Chicago Blackhawks tudott bajnok lenni úgy, hogy az alapszakaszban is első volt.

A Carolina Hurricanesnek most van a legjobb lehetősége, hogy legyőzze a Boston Bruinst, amely az egymás elleni elmúlt két párharcban simán (4–0, 4–1) jutott tovább, de most a „Hurrikánok" sokkal meggyőzőbbek voltak az alapszakaszban, mint a sok hullámvölgyet megélő Medvebocsok.

Nyugaton a Colorado Avalanche győzött, és malmára hajthatja a vizet, hogy riválisának, a Nashville Predatorsnak első számú kapusa, Juuse Saros egy hete súlyosan megsérült. A denveriek az elmúlt években is jól pörögtek az alapszakaszban, ezzel együtt a második körön sosem jutottak túl.

A Minnesota Wild a 2019-es bajnok St. Louis Blueszal csatázik, amellyel az elmúlt három mérkőzésen 28 gólt hoztak össze, azaz a védelmek nem remekeltek. A Wild kapusposzton erősített, a cserestop előtt megszerezte a háromszoros bajnok Marc-Andre Fleuryt, de az emberhátrány-kivédekezésben így is sokat kell javulnia.

A Calgary Flames 13 pont előnnyel zárt a Dallas Stars előtt, szinte minden téren jobb a mutatója, mint riválisának, így bizakodással várja a párharcot, ugyanakkor a texasi csapat 28 mérkőzést nyert minimális különbséggel – ez a legjobb a ligában –, azaz az éles szituációkban képes győzni.

Az Edmonton Oilers szekerét megint a pontkirály Connor McDavid (123 pont) és a német Loen Draisaitl (110 pont) húzta, de a kanadaiak hiába remekeltek rendre az alapszakaszban, a rájátszásban – legalábbis egyelőre – nem tudtak maradandót alkotni. Most a Los Angeles Kings ellen szakadhat meg a negatív sorozatuk.

Az NHL rájátszása magyar idő szerint kedd hajnalban kezdődik, a párharcok az egyik csapat negyedik sikeréig tartanak, bajnokot várhatóan június végén hirdetnek.

NHL
RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS
KELETI KONFERENCIA
május 3., 1.00:
Carolina Hurricanes–Boston Bruins
május 3., 1.30: Toronto Maple Leafs–Tampa Bay Lightning
május 3., 3.30: Minnesota Wild–St. Louis Blues
május 3., 4.00: Edmonton Oilers–Los Angeles Kings
NYUGATI KONFERENCIA
május 4., 1.00: New York Rangers–Pittsburgh Penguins
május 4., 1.30: Florida Panthers–Washington Capitals
május 4., 3.30: Colorado Avalanche–Nashville Predators
május 4., 4.00: Calgary Flames–Dallas Stars

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik