Hatalmas meccsen verte a Dallas a Bostont!

TÓTH ATTILA, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.11.04. 09:17
null
Chandler Parsonsszal (fehérben) nem bírtak a bostoniak, a Dallas kiscsatára 29 pontig jutott (Fotó: Reuters)
Hat mérkőzést rendeztek ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, amelyből kiemelkedett a parádés hajrát hozó Dallas–Boston derbi – Nowitzkiék örülhettek a végén. James Harden 35, Blake Griffin 31 ponttal vezette győzelemre a Houstont és a Clipperst, a Kings Denverben nyert, Marc Gasolék pedig túlizmozták Anthony Daviséket. A Nets ellenben könnyedén győzte le a Thundert, akiknél tovább bővült a sérültlista – nézzük a részleteket!

Philadelphia 76ers–Houston Rockets 93–104

James Harden tarthatatlan. A dobóhátvéd azt csinált a Sixers ellen, amit akart, ha úgy gondolta, hármast dobott (4/8), ha úgy gondolta, betört, ha úgy gondolta, faultot harcolt ki. Ugyan 18 dobásából csak 7 ért célt, 18 büntetőt dobhatott, amelyből 17-et értékesített is – 35 ponttal vezette győzelemre csapatát.

Eddig parádés a Houston. Négy nagyon könnyű győzelemmel kezdtek a Rakéták, ez először fordult elő 18 év után, akkor hat meccsig nyúlt ez a sorozat. Harden mellett most hozta magát Ariza is, aki négy hármast pörkölt be az első negyedben (24 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz) és védekezésben kifejtett hatása jól mérhető eddig – ráadásul Howard is dupla-duplát szállított három szerzett labda és négy blokk mellett. Eddig úgy tűnik, szintet léptek, most az eddig hibátlan Miami és a bajnok Spurs ellen bizonyíthatják tovább.

Noel az új Philly sarokköve. Az újonc center egyértelműsítette, hogy védekezésben már most is komoly értéket képvisel, támadásban pedig van ideje fejlődni. Ma egészen remekül fogta Dwight Howardot, aki nehezen jutott labdákhoz és 11 pontig jutott, ráadásul Noel hat labdát szerzett meg egy óriási sapka mellett – ugyanakkor lát is a pályán, ezúttal is kiosztott öt gólpasszt. Ő, a sérült Carter-Williams, az ezúttal is remeklő Wroten és a teljes szezont kihagyó Embiid köré már lehet építeni az új Sixerst.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 20/6, McDaniels 14/9, Davies 13/3
A Rockets legjobb dobói:
Harden 35/12, Ariza 24/18, Canaan 13/9

Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 116–85

Újabb sérült a Thundernél. Ugyan Reggie Jackson visszatért és rögtön agresszíven játszott (23 pont, 20 dobás), Andre Roberson meghúzta a bal lábát egy esést követően és nem tudott visszatérni a pályára – az már most biztos, hogy a következő, Toronto elleni meccsen nem fog játszani.

Azt csinált a Nets, amit akart. Szépen járt a labda a hazaiaknál és mindig a lehető legjobb opciót keresték, nem volt egy-két emberes a csapat. Amikor kellett, akkor Brook Lopez tolta be Adamst, vagy Joe Johnson dolgozott a periméterről, esetleg Deron Williams vállalta magára, vagy éppen Bogdanovicra jött ki a helyzet. A kispadról Alan Anderson hibázni sem nagyon akart, 7/8-as mezőny- ill. 4/4-es triplamutatóval jutott el 18 pontig – a csapat 52 százalékkal dobott mezőnyből, 47 százalékkal triplából, szétosztottak 25 gólpasszt és csak nyolcszor adták el a labdát.

Invázió a Netsnél. Az utolsó negyedben a Karaszev, Bogdanovic, Gutierrez, Kirilenko, Jerome Jordan ötössel álltak fel a hazaiak, akiknél a franchise történetében először fordult elő, hogy öt nem amerikai játékos volt egyszerre a pályán.

A Nets legjobb dobói: Lopez 18, Anderson 18/12, Williams 17/3
A Thunder legjobb dobói:
Jackson 23/6, Jones 16/6, Telfair 16/9

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 93–81

Csak egyszer vezetett a New Orleans. Egy Asik 2+1-es játék után állt jobban a Pelicans a harmadik negyedben, itt azonban beindult Marc Gasol, aki tizenhat pontjából tízet ebben a játékrészben szerzett és újra kiépített egy párpontos fórt a Memphis. Összességében már az első félidőben tízzel vezettek a hazaiak, gyenge dobóformájuk elérte őket a nagyszünet után, de kontroll alatt tudták tartani a mérkőzést.

Továbbra is szenved a dobásokkal a Pelicans. A vendégeknél Eric Gordon 4/14-gyel, Jrue Holiday 4/11-gyel, Ryan Anderson pedig 2/14-gyel (0/7 tripla) célzott mezőnyből, összességében csupán 33 százalékkal dolgoztak, ami nem utal győztes csapatra még akkor sem, ha az ellenfél is csak 40 százalékkal tüzel. Főleg úgy, hogy…

…Gasolék nyertek a palánk alatt. A Pelicans sikerét Anthony Davis, a Memphisét Marc Gasol hozta eddig, előbbi most 14 ponttal és 8 lepattanóval zárt, utóbbi 16 egységgel és 11 lecsorgóval, sok kiharcolt büntetővel és három blokkal. Ráadásul mellette Zach Randolph is dupla-duplát hozott (sőt, Tony Allen is), míg Asik 1/7-es mutatója három kapott sapkával nem sokat segített a vendégeken. A lepattanózást is hozta a Grizzlies, most ők bizonyultak erősebbnek.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 16, Randolph 15, Prince 14/3
A Pelicans legjobb dobói:
Evans 21/6, Davis 14, Gordon 11

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Dallas Mavericks–Boston Celtics 118–113

Ellentétes félidők. 40–19-re gyalulta le a Nowitzki és Parsons vezette Dallas a vendégeket az első negyedben, a másodikban 30 pont körüli volt a differencia és úgy tűnt, vége a meccsnek – a bostoniak viszont nem így gondolták. Fordulás után 72 pontot rámoltak be ellenfelüknek, Jeff Green (35 pont) és Rajon Rondo (15 gólpassz) alaposan felpörgött, kevésen múlt a csoda.

Chandler Parsons a megmentő. A Houstontól horribilis összegért elcsábított kiscsatár az eddigi néhány meccsen is bizonyította, hogy megérte áldozni rá, ma pedig meg is nyerte a mérkőzést. Egyrészt a legeredményesebb volt a hazaiaknál, másrészt az utolsó percekben egy nagyon fontos labdát szerzett és bevágott egy hárompontost.

A kritikus harmadik negyed. A Dallas szezonbeli negyedik meccsén is meghosszabbította a félidei pihenőidejét, és hagyta, hogy alaposan kitömjék a harmadik negyedben. Valamit ki kell találnia Rick Carlisle vezetőedzőnek, hogy ez ne forduljon elő, mert ahogy ma is láttuk, 20-25 pontos előnyt is könnyen le lehet adni.

Marcus Smart hazatérése. A Celtics újonc, sokra hivatott hátvédje Dallas közelében járt középiskolába, és egykori gimnáziumából sok szurkolója tette tiszteletét a meccsen. Smart nem volt rossz, de kiemelkedő sem: 7 pontig, 6 pattanóig, 3 gólpasszig és 1 blokkolt dobásig jutott.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 29/12, Nowitzki 27/12, Ellis 14.
A Celtics legjobb dobói:
Green 35/15, Bradley 32/12, Sullinger 14.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Denver Nuggets–Sacramento Kings 105–110

Cousins limitálása megoldva. A Clippers ellen villogott a Kings centere, a Nuggetsban viszont bőven vannak remek palánk alatti emberek, és ezúttal Brian Shaw jó taktikát is dolgozott ki a levédésére. JaVale McGee lubickolt Cousins ellen (14 perc alatt 16 pont, 4 pattanó, 4 blokk!), de Mozgov és az újonc Nurkic is remek munkával lassította Cousinst, aki nem dobott rosszul (6/13), de közel sem volt olyan hatékony, mint szeretett volna.

Az erőcsatárok és az irányítók nyerték meg. Jason Thompson 10, Reggie Evans 14 pattanóig jutott, a jó kezű Carl Landry pedig 14 pontot hintett be, vagyis Cousins lefogása mellett rájuk már nem nagyon maradt energiája a Nuggetsnak (Kenneth Faried frusztrációját egy technikaiban vezette le a hazaiaknál). A kisemberek is kiválóan játszottak, nagyon keményen támadták a gyűrűt: Collison 13, Sessions 10 büntetőt harcolt ki (21-et be is dobtak). Összesen 40/47-tel büntetőzött a csapat, így azt is elbírták, hogy 2/9-et teljesítettek a triplavonal mögül.

Hol egy vezér? Egyelőre a tavalyi problémával küzd a Denver (már azon kívül, hogy a sérülésből visszajövő Danilo Gallinarit játékba hozzák): ma is heten érték el a 10 pontot, de az igazán nehéz helyzetekben senki nem akadt, aki vállára vette volna a csapatot. A csapat irányítója, Ty Lawson nem volt benne ebben a hétben, miután 1/8-as mezőnymutatót hozott össze.

Az eredményesség már megvan. Utoljára 2010-ben kezdett ennyire jól (3–1) a Kings, és ha nem is játszanak szemkápráztató kosárlabdát, küzdenek egymásért, ami nem volt jellemző az utóbbi időszakban. Sorozatban harmadik sikerüket aratták, ráadásul mindet idegenben – ami külön biztató, hogy a Trail Blazers, a Clippers és a Nuggets csarnokában.

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 16/3, McGee 16, Chandler 14/3.
A Kings legjobb dobói:
Collison 21, Cousins 19, Gay, Landry 14-14.

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 107–101

Chris Paul elsőzött. 2011 decemberében érkezett a klasszis irányító a Clippershez, de bármilyen hihetetlen, most először sikerült tripla-dupláznia csapatában. 13 pontja, 12 gólpassza és 10 pattanója mellett védekezésben óriási munkát végzett Trey Burke-ön: a Jazz irányítója 6 ponttal, 1/5-ös mezőnnyel, 4 gólpasszal és 4 eladott labdával zárt. Mellette érdemes megemlíteni a liga hosszú évek óta legjobb, legstabilabb hatodik emberét: Jamal Crawford elérte a 15 000 pontos határt.

Blake Griffin oktatott – megint. Óriási formában van a LAC erőcsatára, 31 pontját 67 százalékos pontossággal szerezte, szedett 9 pattanót, adott 4 gólpasszt és 2 blokkot – utóbbiból az egyik, Enes Kanteren bemutatott az év végi összefoglalókba is bekerülhet. Korai még erről beszélni, de ha a csapat is ilyen eredményes lesz (3-1), akkor Griffin nagy esélyes lehet az MVP-címre.

Két betli nem fér bele. Az irányító Trey Burke rettenetes estéjéről már ejtettünk szót, mellette egyértelműen Derrick Favors nyakába varrható a bukta. A minap 32 pontos karriercsúcsot hintő erőcsatár nem tudott mit kezdeni Griffinnel védekezésben, támadásban pedig mindössze 4 mezőnykísérletre és kiharcolt büntetőre futotta.

A Jazz kispadja jó lesz. Trevor Booker megint 10 pont felett járt, de Gobert, Exum és Rodney Hood is jól szállt be a meccsbe, nem rajtuk múlt, hogy kikapott a Jazz. Az viszont ismét bebizonyosodott, hogy a két kezdő nagyember, Favors és Kanter képtelen egyszerre jól játszani: a már említett Favors-remeklésnél Kanter mondott csődöt, most pedig Kanter volt jó (17 pont, 9 pattanó), Favors pedig nagyon gyenge.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 31, Crawford 19/6, Paul 13/3.
A Jazz legjobb dobói:
Hayward 27/15, Kanter 17, Burks 16/3.

A JÁTÉKNAP 10 LEGSZEBB JELENETE

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Houston Rockets 93–104
Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 116–85
Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 93–81
Dallas Mavericks–Boston Celtics 118–113
Denver Nuggets–Sacramento Kings 105–110
Los Angeles Clippers–Utah Jazz 107–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik