NBA: LeBron James 37, Durant 36, Los Angeles Lakers 34

GOBODICS TAMÁS ÉS TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS ÉS TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 07:14
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján a Los Angeles Lakers elszenvedte szezonbeli 34. vereségét, ezúttal hazai pályán a Utah Jazztől. Az Oklahoma szoros meccsen, a 36 pontos Kevin Durant vezérletével nyert a Portland vendégeként, míg a Miami Heat LeBron James 37 pontjának is köszönhetően győzött Phoenixben. 

LeBron James vezérletével nyert a Miami Phoenixben (Fotó: Reuters)
LeBron James vezérletével nyert a Miami Phoenixben (Fotó: Reuters)
LeBron James vezérletével nyert a Miami Phoenixben (Fotó: Reuters)
LeBron James vezérletével nyert a Miami Phoenixben (Fotó: Reuters)
LeBron James vezérletével nyert a Miami Phoenixben (Fotó: Reuters)

 

 

Charlotte Bobcats–Dallas Mavericks 114–89

A két középső negyed volt a Dallas veszte. Minimális különbség volt a két csapat között az első negyedet követően, ekkor azonban a Bobcats magasabb sebességi fokozatba kapcsolt – kisebb meglepetésre ma a magasemberek domináltak. A második negyed elején a már sokszor leírt center, Bismack Biyombo (10 pont, 5/5 mezőnyből) kezdte a táncot, majd csatlakozott hozzá a triplavető nagyember, Anthony Tolliver (22 pont) – végül az ismét 30 pontig jutó Al Jefferson fejezte be a munkát, így lett 89-65 a harmadik negyed végére.

Josh McRoberts valószínűtlen mutatója. A Lakers korábbi kiegészítőembere jó védekezésének köszönhetően Charlotte-ban kibérelte a kezdő erőcsatár pozíciót. Most is remekül dolgozott védőoldalon, Dirk Nowitzki nem nagyon tudott kibontakozni mellette (a német erőcsatár kisebb bokasérülést is összeszedett, de vissza tudott térni) – emellett pedig irányítókat megszégyenítő 13 gólpasszt osztott ki! Az már csak ráadás, hogy mindössze 4 dobást engedett el, mind a négyet a triplavonalon túlról, és abból háromszor be is talált.

A Dallas védekezése nem működött. A Bobcats irányítója, Kemba Walker a nagyemberek árnyékában szép csendben majdnem tripla-duplázott (7 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), jól adta a ritmust támadóoldalon. Ennek következtében majdnem 55%-kal dobtak mezőnyből, 50-nel a tripláról (és 80-nal a büntetővonalról), illetve 45 mezőnykosarukra 42 (!) gólpassz jutott – utóbbi egyébként franchise-rekord. A Dallas egyszerűen nem tudott mit kezdeni a Charlotte-tal, akik egy sebességi fokozattal magasabban játszottak ellenfelüknél – és jelenleg a nyolcadik, playoffot jelentő helyen állnak keleten.

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 30, Tolliver 22/15, Henderson 15/3.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 16/6, Ellis 16, Harris 9/3.

Cleveland Cavaliers–Sacramento Kings 109–99

Éledezik a Cavs. Zsinórban harmadik meccsüket nyerték meg a Lovagok, mióta Chris Grant GM távozott. Harcosabbá vált a gárda, ezúttal megnyerték a lepattanócsatát, hússzal több pontot szereztek a festékből, mint ellenfelük, 57(!)%-kal dobták a hárompontost, és kiosztottak harminc gólpasszt. 18-cal is vezettek, majd amikor a negyedik negyed elején Landry kosaraival feljött a Kings, egy 7-0-s rohanással eldöntötték a találkozót.

Bennett kezdi megszokni az NBA-t? A Cleveland hatalmas bustnak kikiáltott 1/1-ese az értékelhetetlen szezonkezdet után kezd magára találni. Ezúttal nagyjából fél órát töltött a parketten, ez alatt karriercsúcsot jelentő 19 pontot (6/9 mezőnyből, 3/3 tripla) és szintén annak számító 10 lepattanót szerzett, a vendégek edzője pedig szó szerint ezt mondta: "Bennett szétrúgta a fenekünket".

Nem kellett Irving-extra. A Cavs vezérének nincs igazán jó szezonja, bár az utóbbi találkozókon ő is jobban játszik, ezúttal csupán 13 pontot és 6 gólpasszt tett be a közösbe. De Bennett mellett Thompson is dupla-duplázott, Deng és Waiters a húsz pontot is elérték, előbbi 4/5 triplával, utóbbi 8 gólpasszal. A Kingsnél Cousins és Gay is gyenge dobóformát mutatott, bár a center így is eljutott 21 pontig és 10 lepattanóig.

A Cavaliers legjobb dobói: Deng 22/12, Waiters 20/6, Bennett 19/9
A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Thomas 16/3, Gay 14

Chicago Bulls–Atlanta Hawks 100–85

Már az elején meglógott a Bulls. Az első negyedben rögtön 33 pontot szereztek a hazaiak, ráadásul egy 8-0-s rohanással zárták le a játékrészt, ami megalapozta a meccs alakulását. A 16 pontos előnyük később 25-re is hízott, és bár Lou Williams révén nyolcra zárkózott a harmadik negyed végén a Hawks, ennél közelebb nem tudtak kerülni.

A palánk alatt uralkodtak a Bikák. A hazaiak 57 lepattanót szereztek a vendégek 28 lecsorgójával szemben, ami brutális különbség. A magasemberek sziporkáztak, Noah tripla-duplázott (19 pont, 16 lepattanó, 11 gólpassz), Gibson pedig egy masszív dupla-duplával jelentkezett (24 pont, 12 lepattanó), de Jimmy Butler is 12 pontot, illetve 13 lepattanót tett be a közösbe. A Hawksnál senki nem ért el tíz lepattanót, Paul Millsap 15 pontja érdemel említést, illetve a padról érkező Elton Brand ideig-óráig képes volt harcolni a gyűrű alatt.

Korver: 119. A Hawks bedobójának nem lehet annyira rossz napja, hogy egy triplát ne tudjon bedobni, ezúttal négy kísérletéből kettő volt sikeres, ha csak valami különleges nem történik vele (pl. sérülés), akkor a sorozatának vége beláthatatlan.

A Bulls legjobb dobói: Gibson 24, Noah 19, Dunleavy 15/3
A Hawks legjobb dobói: Millsap 15, Williams 13/3, Teague 12

Memphis Grizzlies–Washington Wizards 92–89

Kevés volt a karriercsúcs. A vendégek hátvédje, Bradley Beal 37 pontig jutott 15/24-es mezőnymutatóval, mellette még három kezdőjátékos eljutott legalább 10 pontig – ennek ellenére végig a Wizardsnak kellett kapaszkodnia. John Wallt (5 pont, 2/10 mezőnyből, 5 gólpassz, 4 eladott labda) gyakorlatilag levette a pályáról a Memphis csapatvédekezése, míg a kispadról összesen 10 pont érkezett – ez a két összetevő alapjaiban határozta meg a Wizards mai lehetőségeit. A második félidőt ugyan 52-40-re nyerték, 82-80-ra vezettek is, azonban ezt követően szűk hat perc alatt 7 pontot engedélyezett számukra hazai gárda – a végén pedig az egész este rettenetesen dobó Wallra jött ki az egyenlítő triplalehetőség, aki nem élt vele.

Újra 50 százalék alatt. A Wizardsnak lassan nemezise ez a mutató: hol elérik, néha meg is haladják, azonban eddig még mindig visszaestek a "vonal alá" – most 25-26-tal állnak. Eddig ez nem okozott gondot, mert így is kényelmesen tartották a playoff-helyüket, mostantól viszont oda kell figyelniük, mert a 10. helyen álló Knicks (20-31) sincs túl messze tőlük.

Nagyszerű csapatjáték – alapemberek nélkül. A Grizzlies periméter-játéka a két agytröszt, Mike Conley és Tony Allen nélkül is egészen jól működött Beal 37 pontja ellenére is: Courtney Lee (13 pont, 2 labdaszerzés) csak 1-2 kimaradt tripla miatt bosszankodhat, Nick Calathes (18 pont, 8/12-es mutatóval, 7 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdalopás) pedig gyakorlatilag hibátlanul helyettesítette Conley-t. A kispadról is jött lendület, James Johnson 13 pontot szórt, míg Marc Gasol és Zach Randolph kicsit visszafogottabb volt támadásban, de azt bőven kompenzálták védőoldalon. A nyugati nyolcadik helyen álló Dallas (31-22) vereségével a Grizzlies (28-23) még közelebb került az áhított célhoz.

A Grizzlies legjobb dobói: Calathes 18/3, Gasol 18, Lee 13/3, Randolph, Johnson 13-13.
A Wizards legjobb dobói: Beal 37/15, Nene 17, Ariza 10/3, Gortat 10.

Phoenix Suns–Miami Heat 97–103

A végén James döntött. Két és fél perccel a vége előtt még csak hárommal vezetett a Heat, ám ekkor jött James egy tempóval, majd két labdaszerzéssel (az egyiket egy óriási zsákolással fejezte be), ezzel pedig egy perc alatt eldöntötte a találkozót.

James inkább meccs közben zsákol. A regnáló MVP 37 pontot, 9 gólpasszt és 5 labdaszerzést jegyzett, és ha már a zsákolóversenyre nem megy, néhány leindításnál megmutatta, hogy mire lehetne számítani tőle. Wade hiányában (migrénje volt) Chris Bosh is 21 pontot szerzett (8/11 mezőnyből, 2/2 tripla), de rajtuk kívül nem igazán lépett elő senki, viszont a festékben 46-30 ra nyert a Miami, ezt nem tudta ellensúlyozni a Suns.

Dragic helyett Green. A pazar formában lévő Goran Dragicra fókuszált a Heat védelme, aki így 4/12-es mezőnymutatóval jutott el 15 pontig, (igaz kiosztott 9 gólpasszt és szerzett négy labdát), de így sokkal több hely nyílt Greennek, aki köszönte szépen és 26 pontot termelt öt triplával. Zsinórban tízszer nyert a Suns, ha ő húsz fölé jutott, ez a sorozat most megszakadt.

A Suns legjobb dobói: Green 26/15, Frye 15/9, Dragic 15/6
A Heat legjobb dobói: James 37/6, Bosh 21/6, Chalmers 13/3

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 95–98

Fordulatos volt a hajrá. Lopez kosarával vezetett kettővel a Blazers, majd bő másfél perccel a vége előtt jött Jeremy Lamb a sarokból, és egy triplával átvette a vezetést a Thunder. Nem született kosár sokáig, az utolsó támadásnál Lillard kezéből kicsúszott a labda, jöhetett az OKC. Faultolnia kellett a Blazersnek, de ezúttal Durant kezéből csúszott ki, mielőtt faultolhatta volna Batum, így ismét jöhetett a Portland, 12 mp-cel a vége előtt. Aldridge tempója azonban lejött a gyűrűről, Lillard vaktában elengedett triplája pedig el sem érte azt, így furcsa végjátékban nyert Scott Brooks csapata.

Durant felemás. A liga legjobb pontszerzője ezúttal is eljutott 36-ig (bár 28 dobást kellett ehhez vállalnia) és leszedett 10 lepattanót is. Azonban rendkívül frusztráltan játszott, eladott nyolc labdát, ítéltek ellene technikait is, és ő adta vissza a Portlandnek a labdát a hajrában. Viszont kiegészítette most Lamb, aki 19 pontig jutott 8/11-es mezőnymutatóval és egy kulcsfontosságú triplával.

Borzasztóan dobtak a hazaiak. 37,6%-kal célzott mezőnyből a Blazers, amihez Wesley Matthews 2/10-es, Aldridge pedig 5/22-es mutatóval járult hozzá, de Lillard sem lehetett magára büszke, mezőnyből 5/15-tel, a triplavonal mögül 1/7-tel tüzelt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Batum 18/9, Lopez 17, Lillard 16/3
A Thunder legjobb dobói: Durant 36/3, Lamb 19/6, Jackson 17/3

Los Angeles Lakers–Utah Jazz 79–96

Álomkezdés után rémálom. 7-0-val nyitott a Jazz, azonban így is 27-16-ra hozta az első negyedet a Lakers Chris Kaman és Shawne Williams 8-8 pontjára alapozva. A második negyedben aztán jött a hidegzuhany: három csereember, Jeremy Evans (14 pont, 3 labdalopás, 2 blokk), Enes Kanter (6 pont, 11 lepattanó) és Alec Burks (24 pont, 8/11 mezőnyből) remeklésére alapozva a Jazz 32-10-zel vágott vissza, és innentől kézben tartotta az összecsapást.

Chris Kaman továbbra is remek. 25 pontja mellé 14 lepattanót is lekapott a cserepletykákban szereplő nagyember, volt még 4 gólpassza és 3 blokkja, ráadásul megint 24 alkalommal próbálkozhatott dobással. Steve Nash viszont ma csak szűk 17 percet volt a pályán – a harmadik negyedben megint arra a lábára kapott ütést, amely miatt hónapokat kellett kihagynia, és amely pár napja ismét megsérült.

Mélypont. Utoljára január 3-án, éppen a Jazz ellen győzött a Staples Centerben a Lakers, azt követően a mai volt sorozatban a hatodik hazai veresége – ilyenre korábban egyszer volt példa 1960, a csapat Los Angelesbe költözése óta: 1992-93-ban, amikor Magic Johnson visszavonulása miatt építették újjá a gárdát.

A Jazz nyerte a tankcsatát. A Lakers látványosan behúzta a féket a találkozó háromnegyedében, így a Jazz rossz játékkal is behúzott egy W-t – ennek köszönhetően pedig a két gárda egyaránt 18 győzelemmel áll, csak a Sacramento Kingset előzik meg Nyugaton.

A Lakers legjobb dobói: Kaman 25, Johnson 15/3, Williams 11/6.
A Jazz legjobb dobói: Burks 24/3, Hayward 15/6, Evans 14.

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Bobcats–Dallas Mavericks 114–89
Cleveland Cavaliers–Sacramento Kings 109–99
Chicago Bulls– Atlanta Hawks 100–85
Memphis Grizzlies–Washington Wizards 92–89
Phoenix Suns–Miami Heat 97–103
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 95–98
Los Angeles Lakers–Utah Jazz 79–96

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik