NBA: Durant és James egymás ellen villogott, de a Thunder simán nyert

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS ÉS ZSIVERA GÁBOR (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS ÉS ZSIVERA GÁBOR (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.01.30. 06:49
null
Durant és a Thunder átgázolt a Miamin (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mai játéknapján 11 mérkőzést rendeztek volna, azonban a Hawks–Pistons elmaradt az atlantai ítéletidő miatt. A nap érdekessége LeBron James és Kevin Durant találkozása volt, ami kiegyenlített és látványos csatát hozott – utóbbi csapata azonban nagyon sima győzelmet aratott. A Toronto már a harmadik helyen áll Keleten, a Washington viszont nem tudta megismételni a tegnapi bravúrját, kikapott Los Angelesben. Nyugaton a Spurs újabb kellemetlen vereséget szenvedett, a Dallas elvesztette a texasi rangadót, a Memphis, Minnesota duó viszont öles léptekkel halad a playoff-helyek felé. 

 

Miami Heat–Oklahoma City Thunder 95–112

Megállíthatatlan az OKC. 22–4-gyel kezdett a Miami, de innentől végig a vendégek akarata érvényesült, tízre zárkóztak az első negyed végére, a második negyed után már vezettek, a harmadikban pedig óriási fölénybe kerültek. A Thunder ezzel zsinórban hatodik idegenbeli meccsét nyerte meg, és hat vereséget követően először tudta megverni a Miamit.

Durant vs. James: a többiek döntöttek. A két MVP-jelölt egész este egymás arcába dobálta a szebbnél szebb kosarakat, James 34-ig jutott 12/20-as mezőnymutatóval, Durant 33-ig 12/23-mal mezőnyből és 4/9-cel a triplavonal mögül. A különbség nem köztük keresendő, sokkal inkább a társaikban, a vendégeknél Lamb 7/10-es mutatóval 18 pontig jutott, Ibaka 22-t szórt, Fisher pedig 5/5-ös triplamutatót produkált. Ezzel szemben a Heatnél csak Wade és Bosh nyújtott értékelhetőt, a triplavetők mind besültek ma, 15.8 százalékkal tüzeltek kintről, miközben a Thunder majdnem 60 százalékkal!

A Heat legjobb dobói: James 34/3, Bosh 18/3, Wade 15
A Thunder legjobb dobói:
Durant 33/12, Ibaka 22, Lamb 18/12

Toronto Raptors–Orlando Magic 98–83

Könnyed siker. A Raptors első kilenc triplakísérlete beesett, ebből nyolc az első negyedben – utóbbi a franchise rekordjának beállítását jelentette. A Magicnek semmi esélye nem volt ma, Nikola Vucsevics dupla dupláján (16 pont, 10 lepattanó) kívül gyakorlatilag semmit nem tudott felmutatni – mezőnyből alig 33 százalékkal dobott.

Minden fronton jobb volt a Raptors. Kyle Lowry 33 pontja mellett 11 gólpasszt és 7 lepattanót tett a közösbe, a palánk alatt Amir Johnson (22 pont, 11 pattanó) és Jonas Valanciunas (14 pont, 15 lepattanó) is kiválóan játszott, a minap pontcsúcsot dobó Terrence Ross pedig 12 pontja mellett 2 blokkot osztott ki. Újabb sikerükkel a kanadaiak immár egyedül állnak a keleti harmadik helyen!

A Raptors legjobb dobói: Lowry 33/18, Johnson 22/3, Valanciunas 14.
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 16, Nelson 13/9, Oladipo 12/3.

Atlanta Hawks–Detroit Pistons – elmaradt

Az Egyesült Államok déli, délkeleti partvidékét sújtó hidegfront Atlanta körzetében megbénította a közlekedést, ezért az NBA úgy döntött, hogy az összecsapást későbbi időpontban fogják lejátszani.

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 94–95

Turneré volt a végszó. A találkozó végig szoros volt annak ellenére, hogy a Celtics 59–40-re nyerte a lepattanócsatát, de mivel mindkét csapat nagyon gyengén dobott, így jelentős különbséget senki nem tudott kiharcolni. A Bostonnak megvolt az esélye lezárni a találkozót, 94–93-as vezetésnél, 11 mp-cel a vége előtt azonban Humphries kihagyta a tiszta tempót, a túloldalon Carter-Williams odaadta Turner kezébe a labdát, a csatár pedig bedobta a győztes floatert, a Bostonnak nem maradt ideje.

Borzasztó dobómutatók. A Philly 43, a Boston 37 százalékkal dobott, így az egyéni statisztikák sem lettek túl jók. Sullinger 24 pontos, 17 lepattanós dupla dupláját 9/25-ös mezőnymutatóval érte el, a Sixersnél Turner 6/17-et, Carter-Williams 4/14-et tudott összehozni, igaz, előbbi a 16 pontja mellé 6 lepattanót és 8 gólpasszt is fel tudott mutatni.

Tankolóbajnok a Boston. A Celtics legutóbbi 18 meccséből 16-ot elveszített, a franchise történetének legsikertelenebb hónapját zárták a januárban elért 2-15-ös mérleggel.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 24, Green 18/3, Humphries 13
A 76ers legjobb dobói: Hawes 20/12, Young 16/6, Turner 16

Milwaukee Bucks–Phoenix Suns 117–126

Frissesség a pontos dobások alapja. Jeff Hornacek nagyon jól bánt játékosai perceivel, ugyanis mind a tíz pályára lépő kosaras legalább 20, ám kevesebb, mint 30 percet töltött a parketten. Dragic (9/13 mezőnyből, 4/5 tripla) alig két negyednyi játékidő alatt beszórt 30 pontjával vezette sikerre a vendégeket, akik 28 gólpasszt osztottak ki, s bőven 50 százalék feletti hatékonysággal dobtak.

Majdnem feltámadt a Bucks. A már 23 ponttal is vezető vendégek kis híján korán elhitték, hogy zsebben a mérkőzés. A záró negyed elején Henson és Ilyasova révén öt pontra megközelítette ellenfelét a Bucks, de itt észbe kapott a Suns, Dragic két perc alatt 11 pontot szórt be, ezzel végérvényesen bebiztosította a Phoenix győzelmét.

Negatív, pozitív sorozatok. A Milwaukee 2014-es mérlege katasztrofális. Bár többször álltak közel a sikerhez, a jelenlegi 1-13-as mérleg siralmas. Ezzel szemben a Suns négymérkőzéses idegenbeli túrájának harmadik találkozóját is megnyerte, s ha ma este legyőzik az Indianát, akkor hibátlanul tudhatják le a nagy kirándulást.

A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 27/9, Knight 24/3, Middleton 17/6
A Suns legjobb dobói: Dragic 30/12, Green 23/12, Marcus Morris 16/6

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 88–77

Love hálája. A T'wolves magasembere nem csak szavakkal, hanem játékával is köszönetet mondott szurkolóinak azért, hogy az All Star-gálára beszavazták. Erős dupla duplát szállított (30 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz), s Martinnal (18 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) együtt hátán cipelték csapatukat. Ez a két performansz elég volt ahhoz, hogy behúzza a hazai csapat ezt az erősen felejthető mérkőzést, s mérlegük 50 százalék fölé kússzon.

Davis nélkül nem megy. A Cleveland ellen bal kezén ujjsérülést szenvedett a Pelicans centere, ezért kiülte a mai találkozót. Hiányában nem volt igazi védőmunkás a palánk alatti területeken, támadásban pedig totális szétesettség jellemezte a vendégeket. A 35.4 százalékos mezőny, 9.5 százalékos triplamutató, csupán 12 gólpassz, valamint a negatív szezoncsúcsnak számító 77 dobott pont hűen tükrözi a Davis hiánya miatt keletkező problémákat.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 30/3, Martin 18/3, Cunningham 12
A Pelicans legjobb dobói: Aminu 18, Gordon 14/3, Evans 11

Dallas Mavericks–Houston Rockets 115–117

Harden nélkül száguld a Rockets. Ujjsérülése miatt sem a tegnapi Spurs elleni, sem a mai meccsen nem léphetett pályára James Harden, azonban csapattársai mindkétszer győzni tudtak a texasi riválisok ellen. A kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, ráadásul Patrick Beverley kivételével mindegyikük 50 százalék felett dobott mezőnyből – a kispadról pedig olyan extrák érkeztek, mint Aaron Brooks 11 pontja, illetve Donatas Motiejunas dupla duplája (12 pont, 13 lepattanó). A Rockets ezzel tartja ötödik helyét, a Mavs viszont kezdhet izgulni, mert a Grizzlies iszonyatos lendülettel tör előre mögötte a tabellán.

Majdnem fordítani tudtak a dallasiak. Nowitzki és Carter óriásit játszott egész este, viszont többen betliztek a húzóemberek közül: a Monta Ellis, José Calderón duó például összesen 14 pontot szenvedett össze. 116–104-re vezetett három perccel a vége előtt a Rockets, azonban előbb Carter, majd Devin Harris dobott be három büntetőt, utána Carter egy hármast, végül Howard egy lepattanónál nagyon bután faultolta Nowitzkit – 115–117-re feljött a Dallas. Ezt követően Aaron Brooks adta el a labdát, 20 másodperce maradt a hazaiaknak, hogy megszerezzék a győzelmet – azonban Calderón két triplakísérlete is kimaradt.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 38/3, Carter 22/6, Harris 14.
A Rockets legjobb dobói: Parsons 26/6, Howard 21, Lin 18/6.

Denver Nuggets–Charlotte Bobcats 98–101

Jól védekezett a hajrában a Bobcats. Henderson két büntetője után kettővel vezetett a Charlotte, a Denver az időkérés után Fournier-nek adta a labdát, ám a vendégvédők szorításában nem tudta feltenni, a lepattanót ugyan megszerezte Mozgov, de Kidd-Gilchrist hátulról leblokkolta, a labda pedig a Bobcatshez került, ezzel véget ért a találkozó érdemi része.

Big Al parádés. Az erőcsatár zsinórban tizedik meccsén ér el legalább húsz pontot, ezúttal 35-ig jutott, mellé leszedett 11 lepattanót is, mezőnyből pedig 50 százalék felett tüzelt. Rajta kívül Henderson és Sessions emelhető ki, mindegyikük all-around játékot mutatott be, a Denvernél viszont a 33-at szóró Randy Foye és a dupla duplázó Mozgov voltak a mozgatórugók.

A büntetők voltak a döntők. A Bobcats 19–1-re áll azokon a meccseken, amikor több büntetőt dobhattak rá, mint ellenfelük. Nos, ezúttal ők 42-szer, a Denver 13-szor állhatott a vonalra, ami óriási különbség. Az első 14 percben csak ők dobhattak egypontost, (14-et), és kilenc ponttal el is húztak ebben a periódusban.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 33/9, Fournier 19/3, Mozgov 15
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 35, Henderson 16/3, Sessions 16

San Antonio Spurs–Chicago Bulls 86–96

A festék döntött. Erről a területről a Bulls 52 pontot szerzett, miközben a Spurs csupán 26-ot, ezt pedig nem lehetett eltüntetni, főleg úgy, hogy kintről sem dobott jobban a texasi csapat. A Leonard, Green, Splitter névsorhoz Ginobili is csatlakozott a sérültlistán, így pedig csak Belinelli maradt kinti dobónak, a kezdőben helyet kapó De Colo, Ayres, Jeffers trió pedig csupán nyolc pontot tudott hozzátenni. Emellett a Spurs 19 labdát eladott a vendégek 7 turnoverével szemben, amiből 16, a 14 támadólepattanóból pedig 19 pontot „kapott ajándékba" a Bulls.

Mindenki a magáét. A Bullsnál hét játékos kapott masszív perceket és mind a heten legalább tíz pontot értek el, legalább tíz dobásuk volt, és legalább egy gólpasszt kiosztottak. Ami furcsa lehet, hogy a legjobb asszisztoló Noah volt 8 gólpasszal, mellé tíz pontot, tíz lepattanót és négy blokkot is hozzátett. A Spursnél Tony Parkeren és a dupla duplázó Duncanen kívül senki nem játszott jól, sem Belinelli, sem Diaw nem tudta hozni magát.

A Spurs legjobb dobói: Parker 20/3, Duncan 17, Mills 12/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 19/3, Boozer 16, Augustin, Gibson 15/3-15

Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 89–99

Óriási formában a Grizzlies. Utolsó tíz meccséből kilencediket nyerte meg a Memphis, ma ismét Mike Conley (27 pont, 10 gólpassz) és Zach Randolph (18 pont, 7 pattanó) vezette a csapatot, a többiek pedig szépen alájuk dolgoztak: a rutinos Tayshaun Prince például a végjátékban hat pontot termelt be és gyakorlatilag megnyerte a meccset. Az egyetlen gondjuk a veterán Mike Miller sérülése lehet, de mivel Tony Allen bármikor visszatérhet, tudják menedzselni ezt a problémát.

Gay már visszatért. A Kings nagy hármasából csak DeMarcus Cousins maródi, a másik két muskétás ma 47 pontot termelt – de nem voltak társaik. A Grizzlies remekül védte le a perimétert, a palánk alatt pedig egyedül a hosszú sérülésből néhány napja visszatérő veterán, Carl Landry volt hasznos, de nem lehetett esélye a Randolph, Gasol páros ellen.

A Kings legjobb dobói: Thomas 24/12, Gay 23/3, D. Williams, Landry 8-8.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 27/6, Randolph 18, Gasol 12.

Los Angeles Clippers–Washington Wizards 110–103

Sorozatban negyedszer. A Clippers Chris Paul nélkül is remek formában van, ennek köszönhetően már csak két vereségnyire van tőlük a nyugati 2-3. helyen álló Spurs és Trail Blazers. Ma kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett csapatként is jól működtek: majdnem 50 százalékkal dobtak mezőnyből, 40-nel a triplavonal mögül, és döbbenetesen sok, 42 büntetőt harcoltak ki.

A Wizardsnak sok volt a back-to-back. Tegnap óriási győzelmet aratott a Wizards a Golden State otthonában, ma viszont egy pici plusz hiányzott az újabb bravúrhoz. A Bradley Beal (20 pont) és John Wall (19 pont, 11 gólpassz) alkotta hátvédsor hozta magát, viszont hiába járt nagyszerűen labda és osztottak ki egymás között 31 gólpasszt a vendégek, a tripláknál eléggé érződött a fáradtság: mindössze 3/22-t teljesítettek.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 29, Crawford 21/6, Redick 20/9.
A Wizards legjobb dobói: Beal 20, Wall 19, Nene 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat–Oklahoma City Thunder 95–112
Toronto Raptors–Orlando Magic 98–83
Boston Celtics–Philadelphia 76ers 94–95
Atlanta Hawks–Detroit Pistons – elhalasztva
Milwaukee Bucks–Phoenix Suns 117–126
Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 88–77
Dallas Mavericks–Houston Rockets 115–117
Denver Nuggets–Charlotte Bobcats 98–101
San Antonio Spurs–Chicago Bulls 86–96
Sacramento Kings– Memphis Grizzlies 89–99
Los Angeles Clippers–Washington Wizards 110–103

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik