Továbbjutott a Knicks, a Pacers, az OKC és a Grizzlies is

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.05.04. 08:22
null
Patrick Beverley, a Houston Rockets játékosa itt még csak egy fault miatt mérgelődik, később volt alkalma a kiesés miatt is<br />(Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) további négy párban dőlt el a rájátszás első fordulója. A főcsoportok negyeddöntőjében hazai pályán kapott ki, és így búcsúzott a 2012–2013-as kiírástól az Atlanta Hawks, a Boston Celtics és a Houston Rockets, míg a Los Angeles Clippers vendégként tette meg ugyanezt. Állva maradt, és így folytathatja viszont szereplését Keleten az Indiana Pacers és a New York Knicks, Nyugaton pedig a Memphis Grizzlies és az Oklahoma City Thunder.




Boston Celtics (7.)–New York Knicks (2.) 80–88

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Tony Allen, aki extra védekezése (négy szerzett labda) mellé termelt 19 pontot, leszedett hét lepattanót, kiosztott hat gólpasszt és jelentős szerepet játszott a Memphis továbbjutásában.
A nap lúzere: Jamal Crawford, aki az idény (számára) legfontosabb meccsén pontot sem szerzett, s annyira gyengén muzsikált a Grizzlies kemény periméter-védelme ellen, hogy pályán tartani is alig lehetett (12 perc).

A Celtics győzelemmel közel kerülhetett volna a csodához, amit még egy csapat sem vitt véghez az NBA történetében, de nem sikerült a fordítás, a Knicks még időben összeszedte magát, és már az elején ellépett a Rivers-legénységtől. A negyedik etap elején úgy nézett ki, igazi kiütés lesz ebből a 21 pontos, hét lepattanós Carmelo Anthony fémjelezte New York villogásával, ám kevesebb, mint négy(!) perc alatt futott egy 20–0-s etapot a 21-et szóró Jeff Green húzta Boston, amelyben az ekkor három labdát szerző és tíz pontot hintő Avery Bradleynek is hatalmas szerepe volt. Ám hiába jött fel bő három perccel a végső dudaszó előtt négy egységnyi távolságba a hetedik kiemelt, Anthony egy duplával, majd egy triplával lehűtötte a kedélyeket, és biztosította a győzelmet a vendégeknek.

A 18-ból négy mezőnydobását értékesítő Paul Pierce (14 pont, hét lepattanó, öt gólpassz), illetve a 15 pontos, tíz lepattanós Kevin Garnett könnyen meglehet, hogy utolsó mérkőzését játszotta a ligában, a 17 pontot termelő Shumpert, valamint a 14 ponttal és öt lepattanóval jelentkező Prigioni által nagyszerűen kiegészített New York-i „kemény mag” viszont Amare Stoudemire-rel mehet neki az Indiana elleni második körös párharcnak.

A Celtics legjobb dobói: J. Green 21, Garnett 15, Pierce, Terry 14–14
A Knicks legjobb dobói: Anthony 21, Shumpert 17, Prigioni 14

Atlanta Hawks (6.)–Indiana Pacers (3.) 73–81

Noha ebben a párharcban eddig mindig simán nyert az aktuálisan otthon szereplő alakulat, most a Pacers már a feldobástól fogva rá tudta erőltetni saját stílusát a Drew-legénységre, mely a kulcspárharcokat mind elvesztette. A Smith (14 pont, kilenc lepattanó), Horford (15 pont, hét lepattanó) páros nem tudott extrát hozni támadásban, ráadásul David West (21 pont, nyolc lepattanó) és Roy Hibbert (17 pont, 11 lepattanó) fölényben voltak a festékben, Jeff Teague (10 pont, mezőnyből 12-ből három, két gólpassz) pedig maradt láthatatlan ebben a sorozatban. Vele szemben George Hill (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) viszont nagyon élt, így nem meglepő, hogy 20 ponttal is meg tudott lépni az Indiana.

A Hawks még szorossá tudta tenni a hajrát, három egységre feljött a hatodik kiemelt, amelynek csereemberével, Kyle Korverrel emberemlékezet óta nem esett meg, hogy ne talált volna be a triplavonalon túlról (hétből semmi), most mégis bedeszkázták számára a gyűrűt. Ebben a furcsa, eléggé hullámzó párharcban végül megérdemelten kerekedett felül az amúgy is pályaelőnnyel bíró Pacers, amely először volt képes idegenben diadalmaskodni ebben a szériában. Frank Vogel fiai a New Yorkkal vívják második körös csatájukat, pályahátrányból.

A Hawks legjobb dobói: Horford 15, D. Harris, Josh Smith 14–14
A Pacers legjobb dobói: Ge. Hill, Da. West 21–21, Hibbert 17

Memphis Grizzlies (5.)–Los Angeles Clippers (4.) 118–105

Hiába küzdött nagy fájdalmakkal a Clippers két legfontosabb embere, Chris Paul és Blake Griffin, mindketten vállalták a játékot, ám végül nem tudták életben tartani a Los Angeles-iek reményeit. Az All star-MVP a maga 28 pontos, nyolc gólpasszos teljesítményével a második félidőben többször is a sírból hozta vissza a vendégeket, akik az első félidőben jól tartották magukat az élete meccsét játszó Matt Barnes (30 pont, hétből hat tripla, tíz lepattanó) vezetésével. Habár a tempó jóval inkább a Clippersnek kedvezett, a hét két számjegyű dobóteljesítményt felvonultató Grizzlies megmutatta, hogy nyílt sisakos offenzív csatában is képes nyerni, a 23 pontos, hét gólpasszt kiosztó Mike Conley pedig rengeteg nagy dobást értékesítve cipelte hátán a hazai gárdát.

Érdekesség, hogy a vendégeknél Blake Griffin (14 perc, kilenc pont, három lepattanó) csak a padról érkezett, az Év legjobb hatodik embere-szavazáson másodikként végző Jamal Crawford viszont a legnagyobb betlijét mutatta be LAC-mezben, a veterán hátvéd pontot sem szerzett. Ilyenformán nem volt elég eszköze a Memphis megállításra a Del Negro-legénysének, ráadásul a Los Angeles-i mester ezúttal sem tudott jól változtatni együttesén. A meccs vége kiállításparádéba torkollott Joey Crawford sípmester túlkapásai miatt. A Grizzlies egyhuzamban négyszer diadalmaskodva, egyenletesen javuló formát bemutatva jutott a második körbe, ezzel gyakorlatilag visszavágott a Clippersnek, és az Oklahoma City ellen próbálhat szintén pályahátrányból még tovább masírozni.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley, Z. Randolph 23–23, T. Allen 19
A Clippers legjobb dobói: M. Barnes 30, Paul 28, C. Butler 14

Houston Rockets (8.)–Oklahoma City Thunder (1.) 94–103

Ötlettelenül támadva és hatékony védekezés nélkül startolt a Russell Westbrookot a sorozat elején a teljes rájátszásra elvesztő Thunder, ám nagyon hullámzott a Rockets produkciója is, a harmadik etap derekán pedig a kezdőirányítóvá avanzsáló Reggie Jackson (17 pont, hét lepattanó, nyolc gólpassz) megtalálta azt a játékot, ami csapatának a leginkább ideális volt, a feljavuló Durant (27 pont, nyolc lepattanó, hat gólpassz) pedig garantálta, hogy az utolsó percekre ne maradjanak izgalmak.

Az összesen 25 ponttal záró egykori houstoni Kevin Martin már az első félidőben 21-nél tartott, Derek Fisher (11 pont, négy lepattanó) pedig vele és Nick Collisonnal (tíz pont, kilenc lepattanó) egyetemben óriási segítséget jelentett a kispadról. A Rockets túl fáradt volt ahhoz a kieső Delfino nélkül és a sérült Jeremy Linnel próbálkozva, hogy véghezvihessen egy újabb hajrábeli fordítást, így ebben a párharcban is elmaradt a csoda, és célba ért a korábban 3–0-s előnyre szert tevő fél. Az OKC a Memphis ellen igyekszik továbbverekedni magát a konferenciadöntőbe, de az biztos, hogy abban a szériában az itt mutatottnál lényegesen több kell a tavalyi finalistától.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26, Parsons 25, Asik 13
A Thunder legjobb dobói: Durant 27, Kev. Martin 25, R. Jackson 17

A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI

NBA, RÁJÁTSZÁS, ELSŐ FORDULÓ
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Atlanta Hawks (6.)–Indiana Pacers (3.) 73–81

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, az Indiana javára

Boston Celtics (7.)–New York Knicks (2.) 80–88
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, a Knicks javára

NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Memphis Grizzlies (5.)–Los Angeles Clippers (4.) 118–105

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, a Memphis javára

Houston Rockets (8.)–Oklahoma City Thunder (1.) 94–103
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, az Oklahoma javára

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁS
RÁJÁTSZÁS, MÁSODIK FORDULÓ

KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
Miami Heat (1.)–Brooklyn Nets (4.) v. Chicago Bulls (5.)
New York Knicks (2.)–Indiana Pacers (3.)

NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ
Oklahoma City Thunder (1.)–Memphis Grizzlies (5.)
San Antonio Spurs (2.)–Golden State Warriors (6.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik