NBA: Obama elnök tiszteli a másságát vállaló kosarast

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.04.30. 07:53
Nagy visszhangot keltett hétfőn az Egyesült Államokban, hogy Jason Collins veterán kosaras az észak-amerikai profi ligák történetében első sportolóként nyilvánosan felvállalta a homoszexualitását. Az NBA ismert játékosának a Twitter közösségi oldalon törvényhozók sora fejezte ki az elismerését, és Barack Obama elnök is felhívta őt telefonon, hogy a támogatásáról biztosítsa.

Néhány órával azután, hogy Collins egy online cikkben előállt szexuális irányultságával, Obama elnök elérte őt telefonon, s a Fehér Ház közlése szerint azt mondta neki, hogy bátor lépésével nagy benyomást tett rá. Collins egy online cikkben előállt szexuális irányultságával, Obama elnök elérte őt telefonon, s a Fehér Ház közlése szerint azt mondta neki, hogy bátor lépésével nagy benyomást tett rá.

Az elmúlt 12 szezonban hat csapatban, legutóbb a Washington Wizardsnál játszó Collinsnak a Sports Illustrated című lap weboldalán megjelent vallomása különösen a demokrata párti politikusok figyelmét keltette fel, miután sokan közülük az elmúlt időszakban nyilvánították ki, hogy korábbi álláspontjukat megváltoztatva kiállnak a meleg házasság intézménye mellett.

Az Obama 2012-es elnökválasztási kampányát támogató, Organizing for Action nevű csoport aktivistái a Twitteren üzenték meg Collinsnak, hogy mellette állnak.

A first lady, Michelle Obama szintén a Twitteren tolmácsolta gratulációját. „Nagyon büszke vagyok önre, Jason Collins! Ez egy hatalmas előrelépés országunk számára" – állt az üzenetben, amelyen az „mo" szignó állt, jelezve, hogy azt személyesen a first lady írta.

Bill Clinton korábbi elnök is bátorító szavakkal nyilatkozott a lépésről, nyilatkozatában arra kérve a szurkolókat, az NBA-beli játékostársakat és a médiát, hogy támogassák és tiszteljék Jason Collinst.

Clinton hozzátette, hogy Collins hétfői bejelentése „fontos pillanatot" jelent a professzionális sport világában, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség történetében.

„Collins jó ember, aki nem akar mást, mint amire oly sokan törekszünk, hogy azok lehessünk, akik vagyunk, hogy tehessük a dolgunkat, családot alapíthassunk és közösségünk épülését szolgálhassuk" – hangsúlyozta Clinton.

Az Egyesült Államok sportvilágában – szemben a „hétköznapi" élettel – a homoszexuális játékosok elfogadása állandó vitatéma, legutóbb a profi futballigában (NFL) kavart nagy port, hogy a nagydöntő (Super Bowl) előtt Chris Culliver, a San Fransisco 49ers egyik védője úgy nyilatkozott, nem akar meleg játékosokat látni az öltözőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik