Nincs már veretlen csapat az NBA mezőnyében

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.11.17. 09:56
null
Metta World Peace a pályán belül is szórakoztatta a szurkolókat: 22 pontot szerzett (Fotó: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra kilenc mérkőzést rendeztek, s most sem maradtunk hosszabbításban eldőlő ütközet nélkül, továbbá megszakadt a New York Knicks veretlenségi sorozata, mától pedig a Memphis Grizzlies a ligaelső – miután már a két legutóbbi döntőst, valamint a keleti listavezető Carmelo Anthonyékat is legyőzte az új idényben. A Los Angeles Lakers közelít a pozitív mérleg felé, az Indiana Pacers pedig egy estére feltámadt poraiból. Nézzük a játéknap legfontosabb eseményeit!

Philadelphia 76ers–Utah Jazz 99–93

Három hazai vereség után gyakorlatilag kötelező volt hozni ezt a meccset a Philadelphiának, pláne, hogy az idegenben eddig teljesen impotens Jazz érkezett a városba. Andrew Bynum távollétében továbbra is Jrue Holiday (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Jason Richardson (20 pont, 8 lepattanó, 2 szerzett labda) a két vezér, míg a másik oldalon csak a 22-őt szóró Paul Millsap emelkedett ki, a többiek messze elmaradtak a győzelemhez szükséges szinttől. Érdekesség, hogy 43–40-re hozta a lepattanócsatát a Sixers, pedig a palánk alatt hihetetlenül masszív a Utah, de ezt most nem tudta érvényre juttatni a a nyugati alakulat.

A 76ers legjobb dobói: Holiday 26, J. Richardson 20, T. Young 14

A Jazz legjobb dobói: Millsap 22, D. Carroll 17, Al Jefferson 15

Indiana Pacers–Dallas Mavericks 103–83

Miután az első hetekben számos nagy győzelmet aratott a Dirk Nowitzkit sérülés miatt nélkülöző Mavericks, most újra visszaesett 50 százalékra a texasi alakulat, mivel a bukdácsoló Pacers ezen az estén gondolta úgy, hogy elég a szenvedésből és irány a győzelem. A korábban többször is majdnem Indianába cserélt OJ Mayo 19 pontos performansza mellett senki sem hozott átlag felettit a Shawn Marionnal kiegészülő Dallasnál, eközben a Vogel-legénység a Hill, West, Young trió ponterőssége mellett a kiegészítőemberek hasznosságára is támaszkodhatott, így nem maradtak kérdések az utolsó negyedre, simán célba ért a Danny Grangert még sokáig jegelő Pacers.

A Pacers legjobb dobói: Ge. Hill, Da. West 15-15, S. Young 14

A Mavericks legjobb dobói: Mayo 19, D. Collison, V. Carter 10-10

Detroit Pistons–Orlando Magic 106–110

Ahogy az várható volt, a két keleti kiscsapat órásit küzdött a győzelemért, s a nézők örömére (s a vezetőedzők bánatára...) inkább túldobni akarta a másikat az ötös vereségszériából érkező Magic, illetve a legutóbb idei nyeretlenségét megtörő Pistons, aminek a vége egy igencsak pontgazdag találkozó lett, melynek negyedik negyedében – írd és mondd – 70(!) pont született összesen! Nelson visszatért a floridaiaknál, rögtön le is tett az asztalra egy 13 pontos, 10 gólpasszos dupla duplát, de a kulcsember JJ Redick (23 pont, 5 gólpassz) volt, aki a találkozó legfontosabb tripláját értékesítette az utolsó percben, ezzel fordított az Orlando, s végül meg is nyerte az összecsapást.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 23, Prince 18, Singler 14

A Magic legjobb dobói: Redick 23, Afflalo 19, G. Davis 17

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Nicolas Batum, aki 35 pontos, illetve 5 blokkos karriercsúcsokat állított fel a Houston ellen, élete legjobb meccsén győzelemre is vezette a Portlandet a James Harden húzta Rockets ellen.
A nap lúzere: JR Smith, aki irtózatosan ellenszenves, mi több, sérülésveszélyes játékot produkált a Grizzlies ellen, addig ütött, míg kapott is egy sportszerűtlen faultot.

New Orleans Hornets–Oklahoma City Thunder 95–110

Elég rendesen belefutott a késbe a New Orleans, mely 29(!) egységnyi hátrányba került két negyed után, a padról érkezve 27 pontot szóró Kevin Martin és a mindig produktív Durant, Westbrook páros pedig úgy is diadalra vezették a tavalyi finalistát, hogy a Thunder azért rendesen behúzta a kéziféket a nagyszünet után. Serge Ibaka 4 hatalmas blokk társaságában újfent elért 15 pontot is, egyre többpólusú az OKC támadójátéka, ami azért kellemes meglepetés James Harden elcserélése óta. A hazaiaknál Eric Gordon hiányát most nagyon megérezték a többiek, Anthony Davis, az idei 1/1-es is megállt 9 pontnál, igaz, leszedett mellé 11 lepattanót.

A Hornest legjobb dobói: R. Anderson 15, R. Lopez 12, R. Mason 11

A Thunder legjobb dobói: Kev. Martin, Durant 27-27, Ibaka 15

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 98–106

Love, Rubio, Roy, Pekovics, Budinger és Barea kiesését Josh Howard leigazolásával próbálta némileg ellensúlyozni a Minnesota, de ez ma úgy is nagyon kevés volt a Bogut nélkül érkező Golden State-tel szemben, hogy Sved 22 pontos NBA-karriercsúcsot szórt, illetve Derrick Williams (23 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) élete egyik legjobb meccsét produkálta. A 18 egységig jutó újonc, Harison Barnes és az ugyanennyit dobó, de még 13 lepattanót is begyűjtő David Lee főszereplésével végig kézben tartotta a mérkőzést a Warriors, mely ezzel a győzelmével utol is érte mai riválisát a táblázaton.

A Timberwolves legjobb dobói: Derr. Williams 23, Sved 22, Kirilenko 18

A Warriors legjobb dobói: H. Barnes, D. Lee 18-18, Curry 17

Memphis Grizzlies–New York Knicks 105–95

Hetedik mérkőzésén elszenvedte első vereségét idén a New York Knicks, de nincs szégyenkeznivalója a Carmelo Anthony (20 pont) fémjelezte keleti listavezetőnek, ugyanis Memphisben kapott ki, ahol a hazaiak zsinórban a hetedik meccsüket nyerték, illetve 15 találkozó óta veretlenek voltak az alapszakasz-találkozókat tekintve. A 20 pontos, 15 lepattanós dupla duplával jelentkező Zach Randolph rendesen szétszedte egykori kenyéradóját a festékben, de a 24-et szóró Marc Gasol is idei talán legjobb estéjén van túl, mellettük pedig Tony Allen végzett nagy munkát az ellenfél legjobbján, Anthony 5 labdaeladásig, 5 faultig és csupán 14 mezőnykísérletig jutott ezen a találkozón. Az egész liga legjobbja jelenleg a Grizzlies, ami a győzelem-vereség mutatót illeti, mostanra nagyon szépen összeállt Hollins mester csapata.

A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 24, Z. Randolph 20, Gay 17

A Knicks legjobb dobói: C. Anthony 20, felton 18, R. Wallace 13

Sacramento Kings–Atlanta Hawks 96–112

DeMarcus Cousins visszatért kétmeccses eltiltása után, de csak 9 egységig jutott, ami dicséri Al Horfordék munkáját védekezésben, az Atlanta centere ráadásul 20 ponttal és 10 lepattanóval zárt, fölényesen nyerte tehát a kulcspárharcot a Hawks nagyembere. A Sacramento mindkét irányítóját visszakapta, s a 13 pontos Aaron Brooks végre mutatott is életjeleket, továbbá Jason Thompson is dicsérhető a maga 19 pontos, 10 lepattanós dupla duplája miatt, ám csapatként, illetve tapasztalatban jelenleg sokkal előrébb jár Larry Drew legénysége, mint a Kings.

A Kings legjobb dobói: J. Thompson 19, M. Thornton 17, T. Evans 14

A Hawks legjobb dobói: Korver 22, L. Williams 21, Horford 20

Portland Trail Blazers–Houston Rockets 119–117– hosszabbítás után

Az est legjobb meccsét Portlandben játszották, s a Batum–Harden párharctól talán többet is kaptunk, mint amennyit reméltünk előzetesen a liga két fiatal felemelkedőben lévő játékosának csatájából. A 11 pontos, 11 gólpasszos Jeremy Lin remek irányítómunkája végett két és fél negyeden keresztül uralta a mérkőzést a vendég alakulat, mely többnyire két számjegyű fórban volt, majd robbantott a 35 pontos karriercsúccsal záró, s 5 blokkot is kiosztó Batum, akit követett a szintén élete legjobbját hozó újonc, Damian Lillard (27 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), de még LaMarcus Aldridge (29 pont, 6 lepattanó) is csatlakozott, így át tudta venni a vezetést a Blazers. A Rockets viszont egy Morris-féle triplával egalizált, erre pedig már nem volt válasza a rendes játékidő végén a hazaiaknak, következhetett a hosszabbítás! A túlóra utolsó pillanataiban már nem tudott hárompontos hátrányban érdemi egyenlítési lehetőséghez jutni a Houston, így nagy csatát vesztett Harden 29 pontos, 6 lepattanós, 6 gólpasszos performansza dacára is.

A Blazers legjobb dobói: Batum 35, Aldridge 29, Lillard 27

A Rockets legjobb dobói: Harden 29, Parsons 19, Asik, Marc. Morris 16-16

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 114–102

Egy szoros félidő után ütemet váltott a Lakers, mely még mindig nem vethette be ex-arizonai irányítóját, Steve Nasht, valamint újonnan szerződtetett edzőjét, a Phoenix egykori mesterét, Mike D'Antonit a Suns ellen. Az ütközet előtt avatták fel a liga legtöbb pontot szerző játékosa, Kareem-Abdul Jabbar szobrát, ez pedig úgy látszik, kellően inspirálta az őt ebben a rangsorban üldöző Kobe Bryantet, aki 31 ponttal jelentkezett. Dwight Howard 18 ponttal, 12 lepattanójával és 4 dobásblokkolásával leiskolázta egykori orlandói csapattársát, Marcin Gortatot (6 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), Shannon Brown (7 pont) pedig nem lett próféta egykori hazájában, hiába szállította sorra a 20 pont feletti produkciókat az utóbbi napokban. Az aranysárga lilák ezzel már csak egy győzelemmel vannak az 50 százalékos mutató alatt.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 31, World Peace 22, D. Howard 18

A Suns legjobb dobói: Dragic 22, Scola 18, Beasley 14

A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI

NBA
ALAPSZAKASZ, 18. JÁTÉKNAP
Philadelphia 76ers–Utah Jazz 99–93
Detroit Pistons–Orlando Magic 106–110
Indiana Pacers–Dallas Mavericks 103–83
New Orleans Hornets–Oklahoma City Thunder 95–110
Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 98–106
Memphis Grizzlies–New York Knicks 105–95
Sacramento Kings–Atlanta Hawks 96–112
Portland Trail Blazers–Houston Rockets 119–117 – egyszeri hosszabbítás után
Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 114–102
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik