Szuperrangadók éjszakája Heat- és Spurs-sikerrel

HEGEDŰS RÓBERT, ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT, ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.04.05. 11:30
null
A Heat nagy csatában legyűrte a Thundert (fotó: Action Images)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra 12 találkozót rendeztek meg, közte csupa-csupa csemegével. A három kiemelt mérkőzésen igazi riválisok küzdöttek meg egymással, nem akármilyen küzdelmet hozott a Boston és a San Antonio összecsapása, de a Los Angeles-i rangadó után sem lehetett egy rossz szavunk sem. A Miami Heat és az Oklahoma City találkája is érdekes, fordulatos lett, ne is vesztegessük az időt, inkább vágjuk bele a mérkőzések áttekintésébe!

 

Pedig egy ideig úgy tűnt, 
 Ibakáék kerekednek felül...
Pedig egy ideig úgy tűnt, Ibakáék kerekednek felül...

MIAMI HEAT–OKLAHOMA CITY THUNDER 98–93

A 30 pontos Durant és a kettővel kevesebbet dobó Westbrook húzta Thunder sokáig győztesnek tűnt a két bajnokesélyesnek titulált, sztárpárosok által vezetett gárda rangadóján, de a kisebb kihagyás után újra játszó Wade megrázta magát a nagyszünet előtt és visszahozta a floridaiakat. A fordulás után LeBron James is magasabb fordulatszámra kapcsolt, 34 pontjával és 10 gólpasszával újra bizonyított az utóbbi napok kiváló teljesítményei után. Semmit sem ért, hogy 41–33-ra megnyerte a lepattanóharcot az OKC, mivel 18 labdát adtak el Scott Brooks fiai a Heat 13 labdavesztésével szemben. A hajrában már nem tudott igazán közel kerülni a vendég alakulat, viszonylag sima lett a vége Miami-szemszögből.

A Heat legjobb dobói: L. James 34, Wade 19, Chalmers 13
A Thunder legjobb dobói: Durant 30, Westbrook 28, Harden 12

BOSTON CELTICS–SAN ANTONIO SPURS 87–86


Két idős(ödő) csapat, mely minden várakozást felülmúló formát mutat az utóbbi hetekben, összecsapásuk természetesen minden tekintetben élményszámba ment ezen a játéknapon. A korán 14 pontos előnybe kerülő texasiak előbbre tartanak keleti riválisuknál, s ez érezhető is volt a derbi alatt. A jóval több bevethető emberrel rendelkező Spurs viszont nem tudta megtartani előnyét a hajrára, mivel a 17 pontos, 11 gólpasszos dupla duplával előrukkoló Rondo pokoli tempót diktált az utolsó negyedórában és a visszatérő Ray Allen és társai mindig be tudtak segíteni egy-egy fontos kosárral. A vezetést ugyan átvette a Celtics, de Matt Bonner duplája után már a vendégek tűntek nyerőnek az utolsó bő fél percben, ám az említett Allen triplája és egy elhibázott San Antonio-támadás után volt sansza a hazaiaknak a győzelem kicsikarására, viszont Paul Pierce kihagyta a potenciális meccsnyertes tempót, így már 9-et számlál az újabb hosszú Spurs-sikersorozat.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 19, Rondo 17, Garnett 16
A Spurs legjobb dobói: D. Green 14, Neal 13, Bonner, T. Parker, Duncan 10-10

PHILADELPHIA 76ERS–TORONTO RAPTORS 78–99

A Boston viszont mondhat egy nagy „köszönömöt” a Torontónak, mely idegenben verte el az Atlanti-csoport elsőségére szintén esélyes Philadelphiát, ezáltal maradhatott a Keleti főcsoport 4. pozíciójában a Celtics. A 76ers érthetetlen módon vesztett saját otthonában, gyakorlatilag két emberből állt Doug Collins együttese ezen az estén, csak a 20-20 pontot szerző Brand és Holiday csipkedte magát, mondhatni, lélektelen játékkal bukott el a Philadelphia, mely az utolsó negyedben 7 pontra volt csak képes. A 24-et szóró Bargnani és a 13 gólpasszos Calderon pedig szépen kihasználta a vendéglátók gyengélkedését, és behúzta a derbit.

A 76ers legjobb dobói: Brand, Holiday 20-20, Hawes 10
A Raptors legjobb dobói: Bargnani 24, DeRozan 18, A. Anderson 13

LOS ANGELES CLIPPERS–LOS ANGELES LAKERS 108–113

Nagyszerű játékot és viszonylag szoros csatát hozott a Los Angeles-i derbi. A Lakersbe visszatért Andrew Bynum, a center nem sokat tétlenkedett: Kobe Bryanttel karöltve tolták meg a Lakers szekerét. Félidőig 63 pontot szórt a „vendégcsapat”, ám a Clippers csak a harmadik negyed közepén kezdett leszakadni, mert Caron Butler jó dobóformát mutatott és Chris Paul is nagyszerűen játszott (16 gólpassz). Azonban a Lakers a megszerzett 11 pontos előnyével jól sáfárkodott – hiába kezdett 8–0-val az utolsó negyedben a Clippers, előbb Bynum, majd Bryant pontjai nem engedték őket előzési távolságba. A szupersztár Blake Griffin játéka annak ellenére kisebb csalódás volt, hogy egy eszméletlenül nagy zsákolást mutatott be Pau Gasolon – ezen az estén nem tudott fáradó csapata élére állni. A presztízsen kívül is jelentős volt a meccs: a Lakers így már kétmeccsnyi távolságba került a Clipperstől a nyugati 3. helyen – utóbbiaknak igencsak tekintgetniük kell hátrafelé is.

A Clippers legjobb dobói: Butler 28, Paul 22, Griffin 15, N. Young 13
A Lakers legjobb dobói: Bynum 36, Bryant 31, Sessions 16, P. Gasol 12


MILWAUKEE BUCKS–CLEVELAND CAVALIERS 107–98

Kyrie Irving távollétében nem lehetett esélye a Cavaliersnek a playoffversenyben minden lehetőséget kihasználni igyekvő Bucks otthonában. Monta Ellis kisebb sérülése már a múlté, ezt bizonyítja a Warriorstól megszerzett hátvéd 30 pontos, 8 gólpasszos teljesítménye. A vendégeknél a 27-et szóró Anthony Parker volt a vezér, s a fiatal Donald Sloan is élt az Irving hiányzása miatt adódó fantasztikus lehetőséggel, 12 ponttal és 8 gólpasszal hálálta meg a bizalmat, de ez édeskevés volt Milwaukee-ban.

A Bucks legjobb dobói: Ellis 30, Jennings 19, Ilyasova 18
A Cavaliers legjobb dobói: A. Parker 27, Jamison 17, T. Thompson, Sloan, Gee 12-12

WASHINGTON WIZARDS–INDIANA PACERS 96–109

Jordan Crawford már az első negyedben 4 triplánál tartott, de az ő 28 pontja, valamint Kevin Seraphin 19 pontos karriercsúcsa sem volt elég ahhoz, hogy a fővárosiak fel tudják tartóztatni a már 12 perc után 37 egységnél járó Indianát. A Pacers ezzel tartja harmadik helyét a Keleti konferenciában, most a 17 pontos, 11 gólpasszos Collison és a 20-ig jutó Granger főszereplésével értek célba győztesen.

A Wizrads legjobb dobói: Jo. Crawford 28, Seraphin 19, Wall 13
A Pacers legjobb dobói: Granger 20, D. Collison 17, Barbosa, Hansbrough 14-14

ATLANTA HAWKS–CHARLOTTE BOBCATS 120–93

Alaposan elverte a tuti keleti utolsó Charlotte-ot az elsőkörös pályaelőnyre hajtó Atlanta, ami elsősorban a Smith, Teague, Green trió ponterősségének, illetve a fantasztikus csapatteljesítménynek volt köszönhető hazai szempontból. A büntetőket majd' 90, a ketteseket bő 56, a triplákat pedig 47 százalékkal értékesítette a Hawks, a vendégeknél csak a 21 pontos Kemba Walker és a mindig hasznos Gerald Henderso dicsérhető.

A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 24, W. Green, Teague 17-17
A Bobcats legjobb dobói: K. Walker 21, Henderson 15, Caroll 12

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Eric Gordon, aki hosszú kihagyás után győzelemre vezette a New Orleanst, méghozzá két fontos büntetővel és 15 dobott ponttal.
A nap lúzere: A Boston Celtics, melynek lett volna esélye megnyerni a San Antonio Spurs elleni csatát 14 pontos hátrány után is, de mínusz 1-nél megint jött a mindenféle kreativitást nélkülöző Pierce-féle egy-egy, ami nem végződött kosárral

NEW ORLEANS HORNETS–DENVER NUGGETS 94–92

Eric Gordon a szezon első két találkozóján még játszott a Hornetsben, azóta viszont végig sérült volt, ám most végre visszatérhetett a társak közé, és ha már arra járt, akkor megnyerte a meccset övéinek. 15 pontján túl ő harcolt ki faultot 2 másodperccel a vége előtt egálnál és értékesítette is a büntetőket, a 22 pontos Ty Lawson és társai így lógó orral voltak kénytelenek távozni New Orleansból, ami még visszaüthet a rájátszásért folytatott küzdelemben.

A Hornets legjobb dobói: E. Gordon, Ariza 15-15, Kaman 14
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 22, Afflalo 15, Harrington 14

DALLAS MAVERICKS-MEMPHIS GRIZZLIES 95–85

Három negyeden keresztül tartotta az egál körüli eredményt a Memphis úgy, hogy igazán kiemelkedő teljesítmény nem akadt a csapatban – az utolsó negyedben azonban egyrészt a Dallas még jobban dobott, mint az előző három negyedben (50 százalékon álltak meg), másrészt ekkor jött ki a vendégeken a fáradtság: a Grizzlies ugyanis harmadik este a harmadik meccsét játszotta. Így is dicséret illeti őket, ám mindez azt is jelenti, hogy nem tudták kihasználni a Clippers vereségét és maradtak az 5. helyen – sőt, a Mavericks egymeccsnyire fel is zárkózott mögéjük.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23, Marion 16, Terry 15, D. West 14
A Grizzlies legjobb dobói: Mayo 17, Conley 11, Gasol 10

MINNESOTA TIMBERWOLVES–GOLDEN STATE WARRIORS 94–97

Rubio, Ridnour, Beasley és Milicsics távollétében még a Golden State Warriorst sem tudta két vállra fektetni a Timberwolves, pedig Barea sérülése után megint jó formát mutatott (15 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), Kevin Love pedig 29 egységével és 12 lepattanójával hozta a megszokott szintet, ráadásul még Ellington is betett 17 pontot a közösbe a kispadról érkezve. A korábban Jeremy Lint is foglalkoztató („elnyomó…”) kaliforniaiaknál folyatódott a Charles Jenkins-show, az irányító 19 pontja és 7 gólpassza volt a kulcs a 31 pontos, 8 lepattanós David Lee produkciója mellett.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 29, Barea 18, Ellington 17
A Warriors legjobb dobói: D. Lee 31, Jenkins 19, K. Thompson, R. Jefferson 13-13

UTAH JAZZ–PHOENIX SUNS 105–107

Mindkét csapat a playoff-reményei megtartásáért hajt, így a várt nagy csata nem maradt el. Gyakorlatilag végig fej-fej mellett haladtak a csapatok: a Sunsban heten (!) értek el 10 pontot, a Jazzben hárman jutottak el 20-ig, a csapatok mindent kiadtak magukból. A végjáték méltó volt a kiélezett csatához: a Jazz két alkalommal is ki tudott egyenlíteni az utolsó percben, ám a végén Steve Nash parádés tempója után már nem maradt idejük egy rendes támadást vezetni – a Phoenix győzelmével megelőzte ellenfelét a táblázaton.

A Jazz legjobb dobói: Millsap 25, Miles 20, Hayward 20, A. Jefferson 16.
A Suns legjobb dobói: Redd 19, Gortat 14, Nash, Frye 13-13

PORTLAND TRAIL BLAZERS–NEW JERSEY NETS 101–88

Gerald Wallace három héttel elcserélése után visszatért Portlandbe, de nem igazán tudott segíteni új csapatának (8 pont, 9 lepattanó), melynek vírusos gyomorfertőzés miatt nélkülöznie kellett Deron Willamset. A Nets az első félidőben annak ellenére jól tartotta magát, hogy legnagyobb sztárja hiányzott – a másodikban aztán a jóval erősebb és összeszokottabb kerettel rendelkező Blazers simán hozta az ily módon kötelezővé vált meccset. A hazai gárdában Raymond Felton 1 gólpassz és 2 lepattanó híján tripla duplát ért el, míg a túloldalon a kispadról érkező 55 pont is kevés volt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Batum 20, JJ Hickson 18
A Nets legjobb dobói: Humphries 21, Morrow, G. Green 20-20

 

NBA, A FŐCSOPORTOK ÁLLÁSA
Keleti főcsoport                
1. x–Chicago 55 42 13 76.4 10–1 31–7 6–4 V2
2. x–Miami 53 39 14 73.6 8–3 29–8 7–3 Ny2
3. Indiana 54 33 21 61.1 4–3 22–16 7–3 Ny3
4. Boston 53 30 23 56.6 6–4 23–12 7–3 V1
5. Orlando 54 32 22 59.3 7–5 25–14 4–6 V4
6. Atlanta 55 32 23 58.2 9–3 25–14 6–4 Ny1
7. Philadelphia 54 29 25 53.7 4–4 22–14 4–6 V2
8. New York 54 27 27 50.0 6–6 20–17 7–3 V1
9. Milwaukee 54 26 28 48.1 6–6 20–18 6–4 Ny2
10. Detroit 53 20 33 37.7 3–8 15–21 4–6 Ny2
11. Toronto 55 20 35 36.4 5–7 12–26 5–5 Ny3
12. New Jersey 56 19 37 33.9 4–4 13–25 4–6 V2
13. Cleveland 52 17 35 32.7 3–8 9–27 1–9 V9
14. o–Washington 54 12 42 22.2 2–7 8–28 2–8 V3
15. o–Charlotte 52 7 45 13.5 1–9 5–32 1–9 V9
                 
Nyugati főcsoport
1. x–Oklahoma City 54 40 14 74.1 9–2 29–10 7–3 V2
2. San Antonio 52 38 14 73.1 10–4 24–11 9–1 Ny9
3. LA Lakers 55 35 20 63.6 8–3 26–11 7–3 Ny4
4. LA Clippers 54 32 22 59.3 4–6 21–17 6–4 V1
5. Memphis 53 30 23 56.6 5–6 19–20 5–5 V1
6. Dallas 55 31 24 56.4 7–4 21–18 6–4 Ny1
7. Houston 54 29 25 53.7 5–6 18–19 5–5 Ny1
8. Denver 54 29 25 53.7 3–7 14–23 5–5 V1
9. Phoenix 54 28 26 51.9 7–5 18–18 6–4 Ny3
10. Utah 55 28 27 50.9 7–4 18–20 5–5 V1
11. Portland 55 26 29 47.3 4–8 18–20 5–5 Ny1
12. Minnesota 56 25 31 44.6 4–6 19–21 3–7 V4
13. Golden State 53 21 32 39.6 7–6 14–21 3–7 Ny1
14. Sacramento 54 19 35 35.2 2–8 14–23 4–6 V1
15. o–New Orleans 54 14 40 25.9 1–8 8–29 4–6 Ny1
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel. Az alcsoportok első helyezettjeinek garantált helyük van a főcsoportok első négy helyezettje között.
x=bejutott a rájátszásba, o=már nem juthat be a rájátszásba

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik