A harmadik forduló után már csak az olaszokat verő Wales veretlen

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2008.02.24. 17:56
A rögbisek Hat Nemzet sorozatában a harmadik forduló mérkőzéseit rendezték meg. Az olaszokat hazai pályán kiütő Wales megőrizte veretlenségét, egyedüliként, lévén a franciák saját otthonukban kaptak ki az angoloktól. Az olaszokhoz hasonlóan pont nélkül állnak még a skótok is, akik ezúttal Írországban szenvedtek vereséget.
Jamie Noon (Anglia, jobbra) kapja el  Vincent Clerct (Franciaország, középen)
Reuters
Jamie Noon (Anglia, jobbra) kapja el Vincent Clerct (Franciaország, középen)
Jamie Noon (Anglia, jobbra) kapja el  Vincent Clerct (Franciaország, középen)
Reuters
Jamie Noon (Anglia, jobbra) kapja el Vincent Clerct (Franciaország, középen)

A walesiek nagyon csalódottak lettek volna, ha nem folytatják az olaszok ellen is a nagy menetelésüket. De rég elmúltak azok az idők, amikor az olaszok ellen biztosra mehetett egy nagycsapat.

Mutatja ezt az idei év is, a két kis különbségű olasz vereség az írek és az angolok ellen. Szombaton mégis az olaszok engedtek a 40-8-ból - a 68. percben ez állt az eredményjelzőn -, de még nagyobb vereség lett a vége.

Az első félidő pedig nem ezt mutatta. Bár Jones két büntetőt is belőtt, Castrogiovanni a vendégek klasszis pillére vitte az első célt: egy hosszú bedobás esett a kezébe, és átgázolt a hozzá képes madárcsontú Peelen, a walesi nyitón. A walesi válasz nem sokat késett: Shane Williams lépett át a védők közt, jobbra vitték a hullámokat a csatárok, és hamar kialakult egy üres sáv a szélen, ahol Byrne bevihette a célt.

A félidő végén az olaszok fogója, Marcato lépett a főszerepbe, egy büntetőből kapufát lőtt, de a másikat már bevágta, így 13-8-as hazai vezetéssel mehettek a szünetre a harcosok. De nem az első félidő folytatódott a továbbiakban... A 42. percben Marcato elől Shanklin halászott el egy labdát és a kapuba futott (ugye, hogy tudnak az olaszok is célpasszt adni az ellenfélnek - tavaly ők kaptak hármat a skótoktól).

Jones gyorsan még két büntetőt is hozzátett, majd Mirco Bergamasco kapott sárgát les miatt; az emberfölényt újra Shane Williams váltotta célra. A jeles szélső nemsokára beérheti a válogatott célrekorderét, Gareth Thomast; igyekeznie kell, hogy utol ne érjék, mert Byrne is átsétált az olasz vonalon a maga második céljával. De Shane-t nem lehet megijeszteni, mert a 74. percben a félpályáról vágtatott a célterületre. A walesiek a nagy különbségű győzelemmel nagy lépést tettek a tornagyőzelem felé!

Az írek látszólag könnyedén nyertek, de ez nem igaz, hiszen a vendég skótok sokáig uralták a játékot. A hazaiak át sem jutottak a térfelükre, elvették az ír bedobásokat, de – a célokat a zöld mezesek vitték!

A 22. percben indult a pontgyártás, az írek kaptak egy tolongást a skót célterület előtt. Heaslip összefogóból indult, Reddan is kifutott egész jobbra, mindenki arra szaladt, de Heaslip visszatette Wallace-nak, aki előtt szabad volt az út. Szép volt, jó volt, de volt egy kis „úttörőcél" illata a dolognak...nemsokára aztán megmutatták az írek, hogy nemcsak ilyen célokat tudnak vinni: gyors nyitás balra, O'Driscoll egy 30 méteres átadással hozta Kearneyt kihagyhatatlan helyzetbe.

A skótok szerencséjére Paterson hozta a megszokott rúgóformáját, így csak 14-6 volt a félidőben a hazaiak javára. Ám itt is vészjóslóan kezdődött a vendégek számár a második félidő, csakúgy mint Cardiffban. A skót leváló, Strokosch elejtette a labdát, az írek lefordultak, jobbra indult a támadás, O'Gara magasan a sarok felé rúgta a labdát és az zavartalanul pottyant a pillér (!) Horan kezébe. 19-6, de a skótok nem adták fel. A hazai vonal eleresztette a center Webstert, mint a gatyamadzagot, ő pedig a kapu mögé tette az egyetlen skót célt.

A 62. perc hozta a forduló legszebb célját: lefordultak az írek, Dempsey fogásból O'Garának passzolt, ő pedig svédcsavarral tette tovább Trimble-nek, és már csak egy keresztpassz hiányzott a célhoz, amit végül Bowe rakott be. A keserű poharat a skótok szinte maguknak töltötték ki, amikor a meccs végén a saját 22-esükön belül indulni akartak, de elvesztették a labdát és Bowe besétált a maga második, csapata negyedik céljával. Írország így visszajött a csatába, de nem lesz könnyű dolguk: Wales és Anglia vár rájuk.

Mint mindig, nagy várakozás előzte meg a nagy rangadót, az angolok franciaországi fellépését. A mérkőzés előtt is nagy volt a taktikázás. A hazaiak a Vainikolo-probléma megoldására a jobb szélre állították a szintén hatalmas termetű Rougerie-t – ezzel ezt a gondot meg is oldották.

De az igazi fogas kérdés az volt, hogy az új francia első sor hogyan fog ellenállni az angol pillérek harcának. A hazai drukkerek és szakértők emiatt aggódtak és igazuk is lett. A meccs legutolsó perceit leszámítva éppen annyi pontkülönbség állt a két csapat között, amennyivel többet Wilkinson szerzett az első sorosok zárt tolongásban elkövetett szabálytalanságai okán megítélt büntetőkből.

A franciák másik gondja az irányítás. Parra nem játszott rosszul 9-esben, sokat vállalt – ezzel lehet, hogy a hazai háromnegyed ötleteit próbálta pótolni. Mert bizony az angolok a meccset a szinte hibátlan védekezésükkel nyerték meg! Ahogy ez illik egy csapatsporthoz. Szoros gyeplőt vetettek a villámgyors francia futókra, akik nem is boldogultak. Trinh-Duc ügyes játékos, de egyelőre nem képes kezelni a hasonló helyzeteket. Hiányzott egy-egy jól sikerült rúgás a védők mögé, valami fantázia a támadásokból.

Arról ne is beszéljünk, hogy Traille átmentette biarritzi rúgóformáját erre e mérkőzésre is – képtelen volt betalálni. Ezzel szemben Wilkinson most is megrúgta a maga dropját, 1056 pontnál és 29 dropnál jár, az utóbbi világrekord, az előbbi még nem. Az első angol célt is az ő rúgása készítette elő: Sackeynak „csak" rá kellett vetődnie a célterületen a pontosan megrúgott labdára.

Nallet (és a tolongás) begyötört célja méltó válasz volt erre, de a legutolsó percekig igazából nem forgott veszélyben az angol célterület. Az utolsó perceket Skrela labdaejtése és a zárt tolongás után a francia célvonal előtt töltötték a vendégek, addig, míg egy kis résen Wigglesworth be nem vitte a labdát. Az angolokat tehát újra az esélyesek köz kell sorolnunk, de ők a walesi pontarányt már nem ronthatják, erre lehetősége a franciáknak és az íreknek van, de nem lesz könnyű dolguk.

2008 HAT NEMZET, 3. FORDULÓ:
Franciaország – Anglia 12-24
Írország – Skócia 34-13
Wales – Olaszország 47-8

AZ ÁLLÁS:
1. Wales 3 3 0 0 103-42 6
2. Írország 3 2 0 1 71-50 4
3. Franciaország 3 2 0 1 66-51 4
4. Anglia 3 2 0 1 66-58 4
5. Olaszország 3 0 0 3 38-86 0
6. Skócia 3 0 0 3 34-91 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik