Már csak egyetlen kiadó hely van a kora őszi világbajnokságon

Velkovics VilmosVelkovics Vilmos
Vágólapra másolva!
2007.03.15. 20:19
A március 24-i visszavágót követően eldől, hogy Portugália vagy Uruguay jut-e be a rögbi franciaországi huszas vb-döntőjébe. (Az odavágón a házigazda portugálok 12-5-re győztek.) Az összecsapás már a párosítás pillanatában igazi rangadót ígért: az uruk a 20., a portugálok pedig 21. helyen állnak a világranglistán. A vb-selejtezők egyébként 2004 szeptemberében kezdődtek Andorra és Norvégia összecsapásával. Összesen 86 ország mérette meg magát a selejtezőkön és 192 mérkőzést rendeztek, míg a döntőben összesen 48 mérkőzést játszanak.
Az olasz rögbi-válogatottat ma fogadta Romano Prodi, olasz miniszterelnök
Reuters
Az olasz rögbi-válogatottat ma fogadta Romano Prodi, olasz miniszterelnök
Az olasz rögbi-válogatottat ma fogadta Romano Prodi, olasz miniszterelnök
Reuters
Az olasz rögbi-válogatottat ma fogadta Romano Prodi, olasz miniszterelnök

Alig 180 nap múlva, szeptember 7-én kezdődik a tojáslabda legnagyobb szabású világeseménye. A rögbi vb-helyszíne elsősorban Franciaország lesz, de a negyeddöntőktől kezdve a meccseken a walesi Cardiff, Marseille és Párizs osztozik.

A nyitómérkőzésen a házigazda Franciaország Argentína ellen kezd a Stade de France-ben szeptember 7-én. Párizsban garantált a táblás ház, amely jelen esetben 80.000 nézőt jelent. A finálét szintén ebben a stadionban rendezik október 20-án, szombaton 9 órától.

A vb toronymagas esélyese Új-Zéland (világranglista 1.hely). Az All Blacksre azonban nagy nyomás nehezedik, amelynek éppen úgy nehezen, vagy egyeáltalán nem is tudnak megfelelni, mint futballban a brazilok. Általános elvárás, hogy a nemzeti sportnak számító világbajnoki trófeáját megszerezzék az új-zélandi rögbisek. Ez viszont legutóbb 1987-ben jött össze nekik.

A világbajnoki cím védője Anglia (7. hely). A csapat azonban, meg sem közelíti négy évvel ezelőtti formáját. A válság annyira elmélyült, hogy az együttes tavaly ősszel sorozatban hét tesztmérkőzést vesztett. Először kaptak ki például hazai pályán az argentinoktól. A kudarcok hatására decemberben menesztették a szövetségi kapitányt. Az új edzőnek, Brian Ashtonnak úgy tűnik sikerült felrázni a játékosokat és a védekezést összekovácsolta.

A házigazda franciákat (2. hely) sem szabad azonban leírni. Egyrészt ők a házigazdák, másrészt ők Új-Zélandi mumusai! Csak Ausztrália büszkélkedhet jobb eredményekkel az All Blacks ellenében.

Dél-Afrika (4. hely) jelen pillanatban gyengélkedik. Ez elmúlt években fiatalítottak és egy teljesen új csapatot építenek.

Az ausztrálok (3. hely) voltak a 2003-as VB házigazdái. De hiába jutottak a döntőbe, nyerniük nem sikerült. Pedig a kupára számos ligarögbi-sztárt igazoltak le. A fiaskó hatására csapat kissé meggyengült. Az idősebb játékosok közül néhányan visszavonultak, a sztárok másik része pedig visszatért a ligarögbi világába.

A Hat Nemzet sorozatban is érdekelt, ott egyre inkább erőre kapó Olaszország (9. hely) története során először betört a világ tíz legjobb rögbi-nemzete közé! Az azurrik a skótok legyőzésével a világranglista 9. helyére jöttek fel. Érdekesség, hogy a skótok veresége azt is eredményezte, hogy a kupában amúgy nyüglődő Wales egy helyet előre lépett! Írország pedig Anglia felett aratott győzelmével megközelítette a Világranglista negyedik helyén álló Dél-Afrikát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik