Paralimpia 2024: Pap Bianka szerint a párizsi mezőny keményebb lesz, mint a tokiói

Vágólapra másolva!
2024.05.03. 16:15
Pap Bianka (Fotó: Imago Images, archív)
A paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Pap Bianka úgy gondolja, hogy az idei párizsi paralimpiai mezőny keményebb lesz, mint volt a három évvel ezelőtti tokiói, amelyben 100 méter háton sikerült aranyérmet szereznie.

A Vasas S10-es kategóriában versenyző parasportolója pénteken az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában beszélt erről azok után, hogy a múlt heti, madeirai kontinensviadalon egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szerzett. A kilencfős magyar küldöttség összesen tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal tért haza Funchalból.

„A Covid után sokan gyengébben tértek vissza, ez számomra előnyös volt, de most az Európa-bajnokság azt mutatta, hogy Párizsban sokkal keményebb küzdelem vár ránk, mint a japán fővárosban” – fogalmazott a 24 éves, szigetvári születésű Pap Bianka, aki harmadik paralimpiájára készül.

A 18 esztendős, világbajnoki bronzérmes Száraz Evelin – aki szüleivel Tápiószecsőn él, és mint mondta, az egész falu büszke rá  egy-egy második és harmadik helyet szerzett az Eb-n, szerinte ezek ez eredmények visszaigazolták azt a munkát, amit az elmúlt időszakban végeztek.

Mindkét versenyző a Vasas SC paraúszó szakosztályának tagja, edzőjük Szabó Álmos.

Pap Bianka a szakemberrel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kemény edző, kemény edzéseket és feladatokat talál ki, nem engedi őket pihenni, mindig hajtja őket, ezzel együtt megértő.

„Szerintem ennek az eredménye, hogy ilyen régóta ilyen magas szinten vagyunk. Sok érmet szállítunk a Vasasnak és az országnak is. Szeretünk dolgozni és szeretjük a munkát, remélem, ennek hamarosan ismét meglesz az eredménye” – mondta.

A magyar úszók eddig hét kvótát gyűjtöttek a párizsi paralimpiára, Pap és Száraz elárulták, hogy még egy szabadkártya-kérelem függőben van és ha ez is összejön, nyolcan utazhatnak a francia fővárosba.

„Mi lehetünk a magyar csapat egyik húzóágazata és érmekkel szeretnénk hazatérni” – mondta Pap Bianka, aki azt is elárulta, hogy címvédőként nehéz az esélyesség terhét cipelni, de dolgozik azon, hogy ezt el tudja viselni.

A magyar sportolók eddig 21 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, négyet-négyet kajak-kenuban és asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban.

A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik