Örökre eltiltották a bajnokcsapattal együtt ünneplő játékvezetőt

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 12:31
Jan Smit örökös eltiltást kapott (Fotó: Football Talk)
Örökös eltiltást kapott a Sint George–SV De Valken negyedosztályú holland bajnoki mérkőzést vezető Jan Smit, aki a vendégek három játékosát és edzőjét is kiállította, ráadásul a 15 perces hosszabbításban a hazaiak ki tudtak egyenlíteni, mellyel bajnokok lettek, s a meccs utáni parádén a bíró a Sint George labdarúgóival közösen ünnepelt…

Szürreális forgatókönyv után lett a holland negyedosztály bajnoka a St. George. A csapatnak hazai pályán nem volt szabad kikapnia az SV De Valkentől az aranyéremért, és ez sikerült is, viszont erősen vitatható körülmények között.

A 61 éves Jan Smit ugyanis a vendégek három játékosát és edzőjét is kiállította, de a De Valken a jelentős hátrány ellenére is sokáig 2–1-re vezetett. A bíró a rendes játékidő letelte után 15 percet hosszabbított, s a St. George végül nagy nehézségek árán megszerezte a bajnoki címet jelentő egyenlítő gólt.

A lefújás után pedig a játékvezető – a Noord Holland Nieuws honlapján megjelent videó tanúsága szerint – még egy lapáttal rátett a történtekre, ugyanis a St. George játékosaival maradt, hogy velük együtt ünnepelje a bajnoki aranyérmet.

A történteket nem hagyta következmények nélkül a De Valken, amely a Holland Királyi Labdarúgó-szövetségnél (KNVB) feljelentést tett. A szervezet közölte, több panasz is érkezett hozzá a meccs után.

„Ma reggel felhívtuk Smit urat, és közöltük vele, hogy többé nem vezethet mérkőzést. Semleges hozzáállást várunk el a játékvezetőktől, és azt, hogy mindkét csapatot tiszteljék” – mondta a KNVB szóvivője, Daan Schippers az esetről.

Smitnek egyébként már korábban is volt a rovásán, ugyanis 2021-ben azért függesztették fel egy évre, mert nem értett egyet az amatőr bajnokságokban bevezetett, koronavírussal kapcsolatos intézkedésekkel.

Az NH Nieuws egyébként magát a játékvezetőt is megszólaltatta.

„Megértem, hogy az SV De Valken csalódott a meccs miatt. Véleményem szerint azonban mind a négy piros lap száz százalékig jogos volt. A St. George játékosai már a meccs előtt megkérdezték, akarok-e utána énekelni egy dalt és ezt már többször megtettem, többek között a Spartansnál, a VVS-nél, a Grasshoppersnél, Amszterdamban és az ASV Arsenalnál is. Azt mondtam, hogy ha bajnokok lesznek, szeretnék énekelni egy dalt. A The Guardian Angel (című szám) refrénje közben a kezembe nyomták a trófeát, én pedig feltartottam. A De Valken ezt nem értékelte, csak továbbította a videót a KNVB-nek és feljelentést tett” – magyarázkodott Smit, kiemelve, nem bulizott a játékosokkal, csak elénekelt egy dalt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik