Gazdag Dániel: Nincs megállás, gólokat akarok lőni!

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.04. 08:32
Gazdag Dánielt büszkeséggel tölti el, hogy ő lett a csapata gólrekordere (Fotó: Getty Images)
Gazdag Dániel a Philadelphia Union klubcsúcstartója lett tétmérkőzésen szerzett 57 góljával – a futballista beszélt lapunknak büszkeségről, a fiáról, Nikolics Nemanjáról és Marco Rossi szövetségi kapitány kemény szavairól is.

– Milyen érzés klubrekordernek lenni?
– Csodás! – vágta rá Gazdag Dániel, az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Philadelphia Union 28 éves magyar irányító középpályása, aki betalált a Seattle Sounders elleni (2–3) bajnokin, így 57. gólját szerezte az amerikai klub színeiben, megelőzve az addigi csúcstartó Sébastien Le Toux-t. – Már az idény előtt szóltak, csak hat gól kell, hogy én legyek a rekorder. Oké, fiatal egyesületről beszélünk, de ez akkor is óriási büszkeséggel tölt el.

– Az eddigi csúcstartó, Sébastien Le Toux gratulált?
– Igen, korrekt volt, szívből mondta, hogy le a kalappal előttem. A klubnál dolgozik, rádiós kommentátor, korábban is találkoztunk különböző klubrendezvényeken, rendes ember.

– Gondolta volna három éve, amikor a Honvédtól a Philadelphiához szerződött, hogy ilyen rövid idő alatt beírja magát a klub történelemkönyvébe?
– Meg sem fordult a fejemben…

– Mi kellett ahhoz, hogy ez megtörténjen?
– Én és a családom is megtalálta a helyét Amerikában, kiegyensúlyozottan, boldogan éljük a mindennapjainkat. Fontos továbbá, hogy a csapattársak hamar befogadtak, mindenki segített, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Egyre nagyobb lett az önbizalmam, hiszen érzem, számítanak rám, sőt fontos tagja vagyok a Philadelphiának.

– A család is ott ült a lelátón a Seattle ellen?
– Természetesen, minden hazai meccsen ott vannak. A nagyobbik fiam már felfogta, hogy nagy tettet hajtottam végre, a lefújás után mondta is nekem: Ez az, szép volt, apa! Rengetegen gratuláltak Magyarországról is, a klubtól pedig megkaptam a labdát, amellyel a gólt szereztem, nagy becsben tartom.

– Az MLS történetében is a legjobb magyar gólszerző lehet: jelenleg ötvennél tart a bajnokságban, csakúgy, mint a Kansas Citynél futballozó Sallói Dániel, s már csak eggyel vannak lemaradva Nikolics Nemanjától.
– Ezt néhány nappal ezelőtt hallottam, nem tudtam, de nyilván ez is motivál a folytatásban. Danival baráti a viszonyom, sokat beszélgetünk, ha vége a meccsünknek, az az első, hogy megnézem, mit játszott a Sporting és ő szerzett-e gólt, mert ha igen, gratulálok neki. Nikolics Nemanját is jól ismerem a válogatottból, rendszeresen beszéltünk és váltottunk üzeneteket, amikor kiszerződtem, sokat köszönhetek neki. Már csak két gól kell, hogy megelőzzem, remélem, sikerül. Ha megtörténik, írok neki egy „szép” üzenetet…

– Bár már klubrekorder, az öröme nem lehetett teljes, hiszen kikaptak a Seattle-től.
– Jól kezdtük az idényt, háromszor nyertünk, kétszer ikszeltünk, viszont az utóbbi három meccsen csak egy pontot szereztünk. Időnként kiemelkedően futballozunk, ám vannak periódusok, amikor teljesen kihagy a csapat, ezt ki kell küszöbölnünk a jövőben, jobban kell koncentrálnunk. Mindettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a rájátszásba jutunk és ott bármire képesek vagyunk.

– Elérheti a huszonnégy bajnoki gólt, amennyit tavalyelőtt szerzett?
– Az az eddig csúcsom, persze hogy felülmúlnám. Nagyszerű formában érzem magam, olyan passzban vagyok, hogy rendre elém pattan a labda, ezt a hullámot meg akarom lovagolni. A nyolc bajnokin szerzett hat gól jól mutat, de nincs megállás, újabb gólokat akarok lőni.

Március 26-án felkészülési mérkőzést játszott a magyar válogatott Koszovóval (2–0) – a meccs korántsem volt emlékezetes, az annál inkább, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a lefújás után nyíltan bírálta Gazdag Dánielt: „Nem szeretek külön, egyénekről beszélni, de el kell mondanom, Gazdag Dánieltől többet várok. Megkapja a lehetőséget, ám nem teljesített jól ezúttal sem. Más szerepben játszik a klubjában, mint amit mi kértünk tőle, azt, hogy mélységből indulva támadjon többet, de visszahúzódott és nem nyílt előtte lehetőség.” Gazdag Dániel azóta nem beszélt a kialakult szituációról, ám most elmondta véleményét: „Nem estek jól a szavai. Koszovó ellen nem a legjobb meccsét játszotta a csapat, én sem nyújtottam jó teljesítményt. Tűröm a kritikát, sohasem volt ezzel bajom. Nem tudok mást tenni, mint – ha lehetőséget kapok – jobban futballozni a válogatottban, s bízom benne, ott lehetek az Európa-bajnokságon is.”

A magyar válogatottra még két felkészülési mérkőzés vár az Eb előtt: június 4-én Dublinban Írországgal, míg négy nappal később Debrecenben Izraellel csap össze.

Marco Rossi kritikájára

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik