Tour de Hongrie: Nys Etyeken is győzött, Dinán maradt a fehér trikó

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 18:04
Nys a második szakaszt nyerte az idei TdH-n (Fotó: MTI)
Az összetettben vezető belga Thibau Nys diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny negyedik, a budapesti Hősök tere és Etyek közötti 167 kilométer hosszú szakaszán, amelyen Dina Márton megtartotta a legjobb hazai bringásnak járó fehér trikót.

A Lidl-Trek bringása remek erőben volt, így tíz másodperccel növelte előnyét összetettben, vasárnap pedig az összetett favoritjaként áll rajthoz. 

A díszletek szakasza volt a szombati, vagyis az utolsó előtti a Tour de Hongrie 45. kiadásán. Elsőként azért, mert a főváros frenetikus látványt kölcsönzött a rajtnak, hiszen a Hősök teréről rajtoltak a versenyzők, hogy aztán a Lánchídon keresztül dél irányába induljanak. A forgatókönyv innentől a megszokott volt, hiszen a kis létszámú szökevénycsoport ismét a hazaérés szándéka nélkül hagyta ott a mezőnyt, de a részhajrákat sikeresen elhozta. Ennek ellenére a végén a mezőny bedarálta a próbálkozást, amely a szokottnál kicsit tovább életben maradt, merthogy 15 másodperces előny környékén hosszú kilométerekig maradt az élen a szökés. Végül kevesebb mint három kilométerrel a vége előtt egyesült a mezőny, amely addig megjárta Tordast, Martonvásárt, Bicskét és persze az etyeki Korda-stúdiót is, amely a második díszlet volt a budapesti látkép után, ezúttal a szó szoros értelmében.
A kissé emelkedő befutó és a kissé szakadozott mezőny sejtette, hogy az összetettért menők között dőlhet el a szakasz. Így is lett, a pénteken az utolsó 150 méteren tempót váltó Thibau Nys ezúttal elsőként lódult meg, és bár a címvédő Marc Hirschi próbálkozott a leginkább, nem tudta utolérni.
A 21 éves belga sorozatban a második szakaszt is behúzta, így aztán a pécsi záró emelkedőn nyugodtan választhat reaktív stratégiát, előnye ugyanis 14 másodperc. Magyar versenyző ezúttal sem fért be a legjobb tízbe, de Fetter Erik és Dina Márton is azonos idővel ért célba a győztessel a 15. és a 18. helyen.

45. TOUR DE HONGRIE
4. szakasz (Budapest–Etyek, 167 km)
1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 3:33:02 óra, 2. Hirschi (svájci, UAE Emiartes) azonos idővel, 3. Voisard (svájci, Tudor Pro Team) a. i., …15. Fetter Erik (Polti Kometa) a. i.
Az összetett állása
1. (sárga trikóban) Nys 15:42:33, 2. Ulissi (olasz, UAE Emiartes) 14 mp h., 3. Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) 16 mp h., …14. Dina Márton (magyar válogatott) 57 mp h.
A gyorsasági pontverseny állása
1. (zöld trikóban) Nys 30 pont, 2. Voltr (cseh, Pierre Baguette) 24, 3. Penalver (spanyol, Polti Kometa) 24, …16. Rózsa Balázs (Epronex) 9
A hegyi pontverseny állása
1. (piros trikóban) Siebe Deweirdt (belga, Flanders-Baloise) 21, 2. Nys 15, 3. Bagatin (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) 12, …10. Istl­stekker Zsolt (Epronex) 4
A magyarok versenyének állása
1. (fehér trikóban) Dina 15:43:30, 2. Fetter Erik (Polti Kometa) 1:12 p h., 3. Valent Márk (MBH Bank Colpack Ballan) 1:42 p h.
A csapatverseny állása
1. UAE Emirates 47:10:15, 2. Lidl-Trek 12 mp h., 3. Q36.5 Pro Cycling 22 mp h.

A viadal vasárnap a Siófok és Pécs közötti – 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő – 173 kilométeres etappal zárul.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik