Giro: Paret-Peintre nyerte meg a 10. szakaszt, Pogacaré maradt a rózsaszín trikó

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.14. 17:10
Valentin Paret-Peintre első szakaszgyőzelmét aratta a profik között (Fotó: Getty Images)
A francia Valentin Paret-Peintre nyerte meg az olasz kerékpáros-körverseny (Giro d'Italia) 10. szakaszát, Valter Attila a 35. helyen ért célba.

 

Furcsa ez az idei Giro d’Italia. Nem túl gyakori az olyan Grand Tour az utóbbi időben, amellyel kapcsolatban kevés a kérdés már a második hét legelején. Pontosabban az összetett első helyét tekintve. De most Tadej Pogacar miatt ez a helyzet, de emiatt pedig sokkal több figyelem irányulhat például a sprinterek versenyére vagy az összetett top 5-jére, amely viszont tényleg izgalmasan alakul.

Kedden, az első pihenőnap után rögtön egy hegyi szakasszal rajtolt a második teljes hét, benne a Bocca della Selvával, a maga 12 kilométeres hosszával, a hegy ráadásul egyre nehezedő, hiszen az utolsó harmada átlag hétszázalékos meredekségű. Ez volt egyébként a legdélibb szakasz ezen a versenyen, földrajzilag a futballban használt szófordulattal írható le a legjobban merre is jár a mezőny. Amikor egy játékos csizmaszárral találja el a labdát, nos az olasz „csizma” száránál lévő Pompeiből rajtolva indult Észak felé. Az emelkedő előtt ráadásul a Visma támadott, de sajnos ezúttal sem Valter Attila, hanem Jan Tratnik.

A több részre szakadt mezőnyből a francia duó, Romain Bardet és Valentin Paret-Peintre követte őt a legközelebb, nagyjából egy perccel lemaradva, a főmezőny pedig, benne Pogacarral és Valterrel, öt perccel követte a szlovént. A fiatalabb Paret-Peintre pillanatok alatt utolérte három kilométerrel a vége előtt Tranikot, és úgy hagyta állva, mintha csak szembe jött volna, de Bardet is hamar megelőzte. A sorrend innentől nem változott, Paret-Peintre simán megjött az első helyen, amivel élete első szakaszsikerét aratta háromhetesen, egy évvel azután, hogy a testvére is elérte ezt, éppen a Girón. A nap vesztese Cian Uijtdebroeks (Visma), aki a hegy lényegi részét bírta ugyan az összetett elején lévő társaival, az utolsó néhány száz méter azonban nagyon rosszulesett neki. Ezt kiszagolta a negyedik helyen álló Ben O’Connor, aki meghúzta a végét, így a belga 13 másodpercet kapott ettől a csoporttól.

Azzal kapcsolatban kaptunk némi kulisszák mögötti információmorzsát, hogy hogyan is telik egy pihenőnap a versenyzőknek egy háromhetesen. Valter Attila hétfői adatait ugyanis nyilvánosságra hozta a Visma a közösség felületein: a magyar bringás kettő órát és négy percet tekert, 29.4 km/h-s átlaggal, összesen 1027 métert szintet megtéve. Ezek a srácok tényleg emberfelettiek, és ez akkori derül ki, amikor egy pihenőnapon – de hívjuk inkább regenerációsnak – ilyen, átlagemberek számára elég combos számokat produkálnak. „Illetve elkezdtem nézni az Amazonon a Sógunt, amely egy brit hajósról szól, aki az 1600-as években véletlenül eljut Japánba, és ettől teljesen megváltozik az élete. Nagyon jó, ajánlom mindenkinek” – nyilatkozta az Eurosportnak hétfőn Valter, tehát azért egy kis kultúrára is volt ideje.

Ő egyébként a 35. helyen érkezett meg valamivel több mint öt perc hátránnyal, ezzel pedig két helyet javított összetettben úgy, hogy igazán magáért még nem volt lehetősége tekerni.

A BEFUTÓ

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

A MÁR KORÁBBAN EMLEGETETT KUTYÁS JELENET

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA
10. szakasz (Pompei–Bocca della Selva, 142 km)
1. Paret-Peintre (francia, Decathlon AG2R La Mondiale Team) 3:43:50
2. Romain Bardet (francia, DSM-Firmenich PostNL) 30 mp h.
3. Jan Tratnik (szlovén, Visma-Lease a Bike) 1:00 p h.
...35. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 5:15 p h.
Az összetett állása: 1. (rózsaszín trikóban) Pogacar 36:48:08 óra, 2. Martínez (kolumbiai, Bora-hansgrohe) 2:40 p h., 3. Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:58 p h., …34. Valter 35:21 p h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. (ciklámen trikóban) Milan (olasz, Lidl-Trek) 174 pont, …77. Valter. A hegyi pontverseny állása: 1. Pogacar 104, 2. (kék trikóban) Geschke (német, Cofidis) 58. A fiatalok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Uijtdebroeks (holland, Visma-Lease a Bike) 36:52:23. A csapatverseny állása: 1. Decathlon AG2R La Mondiale Team 99:16:18

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik