Extrém bemutató – sportszázadi módra

Tóth ZoltánTóth Zoltán
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 21:28
T�r�k AttilaKrizsán Szabolcs (Fotó: Török Attila, archív)
„Mi nem élményt akarunk adni, sokkal inkább a jelen háborús körülményeire igyekszünk felkészíteni a hozzánk érkezett fiatal sportolókat!” – e szavakkal nyitott kedden Ócsán a Magyar Honvédség Ludovika zászlóalj kiképzőbázisán Krizsán Szabolcs százados, a Magyar Honvédség Sportszázadának parancsnoka.

 

A második sportszázadban harmincegy sportág 139 fiatalja kapott alapkiképzést, s a mostani bemutatón az elméleti ismeretek gyakorlati elsajátításáról adnak számot az érintettek. A kiképzőbázison ennek megfelelően tanúi lehettünk annak, miként menekülnek ki a találatot kapott, s emiatt kigyulladt harcjárműből a hét fős legénység tagjai, s hogyan igyekeznek eloltani a lángokat. Pár perc múlva ugyanezt bemutatták egy csapatszállító harcjárművel is, melynek platóján hatan „utaztak” bevetésre, amikor járművüket találat érte. Összehangolt, megtervezett módon hagyták el a tehergépkocsit, majd poroltókkal és homokkal mentették ami még menthető volt.

Következett az egyik leglátványosabb része a bemutatónak, amikor az ifjú sportolók közül hatan zárótűz alá kerültek egy lövészárokban, ahol körülöttük halottak és sebesültek hevertek. Utóbbiakat egymást biztosítva szállították biztonságos helyre. Hogy hogyan kell kigyulladt harcost menteni, erről is képet kaphattunk e bemutatón, amelynek végén komplex akadálypályán mutatták be auz elméletben tanultak gyakorlati megvalósítását az alapképzésük végére ért fiatalok.

Akik közül Eszes Noémi junior világ- és Európa-bajnoki csapattag öttusázó elmondta: sporttársai közül többen részesei voltak az első sportszázadnak. Elmondott élményeik alapján kapott kedvet ahhoz, hogy jelentkezzen a második századba, s mert az öttusa is eléggé komplex sportág, nem okozott neki nehézséget az alapkiképzés, mi több – ahogy mondotta – még élvezte is azt.

Bárányi Péter ökölvívó országos bajnok a kettős életpálya lehetőségét ragadta meg ily módon, amikor beadta jelentkezését. Többet kapott annál, mint amit várt, az eddigiek során, fegyelmet, kitartást is tanult, s elsajátította a kommunikáció alapjait is.

A bemutató végén Krizsán Szabolcs százados úgy összegzett: „Egy rendkívül fegyelmezett, fogékony csapat jött össze, akiknek – sportolók lévén – még a nagy hőségben, extrém körülmények között ennek leküzdése sem okozott gondot. Sok fantáziát látok a mostani sportszázadokban, örülök, hgoy sikerült létrehozni ezeket – mondta a parancsnok.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik