Street workout gyakorlatok – 1. rész

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.15. 12:00
Magosi Zsombor, a BioTechUSA szponzorált Men's Physique versenyzője több sportágban is bizonyította tehetségét a karatétól kezdve a testépítésen át a jelenleg űzött funkcionális edzésig. A street workout manapság egyre divatosabb a fiatalok körében, főleg jó időben – a szabadtéri parkokban felépített eszközök teszik ezt lehetővé. Nincsenek súlyok, csak a saját testsúlyunk jelenti a terhelést, bebizonyítva, hogy nemcsak edzőteremben és edzőgépekkel lehet remek fizikumot kialakítani. Videó sorozatunkban Zsombor segítségével olyan street workout alapgyakorlatokat mutatunk be, amelyeket érdemes begyakorolni és megtanulni. Ha ezeket elsajátítottuk, akkor már igazán jó erőszinttel rendelkezünk. A gyakorlatokat Nagy Dóra, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértője állította össze és koordinálta.



1. Tolódzkodás korláton


1. Tolódzkodás korláton

Alapvetően a tricepsz megdolgoztatására alkalmazott gyakorlat. Ugyanakkor nemcsak a tricepsz, de a delta elülső része, a mellizmok és a törzsizmok is hatékonyan dolgoznak. A combizmokat is be tudjuk kapcsolni, ha előre kinyújtott lábbal végezzük. Ha előre dőlünk a gyakorlatban, akkor a mellizmokat jobban tudjuk terhelni, a függőleges törzstartás pedig inkább a tricepszet erősíti. Kezdőknek célszerű padon/korláton tolódzkodással kezdeni, amit Kiss Virág Arnold Classic győztes bikini modell is bemutatott egy korábbi videóban. Ha a saját testsúlyos tolódzkodás már jól megy, akkor lehet játszani a végrehajtás tempójával és az ismétlésszámmal is, vagy plusz súlyt foghatunk a lábunkkal, vagy köthetünk a derekunkra. Ha már 15-20 ismétlést szabályosan végre tudunk hajtani, akkor elmondhatjuk, hogy remek az erőszintünk!


2. Egylábas guggolás

Zsombor először a kikönnyített verziót mutatja meg, amiből kiindulva megkezdhetjük az egylábas guggolás gyakorlását, ami egyáltalán nem könnyű gyakorlat. Remek koordinációt, erős combokat és törzset igényel. Valamint a boka- és csípőmobilitás sem elhanyagolható tény. Ha ez utóbbival probléma van, alaposan rá kell feküdni a nyújtásra! Nagyon gyakori a vádli rövidülése, ami a boka mobilitását akadályozza. Ha a korlátba kapaszkodva sem tudjuk elég magasan tartani a nyújtott lábat (másik láb sarka, vagyis a teljes talp szigorúan a talajon legyen), akkor célszerű egy pad vagy pl. step pad segítségét igénybe venni és erről indítani a guggolást.

Ha megy a saját testsúlyos egylábas guggolás szabadon is, akkor próbáljuk növelni az ismétlésszámot, vagy összekötni más gyakorlattal, például kitöréssel.


3. Muscle up

Sokak számára mumus gyakorlat, másoknak pedig úgy megy, mint az 1x1. Főleg a technika elsajátításán múlik a gyakorlat, de szükséges hozzá egy alap erőszint. Nagyvonalakban egy húzódzkodás és egy tolódzkodás összekötéséből jött létre a gyakorlat és bizony, ha mindkettőre képesek vagyunk külön-külön, még akkor sem biztos, hogy a muscle up menni fog! Fontos, hogy a vállízületünk a dinamikus gyakorlatokhoz is hozzászokjon, fontos a kar és az alkar edzettsége is, de ugyanúgy a hátizmokra is szükségünk lesz. Nincs más hátra, mint gyakorolni! Rengeteget! Megpróbálni akkor érdemes, ha már tolódzkodásból és húzódzkodásból is megy 10 szabályos, teljes mozgástartományos ismétlés.


4. Kézállás szabadon

Felnőttként nehéz elsajátítani a kézállást szabadon. Először falnál próbáljuk növelni a kézállásban eltöltött időt akár két percig is. Ezután próbáljuk magunkat a faltól elrúgni. Következő lépésként az esést kell gyakorolni, ami vagy ösztönösen kifordulás lesz, vagy guruló átfordulás. Tehát jöhet a „bukfenc" alapos begyakorlása. Ha régóta nem próbáltuk, fájdalmas élmény lehet, úgyhogy óvatosan álljunk neki. A szabadon kézállásnál nem is gondolnánk, milyen izmokra van szükség. Nem csak a váll, de a törzs ereje is fontos, sőt még az alkar és a kéz izmainak ereje is, hogy egyensúlyban tudjuk tartani magunkat. Remek koordináció fejlesztő gyakorlat, ugyanakkor rengeteg türelem is kell hozzá, legalább egy évet szenteljünk annak, hogy megtanuljuk!


5. Haskelep

Haskelep, vagy nyújtón átfordulás. Torna szaknyelven a test szélességi tengelye mentén végzett átfordulás. Ez sokunknak gyermekkorban sima ügy volt, felnőttként újrapróbálva azonban okozhat meglepetéseket! Remek törzsizom erősítő gyakorlat, amihez a kar ereje is szükséges. Célszerű alacsony nyújtón kezdeni a gyakorlást. A gyakorlat egy fél húzódzkodással és lábemeléssel kezdődik, így ezekre kell ráerősíteni első körben. Ugyanakkor – ahogy a muscle-up-nál is írtuk – nem elég az egyes részeket külön-külön elvégezni, mert a technikája összességében másból is áll, amit gyakorlással lehet leginkább elsajátítani. Hogy pontosan mikor, milyen mértékű lendületet vegyünk a gyakorlat során, csak úgy fejleszthető, ha milliószor megpróbáljuk!

A gyakorlatok végzését mindig alapos bemelegítés előzze meg, edzés végén pedig nyújtsuk meg a megdolgoztatott izmokat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik