Eb-döntőben női válogatottunk! Hollandiával és Rióért játszik

Vágólapra másolva!
2016.01.21. 17:09
null
Garda Krisztina (elöl) és az olasz Teresa Frassinetti nyújtózkodik a labdáért (Fotó: MTI)
A magyar női vízilabda-válogatott remek játékkal 10–5-re nyert az olaszok ellen a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében, ezzel bejutott a pénteki fináléba.

„Ria, ria, Hungária! Ria, ria Hungária!” Végre volt egy kis hangulat magyar meccsen is itt a Kombank Arénában. Kb. kétszáz magyar szurkoló be is tudta üvölteni az impozáns létesítményt. Különösen a lelátó felső részén helyet foglaló ötvenfős magyar különítmény érdemel dicséretet.

No meg a lányok a vízben…

Bíró Attila együttese úgy kezdte az elődöntőt, ahogy egy elődöntőt kezdeni kell. Az első pillanattól koncentráltan, célra törően pólózott. Keszthelyi Rita szép átlövésből, Kisteleki Hanna pedig lefordulásból volt eredményes. Hátul a bekkeink kiválóan fogták az ellenfél centereit, akik alig bírtak kiállítást kiharcolni. Azért háromszor kizavart játékosunkat a spori az első negyedben.

Az egyik fórból pedig egy szerencsés gólt találtak az olaszok. Még most sem tudjuk, hogy valóban áthaladt-e a labda a gólvonalon Ariana Garibotti lövésénél. De már nem is érdekel minket.

Pedig a második negyedben szinte semmit sem kellett már csinálnia az olasz csapatnak, hogy megkapja az emberelőnyt. A magyar védekezés azonban emberhátrányban is nagyon jó volt. Az olaszok néha teljesen elbizonytalanodtak, nem mertek lőni.

Ellenben hallgathattak Illés-koncertet. Merthogy a mi Annánk bizony mert lőni. Már a görögök ellen is fontos gólt szerzett, ezúttal pedig 2–1-nél vállalt kettőt. A nagyszünetben 5–3-ra vezettünk.

A második félidő elején Czigány Dóra valami hatalmas gólt szerzett: olyan egyszerűen lőtte meg rosszkéz hátulról a hosszú alsót, hogy csak ámultunk. A közönség rá is kezdett a számunkra oly kedves eredmény skandálására: „Hathárom, hathárom”, majd jött az „Edina, Edina” is Gangl sokadik remek védésénél.

A harmadik negyed végére pedig azt vettük észre, hogy ez már olyan sima meccs kezd lenni, mint volt a negyeddöntő a franciák ellen. Illés a harmadik számát is eljátszotta a „koncerten”, Keszthelyinek pedig egy megúszás, ziccer, befejezés kombó annyira számít nehéz feladatnak, mint beugrani a vízbe.

Az utolsó negyednek 8–3-as előnnyel mehettünk neki. Egyedül az oroszok elleni csoportmeccsen látottak miatt aggódhattunk. De tanult abból a találkozóból a magyar együttes, s ezúttal nem engedett ki a véghajrában.

Ennek szövetségi kapitányunk is nagyon örülhetett. Már csak azért is, mert, ha a közönség a „Bíró Attila, Bíró Attila” nevet skandálja, az nagyon jó érzés, ha Bíró Attilának hívják az embert...

Holnap (pénteken) 20.15-kor a magyar női vízilabda-válogatott döntőt játszik Hollandiával, amelynek visszavághat a nyitó meccsen elszenvedett sima vereségért. Nem mellékesen az Európa-bajnoki cím mellett az olimpiai kvalifikáció is tét lesz azon a mérkőzésen.

A találkozót követően Kisteleki Hanna nyilatkozott az NSO Tv-nek.

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
NŐK
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Olaszország 10–5 (2–1, 3–2, 3–0, 2–2)
Belgrád, 400 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Koganov (azeri)
MAGYARORSZÁG: GANGL, Antal, KESZTHELYI 2, Garda, BUJKA 2, KISTELEKI H. 2, Szücs G. Csere: Takács O., Tóth I., Czigány D. 1, ILLÉS A. 3, Csabai
OLASZORSZÁG: Gorlero, Bianconi 1, Garibotti 2, Radicchi 1, Frasinetti, Di Mario, EMMOLO 1 Csere: Tabani, Aiello, Pomeri, Cotti, Queirolo
Gól – emberelőnyből: 8/1, ill. 13/1
MESTERMÉRLEG
BÍRÓ ATTILA
, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Még nem értünk át a hídon, de már több mint a felén túl vagyunk. A lényeg holnap jön, de hasonló játékkal esélyünk lesz megverni a hollandokat. Jól védekeztünk, a támadás is jól működött, a mai mérkőzésről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Mentálisan erősek vagyunk. A meccs előtt is azt mondtam, hogy ez egy lelki tréning lesz, ha kibírjuk a nyomást. Minden egyes emberhátrány és védekezés lelki erőt fog adni a következő támadásra. Elvettük az olaszok kedvét a játéktól. Próbáljuk hideg fejjel játszani, amit tudunk, de ez nem mindig sikerül. Erre ma is volt példa, de nem lehetek elégedetlen. A cél az olimpiai kvalifikáció.


Hollandia–Spanyolország 9–9 (4–3, 2–3, 2–1, 1–2) – ötméteresekkel 6–5

KÉSŐBB
FÉRFIAK
ELŐDÖNTŐ
20.15: Montenegró–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

32. perc: Takács blokkol egy olasz lövést. Még Gangl véd egyet emberhátrányban. Vége, döntős a magyar válogatott!
31. perc:
Illést leblokkolják.
30. perc:
Keszthelyit látják szabálytalannak a játékvezetők. Bianconi lő gólt, nem baj. 10–5
29. perc:
Keszthelyi labdaszerzése után hárman támadunk kettő ellen, Kisteleki ki is használja. Illést kiállítják, de semmi gond, a kapufát találják telibe az olaszok. 10–4
28. perc:
Czigány labdát szerez. Eredménytelen magyar támadás.
27. perc:
Szücsöt kiállítják, de nem tökéletes az olasz figura, Gangl közbenyúl, megvan a labda. Bujkánál támadószabálytalanságot látnak.
26. perc: Bujka
lő emberelőnyben, a labda a lécről pattan a képzeletbeli gólvonal mögé. 9–4
25. perc:
Ezúttal az olaszok viszik el a labdát, amelyet aztán Garibotti a kapunkba juttat. 8–4

3. NEGYED

24. perc: Czigány lövése nem jó, Gangl védése annál inkább. Tóth centerből kapura teszi a labdát, de a kapus védeni tud. Még emberelőnybe kerülnek az olaszok a negyed végén, de a blokkon elhal a lövésük.
23. perc:
Időt kérnek az olaszok, de aztán teljesen tanácstalanul támadnak.
22. perc:
Bujka góljába belefújnak, de aztán megszerezzük a labdát, a megúszó Keszthelyi pedig ejtéssel használja ki a ziccert. Illés a rövid felsőt célozza meg, és hibátlanul teszi. 8–3
21. perc:
Visszakapják az olaszok a labdát, és megint emberfórba kerülnek, de csak kapufáig jutnak.
20. perc:
Antal kerül helyzetbe, de Gorlero a helyén van sajnos, és véd. Kistelekit kiállítják, de Gangl kinyúl, és jobb kézzel védi Di Mario lövését.
19. perc:
Támadnak az olaszok, de Gangl kezében köt ki a labda. Az újabb emberelőnnyel nem élünk, Antal lövését védi a kapus. Gangl véd egy távoli lövést.
18. perc:
Gangl megszerzi a labdát. Czigány Dóra nagy erejű lövésével újra hárommal vezetünk. 6–3
17. perc:
Keszthelyi másodszor nyeri meg a ráúszást. Kapunk egy emberelőnyt, de Keszthelyi a kapufát találja el.

2. NEGYED

16. perc: Emmolóra játsszák ki az emberfóros figurát, amelynek gól a vége. Emberelőnybe kerülünk 37 másodperccel a negyed vége előtt, magyar időkérés. Addig járatjuk a labdát, míg le nem telik a támadóidő, lövés nélkül. Az olaszok még lőnek kettőt, de előbb a blokk, majd Gangl hárít. Jöhet a nagyszünet. 5–3
15. perc:
Emberelőnyben támadnak az olaszok, de Gangl megint véd! Bujka befordul, és újra három közte! Jön a menetrendszerű magyar kiállítás, Garda úszik ki. 5–2
14. perc: Radicchi
távolról elvállalja, és Gangl ezúttal nem tud hárítani. Bujka ellen ítélnek a bírók. Az újabb Radicchi–Gangl párbajt a magyar kapus nyeri. 4–2
13. perc:
Újabb olasz kapufa, Illés begyűjti a kipattanót. Kistelekit leblokkolják, jöhetnek az olaszok.
12. perc: Kettős magyar emberelőny, majd marad szimpla, és végül Illés passzírozza át közelről az olasz kezeken a labdát! 4–1
11. perc:
Gangl védi Radicchi lövését, Illés Anna viszont a másik oldalon a jobb alsóba talál. Támadófault az olaszoknál. 3–1
10. perc:
Kiegészülünk, majd fölé pattintják a labdát az olaszok. Antal Dóra is eredménytelenül próbálkozik.
9. perc:
Keszthelyi elviszi a labdát. Bujka lövését védi Gorlero, majd egyből kiállítják Keszthelyit.

1. NEGYED

8. perc: Bujka Barbarát játszanánk meg a hosszú oldalon, de túl magas neki a passz. Szücs megelőzi az olasz centert. Mi sem tudunk már gólt lőni, az első negyed után 2–1-re vezetünk.
7. perc:
Szücs lövését védi Gorlero. Támadószabálytalanságot követnek el az olaszok. Olasz kiállítás, magyar időkérés.
6. perc:
Tóth Ildikót kiállítják, de a kapufa ismét velünk van, a kipattanót megszerezzük.
5. perc:
Időt kérnek az olaszok. A jobbkezes Garibotti a jobb szélről bevágja a rövidbe. 2–1
4. perc:
Di Mario eltalálja a kapufát, a kipattanó a miénk.Takács Orsolya lövését blokkolják.
3. perc: Kisteleki Hanna
megúszik, és beveszi az olasz kaput. Gangl véd egy ziccert is. 2–0
2. perc: Gangl megint véd, majd kontrafaultot ítélnek az olaszok ellen. Megint támadhatnak az olaszok, Gardát kiállítják, de megússzuk az emberhátrányt.
1. perc:
Az első ráúszást az olaszok nyerték meg, az első lövést pedig Gangl Edina mutatta be. Keszthelyi Rita igényt tartott az első gól szerzője címre. Nem bánjuk. 1–0


A magyar–olasz mérkőzés győztesét a hollandok várják a döntőben, miután ötméteresekkel legyőzték a spanyolokat.

A magyar női vízilabda-válogatott legutóbb 2003-ban játszott döntőt Európa-bajnokságon (akkor kikapott Olaszországtól a fináléban), azóta négy bronzérmet szerzett.

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája: a budapesti final sixre a jegyek még kaphatók ajegyed.huoldalon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik