Milosevicset és Csézyt hallgathatta a belgrádi aréna

Vágólapra másolva!
2016.01.14. 16:47
Két hétre a pólóvilág bérli ki a belgrádi Kombank Arénát. Ott, ahol máskor a labdák pattognak, világsztárok énekelnek, most két medence áll. Kicsit belelapoztunk a helyi BS történelemkönyvébe. Sőt vannak róla fotók is, hogy milyen volt és milyen lett Belgrád egyik impozáns létesítménye.

GALÉRIÁNK ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
GALÉRIÁNK ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



Nem volt itt semmi. Aztán abból a semmiből hirtelen kinőtt egy medence. Olyan egyszerűséggel, mintha otthon állítottuk volna fel a „madarastescóban” megvásárolt, összeszerelhető, néhány méter átmérőjű pancsolót. Mondjuk nem én, mert a főváros VII. kerületében a harmadikon nagyon hülyén nézett volna ki.

A belgrádi Kombank Arénában egy 20-szor 30 méteres medencét varázsoltak elő néhány nap alatt. „Aztán kettő lett, maradhat?” alapon még egy bemelegítő medence is helyet kapott a vízilabda Európa-bajnokságnak otthont adó létesítményben. Az arénát nyilván nem a magyar (és a szerb…) sikersportág versenyei miatt húzták föl, de ez az épület már csak ilyen, elképzelni is lehetetlen, hogy hányféle eseménynek adott már otthont a szerb főváros büszkesége.

A PÉNTEKI PROGRAM
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
D-CSOPORT

9.30: MAGYARORSZÁG–Törökország (Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!)
20.15: Oroszország–Görögország (Tv: M4 Sport)
Az állás: 1. Görögország 4 pont (29–14), 2. MAGYARORSZÁG 4 (20–14), 3. Oroszország 3 (23–20), 4. Törökország 0 (14–38)
C-CSOPORT
17.15: Grúzia–Olaszország
18.45: Németország–Románia (Tv: M4 Sport)
Az állás: 1. Olaszország 6 pont (27–10), 2. Románia 3 (17–17), 3. Németország 3 (16–25), 4. Grúzia 0 (15–23)

NŐK, B-CSOPORT
11.00: Olaszország–Horvátország
12.30: Franciaország–Németország
15.45: Szerbia–Spanyolország
Az állás: 1. Spanyolország 6 pont (50–5), 2. Olaszország 6 (32–6), 3. Szerbia 3 (21–18), 4. Németország 3 (17–35), 5. Franciaország 0 (5–31), 6. Horvátország 0 (7–37)

Na, ebből hogy lesz medence? (Fotó: Twitter)
Na, ebből hogy lesz medence? (Fotó: Twitter)

Fellépett itt a Backstreet Boys, Elton John, Beyoncé, varázsolt (bocsánat, illuzionistáskodott) itt David Copperfield. De volt NBA-meccseket megszégyenítő mennyiségű néző előtt lejátszott kosármeccs is. Ha nem is uszodának tervezték, alapvetően sportesemény megrendezése generálta az építését. Erről kicsit később.

De 2008-ban itt rendezték meg az Eurovíziós Dalfesztivált is, amelynek második elődöntőjében Csézy óriásit harcolt, hogy bekerüljön a legjobb húszba. Mivel tizenkilencen indultak a második „futamban”, ez sikerült is a művésznőnek. Végső helyezését fedje örök homály, de annyit elárulunk, hogy ha ketten még vállalták volna a szereplést, nem biztos a siker…

Így: a falak már állnak (Fotó: Twitter)
Így: a falak már állnak (Fotó: Twitter)

Nem volt azonban mindig ilyen vidám története a belgrádi BS-nek.

Dramaturgiai váltás következik.

Belgrád 1989-ben nyerte el az öt évvel későbbi kosárlabda-világbajnokság rendezési jogát. Ahhoz pedig igazán dukált egy legalább húszezres aréna. Két év múlva neki is kezdtek az építkezésnek, csakhogy akkortájt errefelé nem az volt a legnagyobb probléma, hogy elkészül-e egy multifunkcionális létesítmény.

Különösebb történelmi kitekintő nélkül maradjunk annyiban, a szerb főváros történelme legnehezebb napjait élte át, a külföldi kivitelező-partner blokkolta az építkezést, aminek következtében nem készült el idejében a tetőszerkezet. A vb rendezési joga elveszett, de ez nyilván nem rázta meg annyira az embereket, mint oly sok más akkoriban.

Vanja Udovicsics sportminiszter gyakorlatilag nemzeti hős Szerbiában – ahol tud, segít (Fotó: Twitter)
Vanja Udovicsics sportminiszter gyakorlatilag nemzeti hős Szerbiában – ahol tud, segít (Fotó: Twitter)

Az építkezés később folytatódott, az első hivatalos eseményen az arénában Szlobodan Milosevics „lépett fel” – 2000-ben. A szocialista párt kampányában az utolsó nyilvános beszédét tartotta itt a néhai szerb és jugoszláv államfő. A Kombank Aréna még ekkor sem volt teljesen kész, ráadásul egy évvel korábban a NATO-bombázások miatt ismét le kellett mondania egy esemény megrendezéséről – az asztalitenisz-világbajnokságot sem itt tartották meg.

Vissza könnyedebb témákhoz…

2004-ben aztán végre megvolt a hivatalos megnyitó, ami után az első időszakban inkább kosárlabda- és röplabdaeseményeket tartottak itt. 2006-ban az amerikai rapper, 50 cent volt az első, akinek a koncertje alatt már állandó működési engedélye volt az arénának.

Ha már fél dolcsinál tartunk: a Kombank Aréna építési költsége végül 70 millió eurónál állt meg, de talán kijelenthetjük, megérte. A rengeteget szenvedő belgrádi lakosok büszkék lehetnek az épületre. És ezen az sem változtat, hogy a burkolat továbbra sem nevezhető eklektikusan virtuóz egyedinek. Hovatovább a 4-es metró Keleti pályaudvari állomásának kivitelezői is meríthettek az ötletből.

Az aréna azonban belülről csodálatos, az pedig külön érdekes, ahogy megoldották benne a medencék elhelyezését. Mintha a földbe lennének süllyesztve, de mégsem. Szinte sajnáljuk, hogy a vízilabda Európa-bajnokság után, miután eltüntetik a medencét, már csak a zuhanyzókban lesz víz, vagy maximum az ásványvizes palackokban a csapatok mellett.

Amikor a magyar futsalválogatott, természetesen az addigra felépített speciális burkolaton pályára lép a futsal Eb-n – három hét múlva.

ÉRDEKESSÉGEK

– A Kombank Aréna a 25-ös blokkban van Új-Belgrádban.

– Koncerteken 25 ezer néző befogadására alkalmas.
– A vízilabda Eb-n 11 ezer a maximális nézőszám. Az arénát most félig elválasztották a bemelegítő medence miatt.
– 2007-ben kezdeményezték, hogy az arénát a „jugoszláv kosárlabda atyjáról”, Alekszandr Nikolicsról nevezzék el. Nem engedte a városvezetés.
– A Komercijalna Banka 2012-ben kötött ötéves szponzori szerződést, ezért a Kombank név.
– 2014 március 26-án a Crvena zvezda az ukrán Bugyivelnikkel játszott kosárlabda Európa-kupa-meccsen született meg a nézőrekord: 24 232-en látogattak ki a meccsre.
– 48 ezer négyzetméteren épült fel a létesítmény.
És a végeredmény – most épp pólómeccs az arénában (Fotó: Twitter)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik