R. B. 2020.06.23 13:18 Frissítve: 2020.06.23 13:54

Vízilabda: „Benedek Tibor minden edzés végén százszor lőtt kapura nekem”

Daniele Ruffelli korábbi olasz vízilabdázó – sokakhoz hasonlóan – felelevenített egy történetet a 47 évesen, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tiborról.

Benedek Tibor sokszor gyakorolta a lövéseket az edzések után (Fotó: Koncz György)

 

A jelenleg a Lazio utánpótlásában dolgozó Ruffelli 1996-ban ismerkedett meg Benedekkel, amikor a magyar kiválóság Rómába szerződött az Újpesttől. Benedek a Racing Romában, Ruffelli pedig a Lazióban játszott, ám egy évvel később csapattársak lettek, mivel az olasz kapus átigazolt.

„Tizennyolc éves voltam akkor. Óriási volt az érdeklődés Benedek iránt. Ő volt az első magyar, akit testközelből megcsodálhattunk. Rengetegen voltak rá kíváncsiak, sokan kijöttek az edzésekre” – idézi a wpdworld.com Ruffellit, aki játékosként korosztályos válogatottságig jutott.

„Általában miután a Roma edzése véget ért, Benedek a vízben maradt gyakorolni. Sokszor meglestem őt a Foro Italico edzőközpontban. Egyszer Benedek megkérdezte tőlem, ki vagyok. Azt feleltem, kapus. Később rájöttem, ezzel elkövettem életem legnagyobb hibáját”
– viccelődött az olasz pólós. Benedek ugyanis megkérte Ruffellit, ugorjon be a kapuba, amíg ő lövéseket gyakorol.

Ruffelli emlékei szerint minden edzés után harminc-negyven percet dolgoztak együtt. Benedek mind az öt pozícióból tízszer-tízszer lőtt, majd megismételte ezt még egyszer.

„Összesen százszor lőtt kapura, és megkért, számoljam a góljait, hogy tudja, milyen százalékkal teljesített posztonként. Igazán különleges volt, hogy minden egyes lövésnél olyan erővel és elszántsággal tüzelt, mintha az olimpiai bajnoki cím múlt volna rajta.”


„Benedektől megtanultam, mit jelent keményen edzeni és dolgozni. Két olimpián járt, Európa-bajnokságot nyert, mégis minden edzés után egy fiúval gyakorolta a kapura lövéseket. Folyamatosan fejlődni akart. S persze mindig segített nekem elrakni a felszereléseket és a kaput. Hihetetlenül szerény volt” – emlékezett vissza Ruffelli, aki elárulta, edzőként tanítványainak is sokat mesél Benedek Tibor szorgalmáról.

2020.07.09 21:30:05

Vízilabda BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. A Last Dance-t látva ezen és a végtelen akaraterőn kívül több összekötő kapocs nincs is az önnön szorgalmát a tehetség egy válfajaként értelmező, a csapathoz a szeretet és az összetartozás irányából közelítő Benedek és Jordan között.

2020.07.06 21:31:14

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 8. RÉSZ. Tibor tanítványai rutinszerűen maradnak plusz 30-40 perceket az edzések után a vízben. Mert ezt látták a Mestertől.

2020.07.05 21:11:18

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 7. RÉSZ. A vízilabdavilág egy félmosollyal nyugtázta: Kásásék nélkül most néhány évig nem kell számolni a magyarokkal.

2020.07.04 21:53:44

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 6. RÉSZ. „Akkor nem is elsősorban örömet éreztem, hanem valami hatalmas, kimondhatatlanul nagy elégtételt.”

2020.07.03 19:55:55

Vízilabda CSURKA GERGELY

A HARCOS ÚTJA, 5. RÉSZ. Az 1999-es doppingügy sportpolitikai játszmába torkollott, és megfosztotta Benedek Tibort a vízilabdától.