Vízilabda: a spanyolok legyőzésével kezdtük az E.ON-kupát

Vágólapra másolva!
2023.12.18. 19:31
null
A magyar pólóválogatott győzelemmel kezdte az E.ON-kupát – itt Angyal Dániel lő (Fotó: Balogh László)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ferfi-vizilabda-magyarorszag-spanyolorszag-fotok-balogh-laszlo--7543" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
A spanyolok ellen ötméteresekkel kiharcolt győzelemmel kezdett a magyar férfi vízilabda-válogatott a budapesti E.ON-kupa első napján.

 

Pólóünnep a Komjádiban: a fukuokai világbajnokság négy elődöntőséből három, a magyar, a spanyol és a szerb válogatott is részt vesz a férfi vízilabdázók csütörtökig tartó nemzetközi felkészülési tornáján, az E.ON-kupán, amelynek első napján Spanyolországgal találkozott Varga Zsolt együttese. A szervezők az uszodát is ünnepi köntösbe öltöztették, a sikert sikerre halmozó korosztályos csapatok köszöntése pedig megadta az alaphangot a klasszikusnak – más kérdés, hogy ez a párosítás különleges felvezetés nélkül is önmagáért beszél.

Meg is adták a módját a csapatok, a mieinknél például a torna hátralévő mérkőzésein már többnyire az Európa-bajnokságra utazó fiatalok kapnak szerepet, ám a nyitányon még a rutinos klasszisokat is bevetette a szövetségi kapitány. A spanyolok szintén világbajnokokkal a keretben érkeztek Budapestre, és alighanem szép emlékeket őriznek a magyar fővárosról, elvégre tavaly a Margitszigeten értek fel a csúcsra.

Jansik Szilárd már az első támadásunk végén gondoskodott róla, hogy fakuljanak ezek az emlékek, majd a „spanyolölő” Manhercz Krisztián is megvillant, jóllehet időközben a rivális is lőtt kettőt. Az eredményességnél persze fontosabb volt a támadójáték virtuozitása, elvégre mégiscsak felkészülési tornáról beszélünk – eleinte Varga Zsolt lehetett elégedettebb a látottakkal, a spanyolok ötméterest is hibáztak. Az első negyed végén a balkezesek kértek szót, Zalánki Gergő és Vámos Márton is klasszisgóllal jelentkezett, az ellenfélnek pedig érezhetően nem volt ellenszere az átlövésekre, a legkisebb réseket is megtalálták a mieink.

Nem unatkoztak a szurkolók, nyolc perc után 5–4-re vezetett a magyar válogatott, amely egyre több bejátszással próbálkozott, centerben Hárai Balázs szó szerint megbirkózott a spanyol bekkekkel. Rajta kívül többen is beúsztak középre, Vámos tökéletes passza után Varga Dénes közelről húzta kapufára a labdát, a túloldalon viszont Blai Mallarach jól helyezett lövése beakadt, a második negyed feléhez érve egálra álltak a felek. Ahogy a dobos ritmust váltott, támadásban még egy fokozattal feljebb kapcsolt a magyar válogatott, de a spanyolok tartották a lépést, Manhercz labdaszerzéseit leszámítva a védekezés ekkor még nem állt össze igazán.

Zalánki Gergő egy gólt dobott (Fotó: Balogh László)
Zalánki Gergő egy gólt dobott (Fotó: Balogh László)

A negyed utolsó perceiben viszont már igen, ráadásul a másik oldalon is volt minek örülnünk, ugyanis Sergi Cabanas kiállítása után elaludt a komplett spanyol csapat, a debütáló Mészáros Mátyás pedig megszerezte első gólját a felnőttválogatottban. A nagyszünetben ezzel vezetett 8–7-re Varga Zsolt együttese, a második félidőre a szintén újonc Gyapjas Viktor érkezett a kapuba, ráadásul a hozzá hasonlóan BVSC-s Tátrai Dávid is bemutatkozott a „nagyok” között. A spanyolok látványos gólokkal fordítottak, de nem tudták elcsendesíteni a Komjádit, Varga Dénes ismét talpra ugrasztotta a tábort.

Nem kaptak sok emberelőnyt a mieink, ugyanakkor hat a hat ellen is feltalálták magukat, bátran vállalkoztak azok, akiket (eddig) kevésbé ismert David Martín csapata. Vámos révén jöttek a blokkok is, és bizony nagyon kellettek, mert sikerült elbizonytalanítani, a két és fél negyeden át rendkívül magabiztosan játszó spanyolokat. Alberto Munarriz szarvát mondjuk nem tudtuk letörni, de nekünk meg ott volt Vigvári Vendel, aki tűpontos ejtéssel mattolta Edoardo Lorriót.

Így aztán az utolsó negyedre maradt a döntés, amely ritkán látható jelenettel kezdődött: Gyapjas Viktort kiállították Cabanas ötméterese előtt, a helyére beálló Vámos Márton pedig „szemmel” védett – naná, hogy a közönség percekig skandálta a nevét. Nagyon nem volt mindegy, hogy 12–12-nél melyik csapat szerzi a következő gólt, sajnos a spanyolok szerezték, de Tátrai okos húzással válaszolt. Felkészülési mérkőzés ide vagy oda, mindkét együttes nagy erőket mozgósított a győzelemért, de ezúttal elmaradt a csattanó, mint a fukuokai vb-elődöntőben – 13–13 után következtek az ötméteresek.

Márpedig ebben a műfajban már a rendes játékidőben sem remekeltek a spanyolok, Lévai Márton rögtön az első párban kivédte Álvaro Granados lövését, a negyedikben pedig Unai Biel hibázott, így a magyar válogatott nyerte meg a színvonalas és felettébb hasznos presztízscsatát.

Lévai Márton (Fotó: Balogh László)
Lévai Márton (Fotó: Balogh László)

E.ON-KUPA, FÉRFI VÍZILABDA FELKÉSZÜLÉSI TORNA, BUDAPEST
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 13–13 (5–4, 3–3, 3–5, 2–1) – szétlövéssel 4–2
Komjádi uszoda, 1400néző. V: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Lévai – VARGA DÉNES2, MANHERCZ K. 2, JANSIK SZ.2, Hárai, VÁMOS 2, Angyal 1. Csere: Gyapjas (kapus), Zalánki 1, Vigvári Vendel 1, Mészáros M.1, Tátrai 1, Kovács P. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
SPANYOLORSZÁG: Lorrio – Barroso 1, GRANADOS3,MUNARRIZ3, De Toro 1, CABANAS3, Famera. Csere: Mallarach 1, Bustos, Asensio, Gomila, Biel 1.Szövetségi kapitány: David Martín
Emberelőny-kihasználás: 8/5, ill. 6/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/0
Kipontozódott: Biel (30. p.)

A MÁSIK HÉTFŐI MÉRKŐZÉSEN
Németország–Szerbia 11–9
(2–3, 4–1, 2–4, 3–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik