Vízilabda: a professzor szerint Szivós folytathatja pályafutását

Vágólapra másolva!
2014.04.05. 14:59
Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatójának véleménye szerint Szivós Márton nagy valószínűséggel folytathatja pályafutását, azután, hogy kezdődő infarktus miatt kórházba került, majd megműtötték.

„Ez életmentő műtét volt. Dicsérni kell a vízilabdásokat, Marci kollégáit, az edzőt, mindazokat, akik a környezetében voltak, meg magát Marcit is, hogy nem mentek el emellett a dolog mellett, hanem úgy döntöttek, hogy azonnal kórházba kell menni” – mondta Merkely Béla a vlv.hu-nak adott interjújában.mondta Merkely Béla a vlv.hu-nak adott interjújában.

Az igazgató éjszaka döntött a beavatkozásról, a műtétet azonban egy kollégája végezte. Az orvos részletesen elmagyarázta, hogy mi is történt a sportolóval.

„Ami nehézséget okozott, az az volt, hogy az EKG-leleten az infarktus jelei egyértelműen nem voltak láthatók, de a hozzáértők így is gyanúsnak találták a panaszokat, Gábor Tóni is (a válogatott csapatorvosa – a szerk.), a mentőorvosok is mondták, hogy jobb, ha bemegy a kórházba. Ugyanakkor nem egy zajló, folyamatban lévő infarktus volt. Ami történt, az – élettanilag, orvosilag nézve – az infarktus kezdeti stádiuma. Minden infarktus úgy keletkezik, hogy az ér falában egy, azaz egy felrakódás megreped. És arra a megrepedt falra elindul az érelzáródási folyamat. De ez Marci esetében nem komplettálódott, tehát nem volt elzáródva az ere, amikor beérkezett a klinikára és megvizsgálták. Természetesen a nagy valószínűség az, hogyha nem megy be, akkor elzáródik teljesen, és abban az esetben nagy baj lehetett volna, különösen ha nem kerül azonnal kórházba. Tehát ezt az állapotot úgy nevezném, hogy »az infarktus előszobája« vagy annál »egy kicsit beljebb«."

Merkely Bélának meggyőződése, hogy a világbajnok pólós folytathatja majd a pályafutását.

„A koreai háború óta tudjuk, amikor fiatalon elhunyt katonákat boncoltak, hogy már húszévesek szervezetében is van felrakódás az éren. Most végignéztem Marci leleteit, és azt láttam, hogy neki csak ez az egy felrakódása volt, amit most egy hálóval lefedtünk. Egyébként az ő esetében műanyag hálót alkalmaztunk erre a célra, nem fémet, s ez idővel felszívódik. Tehát úgy fog gyógyulni, hogy még a helye sem lesz meg, s fémháló sem marad bent. Ez mindenképpen jó hír. Meggyőződésem, hogy folytathatja a pályafutását, ez szinte biztos. Hogy mikortól? Ezt nem lehet tudni. Ez egy minimális elváltozás, MR-rel sem lehet kimutatni, annyira korán sikerült elkapni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik