nemzetisport.hu 2017.10.05 10:42 Frissítve: 2017.10.05 11:44

Vízilabda: a magyar csapatok nem tudtak egy fontos szabályváltozásról?

Az MVLSZ szakmai testületének ülésén Märcz Tamás és Benedek Tibor szóvá tette, hogy egy nemzetközi szabálymódosításról nem értesült a hazai pólószakma. Molnár Tamás szerint viszont nem történt szabályváltozás.

Märcz Tamásék is megvitatták a BL-ben történt esetet a szövetség szakmai testületének ülésén (Fotó: MVLSZ)

 

A centerről megítélt labda nélküli kiállításról van szó, és arról, hogy ilyen esetben az első passz után érvényes gólt dobhat-e a játékos. A korábbi szabályozás szerint nem érvényes az így lőtt gól, ám a hétvégi, Napoli elleni BL-meccsén az OSC két ilyet is kapott. A hivatalos LEN-delegátus szerint a vonatkozó szabály már nincs érvényben, ám Molnár Tamás MVLSZ-alelnök, az európai szövetség szakmai testületének (LEN TWPC) és a világszövetség Sportolói Bizottságának (FINA TWPC) tagja szerint ilyen szabálymódosítás hivatalosan nem történt.

Federico Lapenna első gólja:


Federico Lapenna második gólja:


Forrás: vlv.hu

A Magyar Vízilabda-szövetség hétfői szakmai ülésén is téma volt az eset – derült ki a waterpolo.hu beszámolójából. Märcz Tamás szövetségi kapitány az OSC BL-meccsén az európai szövetség delegátusával egyeztetett, s kiderült, már a budapesti világbajnokság előtt életbe lépett az új szabály. A kapitány javasolta, az MVLSZ kérjen állásfoglalást.

Märcz Tamás elődje, Benedek Tibor szerint elfogadhatatlan, hogy egy BL-forduló után derül fény egy szabálymódosításra, ami akár a továbbjutást is befolyásolhatja.

A szövetség szakmai testülete azt javasolta az MVLSZ elnökségének, hogy kérjen magyarázatot a szabályismereti problémával kapcsolatban.

„Láthatjuk, hogy az elmúlt években elsősorban a szabályok értelmezésével adódtak problémák – nyilatkozta a vlv.hu-nak Molnár Tamás.A vízilabda szabályai nagyon egyszerűek és lényegi változások nemigen történtek az évek során. Szabályváltoztatásra kizárólag a FINA technikai bizottsága jogosult, és ott ezen a nyáron egyetlen módosítást fogadtak el, azt, hogy az olimpiai játékokon csapatonként tizenegy játékos szerepelhet. Semmilyen más szabályváltoztatás nem történt. A vb előtti technikai bizottsági ülésen nem voltam ott, mivel még nem voltam a testület tagja, ezért nem tudom, hogy a világbajnokság előtt erről a problémáról esett-e szó. Ezzel a témával a múlt héten találkoztam, amikor a TWPC spanyol alelnöke azt mondta, hogy »ez most már nem úgy van«. Immár tagja vagyok a LEN és a FINA vízilabda technikai bizottságának is, utóbbinak egy ülése volt, azon erről nem esett szó. Teljes LEN TWPC-ülés legutóbb januárban volt, Tbilisziben, ott sem volt terítéken ez a kérdés.”


A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.19 19:35:16

Vízilabda BABJÁK BENCE, TUMBÁSZ HÉDI (FOTÓ), PUSZTAI VIOLA (VIDEÓ)

„Úgy lennék olimpiai bajnok, hogy én vagyok a csapat legjobbja is.”

2017.10.12 23:16:14

Vízilabda DLUSZTUS IMRE

NS-VÉLEMÉNY. A fiatal pólós tíz perc múlva újra jött, a két olimpiai bajnok meg még mindig szomjas volt. A srác újra kérlelte őket. „Tudjátok, Tonó, a többiek is haza akarnak érni...” De leintették. Erre nagy lélegzetet vett, hogy tovább érveljen, mire Faragó így reagált „Mondd meg Petinek, ha akar valamit, jöjjön ide.”

2017.10.10 09:11:56

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Kemény Dénes: Nem érzem, hogy helyük lenne a sportágunkban.

2017.10.06 10:00:11

Vízilabda PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (FOTÓ)

A visszavonuló világbajnok nem titkolja: a délutáni alvásokért ölni tudna!

2017.10.05 23:30:00

Vízilabda SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Egy BL-találkozón kell kiderülnie…