SZ. A. 2020.07.09 09:54 Frissítve: 2020.07.09 14:53

Vízilabda: a LEN könnyítene az anyagi terheken is

Kevesebb klub kisebb teherrel kezdheti meg az új európai kupaévadot, ha beigazolódnak a LEN tervei.

A Ferencvárosnak van oka az örömre (Fotó: Balogh László)

 

Alkalmazkodni! – ez a jelszó, és a vízilabdasportot is magába foglaló Európai Úszószövetség igyekszik is, ami a pólót illeti.

A koronavírus-járvány közvetlen és közvetett hatásai miatt a férfi Bajnokok Ligája szerkezetét például már átalakították, így a 16-os helyett csak 12-es lesz a főtábla, később is startol a csoportkör a szokásosnál – november 10-én –, továbbá megvágták a megelőző selejtezőköröket, és a második számú férfisorozatot, az Eurokupát is áramvonalasították – a nőknél kevéssé volt ilyesmire szükség, hiszen az Euroliga eleve kisebb létszámú és „hibrid”: a negyeddöntő után a győztesek az El, a vesztesek a LEN-kupa négyes döntőjébe kerülnek.

Szóval, a vírushelyzetben sok a korlátozó és nehezítő tényező, ezért sajtóértesülés szerint a LEN könnyítene az anyagi terheken is. A legutóbb 2013-ban átstrukturált férfi BL-ben azóta vannak garantált főtáblás helyek, ezek ára évi 30 ezer euró (mai árfolyamon 10.7 millió forint körül), amit most elengednének: ez a mi csapataink közül az idehaza és a BL-ben is címvédő FTC-Telekomot érinti. Ugyanide kívánkozik persze, hogy a főtábla szűkítése miatt a többek között a világklasszis szerb Filip Filipovicsot átigazoló Szolnoki Dózsa kiesett a pikszisből, miközben Görögországból azt hallani, hogy az ottani bajnok Olympiakosz eltekinthet a nemzetközi szerepléstől, továbbá az ugyancsak garantált helyű Jadran Herceg Novinak nincs meg a költségvetése… A LEN először július elsejét szabta meg határidőnek, de ezt azóta húsz nappal megtoldották, hátha az európai szinten is nagy múltú montenegrói klub képes összeszedni a pénzt a BL-szereplésre. Ha nem sikerül, a „szabadkártyája” más csapathoz kerülhet, arról viszont egyelőre nincs információ, hogy ez mely klub lehet, például a Szolnok-e, vagy a legutóbbi idényben éppenséggel veretlenül a nyolcas döntő felé menetelő harmadik BL-együttesünk, az OSC (amely persze jókora átalakuláson megy át éppen, hiszen a főtámogatója a Vasashoz pártolt, így például nem lesznek légiósai).

Az európai kupákban indulóknak könnyebbség lehet még, hogy az általános nevezési díj 4500 euróját (1.6 millió forint) sem kéri el a LEN, sőt, a kluboknak nem kell majd garantálniuk a tévéközvetítéshez szükséges jelet, ezt intézi az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU).

Feltéve, hogy a vírushelyzet engedi majd a meccsrendezést.

2020.08.13 00:36:03

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Annyi mindent vett már el, legendáink sorát például.

2020.08.10 15:00:04

Vízilabda nemzetisport.hu

Öt helyszín (Margitsziget, Kaposvár, Szeged, Szentes, Tatabánya), 72 összecsapás. (x)

2020.08.08 19:12:11

Vízilabda MALONYAI PÉTER

Életének 73. évében elhunyt Györe Lajos vízilabda-mesteredző – Malonyai Péter nekrológja.

2020.07.24 17:58:51

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A vízilabdázás történetének egyik, ha nem „a” legjobb kapusa nem emlékszik arra, hogy gólt kapott volna – de arra sem, hogy védett…

2020.07.24 22:12:07

Vízilabda N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó mindent megtesz, hogy e némileg regionális s nem mindig közönségvonzó (tudniillik a „semlegeseknek” nem az) sportágat megmentse a XXI. század „nézettségi” diktatúrája közepette is.